Dodaj do ulubionych

Umowa przedwstępna

27.07.05, 14:29
Zamierzam kupić mieszkanie z rynku wtórnego za pośrednictwem Agencji. Zależy
mi na szybkim podpisaniu umowy przedwstępnej. Jakie dokumenty powinien
przedstawić właściciel mieszkania aby można było podpisać taką notarialną
umowę? Co ze swojej strony zobowiązana jest sprawdzić Agencja Nieruchomości?
Istotne jest również to, że ze względu na okres wakacyjny właściciel nie jest
w stanie dostarczyć wszystkich dokumentów ze swojej spółdzielni
mieszkaniowej. Agencja zaproponowała takie rozwiązanie- podpiszemy umowę
przedwstępną wpłacając zaliczkę na konto Agencji w depozyt. Po uzupełnieniu
przez właściciela brakujących dokumentów zaliczka zostanie przekazana na jego
konto. Jak sformuować taką umowę, żeby się zabezpieczyć? I czy z taką umową
przedwstępną mogę zacząć starania o kredyt hipoteczny?
Obserwuj wątek
    • zegmarek Re: Umowa przedwstępna 27.07.05, 14:36
      Proponuję zmienić agencję. Dokumenty powinny być przygotowane do sprzedaży.
      A jeżli już umowa przedwstępna to tylko w formie aktu notarialnego.
      Przecież przy rozwiązniu proponowanym przez agencje masz tylko zagwarantowany
      zwrot zadatku bez kary od sprzedajacego. A co w przypadku ogłoszenia upadłości
      biura pośrednictwa.
      pośrednik
      • magdak27 Re: Umowa przedwstępna 27.07.05, 14:53
        Oczywiście umowa przedwstępna tylko notarialna. Dokumenty, które przygotuje
        Agencja to: akt notarialny mieszkania, wypis z rejestru gruntów, jedynym
        dokumentem który zostanie dostarczony później jest zaświadczenie o mieszkaniu
        ze spółdzielni. Do wydania tego dokumentu potrzebnych jest dwóch członków
        Zarządu, którzy są jeszcze przez dwa tygodnie na urlopie. Mieszkanie jest
        spółdzielcze własnościowe. Czy konieczne są też inne dokumenty? Agencja
        zapewnia nas, że umowa zostanie tak sformuowana, ze jeśli właściciel nie
        wypełni zobowiązań otrzymamy podwojoną sumę zadatku.
        • al9 ja bym sie nie bał 27.07.05, 16:23
          Licencjonowany pośrednik ma wgląd do rejestrów spółdzielni. Poproś go o
          sprawdzenie aktualności członkowstwa, prawie do loklau, braku zaległości. Z
          drugiej strony zwykłe zaswiadczenie NIE wymaga podpisów dwóch członków zarządu.
          Moze taki dokument podpisać np kierownik działu członkowskiego w spółdzielni.
          Zapytaj notariusza, który przygotowuje umowę - czy zaakceptuje taki dokument -
          wtedy problem jest rozwiązany.
          Szczerze mówiąc - ja dosyc często stosuję proponowana przez twoja agencje
          procedurę. A upadłości pośrednika tez bym sie nie bał. Komus trzeba ufać.
          Pozdrawiam
          al 9 - pośrednik
          • zegmarek Re: ja bym sie nie bał 27.07.05, 16:52
            No nie dokońca AL pośrednik nie ma uprawnień do depozytu.
            • al9 depozyt nie depozyt 27.07.05, 17:32
              Konto pośrednika to nie jest konto sądowe. Jesli strony ZGADZAJĄ sie na formułę
              zablokowania zadatku do czasu uzupełnienia dokumentów - nie widze kolizji z
              prawem. Mocno pozdrawiam
              al
        • zegmarek Re: Umowa przedwstępna 27.07.05, 16:51
          Jeżeli umowa jest w formie aktu to w porządku. Za przygotowanie dokumentów
          odpowiada pośrednik i za to mu płacisz.
          • magdak27 Re: Umowa przedwstępna 27.07.05, 17:39
            Zaświadczenie, o którym mowa to właśnie potwierdzenie o członkostwie
            właściciela, stanie zadłużenia lokalu (które na tą chwilę wynosi 13 000 zł), i
            jeszcze o innych zagadnieniach związanych z tym mieszkaniem (niestety nie wiem
            jakie dane mogą tam się jeszcze znaleźć). Umowa przedwstępna jak wspomniałam
            notarialna, ma zagwarantować nam również zobowiązanie właściciela do spłaty
            aktualnego długu. Moje obawy wynikają z tego, że jest to pierwsze mieszkanie
            jakie kupuję i gubię się w tym gąszczu dokumentów. A co to znaczy, ze pośrednik
            nie ma prawa do depozytu? I jak mam rozumieć, że takie zaświadczenie jest
            również przygotowaniem do sprzedaży mieszkania?
            • j.oker Re: Umowa przedwstępna 27.07.05, 19:50
              Ja własnie sprzedaje mieszkanie po przez biuro nieruchomosci i dokładnie wiem
              jakie dokumenty zadano odemnie w celu sprzedania mieszkania a sam mam zamiar
              własnie kupuc mieszkanie ale juz bez posrednikow ,wiec idac za przykładem
              dokladnie takie same dokumenty zarzadałem od włascicieli mieszkanai ktore
              bede kupował
              1Sprawdziłem dane osobowe w dowodzie numer pesel ,numer dowodu ,zameldowanie
              2Zaswiadczenie ze społadzielni o nie zaleganiu z czynszem na dzien dzisiejszy
              3Zaswiadczenie o własnosciowym społdzielczym prawie do lokalu
              4podpisałem umowe przedwstepna bez notariusza
              Teraz tylko pozostało zanies dokumenty do banku poniewaz potrzebuje
              pewnej kwoty aby zakupic mieszkanie
              • magdak27 Re: Umowa przedwstępna 28.07.05, 09:43
                Dziękuję za podpowiedzi. Trochę mnie uspokoiliście i rozjaśniliście temat.
                Pozdrawiam. Magdalena
              • al9 a jesli jest zadłużenie!!!! 28.07.05, 09:44
                j.oker - w zaświadczeniu ze spóldzielni MUSI byc informacja o figurowaniu (lub
                nie) lokalu w rejestrze mieszkań dla których załozono księgę wieczystą. Ten
                rejestr to jedyne narzędzie dzieki któremu możesz sprawdzić, czy założono KW.
                Jeśli załozono - to na pewno aby wpisać hipotekę. Więc bądź czujny!
                Co do depozytu -powtarzam - to bardzo częsta praktyka. Co do spłaty zadłużeń -
                ja stosuje inna praktykę - Kupujący wpłaca zadatek, Sprzedający w umowie
                przedwstepnej kwituje i wskazuje rachunek zarządcy - na który należy wpłącic tę
                kwotę. jest 100% gwarancji, ze zadłużenie zostanie spłacone.
                Pozdrawiam
                al - pośrednik
                • rozalia29 Re: a jesli jest zadłużenie!!!! 28.07.05, 10:29
                  Na lokalu, który chcę kupić jest aktualnie zadłużenie ok. 13 000 zł.Adnotacja o
                  tym powinna się znaleźć w zaświadczeniu ze spółdzielni.Umowa przedwstępna ma
                  być tak sformuowana, że właściciel pokrywa z tych pieniędzy zadłużenie. Oraz
                  opłaca to mieszkanie do momentu podpisania umowy notarialnej tej ostatecznej.
                  Wtedy też jest komisyjne spisywanie stanu liczników. I wszystkie należności,
                  które wypłyną do daty spisania ostatecznej umowy pokrywa również były już wtedy
                  właściciel. To wydaje mi się uczciwe. Pozdrawiam.
                  • al9 liczniki sa mało ważne! 28.07.05, 13:11
                    Pokrywanie kosztów mieszkania do wydania lokalu (nie dnia aktu) - to standard.
                    Komisyjne spisywanie liczników to bardziej psychologiczno-magiczne dziłania, bo
                    nowy włąściciel po przejęciu lokalu sam podpisuje nowe umowy z dostawcami
                    mediów i płaci od dnia podpisania umwów na dosatwę prądu czy gazu. Istotne moze
                    byc tylko spisanie liczników wody - ale szczerze mówiac - o jakie moze chodzic
                    kwoty w rozliczeniach z ZARZĄDCĄ ? 100 zł?
                    Ważniejsze jest bezpieczne spłacenie zadłużen!!!
                    Pozdrawiam
                    al
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka