Gość: vitch@gazeta.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 08:17 czy macie może jakieś gotowe druczki? na co zwrócić uwagę podpisując umowe wstępną kupna mieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: al9 wszystko jest ważne IP: *.teleton.pl 02.11.06, 09:30 gotowe druczki to są do macania kur idż do NOTARIUSZA!!! zawrzyj umowę w formie aktu notarialnego, przygotowaną przez profesjonalistę... Nie będzie Cię to więcej kosztowało... 1/2 taksy przy przedwstępnej, 1/2 przy przedwstępnej... al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Advokat Re: wszystko jest ważne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 09:40 Umowa przedwstepna sporzadzana samemu (a nie w formie aktu notarialnego) zdecydowanie oslabia Twoje prawa. Na podstawie takiej umowy bedziesz mogl dochodzic jedynie zwrotu zadatku. Przy umowie przedwstepnej w formie aktu notarialnego dodatkowo dochodzi mozliwosc "przymuszenia" sprzedawcy do zawarcia umowy definitywnej. Przy rosnacych cenach mieszkan zdecydowanie lepiej jest przeciez domagac sie zawarcia umowy definitywnej niz zwrotu zadatku nawet w podwojnej wysokosci. ----------- Zapraszam na Forum Prawników - www.advokat.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
diabla Re: wszystko jest ważne 02.11.06, 21:44 Gość portalu al9 stuknął w klawisze i oto co powstało: > gotowe druczki to są do macania kur > idż do NOTARIUSZA!!! > zawrzyj umowę w formie aktu notarialnego, przygotowaną przez profesjonalistę... > Nie będzie Cię to więcej kosztowało... 1/2 taksy przy przedwstępnej, 1/2 przy > przedwstępnej... Niestety, z przykrością stwierdzam, że nie zawsze. Jestem właśnie na etapie podpisywania um. przedwstępnej i obdzwoniłam 70% kancelarii notarialnych w Łodzi a następnie sobie odpuściłam, bowiem żadna z nich, powtórzę ŻADNA, nie stosuje ulg w postaci 1/2 wynagrodzenia teraz, 1/2 przy umowie właściwej. Wszystkie stosują pełną odpłatność. Nie wiem jak to wyglada w innych miastach, może inni notariusze są mniej pazerni niż klika łódzka. Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś