Dodaj do ulubionych

Akt Notarialny

20.09.13, 12:51
Witam,
Jestem na forum po raz pierwszy i bardzo bylabym wdzieczna za sugestie w kwestii problem jaki obecnie mam w zwiazku z procesem nabycia mieszkania. Kupujemy z mezem nieruchomosc, ale nie bede wpisana do umowy kredytowej. Moja umowa zatrudnienia jest na czas okreslony, a banki tego nie respektuja. Umowa przedwstepna zostala podpisana ze sprzedajacym tylko na mojego meza. Natomiast oboje bedziemy ponosic koszty i oplaty zwiazane z zakupem oraz utrzymaniem mieszkania. Mamy z mezem rozdzielnosc majatkowa. Zostalam wlasnie poinformowana przez notariusza, ze skoro nie jestem uwzgledniona w umowie kredytowej nie bede wpisana jako wlascicielka nieruchomosci tylko osobe obdarowana. Zgodnie z kodeksem cywilnym bede miala mniejsze prawa jako osoba obdarowana niz jako wlasciciel nieruchomosci (w polowie). Czy rzeczywiscie jest to jedyna mozliwosc wpisania mnie do aktu notarialnego?
Bylam przekonana do tej pory, ze nie powinno byc z tym problemu.

Z gory dziekuje za pomoc.

Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: Akt Notarialny 20.09.13, 15:10
      Mamy z mezem rozdzielnosc majatkowa. Zostalam wlasnie poinformowana przez notariusza, ze skoro nie jestem uwzgledniona w umowie kredytowej nie bede wpisana jako wlascicielka nieruchomosci tylko osobe obdarowana.
      ----------
      nie
      bank zakłada, że JEDYNYM właścicielem będzie kredytobiorca
      Jeśli - jak mniemam - mąć daruje Ci POTEM połowę - to z punktu widzenia prawa będziesz właścicielem 1/2 nieruchomości, ale BANKOWI SIĘ TO NIE spodoba.
      I wypowie umowę...
      A dowie się, bo jako wierzyciel hipoteczny dostanie odpis aktu darowizny...
      jeep

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka