Dodaj do ulubionych

zwolnienie od podatku

10.08.04, 11:08
Interesuje mnie przepis zwalniający z podatku spadkowego lub od darowizny
osoby blisko spokrewnione.
W moim przypadku,moja mama [86 l,zaawansowana choroba nowotworowa]chciałaby
zostawić mi w spadku swoje mieszkanie,[włsność hipoteczna],a ja chciałbym
mieszkać w nim do końca życia.Sprawę komplikuje fakt,że jestem włścicielem
kawalerki[hipoteczna],którą,po przejęciu mieszkania mamy,mam zmiar spredać.
Pytanie I :czy w tej sytuacji uda mi się uniknąć płacenia podatku spadkowego?
i ew.jak to zrobić?
Pytanie II :czy po uzyskaniu sądowego orzeczenia o nabyciu spadku muszę
jaszcze załatwiać coś w biurach notarialnych ?
Jakie byłyby konsekwencje,gdybym poprzestał na sądzie ?
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: zwolnienie od podatku 10.08.04, 17:32
      Witaj Jurku,

jurek8 napisał:

> Interesuje mnie przepis zwalniający z podatku spadkowego lub od darowizny
      > osoby blisko spokrewnione.
      > W moim przypadku,moja mama [86 l,zaawansowana choroba nowotworowa]chciałaby
      > zostawić mi w spadku swoje mieszkanie,[włsność hipoteczna],a ja chciałbym
      > mieszkać w nim do końca życia.Sprawę komplikuje fakt,że jestem włścicielem
      > kawalerki[hipoteczna],którą,po przejęciu mieszkania mamy,mam zmiar spredać.
      > Pytanie I :czy w tej sytuacji uda mi się uniknąć płacenia podatku spadkowego?
      > i ew.jak to zrobić?

Nie, w takim przypadku - o ile masz zamiar realizować swoje plany tak jak to
      przedstawiłeś - nie unikniesz podatku od spadku (do 7% wartości rynkowej w I-
      szej grupie podatkowej).
      Jest przepis, który mówi kiedy można nie płacić podatku mimo to, że ma się inne
      mieszkanie. Przepis brzmi:

"Nie są właścicielami innego lokalu/budynku (...) bądź będąc nimi przeniosą
      własność budynku lub lokalu na rzecz zstępnych, Skarbu Państwa lub Gminy".

Takie masz możliwości i wg mnie inne nie wchodzą w grę - przepis brzmi wg mnie
      jasno.

A nie rozważałeś z mamą przeniesienia już dziś tej własności na Twoją rzecz w
      zamian za dożywocie (tj. opiekę)? Niewiem jakie są stosunki pomiędzy Wami, nie
      wiem jaka mamy kondycja i trudno mi tutaj na cokolwiek oczywiście naciskać -
      ale zasugerowałam.
      W rozumieniu podatku - umowa o dożywocie kosztuje 2% (+taksa notarialna +
      opłata sądowa za wpis do księgi).
      Jeśli ma to pozostać w spadku a chciałbyś uniknąć podatku to musisz pozbyć się
      tamtego mieszkania zanim spadek nabędziesz (chyba, że masz zstępnych, którym je
      przekażesz zgodnie z przepisem, który Ci przywołałam).
      Zwracam Ci również uwagę (już zupełnie obok ale przy okazji) na to, czy tamto
      mieszkanie możesz już sprzedać bez konsekwensji finansowych (typu: podatek
      dochodowy czy cofniecie ulgi zastosowanej w przypadku spadku bądź darowizny -
      to tak przy okazji podniosłam).

> Pytanie II :czy po uzyskaniu sądowego orzeczenia o nabyciu spadku muszę
      > jaszcze załatwiać coś w biurach notarialnych ?
      > Jakie byłyby konsekwencje,gdybym poprzestał na sądzie ?

Przy założeniu, że Ty będziesz jedynym spadkobiercą i nabędziesz cały spadek
      nie idziesz do kancelarii notarialnej.
      W 30 dni od uprawomocnienia się postanowienia sądu idziesz do urzędu skarbowego
      celem zgłoszenia masy spadkowej do opodatkowania, płacisz podatek od spadku,
      uzyskujesz dokument zezwalający Ci na ujawnienie nabytych w spadku praw
      majątkowych i jeśli nie zamierzasz zbywać przedmiotu spadku (a raczej nie z
      tego co piszesz) to składasz wniosek do właściwego sądu wieczystoksięgowego o
      wpisanie Ciebie w Dziale II księgi wieczystej jako właściciela nieruchomości
      (załączając sądowi oba te dokumenty: postanowienie sądu i zezwolenie US).
      Wnosisz też opłatę sądową od tego wpisu (liczoną od wartości mieszkanka).

Wierząc, że w miarę to jasne dla Ciebie - pozdrawiam Cię serdecznie. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka