09.10.05, 15:04
Babcia wymaga stałej opieki, jej stan fizyczny i umysłowy nie ulegnie już
poprawie. Jest jedynym właściecielem domu. W testamencie wybrała mnie na
swoją spatkobierczynię. Ja mam własne mieszkanie, ale chcę je sprzedać i
zamieszkać w domu Babci. Jak prawnie można uregulować własność domu? Chcę
zacząć go remontować, ale nie jestem tam nawet zameldowana.
Obserwuj wątek
    • dobud Re: Dom Babci 09.10.05, 20:52
      Najlepiej juz teraz zrobić darowiznę.
    • ketter1 Re: Dom Babci 09.10.05, 22:07
      Pytanie najważniejsze czy Twoja babcia orientuje się co się dzieje i jest w
      stanie odpowiadać na pytania - jeżeli jej stan jest na tyle dobry, że notariusz
      uzna, że może dokonywać czynności to rzeczywiście dobrze uregulować te sprawy
      już teraz.
      Ponieważ jesteś już właścicielem mieszkania darowizna, ponieważ nie mógłbyś
      skorzystać z ulgi może być mniej korzystna (duży podatek wyjdzie). Poleciłbym
      Ci umowę "dożywocia", czyli przekazania Tobie nieruchomości wraz z domem w
      zamian za opiekę i dożywotnią rentę (określonej wysokości-oczywiście jej
      płatności jeżeli będziesz się opiekował babcią nikt nie będzie się domagał :).
      Podatek jest taki jak przy sprzedaży - 2%.
      Myślę, że dobrym pomysłem byłoby udzielenie przez babcie pełnomocnictwa Tobie
      do dokonania tej (i ewentualnie innych) czynności - notariusz będzie mógł
      przyjechać do Ciebie, a sam akt będzie krótszy niż darowizna czy dożywocie.
      Wypytaj notariusza, poda Ci dokładne koszty obu umów i pomoże wybrać najlepszy
      wariant.
    • lamia68 Re: Dom Babci 10.10.05, 08:49
      Czy to samo mogę zrobić z mieszkaniem mojej ciotki, która jest osobą samotną.
      Co po kolei : wykupienie mieszkania, darowizna (sprzedaż ? - chyba nie ) .....
      jak wyjdzie najtaniej.
      Mieszkam w mieszkaniu spółdzielczym, czy musiałabym zameldować ię pod adresem
      ciotki ?
    • dokert Re: Dom Babci 10.10.05, 17:44
      Problem w tym że Babcia nie jest wstanie podejmować żadnych decyzji. Jak mogę
      się u niej zameldować bez jej udziału. Zastanawiamy się na złożeniem do sądu
      wniosku o ubezwłasnowolnienie. Jak wtedy będzie prawnie wyglądała prawna domu?
      • ketter1 Re: Dom Babci 10.10.05, 22:51
        Jeżeli nie jest w stanie podejmować żadnych decyzji to nic nie zrobisz, żaden
        notariusz Ci nie pomoże (co najwyżej skieruje do sądu). Jeżeli chcesz coś robić
        w jej imieniu to rzeczywiście musisz ją ubezwłasnowolnić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka