Gość: darek
IP: *.jnet.kosman.pl
12.04.14, 02:40
Witam, wynajmuję mieszkanie wraz z dziewczyną od roku. Umowa została podpisana 1 maja a właściciele kupili mieszkanie 2 tygodnie wcześniej po czym nam wynajęli. Po paru miesiącach w kuchni pokazał się grzyb, właściciele zostali poinformowani o tym. Próbowałem sam jakoś to zrobić ale nic nie dało, dostałem od właścicieli mieszkania chlor którym miałem zmyć ścianę ale też po paru miesiącach znowu wyszedł. Mieszkanie jest 3 pokojowe znajduje się na 4 pietrze (ostatnim), grzyb wyszedł tylko w kuchni. Ja jako wynajmujący próbowałem pomóc i wszystko robiłem aby tego grzyba zlikwidować, zauważyłem ze w kuchnia która jest cała zabudowana szafkami kuchennymi i w jednej szafce jest grzejnik, który po 1 nie grzeje, 2 jest tak zabudowany ze chociaż gdyby grzał to by nie ogrzewał ściany zew. na której jest grzyb. Powiedziałem o tym najemcy po czym on zgłosił do spółdzielni o tym że grzejnik nie grzeje, doradziłem żeby zamontować kratkę w blacie nad grzejnikiem żeby był przewiew.... Właściciel sam tą kratkę zamontował ale po paru dniach grzyb się znowu pojawił. Ja zrobiłem wszytko co mogłem wietrzyłem mieszkanie jak się dało. Pod koniec marca dostaliśmy wypowiedzenie dogadaliśmy się z właścicielami że za kwiecień koszt wynajmu czyli 900 zł nie musimy płacić tylko z kaucji zostanie to odliczone, kaucja została wpłacona wysokości 1800 zł, czyli muszą nam oddać 900zł. Właściciel po czym powiedział ze 500zł będzie zabezpieczeniem dla nich ponieważ nie wiedzą czy nie będzie dopłaty za ogrzewanie a o tym będą wiedzieli dopiero w maju jak my się wyprowadzimy, a 400 zł to ma jeszcze dokładnie nie wiedzą ale musimy ponieść koszty usunięcia grzyba(zwalenie tynku...),koszty mamy ponieść na pól z właścicielami ponieważ ani ich to wina ze ten grzyb wyszedł ani nasza tak wiec pół na pół. Tak wiec mam pytanie czy to jest prawnie ? Mowie właścicielom że może ten grzyb był tylko poprzedni właściciele zamalowali go, a oni na to może nas okłamali ale my kupiliśmy ładne mieszkanie bez grzyba i takie wynajęliśmy. Proszę o pomoc.