Dodaj do ulubionych

właśność hipoteczna

18.09.05, 20:28
witam!
planuję zakup mieszkania. przeglądając oferty pojawią się informacja o stanie własnosci: własnośc hipoteczna. proszę o wyjaśnienie, rady i wskazówki na co uważać i czy warto interesować się taką formą własności. dodam, że planuję kupić mieszkanie na kredyt.
dziękuję, z góry. monika
Obserwuj wątek
    • dobud Re: właśność hipoteczna 18.09.05, 21:58
      A wiesz co to jest własnosć hipoteczna ? Jeśli nie, to sobie poczytaj choćby w
      internecie, a potem zadawaj pytania.....
    • ketter1 Re: właśność hipoteczna 24.09.05, 01:41
      Własność hipoteczna tj. po prostu mieszkanie z własną księgą wieczystą i tak
      naprawdę, ponieważ zamierzasz brać kredyt tylko to powinno Cię interesować.
      Możesz również szukać spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu
      mieszkalnego (czy jakoś tak ;) bez księgi, ale gdzie spółdzielnia nie
      sprzeciwia się jej założeniu.
      Co do tego na co uważać... Polecam krótki kurs na uniwerku pod tytułem Prawo 5
      letnie studnia magisterskie ;), a i tak pewnie dasz się złapać w paru
      miejscach :).
      Znajdź dobrego notariusza i wtedy wszystko będzie ok...
      • zegmarek Re: właśność hipoteczna 24.09.05, 16:48
        Własność hipoteczna to nie mieszkanie z własną KW , bo KW może być również na
        spółdzielczym prawie własności. Nieruchomość hipoteczna to potoczne okreslenie
        pełnej własnośći wraz z procentowym udziałem w gruncie.
        • ketter1 Re: właśność hipoteczna 25.09.05, 21:00
          Spółdzielcze prawo własności czyli de facto _mieszkanie_ spółdzielcze, prawda?
          Rzeczywiście prawidłowo jest tak jak mówisz czyli odrębna własność + odpowiedni
          udział w gruncie i częściach wspólnych budynku (tak żeby być już precyzyjnym),
          jednakże ja napisałem tak z premedytacją, bo dużo osób (w tym biur
          nieruchomości) ogłaszając się podaje mieszkanie "hipoteczne" właśnie jako
          spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu mieszkalnego z założoną księgą
          wieczystą. Swoją drogą wcale się nie dziwie... dużo mniej pisania ;). Dla
          przeciętnego człowieka nie ma większej różnicy pomiędzy obydwiema formami
          własności (tak wiem, różnice są w opłatach), bo można mieć mieszkanie
          spółdzielcze nie będąc członkiem spółdzielni.
          Pozdrawiam serdecznie.
          • zegmarek Re: właśność hipoteczna 26.09.05, 08:13
            Róznica jest znaczna. Spółdzielcze prawo to nie włsność lokalu a prawa do
            mieszkania w tym lokalu. Lokal cały czas jest własnością spółdzielni. Dopiero
            przekształcenie tego prawa przez nabycie gruntu powoduje powstanie prawa
            własności lokalu mieszkalnego

forum.gazeta.pl/forum/71,46483,1540824.html?f=30057
        • ketter1 Re: właśność hipoteczna 25.09.05, 23:42
          I zapomniałem w końcu napisać. Często słowo "hipoteczne" jest utożsamiane z
          możliwością obciążenia hipoteki, co zarówno przy odrębnej własności jak i przy
          spółdzielczym własnościowym z kw jest możliwe.
    • dobud Re: właśność hipoteczna 24.09.05, 17:24
      www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_050919/nieruchomosci_a_3.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka