Dodaj do ulubionych

bezstronność notariusza

15.03.06, 21:13
Pośrednik (kolega mojego pośrednika-mruka)mówi, że reprezentuje interesy
sprzedającego.Podpisuję przedwstępną umowę u notariusza. Proponuję wskazanego
przez siebie. Słyszę odmowę (brak w spisie? i wynikające i przypomnienie, że
przecież on chroni sprzedającego. Poza tym .....biuro ma swojego (cenowo taki
sam) A JA JAKIE MAM GWARANCJE CO DO BEZSTRONNOŚCI, RZETELNOŚCI CZY
UCZCIWOŚCI WSKAZANEGO MI - KUPUJĄCEMU NOTARIUSZA?
Obserwuj wątek
    • al9 upieraj się! 15.03.06, 21:27
      Masz prawo żądać podpisania umowy u wskazanego przez Ciebie notariusza.
      Dlaczego? Bo za to płacisz. Chcą u innego - niech oni płącą. Zobaczysz -
      zadziała!
      pozdr
      al
      ps. o jakim spisie mówili? :-))
    • kajul2 Re: bezstronność notariusza 16.03.06, 07:17
      Prawdopodobnie chodziło im o rejesrt notariuszy.
      Pozdrawiam - życzę miłego, słonecznego dnia.
    • kajul2 Re: bezstronność notariusza 16.03.06, 21:50
      O.K. Poskutkowało dzis podpisałem umowę u notariusza którego JA wskazałem.
      Czułem sie komfortowo. Cenię obiektywny profesjonalizm. Po raz pierwszy nie
      przeszkadzało mi szeptanie agentki biura sprzedajacego. Miałem pewność
      OBIEKTYWNEGO PROFESJONALIZUM notariusza. Niewypowiedzialny komfort psychiczne.
      Polecam wszystkim wskazywanie przez nabywcę biura notarialnego.
    • kajul2 Re: bezstronność notariusza 16.03.06, 21:59
      al9
      Dziękuję za wsparcie.
      Przypomnialem o tym, ze to JA płacę za notariusza. Pomoglo Podpisywaliśmy w
      biurze, które wskazałem. Niesamowity komfort psychiczny. Nie przeszkadzało mi
      nieprofesjonale szeptanie na ucho przedstawicielki biura nieruchomosci
      sprzedającego. Miałem pewność co do obiektywizmu notariusza. Polecem wszystkim
      ten komfort odczucia, że wszystko jest "czyste" - obiektywne, profesjonalne.
      Al9 dzieki za radę - poskutkowalo. Przede mną kredyt. Jestem dobrej myśli.

ko
      • al9 to kontynuując.. 17.03.06, 09:54
        radzę, abyś wnioskował o kredyt RÓWNOLEGLE w kilku bankach. Konkurencja
        konkurencja, ale oststnio zauważam poprawe jakości produktów hipotecznych, ale
        obniżenie szybkosci i jakości procedur. Jesli nie chcesz sie irytować - pracuj
        z kilkoma bankami naraz (i nie ukrywaj tego faktu). Zapewniam Cię, ze to
        radykalnie poprawia prace doradców..
        :-)
        pozdr
        al
        • kajul2 Re: mieszkanie krok po kroku? 17.03.06, 21:19
          Wielkie dzięki za radę. Nie brałem tego pod uwagę.
          Nie wiem, czy mogę poruszać w tym wątku sprawę premii gwarancyjnej: kupujemy
          mieszkanie wspólnie z dziewczyną, razem bierzemy kredyt. Mamy trudności z
          odzyskaniem premii gwarancyjnych z książeczek bo nie jesteśmy małżeństwem i
          szczerze mówiąc nie planowaliśmy tego.
          • al9 re premia gwarancyjna 18.03.06, 11:10
            Jak to macie kłopoty?
            PKO łachy nie robi.. Nie musicie być małżeństwem. Rozumiem, ze kupujecie w
            udziałach. problemem moze być tylko termin realizacji premii. Najczęściej bank
            realizuje wypłate PO akcie notarialnym. Akcie przeniesienia włąsnosci, nie
            przedwstępnej. Na czym polega kłopot?
            pozdr
            al
            • kajul2 Re: re premia gwarancyjna 18.03.06, 16:16
              ja mam osobną książeczkę i moaj partnerka ma swoją książeczkę. kobieta w pko,
              powiedziała, że nie może za mną rozmawiać na temat książeczki mojej partnerki,
              tylko na temat mojej. oznajmiła mi, że MUSIMY być małżeństwem aby starać się o
              premię garancyjną. inny sposób to w akcie notarialnym kupna mieszkania musi być
              tylko jedno z nas. co jest absurdem, bo skoro kupujemy w udziałach to oba
              nazwiska muszą się znależć. więc jedynym dla nas rozwiązaniem jest wziąć ślub w
              ciągu 90 dni. wtedy będzie należała się nam premia z obu książeczek.
              powiedziała to kilka razy i bardzo wyraźnie, kilka razy podkreślając, że nic
              nam się nie należy teraz, tylko po ślubie lub przy jednym nazwisku w akcie
              notaraialnym.
              czekam na odpowiedź
              • al9 Re: re premia gwarancyjna 19.03.06, 00:57
                Mam wrażenie, że pani z pko nie zakonotowałą faktu, że OBOJE będziecie
                współwłaścicielami.. Sprawdzę w poniedziałek w ustawie i dam Ci znać...
                Pozdr
                al
                • raddow Re: re premia gwarancyjna 19.03.06, 06:45
                  Witam. Jestem w podobnej sytuacji. U mnie wygląda to tak, że tylko moja dziewczyna ma książeczke a mieszkanie chcieliśmy wziąść razem. W PKO usłyszałem, że musimy być małżeństwem lub wziąść mieszkanie wyłącznie na moją partnerkę. W tej sprawie rozmawiałem z wieloma osobami i wszystkie mi to potwierdzały.
                  • mojeprawo Re: re premia gwarancyjna 19.03.06, 16:11
                    niestety ale PKO ma rację
                    premia gwarancyjna nie przysługuje w związku z nabyciem prawa własności lub
                    spółdzielczego własnosciowego prawa do lokalu w części ułamkowej.
                    pozdrawiam
                • kajul2 re premia gwarancyjna 19.03.06, 12:37
                  w takim razir czekam by móc sie na co powołać.
                  pozdr
                  kajul2
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka