Dodaj do ulubionych

czy mogę sprzedać mieszkanie

IP: 81.15.194.* 01.02.07, 21:00
czy mogę sprzedać mieszkanie które darowali mi rodzice w tym roku. rodzice
eykupili mieszkanie komunalne w 2004r nie mineło im 5 lat aby mogli sprzedać
więc mi darowali pojakim czasie ja będę je mogła sprzedać i czy zapłace
podatek prosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: krystyna Re: czy mogę sprzedać mieszkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 21:43
      Musisz byc zameldowana w tym mieszkaniu 12 miesięcy przed data
      sprzedaży.Sprzedaż moze nastapic nie wczesniej niż w przyszłym roku.Jezeli
      jestes mężatka to mąż tez musi być zameldowany.
      • Gość: adam Re: meldunek IP: *.bicom.pl 02.02.07, 11:03
        drążę ten sam temat w swoim US i mimo jednoznacznego moim zdaniem przepisu
        zastanawiają się jeszcze nad interpretacją, oczywiście na swoją korzyść.
        • jefi1 Re: meldunek 07.02.07, 18:11
          adamie czy uzyskałeś już interpretację od tych "myślących inaczej"
          Prawdopodobnie będzie negatywna,ten przypadek opisuje GW z dn. 01,02,2007 na
          str.19 Spadki i darowizny w pytaniach i odpowiedziach.
          Krótko Ministerstwo Finansów każe płacić!!! Gazeta radzi zapłacić podatek a
          potem walczyć o zwrot nadpłaconego podatku w postępowaniu podatkowym.
          Poniweaż ta sytuacja jak podejrzewam dotyczy b.wielu ludzi i jest
          EWIDENTNIE!krzywdząca to wielu z nich tak jak ty i ja będą walczyć aż do
          Trybunału w Strasburgu.
          Tak jak to było z podatkiem od sprowadzanych samochodów.
          A propo to nie wiem czy mniej bym zapłacił w/g starych przepisów gdzie bym miał
          ulgę ok 9000 od darowanego mieszkania i zapłacił 10% od sprzedaży mieszkania.
          A co tam najważniejsze dla naszego państwa to pozbyć się przebrzydłych komuchów.

• Gość: malwina Re: czy mogę sprzedać mieszkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 15:47
        co do męża to nie jest konieczne aby był zameldowany jesli nie jest
        współwłaścicielem mieszkania
    • Gość: KASIA Re: czy mogę sprzedać mieszkanie IP: *.infinity.net.pl 07.02.07, 20:15
      Ta sprawa do końca nie jest jasna, bo rodzice kupując od gminy mieszkanie z
      bonifikatą nie mogą jej zbyć przed upływem 5 lat.Inaczej bonifikata do zwrotu ,
      więc zwróć na to też uwagę.Już była taka sprawa z taką darowizną i gmina
      dopomina się zwrotu bonifikaty , sprawa jest w sądzie.
    • Gość: gość11 Re: czy mogę sprzedać mieszkanie IP: *.magma-net.pl 07.02.07, 21:05
      dziwisz się,że US chc podatek skoro zarabiasz na sprzedaży to niestety trzeba
      zapłacić to chyba normalne i nie tylko w Polsce
      • Gość: janka Re: czy mogę sprzedać mieszkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 23:03
        w polsce normalne to jest oszukać i nie zapłacić
        nieważne komu - państwu, kontrahentowi, ważna jest kasa
    • Gość: hiczkok nie mozna sprzedawac mieszkan IP: 81.210.16.* 08.02.07, 13:39
      po rodzicach - tak mowi ustawa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka