kaja976 01.10.07, 14:33 Witam 5 lat temu wykupiłam mieszkanie ale nie założyłam ksiegi wieczystej. Co to dla mnie oznacza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Leopard Re: Księga wieczysta IP: 193.243.147.* 01.10.07, 14:47 Nic. Do własnościowego prawa do lokalu, nabytego na rynku pierwotnym, nie musi istnieć księga wieczysta. Spółdzielnia prowadzi rejestr. Jeśli będziesz sprzedawała mieszkanie notariusz ma obowiązek złożyć wniosek - i już będzie księga wieczysta :) Jeśli chcesz to złóż sama wniosek do sądu o założenie i wpis do księgi wieczystej (240 zł), musisz do niego dołączyć oświadczenie od spółdzielni o położeniu lokalu oraz umowę ustanowienia spółdzielczego prawa własności (które kiedyś podpisałaś). Zgodnie z prawem, wszystkie podpisy na tej umowie powinny być poświadczone przez notariusza. Prowadzi to czasami do absurdów - np. prezes spółdzielni, który to podpisywał umowę może przecież już nie żyć.... ale to się wyjaśnia indywidualnie. Odpowiedz Link Zgłoś