Dodaj do ulubionych

umowa warunkowa

27.05.06, 13:43
Witam

Mam takie pytanie. Jestem w trakcie zakupu nieruchomości, tzn. po umowie
wstępnej. Poinformowano mnie teraz, że do działki na której stoi nieruchomość
ma prawo pierwokupu Agencja Rynku Rolnego, ponieważ jest to działka rolna. W
takim razie będzie podpisywana jeszcze umowa warunkowa. Na czym ona polega i
co zapewnia?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • zegmarek Re: umowa warunkowa 28.05.06, 09:01
      Umowa warunkowa w tym przypadku polega na rezygnacji AR z prawa pierwokupu.
      Może to nastąpić przez złożenie oswiadczenia lub braku odpowiedzi przez 30 dni.
      Wówczas zostajesz włascicielem nieruchomosci
      www.doradca.gratka,pl
      • justihr Re: umowa warunkowa 28.05.06, 12:19
        Slicznie dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
        • Gość: bzubza Re: umowa warunkowa- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 19:20
          Pyt. 1
          Jaka jednostka ma prawo pierwokupu?
          Ja w internecie znalazłam,że Agencja Nieruchomości Rolnych, a tu widzę coś
          innego. Proszę o pilne info, gdyż chcę to dodać do umowy przedwstępnej?
          Pyt. 2
          Przy której umowie jest wpłata pieniędzy na konto sprzedającego? Czy przy
          warunkowej?
          Pyt. 3 Czy już w umowie przedwstępnej ma być info kto ponosi wszystkie opłaty
          notarialne?
          ----------------------------------------------
          Ustawa o kształtowaniu ustroju rolnego - pytania i odpowiedzi
          3. Na czym polega prawo pierwokupu ANR ?

Prawo pierwokupu polega na tym, że w określonych w ustawie sytuacjach, Agencji
          przysługuje prawo wejścia w miejsce nabywcy i nabycia nieruchomości rolnej za
          cenę i na warunkach określonych wcześniej przez sprzedającego i nabywcę.

7. W jaki sposób ANR jest zawiadamiana o umowach, w stosunku do których
          przysługuje jej prawo pierwokupu ?

Zgodnie z Kodeksem cywilnym obowiązek ten ciąży na sprzedawcy, który
          niezwłocznie powinien zawiadomić uprawnionego do pierwokupu (dzierżawcę lub
          ANR) o treści umowy sprzedaży zawartej z osoba trzecią. W praktyce czynność ta
          wykonywana jest zwykle przez notariusza. Zawiadomienie Agencji następuje przez
          przesłanie do odpowiedniego ze względu na miejsce położenia nieruchomości
          rolnej oddziału terenowego lub filii ANR wypisu aktu notarialnego warunkowej
          umowy sprzedaży. Jeżeli Agencja nie wykona przysługującego jej uprawnienia, to
          strony mogą zawrzeć tzw. umowę ostateczną. Podobne zasady obowiązują w
          sytuacji, gdy ANR przysługuje prawo wykupu z tym tylko, że do Agencji
          przekazuje się nie umowę warunkową, lecz ostateczną, a w jej treści zamieszcza
          się informację o przysługującym Agencji uprawnieniu.

16. Ile czasu ma ANR na odpowiedź czy korzysta z prawa pierwokupu (wykupu)?

Agencja, jeśli chce nabyć nieruchomość rolną na podstawie przysługujących jej
          uprawnień, musi w ciągu 30 dni od daty otrzymania stosownego zawiadomienia
          złożyć oświadczenie w formie aktu notarialnego o nabyciu nieruchomości.
          Agencja, w miarę możliwości, będzie informowała notariusza lub osobę zbywającą
          nieruchomość rolną (jeżeli to ona przekazała umowę Agencji) o rezygnacji z
          prawa pierwokupu (wykupu) przed upływem 30-dniowego terminu.

17. Co się dzieje, jeżeli Agencja w terminie 30 dni od daty otrzymania
          stosownej informacji o umowie nie udzieli żadnej odpowiedzi ?
          Niezłożenie przez Agencję oświadczenia o nabyciu nieruchomości w tym terminie
          oznacza rezygnację z przysługującego uprawnienia.

30. Przy zawieraniu warunkowej umowy sprzedaży, sprzedającym zależy często na
          uregulowaniu przez nabywcę części lub całości ceny. Co ze zwrotem tych kwot w
          wypadku skorzystania przez ANR z przysługujących uprawnień ?

W interesie nabywcy jest uzgodnienie ze sprzedającym zabezpieczenia
          ewentualnego zwrotu wpłaconych pieniędzy. Najlepiej, jeżeli kwestia ta
          uregulowana zostanie we współpracy z notariuszem sporządzającym umowę warunkową.

• Gość: jacek Re: umowa warunkowa- IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.06, 20:23
            ANR
            jak masz warunkowa nie masz przedwstepnej
            • Gość: bzubza Re: umowa warunkowa- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 20:38
              dzięki za odpowiedź

kupujący ma dostać kredyt na podstawie umowy przedwstępnej, ale... nie wiem czy
              on wie,że będzie umowa warunkowa (sprawa trochę trudna, bo sprzedającym jest
              mama, a ja jestem doradca... "wiódł ślepy, kulawego", a transakcja w drugiej
              części Polski), właśnie wpisuję tą info do umowy przedwstępnej
              • Gość: mariusz Re: umowa warunkowa- IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.06, 23:29
                dla banku nie ma znaczenia czy bedzie to warunkowa czy przedwstepna
                • Gość: bzubza opłaty przy sprzedaży nieruchomości rolnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 21:25
                  Czy przy sprzedaży nieruchomości rolnej są jeszcz jakieś opłaty oprócz
                  -taksy notarialnej oraz
                  - opłat od czynności cywilno-prawnych (które chcę, żeby zapłacił kupujący)?
                  Ps. Sprzedawana nieruchomość jest w posiadaniu mamy od ok. 40 lat.
                  • Gość: jacek Re: opłaty przy sprzedaży nieruchomości rolnej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.07.06, 22:42
                    oplata adiacencka
    • Gość: bzubza Re: umowa warunkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 21:38
      up!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka