Dodaj do ulubionych

umowa przedwstępna?

02.11.05, 12:34
chcę kupic mieszkanie na rynku wtórnym, ale właściciel chce mieszkać do
czerwca, klucze dostanę w lipcu. Na razie chcemy spisać umowę przedwstępną,
wpłacić zadatek. czy umowa przedwstępna wymaga formy aktu notarialnego? czy
mozna to "załatwić" jedną umową notarialną z ewentualnym odłożeniem spłaty w
czasie? chodzi o to, by nie placić 2 razy notariuszowi:)
dziękuję i pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: umowa przedwstępna? 02.11.05, 17:43
      Witaj,
      można zawrzeć od razu umowę sprzedaży i w niej postanowić jakie strony mają
      obowiązki, typu sprzedający jest zobowiązany wydać lokal nabywcy w zakreślonym
      terminie (i winien co do wykonania tego poddać się w akcie egzekucji z art. 777
      Kpc - notariusz będzie wiedział). Można również w takiej umowie ustalić, że
      nią sprzedający kwituje tylko część ceny a resztę nabywca zapłaci po wydaniu mu
      lokalu (i oczywiście dla równowagi stron - poddanie się przez nabywcę egzekucji
      z art. 777 Kpc co do zapłacenia reszty ceny). Można to tak ukształtować, a
      ostatecznie o treści umowy sprzedaży decydujecie Wy jako strony (może być i
      cała cena płatna przy umowie sprzedaży a wydanie póżniej - tak też może być).
      W takim przypadku (mówię tu o umowie sprzedaży z póżniejszym wydaniem Ci
      lokalu) ja na Twoim miejscu zadbałabym o to, aby:
      - przy umowie sprzedaży okazano mi zaświadczenie stwierdzające, że NIKT w
      lokalu nie jest zameldowany (wymeldowanie a wydanie to są dwie zupełnie różne
      rzeczy);
      - w umowie sprzedaży sprzedający oświadczyli, iż zobowiązują się ponieść
      wszelkie koszty związane z eksploatacją lokalu należne za okres do dnia wydania
      go nabywcy.

Jeśli chodzi o umowę przedwstępną to dla pełnych skutków winna ona być zawarta
      w formie aktu notarialnego. Notariusz ma prawo pobrać tytułem taksy
      notarialnej za umowę przedwstępną 100% + VAT, i potem za umowę przyrzeczoną
      (czyli sprzedaż) również 100% taksy + VAT. Niemniej w praktyce nie do końca tak
      to wygląda i zależy wszystko od danej kancelarii: spotkałam się z tak różnymi
      praktykami począwszy od podziału 50%/50% a skończywszy na 100%/100% (bywa
      100%/50% albo odwrotnie, albo wprost jakaś obniżka, ale to wszystko to już
      wynik praktyk danej kancelarii i ewentualnych indywidualnych negocjacji).

Wierząc, że przybliżyłam Ci choć trochę temat - pozdrawiam Cię serdecznie. B.
      • basiul bardzo dziękuję :) nt. 03.11.05, 07:28

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka