Dodaj do ulubionych

Odpis u notariusza

20.02.06, 20:01
Jak to jest z podpisywaniem umowy u notariusza? Sprzedawca i kupujacy dostaje
wersje umowy a za kolejne odpisy sie juz placi?

Pozdrawiam
Grzegorz
Obserwuj wątek
    • yasemin1 Re: Odpis u notariusza 20.02.06, 21:06
      To są wypisy i za każde się płaci, tylko przy umowie notarialnej zwyczajowo
      notariusz wydaje po jednym egzemplarzu dla uczestników (też płatne), ale można
      i wziąść więcej oczywiście po opłaceniu.
      • grigori4 Re: Odpis u notariusza 20.02.06, 22:26
        Czy kazdy placi za swoj wypis, czy moze jest jakis inny zwyczaj ?

Pozdrawiam
        Grzegorz
        • yasemin1 Re: Odpis u notariusza 20.02.06, 22:47
          Raczej płaci ten za wypisy kto ponosi koszty całego aktu, czyli zwyczajowo
          kupujący. Wypisy są nie tylko dla uczestników lecz także i dla urzędów za które
          też płaci kupujący.
          • grigori4 Re: Odpis u notariusza 20.02.06, 22:54
            To ile potrzebuje wypisow zrobic, jesli biore kredyt na zakup mieszkania.

Pozdrawiam
            Grzegorz
            • yasemin1 Re: Odpis u notariusza 21.02.06, 13:39
              Notariusz musi wydać tyle ile potrzeba tzn nie może pominąć urzędów. Jeżeli to
              mieszkanie własnościowe hipoteczne to wypisy są dla sprzedającego, kupującego
              sądu, ewidencji gruntów, burmistrza dzielnicy (odpis do urzędu skarbowego jest
              nieodpłatny)oraz może wydać ale nie jest zobligowany dla banku - tutaj jak
              sobie klient życzy i oczywiście Bank (niektóre bank robią kopię wypisu aktu i
              potwierdzają ją sobie za zgodność i to jest dla nich dokument zgodny z prawem
              gdyż tak zrobić mogą, ale niektóre żądają dla siebie wypisu co już jest
              nadużyciem według mnie. Zazwyczaj będzie to 5 wypisów + ewentualnie bank. Przy
              spółdzielczym bez księgi są 3 wypisy (w tym Spółdzielnia)+ ewentualnie bank.
              Przy spółdzielczym z księgą 4 wypisy (w tym Spółdzielnia i Sąd))+ ewentualnie
              bank.
              Mam nadzieją, że pomogłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka