Dodaj do ulubionych

rozdzielnosc majątkowa

15.08.04, 10:26
Jestesmy malzenstwem od trzech lat, mieszkamy z tesciowa w jej mieszkaniu. Jestem tez niestety zyrantem niesplaconego do dzis kredytu bylej kolezanki. Wiem ze sprawa jest u komornika. Wlasciwie nie mam nic na wlasnosc podobnie jak moj maz - tylko comiesieczne wynagrodzenie. Chcemy aby tesciowa przepisala mieszkanie na mojego meza ale jednoczesnie boimy sie by w przypadku podjecia dzialan przez komornika nie zostalo ono zajete. Znajomy prawnik zasugerowal nam jak naszybsze ustanowienie rozdzielnosci majatkowej. Czy w tej sytuacji mozemy byc spokojni o dach nad glowa i o to ze np. wynagrodzenie meza nie zostanie zajete. Jakie sa koszty ustanowienia rozdzielnosci.
Dziekuje za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: rozdzielnosc majątkowa 16.08.04, 22:26
      Witaj Roxi,
      umowę o wyłączeniu wspólności ustawowej (zwaną potocznie intercyzą) zawieracie
      u notariusza i kosztuje:
      - taksa notarialna: 400,-zł + VAT 22% tj. 88,-zł
      - podatek od umowy majątkowej małżeńskiej 38,-zł;
      - wypisy ok. 30,-zł.
      Dostarczacie notariuszowi tylko odpis skrócony aktu małżeństwa + Wasze dane
      osobiste (Z PESEL-ami i NIP-ami) i już. To oczywiście nie jest problem (krótka
      umowa).

Problemem może być inna sprawa ale ja na egzekucjach komorniczych i tego typu
      postępowaniach się nie znam stąd tylko zasygnalizuję: czy ten prawnik, który
      Wam o tym powiedział - wiedział, że postępowanie w tej sprawie już jest u
      komornika? Chodzi mi tutaj o to, że zobowiązania powstały w czasie
      obowiązywania wspólności ustawowej a tym samym jej wyłączenie teraz wcale nie
      musi odnosić oczekiwanego skutku.
      Nie znam się Roxy na tym - to podkreślam - ale na to zwracam Twoją uwagę
      sugerując zasięgnięcie porady u specjalisty od spraw tego typu.
      Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
      • roxi_hart Re: rozdzielnosc majątkowa 17.08.04, 15:04
        Dziekuje bardzo. Prawnik wiedzial ze sprawe przejal komornik a zobowiazania powstaly przed zawarciem malzenstwa. Zrobie dokladniejszy wywiad.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka