24.11.04, 15:40
jestem ostatnio prawie w depresji. Do końca roku mielismy mieć podpisane akty
a tu ani widu anis łychu, a ja mam pieniadze na te sprwy tylko w tym roku (z
przyczyn formalnych).Denerwuje sie okrutnie.
Ja cię przepraszam drogi Bebiaku za to, o co znowu pytam ale z tych nerwów i
swiadomości że bedę mieć niewiele czasu na załatwienie tego wszyskiego w tym
roku, chcę cię zapytać,które z opłat płacę u notariusza przy akcie , a które
gdzie indziej.
tzn. taksa notarialna, wniosek do sądu i wypisy to u notariusza,a opłata za
druk nowej ksiegi, opłata sądowa za wpisanie do ksiegi to wpłacam w sądzie
przy składaniu wniosku?
Te problemy dla mnie od nowa odżyły choc parę miesiecy temu byłam o to
wszystko spokojna. pomóż mi i wybacz głupotę...
Obserwuj wątek
    • atyde Re: u kogo... 24.11.04, 15:52
      Sorki, wcinam się, ale Bebiak chyba ostatnio mocno "zarobiona". Wszystko u
      notariusza, jeśli on za Ciebie załatwia sprawy dotyczące księgi wieczystej.
      Jeśli sama chcesz to załatwiac w sądzie, to płacisz w sądzie. Więc co najwyżej
      tylko wpis hipoteki w sądzie zapłacisz sama, jeśli Cię to dotyczy.
      • bebiak Re: u kogo... 24.11.04, 22:54
        Witajcie:-)

atyde napisała:

> Sorki, wcinam się, ale Bebiak chyba ostatnio mocno "zarobiona".

Ty nie przepraszaj Atyde bo wiesz, że jestem Ci wdzięczna za każdą Twą
        nieocenioną zresztą pomoc:-)) A ja ostatnio to jestem tak zaganiana, że
        przestaję już nad wszystkim panować - czy zawsze takie sądne dnie musza być pod
        koniec każdego roku??? Wrrr:(

>Wszystko u notariusza, jeśli on za Ciebie załatwia sprawy dotyczące księgi
        >wieczystej.

Ja chce tutaj tylko doprecyzować, żeby dla Endywii było to bezwględnie jasne:
        tutaj notariusz nie ma wyboru. W akcie MUSI zawrzeć wniosek do sądu o założenie
        księgi wieczystej i wpis do niej właściciela - i pobrać od tego wniosku opłatę
        (a ta za wpis właściciela niestety jest dość spora).

> Jeśli sama chcesz to załatwiac w sądzie, to płacisz w sądzie. Więc co
        >najwyżej tylko wpis hipoteki w sądzie zapłacisz sama, jeśli Cię to dotyczy.

Tak, tylko hipotekę można sobie potem samemu załatwiać, ale wpis własności
        niestety nie:(
        Biedna jesteś Endywio:-((
        Ściskam Was obie.
        B.
        • endywia Re: u kogo... 25.11.04, 10:26
          Dziewczyny sprecyzuje to na swoja modłe (a kiedyś zostane ekspertem):

Takse notarialną, wniosek do sądu (ten za 200PLN), opłatę za druk nowej
          księgi, opłatę za wpis mnie do księgi - to wszystko płace u notariusza podczas
          podpisywania aktu.
          Jeżeli sama bede składac wniosek w sądzie o wpis hipoteki doksiegi, to opłatę
          tę wnoszę w sądzie.
          Bebiaku, powiedz mi proszę: od 91.000 PLN to jaka jest ta opłata?
          PCC chyba juz sie nie płaci. Ja zapłaciłam 7% od wartosci gruntu.

Za długo mnie nie było natym forum i wyszłam kompletnie z obiegu.
          dziękuje Wam za pomoc, bardzo....
          • bebiak Kiedy i gdzie wnieść opłaty 27.11.04, 15:36
            Cześć Endywio:)

endywia napisała:

> Dziewczyny sprecyzuje to na swoja modłe (a kiedyś zostane ekspertem):
            > Takse notarialną, wniosek do sądu (ten za 200PLN), opłatę za druk nowej
            > księgi, opłatę za wpis mnie do księgi - to wszystko płace u notariusza
            >podczas podpisywania aktu.

Tak - plus jeszcze opłata za wypisy co przy umowie z developerem może wynosić
            (mniej więcej) ok. 380,-zł (te akty są dość długie, wypisów kilka potrzeba a
            płacisz od strony: 7,32,-zł za jedną już z VATem).
            To wszystko co wymieniłaś + za wypisy płacisz u notariusza przy umowie
            sprzedaży.

> Jeżeli sama bede składac wniosek w sądzie o wpis hipoteki doksiegi, to opłatę
            > tę wnoszę w sądzie.

Tak, właśnie tak, przy czym oczywiście wniosek o wpis hipoteki składasz w
            sądzie PO złożeniu przez notariusza w sądzie wpisu aktu nabycia przez Ciebie
            tego mieszkanka (notariusz na złożenie ma 3 dni).

> Bebiaku, powiedz mi proszę: od 91.000 PLN to jaka jest ta opłata?

Czy to jest wysokość hipoteki Endywio? Bo taka kwota - wysokośc hipoteki, nie
            kredytu - ma znaczenie dla opłaty związanej z wpisem hipoteki do księgi.
            Podajesz mi tylko jedną kwotę a ja przez to rozumiem, że bank żąda jednej
            hipoteki w kwocie 91.000,-zł. Czy jest to hipoteka kaucyjna? Pewnie tak
            (doprecyzujesz?). A jak bank określił przeznaczenie kredytu: na nabycie lokalu
            czy na budownictwo meiszkaniowe?
            Przy założeniu [ale nie wiem czy słusznie zakładam!!], że jest to hipoteka
            kaucyjna do kwoty 91.000,-zł a kredyt przeznaczony na nabycie nieruchomości -
            opłata sądowa wynosiłaby w sądzie 303,-zł.

> PCC chyba juz sie nie płaci. Ja zapłaciłam 7% od wartosci gruntu.

PCC od umowy sprzedaży się rzeczywiście nie płaci jeśli zapłaciłaś VAT od
            wszystkiego.
            Natomiast od ustanowienia hiptoeki też jest PCC - ten przy kacuyjnej wynosi 19,-
            zł (stały), ale przy zwykłej inaczej [0,1%] - stąd moja prośba do Ciebie o
            doprecyzowanie kwestii związanych z tą hipoteką.

> Za długo mnie nie było natym forum i wyszłam kompletnie z obiegu.

No widzisz jak to nieładnie opuszczać starych znajomych he he he, ale dobrze,
            ze wróciłaś choć z takimi niezbyt miłymi informacjami (opóźnienie w nabyciu
            lokalu to strasznie stresująca rzecz - tak sobie wyobrażam).

Wierząc, że jasne, dziękuję za dziękuję i ściskam Cię mocno.
            B.
            • endywia Re: Kiedy i gdzie wnieść opłaty 29.11.04, 10:41
              dziekuje, ze sie odezwałaś...
              91.000 to wysokość mojego kredytu i hipoteki zwykłej i kaucyjnej (obydwie
              jednakowej wysokości).
              PCC1 podobno bank załatwia sam pobierajac z mojego konta popodpisaniu aktu.
              Bank w oświadczeniu dla sądu pisze to co stoi w umowie tzn, że kredyt został
              wziety na zakup lokalu mieszkalnego nr..przy ul....itd. Normalnie nie ma
              formuły "budownictwo mieszkaniowe".
              Czy zatem w tym przypadku zapłacę w sądzie w sumie 606 PLN czy tylko 303 ?

a denerwuje sie tym aktem, bo do końca roku mało czasu, a ja przezanczyłąm na
              opłaty notarialne i sadowe pieniądze z kasy mieszaniowej, z których muszę sie
              rozliczyć do końća roku...

dziekuję za pomoc...
              • bebiak Re: Kiedy i gdzie wnieść opłaty 01.12.04, 21:13
                Cześć Endywio:-))

endywia napisała:

> dziekuje, ze sie odezwałaś...

:-)) Staram się jak tylko mogę i kiedy mogę.

> 91.000 to wysokość mojego kredytu i hipoteki zwykłej i kaucyjnej (obydwie
                > jednakowej wysokości).
                > PCC1 podobno bank załatwia sam pobierajac z mojego konta popodpisaniu aktu.

Tego PCC w tej sytuacji będziesz miała 91,-zł (od zwykłej) i 19,-zł (od
                kaucyjnej).

> Bank w oświadczeniu dla sądu pisze to co stoi w umowie tzn, że kredyt został
                > wziety na zakup lokalu mieszkalnego nr..przy ul....itd. Normalnie nie ma
                > formuły "budownictwo mieszkaniowe".

OK, czyli na nabycie nieruchomości (bo nieruchomość nabywasz skoro od
                developera).

> Czy zatem w tym przypadku zapłacę w sądzie w sumie 606 PLN czy tylko 303 ?

2 x 303,-zł czyli 606,-zł.

> a denerwuje sie tym aktem, bo do końca roku mało czasu, a ja przezanczyłąm na
                > opłaty notarialne i sadowe pieniądze z kasy mieszaniowej, z których muszę sie
                > rozliczyć do końća roku...

Na tym to ja już się zupełnie nie znam, ale rozumiem, że Twoje zdenerwowanie
                jest zasadne, bo skoro tylko do końca roku.. :((

Wierzę, że jasne wszystko, będę Ci kibicować (bo może są jakieś maleńkie ale
                jednak szanse?).
                Pozdrawiam Cię cieplutko. B.
                • endywia a dodatkowo 02.12.04, 13:37
                  dziekuje za słowa otuchy i trzymanie za mnie i moje sprawy kciuków! Wybrałabym
                  cie na prezydenta jakbys startowała:)))

iwiesz, złożyłam pismo do banku, zeby rozpatrzyli toich prawnicy czy nie
                  niemoga mi dacoswiadczenia z "bud. miesz." w treści. Jka sie uda to te 300 zł
                  zostaniemi w kieszeni...

serdecznościci przesyłąm , ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka