Dodaj do ulubionych

Opłaty sądowe za wpis do hipoteki

10.06.05, 09:30
Kupiłam mieszkanie od dewelopera (rynek pierwotny). Mieszkanie oczywiście na
kredyt. Złozyłam wniosek do sądu o wpis do hipoteki (dokumenty przygotował mi
bank) i wczoraj dostałam pismo z sądu wzywające do zapłaty na podstawie
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z 30.06.1998 r. w sprawie określenia
ulgowych stawek opłat sądowych oraz zwolnień od tych opłat (...)(Dz. U. z
dnia 11 lipca 1998 r.)

Par 2 tego rozporzadzenia mówi: "Zwalnia się od opłaty sądowej wniosek o wpis
hipoteki ustanowionej na nieruchomości stanowiącej własność kredytobiorcy w
celu zabezpieczenia należności z tytułu udzielonego kredytu, pożyczki
pieniężnej, gwarancji bankowej lub poręczenia kredytu na budownictwo
mieszkaniowe (...).

Dzwonię do sądu a tam pani tak tłumaczy mi decyzję w sprawie opłat. Byłabym
zwolniona z tej opłaty tylko i wyłacznie wtedy gdybym najpierw kupiła
mieszkanie, podpisała akt notarialny i dopiero będąc właścicielem mieszkania
wzięła kredyt na jego zakup. To jakaś paranoja.

Czy ona ma rację?
Obserwuj wątek
    • naataaliaa1 Re: Opłaty sądowe za wpis do hipoteki 10.06.05, 10:50
      Mam dokladnie taka sama sytuacje ... sad mowi ze jesli w osawiadczeniu z banku
      bede miala wpisana ze kredyt zostal udzielony na cele budownictwa
      mieszkaniowego a nie na poczet finansowania zaliczki na zakup nieruchmosci od
      developera to wtedy nie bede ponosila oplat ... tlumaczac mi to tak:

ze budownictwo mieszkaniowe jest wtedy kiedy biore kredyt aby wybudowac na
      swojej ziemi mieszkanie dla siebie (?????) - bez sensu przeciez nie postawie
      sama sobie mieszkania ...

nigdzie natomiast nie znalazlam definicji budownictwa mieszkaniowego ...

ja bede sie odwolywala od tej decyzji - tym bardziej, ze moi znajomi bedac w
      identycznej sytuacji jak ja (mieszkaja w innej dzielnicy) nie ponosili zadnych
      oplat ... pani naczelnik uprzedzila mnie ze i tak moje odwolanie zostanie
      odrzucone , powiedzialam jej ze to jakis absurd na co ona stwierdzila ze absurd
      bo musze zaplacic pieniadze ... hmmm

• naataaliaa1 Re: Opłaty sądowe za wpis do hipoteki 10.06.05, 10:55
      Czy moglabys mi podac na mail numer do sadu? z gory dziekuje

tuska_1@wp.pl
    • bebiak Re: Opłaty sądowe za wpis do hipoteki 12.06.05, 21:33
      Witam Was obie,

izabela1976 napisała:

> Dzwonię do sądu a tam pani tak tłumaczy mi decyzję w sprawie opłat. Byłabym
      > zwolniona z tej opłaty tylko i wyłacznie wtedy gdybym najpierw kupiła
      > mieszkanie, podpisała akt notarialny i dopiero będąc właścicielem mieszkania
      > wzięła kredyt na jego zakup. To jakaś paranoja.
      > Czy ona ma rację?

Coś tutaj nie jest jasne w wypowiedzi tej pani (albo wkradł się jakiś błąd przy
      końcu Twej wypowiedzi).
      Jeśli sąd chce od Ciebie opłatę z tego szczególnego rozporządzenia to chce ją
      naliczyć jak przy kredycie na NABYCIE nieruchomości a tu akurat nie ma
      znaczenia czy to nabycie następuje od developera czy z rynku wtórnego - istotne
      aby była to nieruchomość. W takim przypadku opłata sądowa za wpis hipoteki w
      myśl tego szczególnego rozporządzenia to dwudziesta część wpisu stosunkowego.

Przy developerach jednak problem Wasz sprowadza się do czegoś innego i tutaj
      sytuacja jest niejasna (to jest to o czym pisze Natalia). Bierzecie kredyty na
      budowę lokalu czy budownictwo mieszkaniowe, co wyraźnie jako cel kredytu w
      oświadczeniu stwierdza Wam Bank i chcecie skorzystać ze zwolnienia od opłaty
      sądowej przy wpisie takiej hipoteki. Żeby się o nie ubiegać kredyt musi być
      udzielony na BUDOWNICTWO MIESZKANIOWE, bo tak mówi rozporządzenie - a nigdy na
      nabycie (przy nabyciu jest ZAWSZE opłata sądowa).
      Oczywiście dla ubiegania się o zwolnienie musi byc spełniony i ten drugi
      warunek (kredytobiorca jest właścicielem nieruchomości).
      I problem sprowadza się nawet przy spełnieniu tych łącznie tych dwóch warunków
      do tego, co to jest to budownictwo mieszkaniowe. Przepis rozporządzenia jest wg
      mnie jasny i jeśli taki cel wynika z oświadczenia banku - problemów być nie
      powinno a są (doświadcza tego aktualnie Natalia, ale i inni forumowicze też się
      z tym borykali, z tym, że o ile ja pamiętam Natalia ten cel w oświadczeniu ma
      tak niezupełnie jasno określony jako budownictwo mieszkaniowe ale może coś
      tutaj mylę - już czas jakiś temu o tym pisała). Kiedyś dotarły do mnie opinie
      w ramach tego problemu, że "budownictwo mieszkaniowe" to tylko indywidualne,
      natomiast przy developerze - to zawsze nabycie (stąd żądanie opłat sądowych za
      wpis takich hipotek).
      Doprawdy nie wiem jakich argumentów użyć przed sądem, kiedy z oświadczenia
      banku wynika wyraźnie, że jest to kredyt na " budownictwo mieszkaniowe".
      Napisałam tak tytułem wyjaśnienia i pozdrawiam Was serdecznie. B
      • naataaliaa1 Re: Opłaty sądowe za wpis do hipoteki 04.08.05, 14:44
        a ja jednak z uoprem będę wracała do tego wątku bo nie rozumiem całej tej
        sytuacji szczególnie w świetle przedstawionych przez mecenasa Banku wyjaśnień.

Zgodnie z rozporządzeniem:

Min. Spr. z dnia 30.06.1998r. w sprawie określenia ulgowych stawek oraz
        zwolnień od tych opłat .... m..in zawiera zapis że zwalnia się od opłaty
        sądowej wniosek o wpis hipoteki ustanowionej
        na nieruchomości stanowiącej własność kredytobiorcy w celu zabezpieczenia
        należności z tytułu udzielonego kredytu na budownictwo mieszkaniowe (par 2
        ust. 1).

Leksykalna wykladnia sprowadza się do rozumienia pojęcia
        "budownictwo" jako obejmującego wznoszenie, konserwację i remonowanie
        budowli przeznaczonej na cele mieszkaniowe.
        Sąd Najwyższy uznał wykładnię gramatyczną za niezadowalającą. W uchwale z
        dnia 16 stycznia 2004r. (III CZP 106/03) stwierdził m.in.: Zakres
        zwolnienia opartego na par. 2 ust. 1 rozporządzenia należy oceniać na tle i
        w związku z zakresem przedmiotowym regulacji dotyczących udzielania
        kredytów na cele mieszkaniowe. Na gruncie szczegółowych rozwiązań
        ustawowych dotyczących kredytowania budownictwa mieszkaniowego, kredytami
        na budownictwo mieszkaniowe są zarówno kredyty udzielane na spłatę kredytu
        bankowego zaciągniętego na cele mieszkaniowe jak i na remont budynku
        mieszkalnego. Ustawa z dnia 26 października 1995r. o niektórych formach
        popierania budownictwa mieszkaniowego jako cele mieszkaniowe, na które
        zgodnie z jej postanowieniami udzielane są kredyty kontraktowe
        długoterminowe , określa (art. 8 ust. 1 i 2) służące zaspokojeniu własnych
        potrzeb mieszkaniowych kredytobiorcy: nabycie, budowę, przebudowę,
        rozbudowę lub nadbudowę domu albo lokalu mieszkalnego stanowiącego odrębną
        nieruchomość (pkt 1) uzyskanie spółdzielczego prawa do lokalu mieszkalnego
        lub prawa do domu jednorodzinnego w spółdzielni mieszkaniowej, albo prawa
        odrębnej własności lokalu mieszkalnego (pkt 2), a także remont domu lub
        lokalu, o którym mowa w pkt 1-3, oraz spłatę kredytu zaciągniętego na cele
        wymienione w pkt 1-3 (pkt 3 i 4). W świetle jej unormowań kredytami na
        budownictwo mieszkaniowe są kredyty udzielane na zdefiniowane w niej cele
        mieszkaniowe. Odwołanie się do reguł wykładni systemowej, uwzględniającej
        preferowany przez ustawodawcę, w ramach określonego działu regulacji
        prawnej stan rzeczy, skłania do przyjęcia szerokiego rozumienia pojęcia
        "udzielonego kredytu na budownictwo mieszkaniowe" jako obejmującego
        wszystkie prawnie przewidziane formy kredytowania celów z nim związanych w
        tym określane jako cele mieszkaniowe.

Moim zdaniem zatem przeznaczenie na cele mieszkaniowe to przeznaczenie na
        budownictwo mieszkaniowe czyli wszystko powinno byc OK. Czy może ja źle
        rozumiem to wyjaśnienie?
    • aga_koty Re: Opłaty sądowe za wpis do hipoteki 05.08.05, 09:19
      My zrobiliśmy to dużo prościej .... Poszliśmy do banku i poprosiliśmy ich o to
      aby w kwicie stwierdzającym cel kredytowania było wpisane, ze kredyt został
      udzielony na budowę mieszkania (czyli cele mieszkaniowe). Zanieśliśmy ten kwit
      do sądu i po kłopocie.
      • naataaliaa1 Re: Opłaty sądowe za wpis do hipoteki 05.08.05, 12:42
        I nie czepiali się? ja boje się już tam iść w ogóle bo pani jest strasznie
        niemila, a z calej sytuacji wynika, ze na mokotowie nie wnosi sie oplat a na
        bemowie wnosi i to jest najgorsze. Ok poproszę w banku o zaświadczenie ze to na
        cele mieszkaniowe ... może się zgodzą
        • aga_koty Re: Opłaty sądowe za wpis do hipoteki 05.08.05, 13:52
          Zero problemu. Jeszcze im się oberwało za to, ze nie potrafią poprawnie napisać
          pisma do sądu i zapytałam czy w związku z tym mają zamiar zapłacić za mój wpis
          hipoteki do KW :)
          • naataaliaa1 Re: Opłaty sądowe za wpis do hipoteki 05.08.05, 13:55
            kurde fajny ten Twoj bank ... ja ledwo wydebilam od mojego to wyjasnienie ktore
            tu zamiescilam ... a jeszcze sie zapytam, czy w zaswiadczeniu bylo napisane
            kredyt na budowe mieszkania i tylko tyle? bo ja wzielam kredyt zeby kupic
            mieszkanie od develeopera i mam w zawsiadczeniu informacje ze to kredyt na
            poczeta zaliczki na kupno nieruchmosci od developera ....
      • chrisu_gd Re: Opłaty sądowe za wpis do hipoteki 09.08.05, 17:50
        Ja swojej notariusz dałem oświadczenie z banku gdzie stoi napisane: "na
        budownictwo mieszkaniowe". A i tak wyliczyła mi ponad dwa tysiące złotych za
        hipotekę... Pójdę sam do sądu...i tyle..
        • naataaliaa1 Re: Opłaty sądowe za wpis do hipoteki 16.08.05, 21:42
          a to tez dziwne bo mi notraiusz powiedzial ze normalnie oplaty ze tego typu
          wpis kosztuja ok. 1000 zl ze wzgledu na moja sytuacje zaproponowal mi inne taxy
          ale ciagle targam sie z bankiem o to zeby wystawili mi oswiadczenie dzieki
          ktoremu nic nie bede placila.
          a jest tu moze ktos kto bral kredyt w BPH i dostal oswiadczenie ze kredyt byl
          na budownictwo mieszkaniowe
          • qqryqq Re: Opłaty sądowe za wpis do hipoteki 18.08.05, 16:41
            Witam, ja za wpis załatwiony osobiscie w sadzie, mieszkanie z rynku wtornego za
            200 000 zł zaplacilem za wpis do hipoteki 908 zł. Mieszkanie ma prowadzoną
            ksiege wieczystą. Podaję taką informację tak dla innych, bo jak sam szukalem to
            ciezko bylo znalezdz. A sprawy dotyczące wpisy do hipoteki najlepiej zalatwic
            samemu, bo notariusz bedzie chcial dodatkowe pieniądze. Pozdrawiam
          • kj36 Re: Opłaty sądowe za wpis do hipoteki 13.09.05, 12:51
            ja też mam kredyt w tym banku i zamierzam też pójść poprosić o zmiane zapisu w
            oświadczeniu, tylko że baba przez telefon mi mówiła ze to nie ma znaczenia przy
            opłatach, no to sie pytam od czego to w końcu zależy..??
            • naataaliaa1 Re: Opłaty sądowe za wpis do hipoteki 20.09.05, 12:19
              Od dobrego lub zlego humoru Pani w okienku i to niestety nie jest zart ...

Znaczenie ma bo jesli istnieje zapis, ze kredyt przeznaczony jest na
              budownictwo mieszkaniowe to zgodnie z interpretacja przepisow jest to budowa
              wznoszenie budynku mieszkalnego a jesli jest zapis ze na zakup lokalu od
              developera to juz wtedy ponosi sie oplaty bo nie jest budowa ...

Poza tym zalezy w jakiej dzielnicy sklada sie wniosek ... u jednej pani nie
              placi sie a u drugiej sie placi mimo ze zapis w zaswiadczeniach jest dokladnie
              taki sam - takie samego przypadku dotyczy i wydal to zaswiadczenie dokladnie
              ten bank!

Paranoja ....
        • naataaliaa1 Re: Opłaty sądowe za wpis do hipoteki 23.08.05, 14:30
          przez notariusza zawsze sie cos placi - tyle, ze nie musisz biegac i sie
          martwic o to - ale skoro w oswiadczeniu wyraznie napisane jest ze kredyt jest
          na budownictwo mieszkaniowe to idz sam i bez oplat sie obejdzie:) moj notariusz
          zeby mi pomoc zszedl ze stawki 1000 zl na 500 zl - wiec mozna ... ale udalo mi
          sie po trzech miesiacach wywalczyc z banku oswiadczenie z wlasciwym dla banku
          wpisem i mam nadzieje, ze tez nicnie zaplace:)

pozdrawiam
    • abea Re: Opłaty sądowe za wpis do hipoteki 25.08.05, 16:26
      mam pytanie , czy to oświadczenie bank wydaje w momencie podpisania umowy? czy
      ma znaczenie co jest napisane w umowie?
      Ja mam przed sobą projekt umowy i tam jest napisane: Umowa kredytu na
      finansowanie inwestycji prowadzonej przez inwestora zastępczego , Kredyt
      przeznaczony jest na sfinansowanie zakupu lokalu .....

Czy to nie przeszkadza by otrzymac jakies zaswiadczenie , ze jest to kredyt na
      cele mieszkaniowe? Czy w umowie ma byc tak samo?
      • naataaliaa1 Re: Opłaty sądowe za wpis do hipoteki 26.08.05, 09:45
        Bank wydaje oswiadczenie w momencie podpisania aktu notarialnego i udania się z
        kopia tego aktu do banku - wtedy wydawane jest oswiadczenie na podstawie
        ktorego sad dokonuje wpisów hipotek - zwyklej i kaucyjnej do ksiegi wieczystej
        nieruchmowsci.

Moj upierał się, że zapis w oswiadczeniu musi dokladnie taki jaki jest w umowie
        kredytowej - kredyt na finansowanie zaliczki na poczet zakupu nieruchmosci od
        developera. Dopiero po dlugich pertraktacjach z mecenasem banku zgodzili sie w
        wstawic tam zapis, ze jest to kredyt udzielnoy na budownictwo mieszkaniowe
        przeznaczony na itd... Sąd z kolei uznaje ze zwolnione z opłat sa te wpisy
        ktore w oswiadczeniach maja zapis dokladnie taki o jakim mowi rozporzadzenie
        ministra sprawiedliwosci ...

Myślę, że dobrze wczesniej skonsultowac to z bankiem - tym bardziej, ze w
        przyszlym roku wchodzi w zycie zupelnie nowa ustawa o oplatach sadowych i tych
        zwolnien chyba w ogole nie bedzie.

Pozdrawiam.
        • abea Re: Opłaty sądowe za wpis do hipoteki 26.08.05, 11:23
          No to mam problem chyba z głowy , ja dopiero w przyszłym roku będę podpisywać
          akt notarialny, czy możesz mi podać szczegóły tego nowego rozpoczrządzenai bądź
          ustawy, czy to jest pewne ? Nie wiem czy zawracać teraz głowę w banku jeśli
          nic z tego nie będzie ???
          • naataaliaa1 Re: Opłaty sądowe za wpis do hipoteki 26.08.05, 14:40
            tekst nowej ustawy mozna znaleźć na stronie ks.sejm.gov.pl - to jest
            ustawa przekazana do Senatu więc wydaje mi się,że jeszczenie podpisana przez
            prezydenta chociaz Pani w ministerswie mowila mi ze ona juz wchodzi w życie
            więc może dane ze strony sejmu sa nieaktualne.

Ustawa z dnia 8 lipca 2005 o kosztach sądowych w sprawach cywilnych - musisz
            dokładnie wczytać się w te ustawe bo tam są zupelnie inne stawki opłat sądowych
            (na pierwszy rzut oka mniejsze) i w momencie wejscia w zycie traci moc ustawa z
            1967 roku na mocy której wydano rozporzadzenie o zwolnieniu z opłat za wpisy do
            ksiag.
            • abea Re: Opłaty sądowe za wpis do hipoteki 27.08.05, 09:09
              Hej naataaliaa1, za chiny nie mogę odnaleźć tego tekstu ustawy,czy mozesz
              przesłąć mi ja na maila: olbeata@o2.pl??? Z góry wielkie dzięki
            • abea Re: Opłaty sądowe za wpis do hipoteki 27.08.05, 09:31
              Tekst ustawy ustalony ostatecznie po rozpatrzeniu poprawek Senatu

Chyba znalazłam , czy to jest to?

U S T A W A
              z dnia 28 lipca 2005 r.

o kosztach sądowych w sprawach cywilnych[1]

• abea Re: Opłaty sądowe za wpis do hipoteki 27.08.05, 09:33
              Z tej ustawy wynika ze za wpis 200 za załozenie 60 a za wypis połowa wpisu -
              100zł. Nie doczytałam tam kosztu założenia hipoteki ... może coś
              przeoczyłam ...Czy zmianę nazwiska będzie 0? Czy to jest zmiana dot. działu I ?
              • logmas Re: Opłaty sądowe za wpis do hipoteki 27.08.05, 13:18
                To ciekawe co piszecie ale mam inny problem. Kupiłem mieszkanie na rynku wtórnym.Posiada ono księgę wieczystą. Załatwiłem wszystko (tak mi się wydawało) u notariusza zapłaciłem wszystkie (niemałe )opłaty u niego i co??? po 3 misiażcach otrzymuję z sądu ZARZĄDZENIE,że mam jescze dopłącić 414 zł opłaty sądowej. Udaję się więc do notariusza, który tłumaczy mi iż on wszystko naliczył prawidłowo zgodnie z rozporządzeniem ministra sprawiedliwości nr 554 z 1998 r.i kierujemnie do sądu , a tam sędzia obcesowo tłumaczy mi,że notaruisze źle naliczają, on naliczył mi za koszty sądowe i tak mało. Czy ktos może mi wytłumaczyć jakie są koszty sądowe wpisu do księgi akt wieczystych ???
                • naataaliaa1 Re: Opłaty sądowe za wpis do hipoteki 28.08.05, 21:32
                  A sad wyjasnil czego dotyczy ta oplata konkretnie? i na jakiej podstawie
                  twierdza ze notariusz zle naliczyl?

Niestety sąd nie jest zbyt przyjazna instytucja:( ja dowiedzialam sie ze
                  wszczynam awantury bo mi nie w smak ze mam pieniadze placic !! szkoda nawet
                  gadac ....
              • naataaliaa1 Re: Opłaty sądowe za wpis do hipoteki 28.08.05, 21:29
                Sorry ale byłam bez dostepu do komputera. Tak to jest ta ustawa - nie
                wczytywalam sie w nią dokładnie. Mogę to sprawdzić. Zalozeniem tej ustawy mialy
                byc wlasnie duzo mniejsze oplaty za wpisy itd. No wlasnie ja tez nie znalazlam
                tam oddzielnego artykulu dotyczacego wpisow hipotek ... jesli jednak te koszty
                o ktorych piszesz sa kosztami za wpis do ksiegi wieczystej hipotek to jest to
                duuzo duzzo mniejsza kwota niaz obecnie. I oby tak było:)
              • dijkstria Re: Opłaty sądowe za wpis do hipoteki 30.08.05, 20:05
                poszukałem i...

Koszt założenia hipoteki stanowi odpowiednie rozporządzenie, natomiast ustawa
                będzie obowiązywała dopiero po 6 miesiącach od jej ogłoszenia (art. 151)

pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka