Dodaj do ulubionych

Rozwiązania...

27.11.05, 18:41
Babcia podarowala mi mieszkanie-Babcia wciaz jest wsród nas(na
szczęście),jednak ostatnio stwierdzilem,ze mieszkanie jest w 1/2 zapisane na
Babcie i w 1/2 na mnie(wiem,że intencja Babci było zapisnie na mnie calego
lokum).Co w tej sytuacji moge,powinienem zrobic,zeby uniknac w przyszlosci
postepowania sadowego,zachowkow itd.Dodam,ze Babcia ma trojke dzieci(w tym
moja mame-totalny pozytyw),ktorzy sa przekonani,ze mieszkanie jest
moje.Prosze o rade.
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Rozwiązania... 27.11.05, 18:56
      Cześć,
      oj, gdzieś chyba zaszło jakieś nieporozumienie.
      Jeśli piszesz, że babcia podarowała Ci mieszkanie to spójrz do umowy darowizny
      co tam było napisane: lokal czy udział w lokalu (to musi przecież stamtąd
      wynikać).
      A może sytuacja wyglądała tak (to jakaś możliwość - do wyjaśnienia przez
      Ciebie, ja tylko poddaję pod rozwagę), że kiedyś mieszkanie było babci i
      dziadka, dziadek zmarł pozostawiwszy testament na Twoją rzecz, zatem babcia
      dokonała darowizny tylko 1/2 części (bo tyle miała). Jeśli tak by było to
      jesteś właścicielem całego mieszkania, ale z dwóch różnych postaw: 1/2 ze
      spadku, 1/2 z darowizny. Nie zrozum mnie źle - nie wiem czy tak było ale mogło
      tak być.

Wczytaj się w całą treść tej umowy darowizny: wiesz, skądś ludzie (babcia, mama
      itp) wywodzą, że jesteś właścicielem tego mieszkania w całości.
      Albo inaczej: napisz z czego Ty wywodzisz, że nie jesteś właścicielem całości.

Zastanów się nad tym wszystkim i przyjdź tutaj z jakimiś wiadomościami.
      Jeśli masz problem ze zrozumieniem umowy darowizny (to się zdarza, bez urazy,
      język prawniczy to taki specyficzny język) to wyjątkowo (choć tego nie
      praktykuję) wyrażam zgodę abyś na mój adres gazetowy przysłał mi tę umowę a ja
      zobaczę co z niej wynika i Ci tutaj doniosę.
      Pozdrowienia serdeczne. B.
      • easy1965 Re: Rozwiązania... 27.11.05, 19:39
        Witam Cię ponownie.Otoz moje przeswiadczenie o takim stanie rzeczy wynika z
        lektury Postanowienia Sądu Rejonowego Wydzialu Ksiag Wieczystych.Babcia
        mieszkanie,kiedys pewnie zakladowe(dodam,ze bardzo atrakcyjne),przepisala
        wnukowi-mnie.Wiem to napewno.Natomiast otrzymalem Postanowienie z SR wydzial
        KW,z ktorego wynika z Dzialu II,ze Babcia i ja ,jestesmy w 1/2
        wspolwlascicielami w/w nieruchomosci(pewnie niedopatrzenie Babci-wiem,ze
        chciala calosc przepisac mnie).Prosze doradz mi,co w tej sytuacji moge
        zrobic,zeby uniknac w przyszlosci komplikowania klarownych
        decyzji.Babcia,twierdzi,ze mieszkanie jest moje i wszyscy zainteresowani maja
        tą wiedze,ale ja widze ,ze nie wszystko jest klarowne.Please!!!
        • bebiak Re: Rozwiązania... 27.11.05, 20:03
          No dobrze, załóżmy, że tak jest, iż macie tę współwłasność: każde z Was po 1/2
          części. Jeśli rzeczywiście tak jest to masz dwie drogi:
          - albo zniesienie współwłasności pomiędzy babcią a Tobą poprzez przyznanie
          Tobie całego lokalu bez spłat i dopłat (wtedy bez podatku);
          - albo umowę darowizny udziału babci na Ciebie (jeśli nie masz innego
          mieszkania/domu, w tym zamieszkasz i będziesz mieszkał przez 5 lat nie zbywając
          go + zameldowanie na pobyt stały to też bez podatku).
          Oczywiście będzie taksa notarialna i opłata sądowa, a ich wysokość zależy od
          wartości tego lokalu (podaj wartość dzisiejszą całego lokalu - policzę).
          Jednak cały czas jeszcze będę naciskać abyś przejrzał dokładnie tę umowę
          darowizny - może się tak zdarzyć (mogło się tak zdarzyć), że sąd omyłkowo źle
          wpisał do księgi nazwiska współwłaścicieli.
          • easy1965 Re: Rozwiązania... 27.11.05, 20:25
            Witam Cię Bebiak. Nie ma umowy darowizny,gdyz..."u Notariusza bylem z
            Babcia,ktora ku mojemu zaskoczeniu przepisala mi mieszkanie zakladowe(o czym
            wspominalem).Po pewnym czasie otrzymalem na adres domowy Postanowienie , a z
            niego wynika za jestem w 1/2 wlascicielem fajnego lokum o wartosci ok 70000.00
            (jak sadze)Intencja Babci bylo zapisanie calosci na mnie.ale pewno przez
            niedopatrzenie(moze chochlik jakis)tresc wskazuje na polowe moja i
            wspolwlasnosc Babci.Musze dodac,ze nie nalegalem na taka tresc ksiegi
            wieczystej-a teraz mam dylemat-nie chce ponosic niepotrzebnych kosztow-naprawde
            tylko o koszty chodzi.Bebiak bardzo na Ciebie licze
            • bebiak Re: Rozwiązania... 27.11.05, 20:50
              Jeśli nie masz wypisu aktu dokumentującego umowę darowizny a byłeś stroną tej
              umowy ( być musiałeś skoro na Twoją rzecz babcia dokonała darowizny) to odbierz
              taki wypis z kancelarii, w której umowa była zawierana (to nie jest problemem:
              masz jako strona prawo do wypisu), albo wybierz się do tej kancelarii i niech
              Ci notariusz patrząc na treść tamtej umowy wyjaśni co zostało wówczas zrobione.
              I jeśli babcia podarowała Ci całą nieruchomość to należy wybrać się z tym
              zawiadomieniem sądu do sądu (wieczystoksięgowego) i załatwić sprawę
              sprostowania wpisu w księdze.

Jeśli rzeczywiście umowa darowizny z jakichś przyczyn dotyczyła tylko udziału
              wynoszącego 1/2 część tej nieruchomości to jesteście współwłaścicielami a co z
              tą współwłasnością zrobić - napisałam w jednym z poprzednich postów (dwa
              sposoby).

Teraz koszty przy założeniu, że wartość tej nieruchomości to 70.000,-zł.
              UMOWA DAROWIZNY 1/2 części na Twoją rzecz
              - taksa notarialna: 760,-zł + VAT 22% tj. 167,20,-zł;
              - wniosek do sądu i czyności z nim związane: 200,-zł + VAT 22% tj. 44,-zł;
              - opłata sądowa za wpis Ciebie do księgi wieczystej: dziś 510,-zł (od marca
              2006 - 200,-zł);
              - wypisy: ok. 180,-zl;
              - podatku od darowizny może nie być jeśli spełniasz wszystkie warunki
              okreslone w art. 16 ustawy o podatku od spadków i darowizn.

UMOWA ZNIESIENIA WSPÓŁWŁASNOŚCI poprzez przyznanie Tobie całego lokalu:
              - taksa notarialna: 1.060,-zł + VAT 22% tj. 233,20,-zł;
              - wniosek do sądu i czyności z nim związane: 200,-zł + VAT 22% tj. 44,-zł;
              - opłata sądowa za wpis Ciebie do księgi wieczystej: dziś 20,-zł (od marca
              2006 - 150,-zł);
              - wypisy: ok. 180,-zl;
              - podatku nie będzie jeśli babcia nie zażąda od Ciebie spłat (a jej wola
              decyduje).

• easy1965 Re: Rozwiązania... 27.11.05, 22:06
                Sorry, ale jeszcze jedno rozwązanie mi chodzi po glowie.Co myslisz o
                testamencie?Tzn.przepisanie 1/2nieruchomosci na mnie?Mysle kosztach itd
            • easy1965 Re: Rozwiązania... 27.11.05, 22:02
              Bardzo Ci dziękuje.Sprobuje zalatwic to tak jak Ty mi sugerujesz.Jesli bede
              mial jakies problemy jeszcze-pozwole sobie jeszcze
              zapytac ,jesli,pozwolisz.Dziekuje za już!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka