Dodaj do ulubionych

Podział działki

IP: *.static.ip.netia.com.pl 02.09.16, 11:43
Witam, mam pytanko od czego zacząć podział działki na mniejsze, działka jest rolnicza z możliwością odrolnienia pod budowę. Jakie są procedury jak to ruszyć działka 50 arów. Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aniamkoziol Re: Podział działki 01.12.16, 12:50
      Procedura podziału działki rolnej jest uzalezniona od jej wielkości. Jesli dotyczy działek po podziale powyzej 0,3 ha to nie wymaga się decyzji administracyjnej. W Twoim wypadku po podziale przynajmniej jedna będzie miała poniżej o,3 więc będziesz musiał uzyskać decyzję podziałową. Co więcej możliwości takiego podizału są ograniczone. Np zgodę na podział powiększenie sąsiedniej działki, na drogę wewnętrzną albo regulację granic działki uzyskamy tylko wtedy, gdy projekt podziału będzie zgodny z ustaleniami planu miejscowego lub jeśli brak mpzp to na podstawie wydanej decyzji o warunkach zabudowy. Dlatego warto już przed przystąpieniem do podziału czy sprzedaży uzyskać jak najbardziej szczegółowe informacje o inwestycji, np skorzystać z analizy Ja znalazłem taki na www.ongeo.pl/raporty - za kilka groszy można samemu uzyskać kompletne informacje o działce,m.in: dokładne dane ewidencyjne, informację czy jest MPZP, jakie jest pokrycie terenu, dokładne parametry geometryczne terenu, granice działki naniesione na mapie, ukształtowanie terenu, formy ochrony przyrody, zagrożenia powodziowe, poziom hałasu itp,itp
    • bpn21 Re: Podział działki 02.12.16, 21:30

Korzystając z tematycznego forum, bardzo proszę o rozwiązanie ankiety: ...forms/xllqQn4MCw3CMuLA2

Dziękuję bardzo wszystkim wypełniającym :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka