Dodaj do ulubionych

do pani Bebiak

20.07.04, 12:21
Kupuję mieszkanie, którego jestem najemcą, będące w zasobacj miejskich.
Rzeczoznawca wycenił go na 35.122,00 zaś mnie przysługiwała bonifikata w wys.
66% więc zapłaciłem trochę ponad 11 tyś. Sprzedający oddaje również na
wieczyste użytkowanie działki ustalonej na kwotę 16.150, 00.
Teraz czeka mnie wizyta u notariusza. I to jest właśnie moj problem. NIe wiem
ile pieniędzy muszę mieć ze sobą. Proszę o pomoc w wyliczeniu!
Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • bebiak Nabycie od Miasta/Gminy/Dzielnicy przez najemcę 20.07.04, 21:48
      Witaj Sebastianie ponownie "po latach" :-))

sebastian.werle napisał:

> Kupuję mieszkanie, którego jestem najemcą, będące w zasobacj miejskich.
      > Rzeczoznawca wycenił go na 35.122,00 zaś mnie przysługiwała bonifikata w wys.
      > 66% więc zapłaciłem trochę ponad 11 tyś. Sprzedający oddaje również na
      > wieczyste użytkowanie działki ustalonej na kwotę 16.150, 00.
      > Teraz czeka mnie wizyta u notariusza. I to jest właśnie moj problem. NIe wiem
      > ile pieniędzy muszę mieć ze sobą.

Ja założę, że w tej pierwszej kwocie nie jest zawarta wartość gruntu, stąd
      pewnie wartość będzie wynosić 35.122,-zł + 16.150,-zł czyli 51.272,-zł. Od tej
      kwoty policzę Ci opłaty (bo od wartości je wnosisz - nie od tego co
      zapłaciłeś), a jeśli z tą wartością założyłam źle (tj. niepotrzebnie dodałam te
      dwie kwoty) to koniecznie mi to napisz (policzę jeszcze raz):
      - taksa notarialna: 461,-zł + VAt 22% tj. 101,42,-zł
      - wniosek do sądu: 200,-zł + VAT 22% tj. 44,-zl
      - opłata sądowa za druk nowej księgi: 40,-zł
      - opłata sądowa za wpis Ciebie do tej księgi: 367,70,-zl
      - wypisy: ok. 250/300,-zł (może lekko przesadzam ale to zależy od długości
      umowy i jak nie znam stanu prawnego to ciężko mi to dokładnie ocenić: jedna
      strona z VAT-em 7,32,-zł ale trochę się tego zbierze).
      Wszystkie opłaty wnosisz u notariusza przy zawarciu umowy sprzedaży (taksę
      policzyłam wg nowych przepisów - zmalała w Twoim przypadku od lipca o połowę).
      Wierząc, że jasne - pozdrowionka Ci wysyłam. B.
      • sebastian.werle Re: Nabycie od Miasta/Gminy/Dzielnicy przez najem 21.07.04, 09:24
        Witam serdecznie ponownie!
        Dziękuję serdecznie za wyliczenie. Ale jak to zwykle z mężczyznami bywa mam
        dwie wątpliwości, o których rozwianie cię proszę.
        Oprócz kwoty za mieszkanie zapłaciłem również już kwotę 220 zł co stanowi 25%
        wartości udziału w gruncie (to był cytat z decyzji). Czyli "na chłopski rozum"
        z tej kwoty 16.150 "mojej" częsci jest 4 razy 220 zł czyli 880 zł. Czy tak?
        Ale mimo to do kwoty 35 tyś należy dodać 16150?
        I jeszcze jedno, mam nadzieję że notariusz nie policzy mi Vatu od tych 16150
        osobno tylko doda tą kwotę do wartości mieszkania. Tak?
        Bardzo Cię proszę o odpowiedź i rozwianie tych moich "głupich" wątpliwości ;-)
        Pozdrawiam Cię serdecznie
        • bebiak Re: Nabycie od Miasta/Gminy/Dzielnicy przez najem 22.07.04, 16:20
          Cześć Sebastianie,

sebastian.werle napisał:

> Oprócz kwoty za mieszkanie zapłaciłem również już kwotę 220 zł co stanowi 25%
          > wartości udziału w gruncie (to był cytat z decyzji). Czyli "na chłopski
          >rozum" z tej kwoty 16.150 "mojej" częsci jest 4 razy 220 zł czyli 880 zł. Czy
          >tak?
          > Ale mimo to do kwoty 35 tyś należy dodać 16150?

Hm, Sebatianie: przyznaję bez bicia, że w ogóle tego nie rozumiem:((( Jedno co
          mi tutaj przychodzi do głowy to to, że kwota 35 tys. to wartość lokalu, te
          16.150,-zł to wartość gruntu - a Ty zapłaciłeś skapitalizowaną za lat 25 opłatę
          roczną (a resztę będziesz płacił co roku do końca marca - jak większość
          obywateli tego kraju). I jeśli to tak wygląda (a to jedyne co mi go głowy
          przychodzi) to dla kosztów umowy te dwie kwoty trzeba dodać.

> I jeszcze jedno, mam nadzieję że notariusz nie policzy mi Vatu od tych 16150
          > osobno tylko doda tą kwotę do wartości mieszkania. Tak?

Tego nie wiem - notariusz niczego zresztą nie dolicza, co najwyżej właściciel
          (Gmina). Nie mam zupełnie pojęcia jak to jest z VAT-em od gruntu przy tych
          sprzedażach na rzecz najemców. Musisz podpytać o to w Gminie albo poczekać
          chwilkę, bo może nieoceniona nasza Atyde znajdzie ten post i zechce się
          wypowiedzieć? To sympatyczna osóbka i wspomaga mnie tu dzielnie, przede
          wszystkim podatkowo (a podatki to nie moja dziedzina) zdobywając sobie mą
          wielką wdzięczność:)
          Dziękuję Ci za dziękuję i pozdrawiam serdecznie. B.
          Ach, czy wiesz, że na tym forum nie ma "głupich" pytań? Naprawdę nie ma:)
          • sebastian.werle Re: Nabycie od Miasta/Gminy/Dzielnicy przez najem 23.07.04, 14:50
            dzięki za odpowiedź. W piątek idę do notariusz i wtedy okaże się co i jak...
            Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka