16.01.06, 11:17
Witam!!

Moja córeczka wczoraj miała roczek no i troszke mamusia przesadziła z jedzonkiem i dziecko od wczoraj wieczora ma biegunkę, a przez to bardzo odparzoną pupę ( jest barzdo delikatna), są na niej krosteczki jak i na wargach sromowych również. Ma wargi sromowe bardzo czerwone i jak wycieram córuni pupę i okolice warg sromowych to sprawia jej to ból ( na pewno szczypie). Mam zamiar pójść do apteki i kupić tormentiol, ale nim pójdę chciałabym zapytać eksperta co lepiej kupić. No i oprócz tego smectę (wiem, że to nie to forum, ale może PANI TO POTWIEDZI). wiem, ze popełniłam błą karmiąc malutką torcikiem śmietankowym, i teraz ciepi przez to moja córeczka.
Obserwuj wątek
    • driadea Re: pytanie!! 16.01.06, 11:54
      Tormentiolu nie można używać do 3 roku życia z uwagi na zawartość kwasu
      borowego (ustawa z dn. 12 czerwca 2002r.) - jest odpowiednik bezkwasowy o
      nazwie tormazol.
      Bardzo dobry na odparzenia jest też bepanthen maść, linomag (najlepiej zielona
      maść albo krem dla dzieci Linuś, byle nie krem w czerwonej tubce!) i inne o
      tłustym podłożu (izolują skórę).
    • bea-ta Re: pytanie!! 16.01.06, 12:22
      Umyj pupe w ziołach- w aptece kup korę dębu, rumianek, czy nagietek lub gotowy
      roztwór - aucalen do rozcieńczania z wodą( na ulotce masz sposób uzycia -
      zawiera alkohol więc przestrzegaj go) i tym myj pupe i kąp w tym, po osuszeniu
      zostaw bez pieluchy na 10-20 min i tak po każdym myciu, dopiero po wietrzeniu
      możesz nałożyc jakąs maść ( alantan, linomag, bepamthen ) czy bepanthen plus
      krem- dobry, bo p/ bakteryjnie tez działa a te odparzenia to efekt działania
      bakterii z kupy. Dziecku daj daj lacidofil 2 xdz po 1 kapsułce do mleka czy
      ciepłego picia, możesz zaparzyc siemie lniane i podac z gastrolitem ( jesli
      dziecko oddaje często płnne stolce)pół na pół 2xdz - działa oslonow na jelita,
      smekta też może byc i na tym koniec. Co do diety to podaj kisielek z tartym
      jabłkiem, kleik ryżowy, więcej marchewki dodaj do zupki, klaiku, może byc sok z
      jagód. W czasie biegunek obowiazuje dieta lekkostrawna z przewaga weglowodanów,
      której się lżej trawi. Beata
    • malgorzata.jazdzyk Re: pytanie!! 16.01.06, 19:42
      Na biegunkę może Pani podać Smectę i Lakcid oraz zastosować dietę. Na odparzone
      pośladki proponeję krem na odparzenia Johnsons baby. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka