Dodaj do ulubionych

Umowa przedwstepna!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 11:10
Jesli umowe przedwstepna podpisze sie u notariusza bez zadatku, to czy chroni to w rownej mierze obie strony przed jej zerwaniem?
Chce uniknac wplaty zadatku, ale nie chce zeby sprzedajacy obawial sie ze nie podchodze do kupna powaznie. Chce kredytowac zakup w 100%.
Obserwuj wątek
    • adamm33 Re: Umowa przedwstepna! 29.10.06, 12:00
      Ciebie chroni tak samo. Przewaga umowy przedwstepnej u notariusza w
      konfrontacji samodzielnie spisanej (pisemnej) umowy przedwstepnej ma ten plus,
      ze w razie nieuzasadnionego odstapienia od tej umowy sprzedawcy - bedziesz mogl
      go przes sad przymusic do zawarcia umowy definitywnej.

------------
      Zapraszam na Forum Prawnikow - www.advokat.com.pl
      • Gość: bodek Re: Umowa przedwstepna! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 12:20
        Dziekuje za odpowiedz.
        Rozumiem, ze sprzedajacy ma takie samo prawo zmuszenia mnie do kupna. Czy uzasadnione moze byc odstepstwo od umowy ze wzgledu na wyzsza oferte kupna od innego oferenta, czy tez w druga strone - odmowa udzielenia kredytu?
        Oraz jeszcze jedno, czy koszt tej operacji jest taki sam jak przy umowie finalnej, czy jest to pewien procent traktowany na poczet oplaty koncowej... ?
        • diabla Re: Umowa przedwstepna! 29.10.06, 13:34
          Gość portalu: bodek napisał(a):

> Dziekuje za odpowiedz.
          > Rozumiem, ze sprzedajacy ma takie samo prawo zmuszenia mnie do kupna. Czy uzasa
          > dnione moze byc odstepstwo od umowy ze wzgledu na wyzsza oferte kupna od innego
          > oferenta, czy tez w druga strone - odmowa udzielenia kredytu?
          > Oraz jeszcze jedno, czy koszt tej operacji jest taki sam jak przy umowie finaln
          > ej, czy jest to pewien procent traktowany na poczet oplaty koncowej... ?

Z tego co wiem, zalezy to od tego jak się dogadasz z notariuszem. Moze on polowe prowizji zainkasować teraz, reszte dopiero przy umowie wlasciwej.

Mnie natomiast zastanawia sprawa PCC. Czy notariusz pobiera caly PCC przy umowie przedwstepnej, czy moze dopiero przy umowie właściwej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka