Dodaj do ulubionych

warunkowa umowa sprzedaży

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 16:00
powiedzcie prosze jak to jest z ta warukową umową sprzedaży domu ,coś tam
słyszałam ale nie bardzo się orientuję .dziąłka na której stoi dom ( który
ewentuanie przymierzam się kupić) jest dziąłką mieszkaniową w czesci domu-
rolną podobno w momencie podpisnia aktu nie stanę się właścicielem od razu
tylko mam czekać za Agencja nieruchomosci rolnych sie okresli taK? Powiedzmy
ze agencja powie ze nie kożysta z prawa pierwokupu to co jeszce jeden akt u
notariusza czy automatycznie prosze o wytłumaczenie...
Obserwuj wątek
    • ssaalleemm Re: warunkowa umowa sprzedaży 19.12.06, 16:43
      Jeszcze jeden akt obejmujący umowę przeniesienia własności nieruchomości na
      Twoją rzecz.
      Taksa notarialna rozkłada się po 50% na każdą z tych umów.
      Pozdrawiam
      • Gość: dlefmi Re: warunkowa umowa sprzedaży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.06, 09:41
        Dziękuję za info. a jesli chodzi o to co napisałam to się zgadza? a i czy to do
        notarisza nalezy sprawdzenie stanu prawnego czy wlasciciel ma go o tym
        poinformowac- sory za kompletna ignorancję tematu ?
        • Gość: znawca Re: warunkowa umowa sprzedaży IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.06, 11:03
          Matko bosko, ssaalleemm - opanuj się, nie wypisuj bzdur. Jak nie masz pojęcia
          to zamilcz.

Do autora wątku:
          sporo w twoim pytaniu niejasności, np. "jest dziąłką mieszkaniową w czesci domu-
          rolną" dlatego też moja podpowiedź będzie niepełna.

Warunkowa umowa sprzedaży polega na tym, że starosta może w ciągu miesiąca
          skorzystać z prawa pierwokupu i aby to uczynić musi złożyć oświadczenie u
          notariusza. Jeśli tego nie zrobi stajesz się "pełnym właścicielem". Nie są
          potrzebne dodatkowe akty notarialne, a już na pewno nie ma zasady 50% taksy na
          każdy akt (co za bzdura).
          • ravenheart1 Re: warunkowa umowa sprzedaży 20.12.06, 11:11
            1. Prawa pierwokupu na rzecz Agencji Nieruchomości Rolnych nie wykonuje starosta
            tylko sama agencja w terminie 1 miesiąca
            2. W przypadku niewykonania prawa pierwokupu sporządza się akt notarialny
            finalizujący umowę - tak jest praktykowane przynajmniej w Warszawie
            • Gość: znawca Re: warunkowa umowa sprzedaży IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.06, 11:34
              1. Ano tak - aby skorzystać z prawa pierwokupu, do notariusza przychodzi
              Agencja Nieruchomości Rolnych i mówi: Dzień dobry, jestem Agencją Nieruchomości
              Rolnych i chciałabym skorzystać z prawa pierwokupu. A notariusz na to: proszę,
              niech Agencja Nieruchomości Rolnych usiądzie, zaraz napiszemy akt. Czy tak to
              się mniej więcej odbywa?
              2. Bzdura. Jeśli chodzi ci o warunkową umowę przedwstępną w formie aktu to
              potem rzeczywiście trzeba napisać jeszcze akt sprzedaży, który de facto także
              musi być warunkowy bo tak sobie wymyślił ustawodawca. I dopiero od tego aktu
              liczy się te nieszczęsne 30dni na skorzystanie z pierwokupu.
              • ravenheart1 Re: warunkowa umowa sprzedaży 20.12.06, 12:35
                Ad 1.Jeśli Agencja nie odpowie w terminie miesiąca uznaje sie,że nie zamierza
                korzystać z prawa pierokupu.
                Ad 2.Taka praktyka wykształciła się w Wwie i nie będę zaprzeczał temu co
                widziałęm na własne oczy.
              • Gość: Piotr Re: warunkowa umowa sprzedaży IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.06, 14:04
                > 1. Ano tak - aby skorzystać z prawa pierwokupu, do notariusza przychodzi
                > Agencja Nieruchomości Rolnych i mówi: Dzień dobry, jestem Agencją
                Nieruchomości
                >
                > Rolnych i chciałabym skorzystać z prawa pierwokupu. A notariusz na to:
                proszę,
                > niech Agencja Nieruchomości Rolnych usiądzie, zaraz napiszemy akt. Czy tak to
                > się mniej więcej odbywa?
                Nie do końca. Jesli osoba lub instytucja majaca prawo pierwokupu chce
                skorzystać z tego prawa skada oświadczenie przezd notariuszem. Ale spisanie
                aktu ostatecznego (czyli aktu przeniesienia własności) musi odbyc się z
                udziałem obu stron: kupujacego i Sprzedajacego. Czyli notariusz nie może od
                razu spisac aktu przekazania. Korzystający z prawa pierwokupu wchodzi w miejsce
                Kupujacego na warunkach zawartych w akcie warunkowym, czyli za te same
                pieniądze i w tych samych terminach.
                > 2. Bzdura. Jeśli chodzi ci o warunkową umowę przedwstępną w formie aktu to
                > potem rzeczywiście trzeba napisać jeszcze akt sprzedaży, który de facto także
                > musi być warunkowy bo tak sobie wymyślił ustawodawca. .
                Po pierwsze nie mylmy pojęć. Umowa przedwstępna nie jest umową warunkową.
                Zresztą wcale jej nie musi byc, jesli stronom na niej nie zależy. Umowa
                warunkowa, to umowa sprzedaży, ale bez przekazania praw własności. Przekazanie
                praw własnosci odbywa sie własnie tą drugą, ostateczną umową.
                > I dopiero od tego aktu
                > liczy się te nieszczęsne 30dni na skorzystanie z pierwokupu
                Nie, 30 dni liczy sie od momentu doreczenia aktu umowy warunkowej do
                osoby/instytucji posiadajacej prawo pierwokupu, a nie od daty sporzadzenia aktu.
                • marcepan_77 Re: warunkowa umowa sprzedaży 20.12.06, 17:33
                  A mnie sie wydawalo ze prawo pierwokupu ANR dotyczy nieruchomosci niezabudowanych?
                  • ssaalleemm Re: warunkowa umowa sprzedaży- do Znawcy 20.12.06, 18:38
                    Głównie do znawcy:
                    moja odpowiedź dotyczyła wyłącznie pytania postawionego na końcu przez autora
                    wątku - nie mnie oceniać i nie o to było pytanie czy tu w ogóle ANR ma prawo
                    pierwokupu. To tytułem wyjaśnienia.

Teraz kwestia inna - i nie dotyczy to praktyki warszawskiej: to prawo, które
                    obowiązuje w całym kraju:
                    jeśli jest obowiązek sporządzenia umowy warunkowej bo pierwokup (a może tak być
                    z ustawy o gospodarowaniu nieruchomościami oraz tej dot. nieruchomości rolnych)
                    to nie ma innej możliwości jak sporządzenie umów dwóch: pierwszej - właśnie
                    sprzedaży zawartej pod warunkiem, i drugiej czyli przeniesienia własności.

Sporządzenie w przypadku nieruchomosci rolnej umowy bezwarunkowej czyni umowę
                    nieważną co wynika przynajmniej dla mnie z treści art. 9.1 ustawy o
                    kształtowaniu ustroju rolnego "Czynność prawna dokonana niezgodnie z przepisami
                    ustawy lub bez zawiadomienia uprawnionego do prawa pierowkupu lub bez
                    zawiadomienia Agencji w przypadku określonym w art. 4 ust. 1 jest nieważna".

Żeby dowiedzieć się w jaki sposób przebiega procedura nie skorzystania badź
                    skorzystania z prawa pierowkupu z każdej z tych ustaw - odsyłam Znawcę do ich
                    treści.

Jesli chodzi o jakieś automatyczne "stanie się właścicielem" - przy zawartej
                    jednej umowie (rozumiem, że warunkowej bo skoro nie warunkowa to nieważność jak
                    widać wyżej, zatem warunkowej zawierającej element przeniesienia własności, bo
                    skoro mam się stać od razu właścicielem to ten element musi wystąpić) odsyłam
                    Znawcę do art 157.1 Kodeksu cywilnego o treści: "Własność nieruchomości nie
                    może być przeniesiona pod warunkiem lub z zastrzeżeniem terminu".

Jeśli chodzi o podział taksy w przypadkach umów warunkowych na 50% przy
                    warunkowwej i 50% przy przeniesieniu własności - odsyłam Znawcę do
                    rozporządzenia min.spr. z 28 czerwca 2004 dot. taksy notarialnej, gdzie:
                    par. 6 mówi:
                    Za sporządzenie aktu notarialnego dokumentującego:
                    1). umowę zobowiązującą, zawartą pod warunkiem lub z zastrzeżeniem terminu;
                    2). umowe przenoszącą własność w wykonaniu umowy zobowiązujacej;
                    3). (...)
                    maksymalna stawka wynosi połowę stawki przewidzianej w par. 3.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich, w tym Znawcę w szczególności.
                    Znawco, otwarta jestem na dalszą dyskusję z Tobą w przedmiotowej sprawie -
                    zakładam, że swoją wypowiedź jesteś w stanie uzasadnić konkretnymi artykułami i
                    paragrafami obowiązujących ustaw i rozporządzeń.
                    Raz jeszcze pozdrawiam
                    • Gość: znawca Re: warunkowa umowa sprzedaży- do Znawcy IP: *.aster.pl 21.12.06, 00:05
                      uff, gratuluję zacięcia. nie będę teraz próbował na siłę szukać i przytaczać
                      kolejnych paragrafów, bo są mądrzejsi ode mnie. Sam kupowałem w tym roku parę
                      ha rolnych i odbyło się to w jednym akcie, ale i tak mi nie uwierzycie, a ja
                      nie zamierzam udowadniać że nie jestem koniem.
                      Jak mi nie wierzycie proszę zadzwonić do notariusza i spytać jak najprościej i
                      skutecznie kupić nier. rolną.
                      Już całkiem na koniec tylko zacytuję pewnego mądrzejszego ode mnie pana:
                      "umowa przenosząca własność nieruchomości rolnej nie może być umową zawartą,
                      pod warunkiem że Agencja nie skorzysta z prawa wykupu. Dlatego też umowa ta
                      powinna bezwarunkowo przenosić własność nieruchomości rolnej na nabywcę, który
                      staje się jej właścicielem, a odpowiednie stosowanie do prawa wykupu regulacji
                      k.c. o pierwokupie oznacza, że zgodnie z art. 598 par. 1 k.c., nabywca powinien
                      niezwłocznie zawiadomić Agencję o zawarciu umowy i jej treści, doręczając jej
                      odpis. Stosownie do art. 598 par. 2 k.c., Agencja może w ciągu miesiąca od
                      otrzymania zawiadomienia wykonać prawo nabycia, składając w formie aktu
                      notarialnego odpowiednie oświadczenie nabywcy nieruchomości, które powoduje
                      przejście własności nieruchomości na Skarb Państwa. Jeśli jednak tego zaniecha,
                      wówczas podstawę wpisu nabywcy do księgi wieczystej stanowić będzie, oprócz
                      umowy przeniesienia własności nieruchomości rolnej, także dowód doręczenia
                      Agencji zawiadomienia o umowie oraz jej oświadczenie, że nie korzysta z prawa
                      wykupu, albo upływ miesięcznego terminu do złożenia oświadczenia w tym
                      przedmiocie. Oznacza to, iż na omawianej płaszczyźnie zastosowania nie znajdą
                      art. 597 par. 1 k.c. i art. 599 par. 2 k.c. (postanowienie SN z 27 października
                      2004 r., IV CK 121/04, OSNC 2005/11/191).

Radosław L. Kwaśnicki
                      Autor jest radcą prawnym w warszawskim biurze międzynarodowej kancelarii
                      prawniczej Gleiss Lutz, członkiem Europejskiego Kolegium Doktoranckiego
                      (Kraków, Heidelberg, Moguncja)" - znalezione w necie
                      • Gość: staraagentka Re: warunkowa umowa sprzedaży- do Znawcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 17:14
                        Jeśli przyjąć za słuszny wywód radcy prawnego cytowany przez Znawcę-to mam
                        pytanie
                        Wszystko jest jasne gdy Agencja nie skorzysta z prawa pierwokupu ;jest umowa
                        sprzedaży ,cena zapłacona nieruchomość objęta w posiadanie ,oświadczenie
                        agencji lub upływ czasu + zawiadomienie, wpis do KW .

A co jeśli agencja skorzysta z prawa pierwokupu???
                        Czyżby agencja kupowała od tego nowego nabywcy? za taka samą cenę za jaką
                        nabył? a co z kosztami /podatek 2%, wynagrodzenie notariusza ,opłaty
                        sądowe/które poniósł ten nowy nabywca?
                        Jeśli przyjąć taką konstrukcję to ten nowy nabywca któremu "podkupuje" grunt
                        agencja będzie musiał zapłacić również podatek dochodowy bowiem zbył
                        przed upływem 5 lat /tak wynika z przepisów obowiązujących jeszcze parę dni/? w
                        przyszłym roku podatku nie zapłaci jeśli "sprzeda" za taką samą cenę za jaka
                        nabył.
                        Wydaje mi się ,że jednak lepiej zawrzeć umowę warunkową ponieść koszty w
                        wysokości połowy należnego wynagrodzenia notariusza i nie mieć kłopotów .
                        • Gość: dlefmi Re: warunkowa umowa sprzedaży IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.06, 20:16
                          no to scie mi zamieszali dziekuje za wszystkie wyjasnienia ale powiem szczerze
                          ze dalej nie rozumiem; ja nie mowie o wstepnej umowie -+ zalozmy ze ja zawre i
                          zaplace zadatek -
                          1 chodzi mi o te umowe sprzedazy u notrariusza co to on potem do agencji
                          zglasza to potrzebujemy po miesiacu wstawic sie u notariusza raz jeszcze na
                          nastepny akt przenoszacy wlasnoscs na mnie- przy zalozeniu ze agencja nie
                          skozysta z prawa pierwokupu???
                          2 co jesli skozysta -co z moim zadatkiem na ten przyklad?
                          pozdrawiam cieplo
                          • ssaalleemm Re: warunkowa umowa sprzedaży 21.12.06, 20:41
                            Cześć,
                            od razu i dla jasności: to co napiszę dotyczy sytuacji, gdy zostanie
                            przesądzone, że Agencja ma prawo pierwokupu.

Gość portalu: dlefmi napisał(a):

> no to scie mi zamieszali dziekuje za wszystkie wyjasnienia ale powiem
                            >szczerze ze dalej nie rozumiem; ja nie mowie o wstepnej umowie -+ zalozmy ze
                            >ja zawre i zaplace zadatek -
                            > 1 chodzi mi o te umowe sprzedazy u notrariusza co to on potem do agencji
                            > zglasza to potrzebujemy po miesiacu wstawic sie u notariusza raz jeszcze na
                            > nastepny akt przenoszacy wlasnoscs na mnie- przy zalozeniu ze agencja nie
                            > skozysta z prawa pierwokupu???
                            > 2 co jesli skozysta -co z moim zadatkiem na ten przyklad?

To zupełnie nie tak: Agencja nie zajmuje stanowiska na podstawie umowy
                            przedwstępnej - taka umowa nie jest umową sprzedaży.
                            Aby Agencja stanowisko zajęła należy sporządzić umowę sprzedaży pod warunkiem.
                            Jak się będziesz ze sprzedającym rozliczał - zależy wyłącznie od Was, ale na
                            etapie umowy sprzedaży warunkowej nie ma już czegoś takiego jak zadatek (o nim
                            mówimy na etapie umowy przedwstępnej, która może jeśli taka wola stron
                            poprzedzić umowę sprzedaży ale nie musi).
                            Umową sprzedaży warunkowa sprzedający może pokwitować odbiór od Ciebie całej
                            ceny, możecie również w niej postanowić, że cała cena zostanie zapłacona przez
                            Ciebie przed zawarciem umowy przenoszącej własność.
                            To zależy wyłącznie od Was jako stron. Oczywiście gdyby sprzedający umową
                            sprzedaży zawieraną pod warunkiem kwitował cenę czy choćby jej część- powinno
                            znaleźć się tam postanowienie, że w przypadku skorzystania przez Agencję z
                            prawa pierwokupu sprzedający zwróci Ci to co otrzymał w wysokości mu danej w
                            zakreślonym terminie (może poddać się egzekucji w trybie art. 777 Kpc co do
                            tego zwrotu - wskazane). Jeśli Ty miałbyś cenę płacić przed zawarciem umowy
                            przenoszącej własność też co do płatności ceny poddałabym Cię egzekucji -
                            równowaga stron.

Pamiętaj ponadto (oj, nie wiem czy to niezbyt skomplikowane, ale powinnam
                            napisać dla jasności), że to już jest sprzedaż, która w najczęstszych
                            przypadkach wywiera i skutek obligacyjny i skutek rzeczowy.
                            Taka umowa sprzedaży zawierana pod warunkiem wywołuje tylko skutek obligacyjny -
                            bez rzeczowego. I po to aby uzyskać ten skutek rzeczowy należy stawić się
                            unotariusza kiedy Agencja nie skorzysta z prawa pierwokupu celem zawarcia umowy
                            o skutku właśnie rzeczowym czyli przenoszącej własność.
                            Rozważania o tych skutkach: obligacyjnym i rzeczowym są dość trudne dla osoby,
                            która nie ma styczności z prawem i ja wiem o tym, ale staram się pisać jak
                            najjaśniej.

I jeszcze jedno: w przypadku pierwokupu Agencji (inaczej niż przy tzw
                            pierwokupie prezydenckim!) to sprzedający dostarcza do Agencji Wypis aktu
                            dokumentującego umowę sprzedaży zawartą pod warunkiem, a nie notariusz - tu
                            notariusz takiego obowiązku nie ma. Najczęsciej w praktyce wyglada to tak, że
                            sprzedający otrzymuje w terminie nawet wcześniejszym niż ustawowo przewidziany
                            pismo Agencji o nieskorzystaniu z pierwokupu, które przedkłada notariuszowi i
                            notariusz umawia Was na podpisanie umowy przenoszącej własność.

Dodam jeszcze, że ponieważ umowa sprzedaży pod warunkiem jest (pisałam) umową
                            sprzedaży tyle, że bez skutku rzeczowego - do niej już muszą być złożone
                            wszystkie dokumenty
                            (a umowa przedwstępna nie musi być oparta na jakichkolwiek dokumentach - to
                            zupełnie inna umowa i o innych skutkach przecież).

Acha, i jeszcze dwa słowa o tym jak się ewentualnie rozliczać w przypadku umowy
                            sprzedaży zawieranej pod warunkiem,.
                            Strony się z reguły nie znają stąd maja jakieś obawy: sprzedający, że sprzedaje
                            a nie dostaje kasy, nabywca, że jak zapłaci a Agencja skorzysta to czy
                            sprzedający szybko mu zwróci itp.
                            Jeśli takie obawy się pojawiają to warto moim zdaniem pomyśleć nad depozytem:
                            czy to bankowym czy też notarialnym, gdzie określa się, iż nabywca wpłaca kwotę
                            X jako cenę dla sprzedającego i przyjmujący depozyt albo zwróci kwotę nabywcy o
                            ile Agencja skorzysta albo wypłaci depozyt sprzedającemu o ile zostanie zawarta
                            umowa przenosząca własność - ot, taka podpowiedź, do rozważenia.

Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka