Dodaj do ulubionych

PODZIAŁ DOMU ZA ŻUCIA MIĘDZY BRACI

03.10.04, 22:54
WITAM
MAm pytanie mój mąż i ja i nasze dziecko mieszkamy w domu jego rodziców
gnieciemy sie w jednym pokoiku na dole razem z nimi góra domu stoi pusta
niewykończona jaki dokument u notariusza musi być sporządzony aby mój mąż był
właścicielem góry domu i jeśli ktoś wie to napiszcie ile taka "impreza
kosztuje u notarusza, dodam że jest jeszcze brat męż aa jemu w tym wypadku
zostałby dół domu po ich śmierci odpowiedzcie mi to bardzo ważne dla mnie
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: PODZIAŁ DOMU ZA ŻYCIA MIĘDZY BRACI 08.10.04, 15:35
      Witaj Ago,

aga_n20 napisała:

> MAm pytanie mój mąż i ja i nasze dziecko mieszkamy w domu jego rodziców
      > gnieciemy sie w jednym pokoiku na dole razem z nimi góra domu stoi pusta
      > niewykończona jaki dokument u notariusza musi być sporządzony aby mój mąż był
      > właścicielem góry domu i jeśli ktoś wie to napiszcie ile taka "impreza
      > kosztuje u notarusza, dodam że jest jeszcze brat męż aa jemu w tym wypadku
      > zostałby dół domu po ich śmierci

Ago, zanim przejdziemy do kosztów musimy się zastanowić nad koncepcją. Nie wiem
      na ile to jak ja bym widziała tę kwestię jest u Was możliwe (ta góra
      niewykończona - jak piszesz) ale spróbuję Ci to wyjaśnić.
      U nas podział budynku w poziomie jest możliwy tylko poprzez ustanowienie
      odrębnej własności lokali. Aby taką odrębną własność ustanowić lokal musi mieć
      samodzielny charakter (samodzielny - w rozumieniu ustawy o własności lokali).
      Winniście zwrócić się do architektury o wydanie zaświadczeń iż każdy z tych
      lokali (i na dole i na górze) ma charakter samodzielny. Od tego moim zdaniem
      musicie zacząć, bo jesli takich zaświadczeń nie uzyskacie to cała koncepcja
      pada i w zasadzie góry jako takiej nie ma jak podarować.
      Załóżmy zatem optymistycznie, że uzyskacie takie zaświadczenia, a nadto, że
      rodzice są gotowi dokonać tego o co Tobie chodzi - tutaj ich wola jest
      decydująca (są właścicielami).
      Przy takich założeniach idziecie dalej do notariusza ( z pozostałymi
      wymaganymi dokumentami) celem:
      - dokonania na rzecz syna darowizny lokalu na górze wraz z równoczesnym
      ustanowieniem odrębnej własności tegoż lokalu;
      - ustanowienia przez rodziców dla siebie (w trybie art. 10 ustawy własnosci
      lokali - od razu wskazuję tryb, żebyś nie szukała) odrębnej własności lokalu na
      dole.
      W wyniku podpisania takiego aktu powstanie nam taki twór, iż będziemy mieć:
      - nieruchomość stanowiącą lokal mieszkalny na dole, którego właścicielami będą
      rodzice;
      - nieruchomość stanowiącą lokal mieszkalny na górze, której właścicielem będzie
      syn.
      Każda z tych nieruchomości będzie miała założoną osobną księgę wieczystą -
      zawarcie stosownych wniosków w akcie to juz oczywiście sprawa notariusza.
      Czyli stan będziemy mieć taki, ze każdy z lokali będzie miał swego właściciela
      a działka gruntu oraz to co wspólne w budynku - będą stanowic współwłasność
      właścicieli poszczególnych lokali.
      Jeśli rodzice chcą być do końca swoich dni właścicielami tego lokalu na dole a
      w przyszłości lokal ten ma być dla drugiego syna, to rodzice powinni sporządzić
      testamenty na rzecz tego drugiego syna (ale wtedy zachowek dla tego
      pierwszego), a może warto rozważyć zawarcie od razu przy tym akcie przez
      rodziców z tym pierwszym synem umów zrzeczenia się dziedziczenia przez niego po
      rodzicach. Oczywiście, jeśli taką umowę zrzeczenia się dziedziczenia zawrze to
      musi być świadom, iż niczego po rodzicach nie odziedziczy (choćby mieli jeszcze
      inny majątek). Tamten drugi syn powinnien mieć świadomość, że póki rodzice żyją
      moga dowolnie rozporządzać swoją własnością stąd moga ten swój lokal na dole
      sprzedać komu chcą, podarować itp., mogą równiez sporządzić testament na rzecz
      osoby przez siebie wybranej.
      Oczywiście rodzice mogą za czas jakiś rozporządzić tym swoim lokalem na rzecz
      drugiego syna - podarować mu np. z ustanowieniem służebności mieszkania (bo -
      jak rozumiem - dożywotnio mają zamiar tam mieszkać).

Sprawę kosztów mogę Ci zarysować tylko ogólnie (dla szczegółów potrzebne mi
      wartości).
      Taksa notarialna i opłata sądowa od wpisu do księgi syna z góry bedzie
      pobierana od wartości lokalu, natomiast sprawa podatku wygląda w ten sposób, ze
      jeśli Twój mąż nie ma swojego żadnego mieszkania/domu, ten lokal na górze w
      rozumieniu pow. użytk. nie przekracza 110 m2, mąż tam się zamelduje i bedzie
      mieszkał 5 lat (co najmniej tyle) to nie będzie płacił podatku bo ma prawo do
      ulgi.
      Taksa notarialna od tej części aktu, który obejmował będzie oświadczenie o
      ustanowieniu dla siebie odrębnej własności lokalu (tego na dole) również będzie
      pobrana od wartości tego lokalu.
      Oczywiście obie te czynności spokojnie można objąć jednym aktem notarialnym.
      Ago, napisz na ile to dla Ciebie rozumiałe i na ile jest to w ogóle możliwe w
      rozumieniu stanu tej góry.
      Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
      • aga_n20 Re: PODZIAŁ DOMU ZA ŻYCIA MIĘDZY BRACI 09.10.04, 11:40
        z grubsza to rozumiem i dziękuję za poradę ale przy wycenie domu czy trzeba
        wziąść kogoś do tej wyceny przecież wartość dołu jest większa ponieważ można
        się wprowadzić i mieszkać a góra nawet nie ma wody, kanalizacji jest tylko prąd
        nawet podłogi nie są wykończone może się orientujesz ile za taką wycenę się
        płaci bo wtedy i opłaty byłyby mniejsze a jaka jest opłata aby zrobić tę
        odrębność lokali wiem że tylko pytam o ceny bo teściowie nie maja kasy i dla
        ich wygody nie będą chcieli na męża tej góry przepisać, pow góry chyba jest
        mniejsza niż 110 m. a jak się ma sprawa jeśli teściowie pod hipotekę domu
        wzięli kredyt czy mogąnawet w takim przypadku przepisać górę? (zostało do
        spłaty ok 25 tyś)
    • bebiak Re: PODZIAŁ DOMU ZA ŻUCIA MIĘDZY BRACI 08.10.04, 15:36
      aga_n20 napisała:

> WITAM
      > MAm pytanie mój mąż i ja i nasze dziecko mieszkamy w domu jego rodziców
      > gnieciemy sie w jednym pokoiku na dole razem z nimi góra domu stoi pusta
      > niewykończona jaki dokument u notariusza musi być sporządzony aby mój mąż był
      > właścicielem góry domu i jeśli ktoś wie to napiszcie ile taka "impreza
      > kosztuje u notarusza, dodam że jest jeszcze brat męż aa jemu w tym wypadku
      > zostałby dół domu po ich śmierci odpowiedzcie mi to bardzo ważne dla mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka