Dodaj do ulubionych

czy zapłacę podatek?

IP: *.00c.radom.pilicka.pl 10.01.09, 23:55
W czerwcu 2008r wzięliśmy z mężem kredyt i kupiliśmy dom. Odkąd
zacząl się kryzys jest nam bardzo ciężko finansowo ponieważ znacznie
wzrosły nasze raty kredytu. Czy po roku czasu mogę sprzedać dom i
nie odprowadzać żadnych podatków? Czy bez znaczenia jest kwota jaką
uzyskam ze sprzedaży? (np. dom kupiłam za 100tys a po roku sprzedam
za 200 tys). Planujemy oddać dług i wrócić do bloków.
Dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • decort Re: czy zapłacę podatek? 11.01.09, 00:19
      jeżeli jesteście tam Państwo zameldowani niezapłacicie po roku
      żadnego podatku. Jeśli nie, podatek będzie stanowił 10% od różnicy w
      cenie nabycia i zbycia.
      • irma223 Literówka - 19% nie 10% różnicy 11.01.09, 09:29
        decort napisał:

> Jeśli nie, podatek będzie stanowił 10% od różnicy w
        > cenie nabycia i zbycia.

19% różnicy w cenie nabycia i zbycia.

To z pewnością literówka, ale może mieć poważne skutki dla osoby
        pytającej...
    • decort Re: czy zapłacę podatek? 11.01.09, 21:05
      tak, oczywiście - chodziło o 19%
      • Gość: nikka11 Re: czy zapłacę podatek? IP: *.00c.radom.pilicka.pl 15.01.09, 16:23
        Dziękuję bardzo za odpowiedzi
    • Gość: ehe Re: czy zapłacę podatek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.09, 10:46
      jesli teraz sprzedacie ten dom to najprawdopodobniej nie zapłacicie
      żadnego podatku, ponieważ sprzedacie za cenę niższą niż kupiliście.
      jeśli mam racje co do ceny, to nie musicie czekać ani dnia dłużej
      tylko sprzedawajcie to śmierdzące jajo i wracajcie do miasta.
      • Gość: nikka Re: czy zapłacę podatek? IP: *.00c.radom.pilicka.pl 16.01.09, 17:43
        Nie wiem czy dobrze zrozumiałam Decort
        Jeżeli jestem zameldowana w nowym domu, to po roku czasu od
        zameldowania dom mogę sprzedać i nie płacić żadnego podatku bez
        względu na to ile "zarobię" na tej transakcji.
        Dobrze myślę?
        • decort Re: czy zapłacę podatek? 16.01.09, 20:08
          Doskonale Pani zrozumiała :-). Oczywiście, zameldowanie powinno być na pobyt
          stały; oraz warunek ten dotyczy także Pani męża. Żeby On także nie płacił
          podatku również powinien być w tym domu zameldowany 12 miesięcy przed datą zbycia.
          • Gość: olenkar Re: czy zapłacę podatek?a czy dziecko też trezba IP: *.kro.vectranet.pl 16.01.09, 20:46
            zameldować na rok?
            • decort Re: czy zapłacę podatek?a czy dziecko też trezba 17.01.09, 01:20
              nie dziecka nie trzeba; chyba, że też było współwłaścicielem
              nieruchomości/
              • Gość: nikka Re: czy zapłacę podatek?a czy dziecko też trezba IP: *.00c.radom.pilicka.pl 17.01.09, 20:46
                Ogromnie dziękuję za dobre wieści
                • decort Re: czy zapłacę podatek?a czy dziecko też trezba 17.01.09, 22:00
                  bardzo proszę. Ogromnie miło jest być posłańcem z dobrymi
                  wieściami :-))))
                  • viki0 Re: czy zapłacę podatek? ja też mam pytanie;-) 23.01.09, 13:25
                    to przy okazji moje pytanie: kupiliśmy z mężem mieszkanie w 2005
                    roku na kredyt a teraz chcelibyśmy sprzedać je spłacić obecny kredyt
                    i kupić drugie większe zaciągając nowy kredyt - jesteśmy ponad rok
                    zameldowani czy unikniemy podatku?
                    • decort Re: czy zapłacę podatek? ja też mam pytanie;-) 24.01.09, 00:56
                      Państwa dotycza inne przepisy. Ulga meldunkowa nie wchodzi w grę.
                      Sprzedając mieszkanie przed 1.01.2011r będziecie Państwo zobowiązani
                      zapłacić 10% liczone od ceny sprzedaży. Ale: możecie Państwo tego
                      podatku uniknąć lub go zminimalizować kupując inną nieruchomośc o
                      charakterze mieszkalnym, tak jak zamierzacie. Jeśli nieruchomość
                      kupowana będzie tańsza od sprzedawanej podatek liczy się od różnicy
                      w cenie. Któryś kredyt na pewno, chyba ten poprzedni (wzięty na
                      zakup obecnego mieszkania) będzie podlegał odliczeniu, jako koszty
                      na cele mieszkalne - przyznam, że takie jest teraz zawirowanie z
                      tymi podatkami, że sam się momentami gubię (ale któryś na 100% -
                      proszę się upewnić w swoim US), więc prawdopodobnie nie zapłacicie
                      Państwo nawet 1 zł podatku. Na kupono nowego mieszkania by
                      wykorzystać zwolnienie od podatku macie Państwo 2 lata od daty
                      sprzedazy. Rzecz nalezy zgłosić, łącznie z deklaracją kupna w ciągu
                      14 dni od dnia sprzedazy.
                      • Gość: viki0 Re: czy zapłacę podatek? ja też mam pytanie;-) IP: *.piaseczno.robbo.pl 24.01.09, 21:04
                        Dziękuję za odpowiedź:-) a czy ma znaczenie to że odliczamy odsetki
                        od kredytu w zeznaniach rocznych PIT? czy żeby uniknąć tego podatku
                        trzeba korygować pity i oddać pieniądze fiskusowi te które sobie
                        wcześniej odliczaliśmy?
                        • decort Re: czy zapłacę podatek? ja też mam pytanie;-) 24.01.09, 22:31
                          wedle mojej wiedzy tak. Inaczej nie będzie można skorzystać ze
                          zwolnienia od zapłacenia 10% podatku. Sądzę, że doradca podatkowy
                          podpowie co będzie korzystniejsze i w jakich ewentualnie terminach
                          trzeba to zrobić by budżet jak najmniej ucierpiał. Powinien znać
                          także interpretacje US z Państwa miejsca zmieszkania, w tej kwestii.
                          • Gość: viki0 Re: czy zapłacę podatek? ja też mam pytanie;-) IP: *.piaseczno.robbo.pl 25.01.09, 17:54
                            Jeszcze raz dziekuję:-)
                            Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka