grigori4 20.02.06, 20:01 Jak to jest z podpisywaniem umowy u notariusza? Sprzedawca i kupujacy dostaje wersje umowy a za kolejne odpisy sie juz placi? Pozdrawiam Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yasemin1 Re: Odpis u notariusza 20.02.06, 21:06 To są wypisy i za każde się płaci, tylko przy umowie notarialnej zwyczajowo notariusz wydaje po jednym egzemplarzu dla uczestników (też płatne), ale można i wziąść więcej oczywiście po opłaceniu. Odpowiedz Link Zgłoś
grigori4 Re: Odpis u notariusza 20.02.06, 22:26 Czy kazdy placi za swoj wypis, czy moze jest jakis inny zwyczaj ? Pozdrawiam Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś
yasemin1 Re: Odpis u notariusza 20.02.06, 22:47 Raczej płaci ten za wypisy kto ponosi koszty całego aktu, czyli zwyczajowo kupujący. Wypisy są nie tylko dla uczestników lecz także i dla urzędów za które też płaci kupujący. Odpowiedz Link Zgłoś
grigori4 Re: Odpis u notariusza 20.02.06, 22:54 To ile potrzebuje wypisow zrobic, jesli biore kredyt na zakup mieszkania. Pozdrawiam Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś
yasemin1 Re: Odpis u notariusza 21.02.06, 13:39 Notariusz musi wydać tyle ile potrzeba tzn nie może pominąć urzędów. Jeżeli to mieszkanie własnościowe hipoteczne to wypisy są dla sprzedającego, kupującego sądu, ewidencji gruntów, burmistrza dzielnicy (odpis do urzędu skarbowego jest nieodpłatny)oraz może wydać ale nie jest zobligowany dla banku - tutaj jak sobie klient życzy i oczywiście Bank (niektóre bank robią kopię wypisu aktu i potwierdzają ją sobie za zgodność i to jest dla nich dokument zgodny z prawem gdyż tak zrobić mogą, ale niektóre żądają dla siebie wypisu co już jest nadużyciem według mnie. Zazwyczaj będzie to 5 wypisów + ewentualnie bank. Przy spółdzielczym bez księgi są 3 wypisy (w tym Spółdzielnia)+ ewentualnie bank. Przy spółdzielczym z księgą 4 wypisy (w tym Spółdzielnia i Sąd))+ ewentualnie bank. Mam nadzieją, że pomogłam. Odpowiedz Link Zgłoś