Dodaj do ulubionych

PCC-1 czy PCC-3

IP: *.broker.com.pl 18.01.07, 20:37
Data umowy kredytowej: 12.12.2006
Data aktu notrialnego 15.12.2006
Data wydania przez bank oświadczenia oświadczenia o ustanowieniu hipoteki:
05.01.2007

I teraz problem dotyczący zapłaty PCC za ustanowienie hipoteki: Urząd
Skarbowy domaga się wypełnienia druku PCC-1 (powołują się na date umowy
kredytowej), a bank twierdzi, że PCC-1 mi nie podpisze i mam wypełnić PCC-3
(powołuje się na datę oświadczenia. Czy ktoś ma podobną sytuację w związku ze
zmianą Ustawy o PCC? Jak sobie radzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: joe Re: PCC-1 czy PCC-3 IP: *.flashnet.pl 20.01.07, 00:47
      osti, jaki to bank?
      Ja mam tak: umowa kredytowa podpisana w grudniu. bank dał mi do wypisania pcc1
      po czym wysłał mailem druk pcc3 (bo ustawa się zmieniła). Przy okazji doradca z
      którym były załatwiane formalności powiedział, że to ja mam złożyć pcc w us i
      zapłacić ok 170zł z własnej kieszeni. Dotychczas bank miał składać ten dokument
      w us i ponieść koszt. teraz doradca stwierdził, że bank nie jest stroną dla us
      (wg nowych pcc) i to kredytobiorca ma sobie iść do us i płacić.
      Status mojego kredytu: Reklamacja złożona do banku. Kredyt nie uruchomiony.
      A mój bank to mBank
      Rzeczywiście może warto do US zadzwonić i sprawdzić co mój US na to powie...
      • baczm Re: PCC-1 czy PCC-3 20.01.07, 21:51
        jeśli oświadczenie o ustanowieniu hipoteki zostało podpisane po 1 stycznia
        2007r. obowiązuje druk PCC-3.
        Do końca 2006r. obie strony (bank, osoba ustanawiająca hipotekę) byli
        solidarnie zobowiązani do złożenia deklaracji PCC-1 i wpłaty należnego podatku.
        W praktyce oznaczało to, że na deklaracji PCC-1 musiały znaleźć się dane i
        podpisy obu stron. Strona wykazana w części B deklaracji musiała zapłacić
        podatek. Najczęściej była to osoba fizyczna. Od nowego roku obowiązek złożenia
        deklaracji oraz zapłaty podatku ciąży tylko na osobie ustanawiającej hipotekę.
        Bank nie jest więc stroną tej umowy i ma ten problem z głowy.
    • Gość: osti Re: PCC-1 czy PCC-3 IP: *.broker.com.pl 26.01.07, 23:52
      Ten bank to pko bp. Stanęło na tym: oddałem do US druk pcc-1 bez podpisu banku
      (bank powiedział, że mi pcc-1 nie podpisze, bo im zabronili tego robić w 2007).
      Zrobiłem małą awanturkę w US i stwierdzili, ze oni się sami będą z bankiem o
      ten podpis dogadywać. Ja zapłaciłem podatek i mam nadzieje, że mam spokój.
      Musiałem pisać jeszcze jakiś "czynny żal" (to chore), bo jeżeli trzymałem się
      wersji z pcc-1 tak jak chciał US, to minęło dużo więcej niż 14 dni na zapłatę
      podatku.
      Ale nadal twierdzę, ze US nie ma racji, bo potraktował jako ustanowienie
      hipoteki umowę kredytową, a nie oświadczenie o jej ustanowieniu (ustawa o PCC
      wyraźnie mówi o oświadczeniu).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka