Gość: agata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 11:17 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: agata bis Re: jak kupic działlke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 11:22 Przepraszam za ten pierwszy pusty wpis, ale za szybko kliknełam. Chcę kupic działkę na wsi, od chłopa. Co powinnam zrobic, aby w jakis sposób nie zostac oszukana. Co powinnam sprawdzic oprócz planu zagospodarowania? I jak wygląda cała sprawa od strony prawnej?Prosze o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agaaaaaaaa Re: jak kupic działlke IP: 213.199.222.* 30.10.06, 13:37 najpierw udaj sie do gminy do działu budowlanegopopros o wniosek o ustalenie zabudowy lokalizacji inwestycji celu publicznego.. tak Ci napewno powiedza dokładnie co i jak ..niemusisz być włascicielem działki by wystapic o wniosek.. jeżeli jest to grunt rolny...niezurbanizowany musisz przegruntować działke.. Pozdrawiami zycze powodzenia..:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: jak kupic działlke IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.06, 16:48 Dzięki za podpowiedź.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dhkasd Re: jak kupic działlke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 11:29 a proś, proś może ktoś się zlituje Odpowiedz Link Zgłoś
fasolka_70 Re: jak kupic działlke 21.11.06, 10:46 Oprócz sprawdzenia w gminie przeznaczenia tego terenu, jeśli chcesz stawiać dom dobrze by było żeby był już działką budowlaną, powinnaś zobaczyć akt własności, potwierdzający, że ten 'chłop' jest właścicielem działki którą sprzedaje oraz jak najaktualniejszy wypis z księgi wieczystej, żeby zobaczyć, czy nie ma wpisanych żadnych obciążeń. pozdrawiam, F. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebastian Re: jak kupic działlke IP: *.ger.lama.net.pl 21.11.06, 18:07 Jedź do Urzędu Gminy: tam porozmawiaj z architektem aby zrobił tzw " plan zagospodarowania przestrzennego" tej działki to kosztuje ok 30-50 zł. Zeby to zrobic musisz odebrać od geodety mapke twojej działki z danej wsi w odpowiedniej skali.Ja musiałem najpierw dostarczyć mapke potem architekt wystawił plan zagospodarowania przestrzennego.Wszystko zalezy od urzedników , moja pani architekt była małomówna i niezbyt sympatyczna, znuzona pracą siedziała w pokoju 2x2- jak zapytałem o jakies zdanie w wypisie to usłyszałem " nie umie pan czytać?" po mojej odpowiedzi juz grzecznie rozmawiała :) Także nie licz ze wszyscy będa opowiadac i czeklac na Ciebie w drzwiach.Na plan zagospodar ... czekałem ponad tydzień. Następnie musisz odebrac wypis z rejstru gruntów do tego musisz miec upoważnienie właściciela , ten dokument uzyskuje się to na miejscu.W tym pokoju Pani była miła :) Kolejno trzeba miec wypis z ksiąg wieczystych , to tez uzyskałem na miejscu. Większość dokumentów kosztuje ok 30-70 zł każdy także bez tragedii. Dla notariusza niezbędne jest :1 wypis z rejestru gruntów 2.Wypis z ksiąg wieczystych-aktualny 3.Plan zagospodarowania przestrzennego życzę powodzenia, sam przechodziłem to miesiąc temu :)i... udało się Odpowiedz Link Zgłoś