Dodaj do ulubionych

149 rocznica wybuchu Powstania Styczniowego

22.01.12, 22:31
Obecni na uroczystości przedstawiciele młodzieży, harcerzy, Stowarzyszenia Tradytor i Urzędu Miasta Płocka, oraz posłanka RP p. Elżbieta Gapińska składali kwiaty i złożyli hołd bohaterom roku 1863. kwisland.pl/149-rocznica-wybuchu-powstania-styczniowego
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: 149 rocznica wybuchu Powstania Styczniowego IP: *.adsl.inetia.pl 22.01.12, 23:50
      Nie widzę na zdjęciach Pana Zenona. Na forum od jakiegoś czasu też go nie ma. Co się stało? Jakaś poważna choroba ?
      • Gość: victor inox Re: 149 rocznica wybuchu Powstania Styczniowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.12, 11:00
        Dobrze, że wbrew opiniom pewnego dosyć agresywnego i oryginalnego w swoich pogladach na temat aktualnej niepodligległości Polski forumowicza (miejmy nadzieje, że w stanie spoczynku na forum oczywiście) nie tylko chwilowo w Płocku pamieta sie o tej tragicznej rocznicy. Dobrze też, że wbrew opinii tegoż o zapomianym bohaterze tamtych dni w hipotetycznym miejscu Jego i kilku innych Powstanców jest młodzież, są władze i jest modlitwa za pamięć ich duszy. Pamięć o Gen. Padlewskim trwa i jest pielęgnowana bez wzgledu na ustrój. Cieszy mnie, że w miejsce tradycyjnego bełkotu pseudohistoryka samozwańca tym razem o Powstaniu bardzo kompetentnie i ładnie mówiła młodzież, a że dostrzeżono czyjąś nieobecność tym lepiej dla sprawy. To wolny kraj. Nie masz takiej potrzeby nie musisz być.
        • kwisniewski Re: 149 rocznica wybuchu Powstania Styczniowego 23.01.12, 12:00
          Uroczystość została przygotowana przez Płocki Ruch Obywatelski i księży Salezjanów
          • Gość: rex Re: 148 rocznica wybuchu Powstania Styczniowego IP: 76.73.102.* 23.01.12, 12:33
            sprawdzone, nie ma takiego ruchu, to zapewne dwóch powszechnie znanych psychicznych szuka
            rozgłosu nazywając się w ten sposób,
            • Gość: stow. Re: 148 rocznica wybuchu Powstania Styczniowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.12, 14:04
              Ja uważam, że maximum jeden. Zresztą też nie przyszedł.
            • Gość: sds Re: 148 rocznica wybuchu Powstania Styczniowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 09:48
              Gość portalu: rex napisał(a):

> sprawdzone, nie ma takiego ruchu, to zapewne dwóch powszechnie znanych psychicz
              > nych szuka
              > rozgłosu nazywając się w ten sposób,

Jesteś wrogiem Polski
              • Gość: alchemik Re: 148 rocznica wybuchu Powstania Styczniowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 20:27
                Gość portalu: sds napisał(a):

> Gość portalu: rex napisał(a):
                >
                > > sprawdzone, nie ma takiego ruchu, to zapewne dwóch powszechnie znanych ps
                > ychicz
                > > nych szuka
                > > rozgłosu nazywając się w ten sposób,
                >
                > Jesteś wrogiem Polski

A ty dyżurny 24/24 lecz się.
    • Gość: hihi Powstanie 2012 IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.12, 16:07
      Pieprzysz o starych powstaniach, weź z kolegami jakieś proporce i z modlitwą na ustach chodźcie wokół Płocka i co to zmieni. Nic ! Tylko pomodlicie się i pośpiewacie.

Dzisiaj jest nowe zagrożenie i widoczny już TOTALITARYZM, dzisiaj dzieciaki walczą o swoją WOLNOŚĆ, naszą WOLNOŚĆ. To jest powstanie, które powinno być takich rozmiarów aby zmieniło przyszłość i było początkiem totalnego sprzeciwu i zatrzymania pochodu pełzającego totalitaryzmu.
      • Gość: ania1992 Re: Powstanie 2012 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.12, 15:53
        Nowe wyzwania? Tych się nie uniknie ale dobrze, że Płock pamieta o Bohaterach czasów minionych. Wielkie dzieki dla Urzędu za zorganizowanie tych uroczystosci, a Selezjanie jak zwykle niezawodni.
        • kwisniewski Re: Powstanie 2012 24.01.12, 17:57
          ania1992 - skąd nabyłeś tę wiedzę? bo z internetu na pewno nie. Rozumiem teraz, dlaczego chcą podpisać dokument ACTA
          • Gość: tekst podobny Re: Powstanie 2012 IP: *.plock.mm.pl 24.01.12, 21:26
            www.portalplock.pl/pl/334_informacje/902_powstanie_styczniowe_pamiec_wciaz_trwa.html
            • Gość: ania1992 Re: Powstanie 2012 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 07:45
              kwisniewski zupełnie nie rozumiem o źródła jakiej wiedzy i czego dotyczącej mnie pytasz i dlaczego ciebie dziwi, że coś na ten temat wiem oraz piszę. Mieszkam w pobliżu i z okien swojego mieszkania widziałam przebieg uroczystości. Niestety malutkie dziecko i okropna pogoda nie pozwoliła mi uczestniczyć w tym osobiście. Poza tym jestem pokoleniem wychowanym na internecie i lubię tam właśnie szperać w poszukiwaniu informacji o moim mieście. Co w tym dziwnego? Tym bardziej, że sam zainicjowałeś wątek temu wydarzeniu poświęcony dodając stosownego linka. O co ci chodzi? O zaczepkę czy o monopol na wiedzę?
              • kwisniewski Re: Powstanie 2012 25.01.12, 07:49
                chodzi o prawdę. www.portalplock.pl/pl/334_informacje/902_powstanie_styczniowe_pamiec_wciaz_trwa.html
                Przeczytaj swój wpis i z linku
                • Gość: do p.Ani Re: 148 rocznica wybuchu Powstania Styczniowego IP: 176.31.202.* 25.01.12, 08:06
                  im chodzi jak zwykle, z tym najbardziej nawiedzonym na forum, nie o uczczenie lecz ponieważ się przy tym kręcili, o własne nazwiska,zasługi,
                • Gość: ania1992 Re: Powstanie 2012 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 08:08
                  OKi! Dziękuję jeszcze Stowarzyszeniu Tradytor, Pani Poseł Elżbiecie Gapińskiej i młodzieży , która dzięki dobrej pracy wychowawczej inspirowanej przez szkoły przez organ prowadzący płockich szkół pamięta o Bohaterach czasów minionych czyniąc ich poświecenie ponadczasowym. Młodzież uczestniczyła w tym wydarzeniu w sposób zorganizowany przez swoich wychowawców. I jednym i drugim ponownie serdecznie dziękuję. Sorry, ale zastosowałam skrót myślowy jak widać nie dla wszystkich zrozumiałym. Może tak być? Czy teraz jesteś zadowolony czy znowu cos w dobrej wierze skopałam:)?
                  • jederman2478 Re: Powstanie 2012 25.01.12, 08:29
                    A ja dziekuje Ani za ACTA
                    • Gość: nowak Re: Powstanie 2012 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.01.12, 08:39
                      Na uroczystości tak wynika ze zdjęcia był też Pan Dyrektor Szychowski z Ekonomika z tego co wiem to płocki Opiekun Miejsc Pamięci Narodowej. Bardzo wiele robi on dla zachowania w pamięci płocczan naszych tradycji. Bez rozgłosu, nie dla poklasku. Takim ludziom mój szczególny szacunek i uznanie
                      • Gość: podoficer Re: Powstanie 2012 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 09:20
                        Ładnie napisane:
                        "na uroczystości byli przedstawiciele młodzieży"

Była to raczej niezwykle mała elitarna reprezentacja + kilku obowiazkowych przedstawicieli władz miasta i oszołomy których policzyłem na palcach jednej ręki.
                        Po co to komu takie jaja. A wokół kamienia gdybyśmy nie utrzymywali porządku to chwasty by rosły na półmetra jak na grobach powstańców leżących na płockiej nekropolii. Ciekawe czy tam chociaz pies z kulawą nogą sie zabłąkał. Tam składajmy kwiaty a nie przy jakimś kamieniu.
                        • kwisniewski Re: Powstanie 2012 25.01.12, 13:17
                          Gość portalu: podoficer napisał(a):

> Ładnie napisane:
                          > "na uroczystości byli przedstawiciele młodzieży"
                          >
                          > Była to raczej niezwykle mała elitarna reprezentacja + kilku obowiazkowych prze
                          > dstawicieli władz miasta i oszołomy których policzyłem na palcach jednej ręki
                          .

To napisz ile było dzieci. Nie ma ich na zdjęciach, zabrakło ich też w opisie. Mimo fatalnej aury, padającego śniegu z deszczem była też grupka dzieci.
                          • Gość: pic Re: Powstanie 2012 IP: *.adsl.inetia.pl 25.01.12, 13:41
                            na zdjęciach widać że trzy osoby z księdzem były,
                            • Gość: statystyk amateur Re: ile osób było na uroczystosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 14:49
                              W/g moich obliczeń łącznie >kwisie< było 2542 osoby w tym 1672 płci żeńskiej, 427 osób powyżej 60 roku życia , 365 w przedziale 50-60, 321 w przedziale 35-50, 437 w przedziale 20-35. Reszta stanowiła nad wyraz licznie przybyła mlodzież i dzieci. Trudno precyzyjnie okreslić ile było dzieci bo nie ma precyzyjnego określenia jakiego przedziału wiekowego to dotyczy.
                              2511 osób byli to rdzenni mieszkańcy Płocka. Pozostali albo specjalnie przyjechali na obchody z powiatu płockiego (stanowili oni 32,3 % przyjezdnych), albo byli na delegacji (18% zgromadzonych), albo bedąc u rodzin przyszli na manifestacje. To nie było jednak głównym celem ich wizyty w Płocku.
                              43,7% legitymuje się wykształceniem co najwyżej średnim, z uwzglednieniem dzieci, 14,7 % to studenci. Reszta to ludzie z ukończonym wykształceniem wyższym, bez rozgraniczania na studia I i II stopnia oraz posiadanych tytułów naukowych.
                              Tylko nie wiem czy o statystykę chodzi ze szczególnym uwzglednieniem ilosci dzieci, czy generalnie o zainteresowania społeczeństwa tą inicjatywą oraz faktem całkowitego zlekceważenia od lat realnych i zaniedbanych mogił powstańczych na cmentarzu przy ul. Kobylińskiego co słusznie zauważył >podoficer<. Podzielam jego poglad w tej sprawie i bez względu na to kto był organizatorem uroczystosci przy pamiatkowym kamieniu, a widzę że i przy tej okazji jest wielu ojców sukcesu(?) powinien za ten fakt sie lekko zarumienić nie tylko na plecach.
      • Gość: wallenrod Re: walczmy z totalitaryzmem i globalizmem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.12, 17:11
        Dzisiaj w epoce walki z totalitaryzmem i globalizmem przykład bohaterów co to krew przelewali jest jak najbardziej na czasie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka