Dodaj do ulubionych

ORLEN STORY

IP: *.adsl.inetia.pl 19.01.11, 14:19
finanse.wp.pl/kat,104122,title,Wikileaks-opublikowala-sensacyjny-material-o-PKN-Orlen,wid,13050452,wiadomosc.html
Obserwuj wątek
    • Gość: say_no Re: ORLEN STORY IP: *.197.c65.petrotel.pl 20.01.11, 10:09
      Co w tym sensacyjnego ?

Ktokolwiek co ma coś wspólnego z biznesem przewidziałby taki scenariusz jako jeden z pierwszych. Jaką naiwnością kierował się zarząd PKN biorąc Możejki... Nie wiem.

To co działo się później nie dziwiło nikogo poza Orlenem ;) Zwykły interes.
      • Gość: towwieslaw Re: ORLEN STORY IP: *.066.c79.petrotel.pl 20.01.11, 11:22
        story jest takie :

do zakupu mozejek przekonywali rowniez rzad rp towarzysze amerykanscy , upstream mial pochodzic z kirgistanu i kazachstanu i oni mieli pomoc to zalatwic .bylo to elementem szerszego planu politycznego w ktorym rp miala wykonywac pewne dzialania na tzw "odcinku wschodnim"
        zarzad pkn byl pod presja.
        zmiana ekipy rzadzacej nie przerwala zabiegow o kupno mozejek , chalupec zostal na stanowisku za rzadow pis-u aby dprowadzic te transkacje do konca .
        ukoronowaniem sukcesu miala byc wizyta prezydenta kaczynskiego na szczycie energetycznym w Almaty gdzie mialy byc podpisane umowy , jednak kiedy tam pojechal okazalo sie ze prezydent Nursułtan Nazarbajew jest w ...Moskwie !
        w ten sposob Moskwa pokazala rp i towarzyszom amerykanskim srodkowy palec .

Mimo to po powrocie prezydenta do kraju otrabiono wielki sukces .juz wtedy bylo wiadomo ze bedzie zle i ze terminal w butyndze to jedyne wyjscie . mimo to podjeto decyzje o modernizacji rafinerii ( gdzie analiza ekonomiczna tego przedsiewziecia?) .
        wiem tez ze pkn otrzymal oferte nabycia droga kupna terminala w kaliningradzie i te oferte odrzucil . ot story!

• Gość: 1234 Re: ORLEN STORY IP: *.104.c90.petrotel.pl 20.01.11, 12:18
          Zakup możejek to w mojej ocenie znowu efekt "rusofobii" Prezesa i całego PiSu.
          Jak ujawnia potral Wiki rosjanie byli bardzo temu przeciwni i posunęli sie nawet do wstrzymania dostaw do tej rafineri aby zniechęcic nas do kupna .
          Ale co tam czołowy rusofob chciał bez względu na efekty pokazać jaki on jest "silny" i kupili to badziewie i nie dla korzyści finansowych ale żeby "zagrać na nosie niedźwiedziowi" .
          No i teraz mamy tego efekty, tak jak będfziemy mieli efekty tego co wyprawiaja wokół tragedii smoleńskiej. Wspomnicie moje słowa :)
          • Gość: kali Re: ORLEN STORY IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.11, 12:23
            ciebie akurat rozumie, trzeba Lotos i Orlen sprzedac rosjanom wtedy bedzie oki i nie bedzie rusofobi
            a, i stryczek nakłada sie samemu zeby nie musiał oprawca bo to rusofobia
            • Gość: towwieslaw Re: ORLEN STORY IP: *.066.c79.petrotel.pl 20.01.11, 14:51
              rząd RP ma g...o do powiedzenia w kwestii komu sprzeda komu nie sprzeda , trzeba o tym pamietac!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka