15.09.04, 13:54
Załatwiam formalności związane z zakupem domu. Będę też przeprowadzał remont
i w związku z tym liczę każdy grosz.
Interesuje mnie sprawa różnych podatków.
Czy w związku z zakupem nieruchomości płaci się jeszcze jakieś podatki poza
opłatami notarialnymi (w jakiej wysokości)?
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: podatki 20.09.04, 18:29
      Cześć Jatko,
      jatko napisał:

> Załatwiam formalności związane z zakupem domu. Będę też przeprowadzał remont
      > i w związku z tym liczę każdy grosz.
      > Interesuje mnie sprawa różnych podatków.
      > Czy w związku z zakupem nieruchomości płaci się jeszcze jakieś podatki poza
      > opłatami notarialnymi (w jakiej wysokości)?

Nie wiem co masz na myśli pisząc "opłaty notarialne" bo w większości przypadków
      pod tym pojęciem w potocznym rozumieniu mieszczą się wszystkie opłaty należne
      od umowy sprzedaży, a są to: podatek od czynności cywilnoprawnych, taksa
      notarialna + VAT, opłata sądowa za wpis do księgi wieczystej + (drobniesze)
      typu za wniosek i wypisy. Myślałeś o nich wszystkch czy tylko o taksie? Sama
      nie wiem:(
      Jeśli chodzi o stawki to bez podania przez Ciebie wartości nieruchomości mogę
      tylko napisać o podatku od czynności cywilnoprawnych. Ten wynosi 2% od wartości
      przedmiotu umowy. Natomiast pozostałe opłaty (notarialna i sądowa) liczone
      są "procentem składanym) stąd bez choćby orientacyjnej wartości jestem
      bezradna:(
      Tyle o umowie sprzedaży - dodam tylko, że o tym kto poniesie te koszty decydują
      strony umowy (choć fakt: zwyczajowo ponosi je nabywca).

Jeśli brałbyś kredyt to mogą Cię jeszcze czekać opłaty związane z ustanowieniem
      hipoteki: sądowa za wpis jej do księgi i podatek.
      Wysokość tych opłat uzależniona jest od celu na jaki został kredyt udzielony
      oraz rodzaju hipoteki. Bez tych informacji (choćby orientacyjnych wartości) nie
      umiem policzyć Ci tych kosztów oczywiście.
      Doprecyzuj cokolwiek - proszę.
      Pozdrowionka Ci wysyłam.B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka