Dodaj do ulubionych

nieruchomość z długami

IP: *.net.pbthawe.eu 08.10.13, 20:17
Witam. Mój problem jest następujący. Planuje zakupić nieruchomość od przedsiębiorstwa. Z tego co zdołało mi się ustalić lokal jest zadłużony we wspólnocie, w gminie (podatki od nieruchomości), energia, woda. W księdze wieczystej nie widnieje żadna hipoteka. Czy mam się obawiać tego że te zadłużenie przejdzie na mnie w momencie gdy stanę się właścicielem lokalu.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: nieruchomość z długami 09.10.13, 10:46
      nie
      nie przejdzie
      nie obawiaj się
      CHYBA...
      że rozpoczęli egzekucję wtedy może się pojawić ostrzeżenie o działąniach komornika w dziale III księgi
      Moja rada: kupuj, ale bez zadatku a w dniu aktu sprawdź księgę i weź aktualny odpis do notariusza. I potem dopilnuj żeby notariusz szybko dostarczył akt do sądu. Najlepiej zrób wszystko rano a notariusza zobliguj do zaniesienia aktu jeszcze tego samego dnia. Wtedy ryzyko pojawienia się wzmianki o egzekucji zminimalizujesz...
      jeep
    • toberude Re: nieruchomość z długami 18.10.13, 09:46
      W pełni podzielam stanowisko poprzednika.
      Od siebie tylko dodam, że przy umowie sprzedaży sprzedający zobowiązany jest przedstawić odpowiednie dokumenty np. zaświadczenie ze SM o stanie lokalu i ew. zadłużeniach (jeśli jest to spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu), zaświadczenie od administracji budynku, że nie ma zadłużeń w stosunku do jednostką administrującą budynkiem w którym znajduje się lokal (jeśli to odrębna własność). Na tej podstawie i na oświadczenia stron opiera się notariusz sporządzając akt notarialny - w akcie powinno zostać zawarte oświadczenie sprzedającego, że nie jest prowadzone przeciwko niemu żadne postępowanie egzekucyjne (a jeśli takie postępowanie jest prowadzone to potrzebne będzie postanowienie od komornika uwzględniające aktualny stan zadlłużenia ze wzmianką, że w przypadku całkowitej jej spłaty komornik umorzy postępowanie). Dodatkowo jeśli strona jest przedsiębiorcą składane są oświadczenia dotyczące ewentulanych zadłużeń w stosunku do ZUS i Us. Jeśli są jakieś zadłużenia część ceny może zostać przekazana na spłatę istniejących zadłużeń.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka