Dodaj do ulubionych

centrum zakupowe

04.06.04, 10:24
W zasadzie mówi się o nowych inwestycjach, a tak naprawdę w Płocku to nie ma
gdzie iść na zakupy. W Warszawie są galerie, a w Płocku...Gdzi robicie
zakupy??
Obserwuj wątek
    • stuntman Re: centrum zakupowe 04.06.04, 10:49
      Zgadzam się z tobą w tej kwestii. Co jakiś czas też poruszamy ten problem bo w
      Płocku przynajmniej jedna galeria handlowa z prawdziwego zdarzenia być powinna.
      Niestety z obecnymi władzami nic się raczej nie zmieni, bo dla naszego
      Prezydenta ważniejsze są przekupki na rynku niż unowocześnianie handlu w
      mieście. Jego kategoryczny sprzeciw wobec wielkopowierzchniowych obiektów
      handlowych właściwie wyklucza powstanie jakiegokolwiek centrum zakupowego, co
      dopiero mówić o zabieganiu o inwestora. Myślę, że jeszcze trochę poczekamy
      zanim prawdziwa konkurencja i sklepy na poziomie zawitają do Płocka, ponieważ
      musi się znaleźć ktoś kto w końcu zauważy, że handel w naszym mieście jest na
      bardzo niskim poziomie i że to obniża jego atrakcyjność.
    • konrad_wp Re: centrum zakupowe 08.06.04, 23:20
      Niestety w Płocku jest niewiele dobrych , markowych sklepów. Nie wiem czemu tak się dzieje , ale przecież nawet w mniejszych miastach jest dużo placówek na odpowiednim poziomie. W każdym razie ja lubię kupować w Reserved , po drugiej stronie Tumskiej też jest fajny sklepik z ciuchami House Of Colours (niestety ceny dużo wyższe niż za taki sam towar w sklepie HoC w Galerii Mokotów). Ceny natomiast to osobny rozdział - w dużej mierze kupowanie w Płocku się po prostu NIE OPŁACA! Na przykład ubrania są tańsze w Warszawie a gdy weźmiemy pod uwagę fakt , że tam ciągle są jakieś obniżki , promocje (H&M , KappAhl itp) to naprawdę sytuacja wygląda nieciekawie. Myślę , że powodem jest po prostu duża konkurencja , jakiej w Płocku nie możemy uświadczyć ... Mam nadzieję , że z czasem się to zmieni ...
      • stuntman Re: centrum zakupowe 09.06.04, 12:25
        Trzeba czekać na nowego, przedsiębiorczego prezydenta z wizją. Obecny w swych
        poczynaniach jest bardziej lewicowy od lewicy, gdyż monopolizuje rynek i nie
        pozwala się rozwijać konkurencji. Skutkiem tego na rynku pijemy jedno drogie
        piwo, mamy jeden jedyny hipermarket, płocki handel nie ma konkurencji, a kupcy
        z najlepszego placu w mieście, na Manhattanie, są nie do ruszenia. A o Cubusie,
        H&M, czy KappAhl możemy sobie tylko pomarzyć.
        • konrad_wp Re: centrum zakupowe 09.06.04, 13:26
          Stuntmanie , ale zauważ , że w innych miastach również jest ten problem może tylko trochę mniej widoczny. Na przykład w stolicy nikt nie jest w stanie pozbyć się bazaru na stadionie X-lecia mimo , że kilku prezydentów zapowiadało zamknięcie go. W Płocku jest podobnie - dużo ludzi żyje z takiego drobnego handlu , jest to normalne i nie można całkowicie tego wyeliminować. Chodzi jednak o to , żeby ten handel był prowadzony w trochę mniej reprezentacyjnym miejscu nić sam środek miasta (mówię o Manhattanie) - niech już będzie to PCH na Rembielińskiego , niech tam jakoś zagospodarują drugą stronę Przemysłowej (za Mostami - zdaje się , że tam są jakieś upadłe zakłady) i niech przeniosą Manhattan. A w jego miejscu niech powstanie prawdziwe centrum handlowe typu galeria.
          • stuntman Re: centrum zakupowe 09.06.04, 16:29
            Ja o niczym innym nie mówię, tylko o przeniesieniu, a nie o likwidacji. Jak już
            kiedyś powiedziałem na forum "marchewką i podrabianymi ciuchami można handlować
            nie tylko w centrum, a plac po Manhattanie jest wart grube miliony" i szkoda
            żeby centrum miasta wyglądało jak wieczny odpust. Osobiście nie mam nic
            przeciwko drobnym handlowcom o ile nie blokują rozwoju miasta i
            konkurencyjności. Czas pokazał, że przeniesienie części targowiska na
            Rembielińskiego było doskonałym pomysłem. Z pewnością jest w Płocku jeszcze
            sporo terenów, na których można by zlokalizować targowisko (nie musi to być
            przecież centrum) i gdzie paradoksalnie może to wpłynąć na rozwój danej części
            miasta. Wszystko jest dla ludzi, trzeba tylko umieć znaleźć złoty środek, a
            wtedy i wilk będzie syty i owca cała.
    • piotrtp Re: centrum zakupowe 11.06.04, 18:50
      Warszawa to Stolica Polski tam mieszkają i pracują ludzie którzy myślą a w
      Płocku mieszkają sami robole. W Płocku władze tylko potrafią brać łapówki od
      firm które zarabiają na budowaniu sygnalizacji świetlnych a nie potrafią
      zaplanować ulicy.
      • stuntman Re: centrum zakupowe 11.06.04, 20:18
        ...co nie zmienia faktu, że u nas też mieszkają ludzie i też mogą chcieć robić
        zakupy w przyjemnym otoczeniu, w rozsądnej cenie. Czy przez to co napisałeś
        chciałeś wyrazić to, że tylko w Warszawie mieszkają ludzie, bo reszta to bydło,
        a my w Płocku to same umorusane świaniaki? W ten sposób chyba coniektórym
        ubliżasz, zbytnio generalizując? Polska nie kończy się na Warszawie i chyba
        zawsze powinno się równać do góry zamiast do dołu.
        Jakoś inne miasta podobnej wielkości mogą mieć takie czy inne obiekty handlowe
        na poziomie, a nie sądzę, żeby tam wielkość zarobków czy poziom bezrobocia
        wypadał lepiej niż w Płocku. To czy w Płocku powstaną czy nie powstaną
        nowoczesne obiekty handlu wielkopowierzchniowego (nie mówię tu tylko o
        hipermarketach, ale o czymś więcej) jest w moim przekonaniu wyłącznie sprawą
        polityczną i wynikiem braku realnego otwarcia rynku na inwestorów z zewnątrz.
        A tak w ogóle to nie podzielam Twojego nastawienia do otaczającej Cię
        rzeczywistości, które to pachnie mi nieco spiskową teorią dziejów i polską
        gderliwością.
        • intruder true, true.... nic dodac, nic ujac......[n/t] 11.06.04, 23:50

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka