ana-d 13.03.06, 19:37 Witam.Ile kosztuje sporządzenie umowy przedwstępnej u notariusza?Czy potem sporządzając akt notarialny końcowy u tego samego notariusza mogę liczyć na jakąś "promocje". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
al9 spróbuj tak: 13.03.06, 19:49 wynegocjuj 1/2 taksy przy przedwstępnej i 1/2 przy przyrzeczonej.. Wtedy nie zapłącisz więcej.. :-) al Odpowiedz Link Zgłoś
moumouth Re: notariusz 13.03.06, 23:36 Zgodnie z przepisami od sporządzenia umowy przedwstępnej notariusz pobiera maksymalnie 1/2 taksy notarialnej wyliczonej na podstawie wskazanej do aktu przez strony wartości nieruchomości. Taksa ntarialna liczona jest w/g rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości w tej sprawie jako tzw. opłata (lub wpis) stosunkowa, dla uproszczenia podam tutaj sposób wyliczania taksy dla przedmiotów umowy wartych 60.000 lub więcej przy umowach przenoszących własność lub stanowiących zobowiązanie do jej przeniesienia. W przypadku nieruchomości wartej 60.000 lub więcej taksę stanowi kwota 1.100 złotych plus 0,5% od nadwyżki powyżej kwoty 60.000. W przypadku spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu lub innego ograniczonego prawa rzeczowego obliczoną w powyższy sposób taksę dzieli się przez dwa. Na przykład: - mieszkanie hipoteczne, warte 120.000 zł; taksa notarialna to 1.100 zł + 0,5% * (120.000 - 60.000), czyli 1.100 zł + 300 zł, czyli 1.400 zł; oczywiściedo taksy należy doliczyć podatek VAT w wysokości 22%, jak do każdej usługi; łącznie taksa w tym przykładzie 1.708 zł; - mieszkanie spółdzielcze własnościowe, warte 120.000 zł; taksa notarialna to [1.100 zł + 0,5% * (120.000 - 60.000)]/2, czyli [1.100 zł + 300 zł]/2, czyli 1.400 zł/2, czyli 700 zł; oczywiściedo taksy należy doliczyć podatek VAT w wysokości 22%, jak do każdej usługi; łącznie taksa w tym przykładzie 854 zł. Powyższy sposób wyliczania wynagrodzenia notariusza dotyczy stawek maksymalnych. Zgodnie z przepisami notariusz może zastosować obniżenie tych stawek lub nawet całkowicie zwolnić strony od ponoszenia opłat za sporządzenie aktu i dokonanie czynności. Jeżeli zaś chodzi o "promocję" u notariusza, to popieram wypowiedź Al9. Spróbuj wynegocjować taksę pół na pół - to jest połowę przy umowie przyrzeczenia, połowę przy umowie przyrzeczonej. W ten sposób zapłacisz nie więcej, niż w przypadku sporządzania umowy końcowej. Jeżeli jesteś z Warszawy, pisz na priv. Postaram się skierować Cię do kancelarii dobrego notariusza, który na pewno zgodzi się na takie rozwiązanie. Pozdrawiam Kot Moumouth Odpowiedz Link Zgłoś
bobesh Re: notariusz 14.03.06, 09:20 moumouth napisał: > Zgodnie z przepisami od sporządzenia umowy przedwstępnej notariusz pobiera > maksymalnie 1/2 taksy notarialnej wyliczonej na podstawie wskazanej do aktu > przez strony wartości nieruchomości. Hmmm... że się tak nieładnie zapytam - zgodnie z którymi przepisami?? Bo ja jednakowoż jestem innego zdania. pozdrawiam bobesh Odpowiedz Link Zgłoś
yasemin1 Re: notariusz 14.03.06, 17:03 Panu Moumounth chodziło chyba o umowę warunkową, a to już nie jest to samo co przedwtstępna chociaż często z nią mylona. Odpowiedz Link Zgłoś
bobesh Re: mylona? przez kogo? 15.03.06, 09:11 Znaczy moumouth jest studentem germanistyki... :}} Odpowiedz Link Zgłoś
moumouth Re: notariusz 14.03.06, 20:10 Witam serdecznie... Wyjaśniając wątpliwości. Przepisy o których mówiłem wcześniej to Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 czerwca 2004 z późniejszymi zmianami w sprawie maksymalnych stawek taksy notarialnej (Dz.U. nr 148 z dn. 29.06.2004, poz.1564). Na podstawie art. 6 pkt. 1 tego rozporządzenia połowę stawki maksymalnej stawki przewidzianej w art. 3 pobiera się za sporządzenie umowy zobowiązującej, zawartej z zastrzeżeniem warunku lub terminu. O ile nie każda umowa zobowiązująca jest umową warunkową, o tyle każda posiada zastrzeżony termin (m. in. zawarcia umowy przyrzeczonej) ;D. Dlatego też maksymalna stawka za sporządzenie umowy przedwstępnej to 1/2 taksy notarialnej. Idąc dalej tym tokiem rozumowania... Pkt. 2 art.6 mówi, że za sporządzenie aktu w wykonaniu umowy zobowiązującej pobierana jest maksymalnie połowa taksy określonej w art. 3 rozporządzenia... Myślę, że już nie muszę wykazywać mechanizmu w oparciu o który notariusze bardzo często godzą się na układ pół taksy przy umowie przyrzeczenia, pół przy umowie przyrzeczonej... Mam nadzieję, że wyjaśniłem wszystkie wątpliwości. Pozdrawiam Kot Moumouth Odpowiedz Link Zgłoś
yasemin1 Re: notariusz 14.03.06, 21:26 Nie nie wyjaśniłeś to jest twoja dowolna interpretacja - to w nawiasie. Odpowiedz Link Zgłoś
moumouth Re: notariusz 14.03.06, 21:31 W takim razie poproszę o wiążacą (z podaniem źródła) interpretację tego przepisu. Niestety, jakoś nie bardzo potrafię się przekonać do Twojego stanowiska, że umowa przedwstępna w której zakreślono termin jej wykonania nie jest umową zobowiązującą z zastrzeżeniem terminu. Uwaga! Nie twierdzę, że nie masz racji. Poprostu żaden z notariusz, którego pytałem nie popiera Twojego stanowiska. Pozdrawiam Kot Moumouth Odpowiedz Link Zgłoś
yasemin1 Re: notariusz 14.03.06, 21:45 Przy twojej interpretacji oraz przy współpracy wielu pośredników z notariuszami znaczyłoby to, że od umowy przedwstepnej notariusz pobierałby 1/4 wynagrodzenia? = 1/2 z ustawy + 1/2 ze współpracy. Notariusze u których ja pracowałam stosowali czasami podkreślam czasami te 1/2 części wynagrodzenia, to nie jest reguła, że się klienta zwalnia z części opłat. Czy to w takim razie według ciebie oznacza, że łamali przepisy ustawy pobierają pełną opłatę za umowę przedwstępną? Odpowiedz Link Zgłoś
moumouth Re: notariusz 14.03.06, 22:57 yasemin1 napisała: > Przy twojej interpretacji oraz przy współpracy wielu pośredników z notariuszami > > znaczyłoby to, że od umowy przedwstepnej notariusz pobierałby 1/4 > wynagrodzenia? = 1/2 z ustawy + 1/2 ze współpracy. Zaraz, zaraz...o jakiej współpracy z pośrednikiem mówimy? Moja interpretacja jest jednoznaczna: umowa przerzeczenia jest umową zobowiązującą z zastrzeżeniem terminu, stąd art. 6 pkt. 1 cytowanego przeze mnie rozporządzenia i połowa maksymalnej stawki oreślonej w art. 3 tegoż rozporządzenia (nota bene doskonale znanego każdemu pracownikowi każdej kancelarii notarialnej). Czyli 1/2 taksy. Akt notarialny przenoszący własność w wykonaniu zawartej aktem notarialnym umowy zobowiązującej (czyli umowy przedwstępnej) to art.6 pkt. 2 tego rozporządzenia, czyli znowu połowa maksymalnej stawki taksy określonej w art. 3 rozporządzenia. Z powyższych wynika 1/2taksy przy umowie przedwstępnej, 1/2 taksy przy końcowej. Nie rozumiem skąd nagle wzięła się 1/4 taksy, poproszę więc o konkretne wyjaśnienie tej interesującej mnie kwestii. > Notariusze u których ja pracowałam stosowali czasami podkreślam czasami te 1/2 > części wynagrodzenia, to nie jest reguła, że się klienta zwalnia z części > opłat. Czy to w takim razie według ciebie oznacza, że łamali przepisy ustawy > pobierają pełną opłatę za umowę przedwstępną? Nie jest istotne, co ja uważam na ten temat. W świetle obowiązujących przepisów oraz stanowiska Izby Notarialnej jest jasne, jakie stawki powinny być pobierane od poszczegónych czynności. Pozdrawiam Kot Moumouth Odpowiedz Link Zgłoś
bobesh Re: notariusz 15.03.06, 10:24 moumouth napisał: > Na podstawie art. 6 pkt. 1 tego rozporządzenia połowę stawki maksymalnej stawki > > przewidzianej w art. 3 pobiera się za sporządzenie umowy zobowiązującej, > zawartej z zastrzeżeniem warunku lub terminu. Dotąd zgoda - bezsprzecznie. > O ile nie każda umowa zobowiązująca jest umową warunkową, o tyle każda posiada > zastrzeżony termin (m. in. zawarcia umowy przyrzeczonej) ;D. Dlatego też > maksymalna stawka za sporządzenie umowy przedwstępnej to 1/2 taksy notarialnej. A tu już nie. Przepis należy czytać nie jako wyliczenie rodzaju umów, w sensie: 1. umowa zobowiązująca 2. umowa zawarta pod warunkiem 2. umowa zawarta z zastrzeżeniem terminu a jeden rodzaj umowy - i chodzi ewidentnie o umowy warunkowe, tudzież z zastrzeżonym terminem przejścia własności (bo i takie są). To co nazywasz umową przedwstępna (gdzieniegdzie nazywaną umową przyrzeczenia sprzedaży) w żadnym wypadku nie może być traktowane jako umowy zawartej pod warunkiem lub z zastrzeżeniem terminu. Warunek musi być dla osoby trzeciej - najczęściej prawo pierwokupu czy odkupu w określonym czasie (termin!!). Jeszcze jedna różnica - umowę przedwstępną zawsze można rozwiązać czy od niej odstąpić - warunkowej nie (przynajmniej do momentu wyjaśnienia warunku - potem to już jest dyskusyjne). No i pozostaje przedawnienie roszczeń. Umowę przedwstępną można by traktować jako list intencyjny - obiecujemy sobie, że jakąś tam umowę zawrzemy za jakiś czas - i nic więcej. Wynikają z niej roszczenia ale tylko dla stron umowy. Natomiast w przepisie tym chodzi o umowy, z których roszczenia wynikają również dla osób trzecich. Można by podyskutować nad umową przedwstępną również zawartą pod warunkiem - np. kupie jak dostanę kredyt (warunek zewnętrzny), ale i to jest mocno naciągane. To czym się głównie podpierasz (zastrzeżony termin) ma zupełnie inny charakter. Tu chodzi o termin, po którym umowa zostaje uznana za wykonaną (np. ustawowy termin na złożenie oświadczenia o wykonaniu prawa pierwokupu, termin na złożenie oświadczenia o odkupie itp). W przypadku umowy przedwstępnej w żaden sposób po upłynięciu terminu zawarcia umowy włąściwej nie można uznać, że umowa włąściwa została zawarta. > Idąc dalej tym tokiem rozumowania... Pkt. 2 art.6 mówi, że za sporządzenie aktu > > w wykonaniu umowy zobowiązującej pobierana jest maksymalnie połowa taksy > określonej w art. 3 rozporządzenia... Myślę, że już nie muszę wykazywać > mechanizmu w oparciu o który notariusze bardzo często godzą się na układ pół > taksy przy umowie przyrzeczenia, pół przy umowie przyrzeczonej... Godzą się - to jest dobre słowo. Bo przepis ich do tego w żadnym stopniu nie zmusza - nie obejmuje umów przedwstepnych. I to pobieranie połowy taksy ma jedynie charakter ekonomiczny i uznaniowy. Coś jak zawarcie nieformalnego ukłądu - jak również u mnie sporządzicie umowę przyrzeczoną, to od przedwstepnej wezmę połowę - i tylko tyle. Polecam jeszcze uzasadnienie do Uchwały Sądu Najwyższego - Izba Cywilna z dnia 21 marca 1968 r. III CZP 23/68. Już wtedy wyraźnie wyjaśniono, że umowa przedwstępna nie ma charakteru zawartej pod warunkiem. > Mam nadzieję, że wyjaśniłem wszystkie wątpliwości. Ja też. > Pozdrawiam > Kot Moumouth również bobesh Odpowiedz Link Zgłoś
moumouth Re: notariusz 16.03.06, 21:36 Nie będę cytował, bo zrobi się z tego strasznie długi post. Sprawdziłem (przy okazji dziękuję za linkę do orzeczeń SN) i przyznaję, że masz rację. Moja interpretacja nie była właściwa. Sęk w tym, że przynajmniej trzech notariuszy z którymi współpracuję podaje art.6 ust.1 jako podstawę obniżenia stawki przy sporządzaniu umów przyrzeczenia. Ana-d. Przepraszam za to, że wprowadziłem Cię w błąd. Bobesh ma 100% rację (do tego popartą przepisami, więc nie do podważenia ;D). Rozbicie taksy 50% przy umowie przedwstępnej, 50% przy umowie końcowej jest - niestety - tylko kwestią umowy z notariuszem, nie ma do tego podstawy prawnej. Pozdrawiam (nauczony czegoś) Kot Moumouth Odpowiedz Link Zgłoś
staad Re: notariusz 17.03.06, 07:16 rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości w sprawie taksy notarialnej z dnia 28 czerwca 2004 roku - & 6 Odpowiedz Link Zgłoś
buba33 Re: notariusz 16.03.06, 20:43 Proponowałym dokładne zapoznanie się z rozporządzeniem Ministra Sprawiedliwości w sprawie maskymalnych stawek taksy notrialnej zanim zaczniesz udzielać porad !!!!!!! Rozporządzenie to nie przewiduje obniżonej stawki dla umowy przedwstępnej !!!! Jest to ewentualnie kwestia uzgodnienień z notariuszem !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
moumouth Re: notariusz 16.03.06, 21:30 A ja proponowałbym zachowanie większej uprzejmości... Pozdrawiam Kot Moumouth... Odpowiedz Link Zgłoś