Dodaj do ulubionych

Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma F...

14.03.12, 07:49
Zgorzelski twierdzi, że Falck będzie tańszy. I dobrze. A co Kęsicka i Zgorzelski zrobili, aby obnizyć koszty w obecnym pogotowiu ratunkowym? Nic. nazatrudniali tylko wskazanych przez PSL. Po co takiej firmie warsztaty samochodowe - outsourcing załatwi sprawę i koszty spadną. Konkurencja niby nie ma lekarzy i ratowników medycznych? A po co im w tej chwili, jak wygrają to wezmą sobie z rynku lokalnego i to bez najmniejszego problemu. A ja jako płatniczka składek na NFZ będe tylko zadowolona, że moich pieniedzy nie przejadają kolesie z jakiejś tam kanapowej partyjki o wielkich wpływach w regionie. Wątpie, aby jakość usług na tym ucierpiała - ucierpią tylko pośladki obecnej dyrekcji pogotowia przyklejone do stołka partyjnym klejem.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.12, 08:04
      tylko ciekawe który lekarz czy ratownik mędzie chciał u nich pracować za połowę ceny na umowe zlecenie, zero chorowania, wakacji, miejsca wyczekiwania po sklepach mięsnych albo w jakiś dziurach, a pozatym to jest Państwowe Ratownictwo Mdyczne a nie prywatne
      • Gość: hiho Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.class100.petrotel.pl 14.03.12, 14:59
        Byłem ratowany przez FALCK i jestem z tego powodu zadowolony nikt złego słowami nie powiedział . panowie z karetki rzeczowo udzielali mi informacji o tym co bedą robić i gdzie mam trafić do szpitala mnie sie to podobało mimo całej zaistniałej sytuacji życiowej pełna fachowość
        • Gość: pali kociak Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.143.c72.petrotel.pl 14.03.12, 20:08
          Jeśli tylko płocczanie uwolnią się od ludzi związanych z partią chorągiewką czyli PSL to życzę firmie Falck jak najlepiej.
      • Gość: Ed Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.4web.pl 15.03.12, 10:31
        Pracowałem w miejskim pogotowiu. Obecnie jestem w Falcku. Gwarantuje ci kolego ze to co piszesz nijak ma się do prawdy. Warunki socjalne w Falcku super. Zarobki b dobre. Zapewniam że mozna nawet chorować a co najważniejsze,w przeciwieństwie do pracy w państwowym pogotowiu, stać Cię na leki
    • sasta Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma F... 14.03.12, 08:06
      O ile ja się znam na medycynie ;-) to wystarczy odpowiednio i z głową zredagować specyfikację na przetarg...
      • Gość: czytelnik286 Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.12, 08:15
        tak wystarczy dać niższą cene tak jak robi Falck który jusi lekarzy super cenami a po 3 miesiącach obniża je do minimum, oni nie maja żadnej infrastruktury, nie mają nawet w karetkach radiostacji
      • czytelnik286 Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma 14.03.12, 08:18
        tak wystarczy dać niższą cene tak jak robi Falck który jusi lekarzy super cenami a po 3 miesiącach obniża je do minimum, oni nie maja żadnej infrastruktury, nie mają nawet w karetkach radiostacji
        • Gość: Niko Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.4web.pl 17.03.12, 08:45
          Radiostacji nie ma? Rany, jaki z ciebie matołek. Ma lepsza łączność niż ci się wydaje. Ale ty nadal żyj w nieświadomości
    • Gość: elektryk Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.zep.com.pl 14.03.12, 08:28
      Cała ta sytuacja z przetargami na tego typu usługi jest bez sensu. Firmy prywatne jak najbardziej ale jako wspomagające pogotowie państwowe a nie zastępujące je. Niech wchodzą na rynek i działają równocześnie z pogotowiem wojewódzkim i wszystkim to wyjdzie na zdrowie np karetki państwowe zajęte dyspozytor wzywa flack, flack ma bliżej jedzie flack a potem za usługe ma płacone. Zastepowanie jednego monopolu drugim jest bez sensu...
    • Gość: menel Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga RYNEK. IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.12, 08:43
      posel Pogorzelski powiedział:

- Jako przewodniczący rady społecznej WSPRiTS w Płocku nie sądzę, żeby firma, która nie ma tradycji na tym terenie, pozyskała natychmiast sympatię pacjentów - mówi poseł.

Więcej... plock.gazeta.pl/plock/1,35710,11338017,Pogotowie_w_prywatnych_rekach__Nadciaga_firma_Falck.html#ixzz1p4cBMhWD

Jak z tego zadania jasno widać pan poseł nie ma pojecia o biznesie: warunkiem utrzymania się firmy na rynku jest SATYSFAKCJA KLIENTA i firma zrobi wiele aby ją zdobyc, bo to klient płaci i wymaga. Kto tego nie rozumie wypada z gry po weryfiakcji na rynku.
      Pani Kęsicka nie zauważyła jeszcze, że czasy się zmieniły, nic nie jest dane na zawsze, obecnośc konkurencji burzy błogi spokój i zmusza do wysiłku, co wszystkim wychodzi na dobrze, zwłaszcza klientom płacącym za dostarczany produkt/usługę.
      Cały tekst i wszystkie wypowiedzi Kęsickiej odbieram UZASADNIONY NIEPOKÓJ, STRACH i trzesiączkę o realnie zagrożoną spokojną synekurę zasiedzialych i obrosłych w tłuszcz leniwych karpi przed wpuszczeniem szczupaka do ich dobrze osowojonej sadzawki.
      BTW: warunkiem zostania posłem powinien byc zdany egzamin z ekonomii, marketingu, PR i na członka rad nadzorczych skarbu panstwa.
      Warunkiem zostania dyrektorem czegokolwiek powiny byc zdane egzamniy z ekonomi, zarzadzania, marketingu, PR i trochę praktyki w warunkach rynkowych w dobrze zarządzanych (odnoszacych sukcesy na rynku) firmach prywatnych.
      O pewnym minimalnym poziomie IQ nie wspominam, bo to oczywista oczywistość
      • Gość: sianko Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga RYNEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.12, 23:27
        Czytałem jakiś czas temu o "prywatnym Pogotowiu" co wiozło chorego do Szpitala zakolami, załatwiając jeszcze inne zlecenia wydłużając czas i odległość do Szpitala trzy, czterokrotnie bo tak było "ekonomiczniej"! Jakaś chora czy chory posunęli się i zmieścili do karetki jeszcze dwu pacjentów. Była o tym awantura ale co dalej - nie wiem. Grunt to zdobyć teren! Reszta się nie liczy!
        • Gość: Fikus Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga RYNEK IP: *.4web.pl 15.03.12, 10:34
          Totalna bzdura. u nas w kutnie jest Falk. Mama dwarazy wołała karetkę i nigdy nie było problemu. pomogli jak trzeba. Nie pisz pierdół Ja wolę Falk
          • Gość: Medium Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga RYNEK IP: *.4web.pl 15.03.12, 10:40
            Ta pani chyba najbardziej boi się o swój taboret. To bzdura ze Falk nie przyjmuje starych pracowników. Mój brat tam pracuje (44 l)- w Kutnie i sobie chwali. A wczesniej pracował w pogotowiu tym łódzkim. Nie wrócił by tam nigdy. Niech ta pani zajmie sie lepiej szydełkowaniem niż straszeniem ludzi Falkiem.
            • Gość: sianko Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga RYNEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.12, 14:57
              Fikus i Medium:
              W imieniu "nowego Pogotowia", choć Firmy nie znam, dziekuje serdecznie za obronę.
              Ja jednak wiem swoje.
              Prywatne Pogotowie? - Już pisałem co o takich byznesowych pomysłach sądzę.
              A może " prywatna Straż Miejska"?
              Prywatna Policja?
              Prywatne Szpitale? Częściowo już mamy i nie wiem czy chorzy są szczęśliwsi.
              Prywatne Szkoły? to samo.
              Prywatne Kościoły! To jest pomysł! Takie Spółki Prawa Handlowego.
              Prywatne Kamienice czy po prostu Bloki! Mieszka się lepiej a czynsz...jest niższy?
    • Gość: gość Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.12, 08:53
      PISowskie szczury
      • Gość: pacjent Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.plock.mm.pl 14.03.12, 10:41
        Komu zależy by jedno z najbardziej sprawnych i profesjonalnych jakim jest Pogotowie Ratunkowe jw Płocku, zlikwidować?
        Kiedy skończy się ten taniec chocholi z prywatyzacja wszystkiego co żyje i nie żyje, co się rusza i nie rusza w tym dzikim kraju?
        Co zostanie Polakom?
        • Gość: wyborcy Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.118.c84.petrotel.pl 22.03.12, 21:24
          Dopóki obecne pogotowie toczy choroba zwana PSLem i ostatnia jej komórka, ostatni członek, nie zostanie wyleczony, dopóki "pacjent" będzie izolowany, poddawany "chemioterapii" i nie jest ważne co się z nim stanie, ważne jest, że ta choroba nie przeniesie się dalej, zostanie zduszona w ośrodku zapalnym.
      • Gość: Cyd Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: 92.60.130.* 14.03.12, 10:50
        Zgadzam się w tej sprawie z Elektrykiem, zastępowanie jednego monopolu drugim nie jest dobrym rozwiązaniem.
        Konkurencja wymusza zmiany, monopol czy nawet duopol tworzą stagnację.
        Swoją drogą, jeśli pracownicy pogotowia dorabiają u konkurencji to tak, jakby żona sypiała z mężem i jego najgorszym wrogiem. Co może zrobić ten biedny facet w takiej sytuacji?
        • Gość: 1234 Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.173.c91.petrotel.pl 14.03.12, 11:11
          A ja powiem tak.
          Jako ewentualnemu klientowi pogotowia to mi lata kalafiorem , kto do mnie przyjedźie , oby szybko i sprawnie mnie dowiózł do szpitala.
          Podniosły sie tu głosy , ze fiirma Falck nie ma tego , czy tamtego. Przecież tego typu argumentacja jest śmieszna. Przeciez wystarczy w specyfikacji przetargowej ująć jakieś tam wymogi ( chociażby te radiostacje, typ karetek itp.) i zastrzec , w przyszłej umowie że w przypadku stwierdzenia baraków w tym wyposażeniu zostanie ona rozwiazana , nawet z jakimis tam konsekwencjami finansowymi.
          A co do zatrudniania lekarzy w tej firmie. Czy nie jest wiadomym , ze od lat wszyscy praktycznie lekarze dorabiają na boku ? Czy ci lekarze pracujacy teraz w pogotowiu to jego lekarze, u nich zatrudnieni czy tez na kontrakty itp. Jakie to ma znaczenie z punktu widzenia pacjenta.
          Wystarczy porównać standard przyjęcia w panstwowej słuzbie zdrowia , a u lekarza ( nawet tego samego) na prywatne praktyce , to niebo a ziemia . Ma przykre z tym doświadczenia i chyba nie tylko ja.
          I na koniec. Pytanie do panie dyrekcji pogotowia , ilu pracowników zatrudnia pani w tej tzw. administracji, a ilu "na pierwszej linii" ?
          Tu tkwi problem w tym że taka rozrośnięta administracyjnie firma nie może konkurowac cenowo z prywatna firma zatrudniającą dużo mniej tych "pomocników" , biurokratów , itd.
          Więc panie pośle prosze mi nie pieprzyć za przeproszeniem , że jakas prywatna forma nie może zyskać zaufania i inne temu podobne dyrdymały.
          • Gość: płoczanin0 Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.dynamic.mm.pl 14.03.12, 11:36
            Zobaczcie , jak jeden z beneficjentów przejmowania Polski przez swojaków , napisał ........ wiem , że ci lata .. bo tak właśnie miało być. a Polakom zostanie miotła do zamiatania ulic.
            Vipowie muszą siedzieć cicho ..bo ich zmienią..

Musi nastąpić Odrodzenie Świadomości Narodu. -A natychmiast likwidacja pracy na zlecenie, nie stały etat.

• Gość: Marek Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.12, 17:35
              Ty miotłę już miałeś i do niczego więcej sie nie nadawałeś.
        • Gość: zuzia Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.161.c87.petrotel.pl 14.03.12, 11:12
          A Zgorzelski, Struzik i inni co robią w tym temacie, aby Pogotowie Płockie utrzymać. Do czego to doszło, że każdy pilnuje swojej dupy, a biednego człowieka, który potrzebuje pomocy ma gdzieś. Zanim ten Falk dotrze do chorego to już chory dawno zejdzie z tego świata. A te bonzy siedzą w tej warszawce, taki Zgorzelski (śmieszne) co on może i śmieją się z durni na dole, obsadzą stanowiska i etaty swoimi a reszta bujajta się.
          Dokąd zmierzasz POLSKO?
          • Gość: 1234 do fenona IP: *.173.c91.petrotel.pl 14.03.12, 11:51
            Drogi fenusiu, powiedz mi dziecko prosze co rozumiesz pod pojeciem "beneficjent" , które to użyłes w komentarzu do mojego wpisu.
            Na czym ma polegac i z czego czerpanie przeze mnie korzyści ?
            Gdybys fenusiu drogi przeczytał ze zrozumieniem ( chyba jednak za duzo prosze i wymagam) to byś zrozumiał, ze własnie mnie chodziło o takich zwykłych ludków jak ty czy ja, powiedz czy zalezy ci na tym kto bedzie cię leczył , czy prywatny czy panstwowy? mnie interesuje żeby ktos za moje sumiennie płacone przez lata składki robił to dobrze i fachowo, żebym w takim np. szpitalu nie był traktowany jak przedmiot ale jak podmiot, żebym nie musiał na wizyte o specjalisty czekac ( na fundusz) kilka miesięcy , a jak ma kase to u prywaciarza bedę przyjęty od ręki.
            Powtórze , lata mi to kalafiorem , kto do mnie przyjedzie i zawiezie do szpitala , aby zrobił to szybko i sprawnie. Czy będzie to falck , czy kto inny, czy za to dowiezienie weźmie kase stasio czy henio .
            Ale ty drogi fenisiu chyba jesteś zadowolony z państowej słuzby zdrowia , no ale cóż nie każdy jest takim sławnym człowiekiem ja ty że nad nim doktorki latają jak za jakim Vipem , (żebys zrozumiał to wyjasnie , ze to był sarkazm )
            • Gość: savi Ta pani chyba troche za długo żyła w prl-u IP: *.204.111.112.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.03.12, 14:33
              Chociaż to niepopularne jestem za tym żeby sprywatyzowac wiekszosc szpitali. Chciałbym też mieć wybór komu podaruje moje składki zdrowotne... wolałbym dopłacić 50 czy 100 plnów i dać je na utrzymanie mojego prywatnego szpitala niż tak jak teraz, do centralnego budżetu, gdzie idzie na utrzymanie biurokratyczo-administracyjnej maszyny, ich żon matek i kochanek. Argument ze firma prywatna nie ma tego czy tamtego... jest idiotyczny. Jestem pewien ze prywatnie żaden lekarz nie przyjedzie do mnie na gazie, za dużo ma do stracenia, a ciułając grosze po 300 godzin miesięcznie to tez bym miał głęboko dobro kogokolwiek. Ludzie są egoistami, tylko niektórzy do tego się nie przyznają. Lekarze to tez ludzie, nie bogowie. Nie ma nic złego w konkurencji. Dodam jeszcze że wpis o "wspaniałym" pogotowiu płockim, sprawił że uśmiałem się do posikania :D
            • Gość: nij Re: do fenona IP: *.plock.mm.pl 14.03.12, 16:45
              a mi nie lata kto świadczy usługi medyczne wolę żeby resztek co polskie nie oddawac w obce łapy
            • Gość: Marek Re: do fenona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.12, 17:45
              Pełna zgoda nawet mogą to być piaskowi, a po niego niech przyjeżdżają ci certyfikatem od 309 lat. Zanim go zabiorą, obowiązkowo musi to sprawdzić
            • Gość: gość Re: do fenona IP: *.131.c94.petrotel.pl 14.03.12, 20:09
              1234 masz rację każdemu z nas lotto to czy będzie go leczył lekarz państwowy czy prywatny aby tylko robił to dobrze. Będąc niestety kilkakrotnie w Szpitalu Wojewódzkim w Płocku na samym starcie na Izbie Przyjęć byłem traktowany jak intruz, więkrzość pań siedziało na kawce i papierosku w pokoju obok a pani w okienku pomału obsługiwała długi ogonek Niektórzy kierowcy karetek zamiast wozić kochanki do domu mogliby też mieć więcej taktu a pani dyrektor Pogotowia może sprawdzi jakie samochody są naprawiane za pieniądze pogotowia bo chyba nie zawsze są to karetki
    • hanibal-lecter Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma F... 14.03.12, 14:35
      Na wstępie pragnę zauważyć, który normalny szanujący się dyrektor daje pracownikom tak niskie pensje że szukają możliwości dorobienia w firmie Falck a następnie swoich własnych pracowników nazywa kapusiami. Falck jest zbyt poważną i profesjonalna firmą by pozwolić sobie na tak tanie chwyty ale najwyraźniej Pani Kęsicka mierzy wszystkich swoja miarą. Widocznie donoszenie jest zwyczajem powszechnie akceptowanym i stosowanym w WSPRiTS.
      Podejrzewam że strach który ogarnął Panią Kęsicką nie jest podyktowany obawą o los zwykłych pracowników i mieszkańców Płocka tylko troską o etaty bliskiej rodziny Pani dyrektor jej protegowanych i całej rzeszy administracji którą utrzymuje. Ciekawym wydaje się fakt ilu z 400 pracowników to załogi karetek, które utrzymują ten moloch a ile jest sztucznych stanowisk przeznaczonych dla "zaprzyjaźnionych"?
      Skoro firma Falck najprawdopodobniej przejmie dużą część personelu karetek WSPRiTS więc mieszkańcy Płocka nie powinni obawiać się obniżenia jakości świadczeń ratowniczych.
      Wniosek jest banalnie prosty: skoro można zrezygnować z administracji i zbędnych stanowisk to po co przepłacać !!!
      • Gość: ghf Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.203.c65.petrotel.pl 14.03.12, 15:17
        Konkurencja jest wskazana tym bardziej dla plockiej WSPRiTS z rozbudowana administracja.
        Jak duzo jest stanowisk przpisanych do sluzby ratowniczej swiadcza liczby 28 zespolow ratowniczych ,a prace straci 400 osob.Gdzie zakamoflowani sa ci pracownicy.
        • Gość: jv Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.12, 15:25
          a moze byc tak zrobic jakies joint venture z frydrysiakiem , w łódzkim pogotowiu juz przetestowano pewne metody .moze teraz czas na plock?
      • Gość: płoczanin0 Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.dynamic.mm.pl 14.03.12, 15:32
        Czy to poważna Firma duńska, która nie przyjmuje ludzi do pracy na etat?
        • Gość: jy Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.class100.petrotel.pl 14.03.12, 16:07
          Strach I popłoch słusznie konkurencja jest ok do czegoś zmusza a co do form zatrudnienia proponuję stronkę firmy FALCK
          • Gość: kaziulek Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.class97.petrotel.pl 14.03.12, 16:55
            za te oto słowa :
            Tak, zatrudniają tych ludzi na trzy miesiące próbne i jeśli nie podpadną oraz będą kapusiami, to zostaną. gdybym był decydentem w tym Falcku to tą panią podał bym do sądu , to jest dla mnie ewidentne pomówienie o nieprzestrzeganie tam prawa.
            To raz.
            Dwa . Jakoś dziwnie nie mogę sie doliczyć tych 400 ludzi . Jeżeli w pogotowiu jest 28 załóg karetek pogotowia to licząc po dwóch daje nam 56 , dodać do tego jeszcze po jednej tzw. załodze na zastępstwo czy nawet jeszcze drugą ( na zapas) to wychodzi mi pi razy drzwi 120 osób , niech będzie 150 z dyspozytorami.
            Czyli z tego wynika , że ponad 200 osób to "pracownicy biurowi- administracyjni" kurna , przy takim przeroście "nadbudowy" to faktycznie z tym Falckiem czy jakimkolwiek innym prywaciarzu to to pogotowie nie ma szans w konkurencji cenowej.
            I tu jest pies pogrzebany pani derektor , a nie jakieś podkupowanie czy jakies inne konfabulacje.
            • Gość: cw Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.133.c80.petrotel.pl 14.03.12, 17:17
              Racja . na takich zasadach o jakich sie tu pisze to chyba nikt by tam nie pracował ,chyba że sie pobiera takie przykłady z własnego podwórka ciekawe jak jest w Płocku ???????????? jestem za wolnym rynkiem i dość kolesiostwa.
            • Gość: int Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.03.12, 10:43
              I tu się bardzo mylisz. Nie "1/3" czy ileś tam na zastępstwo. Kierowca musi zejść po 12 godzinach, ratownik też nie może siedzieć w nieskończoność. Więc na każdy zespół trzyosobowy potrzeba przynajmniej 7 osób, żeby obsadzić wszystkie stanowiska w ciągu tygodnia.

Co do prywatnych firm, jedna już weszła na pewien okres na lokalny rynek. Zakończyło się serią skarg, kilkoma procesami w sądzie i firma praktycznie przepadła.

Falk duńska firma? - proszę sprawdzić, kto zasiada w zarządzie tej "duńskiej" firmy.

Pogotowie nie jest taxi i nie służy do sprawnego przewożenia do szpitala. Nie każdy musi trafiać do szpitala.

Uściślę - jestem lekarzem, pracuję w wielu miejscach, również w Płocku. Biorąc pod uwagę moją pozycję, nie groźne mi wygranie przetargu przez Falck. W przeszłości pracowałem również poza Polską i w innych województwach w kraju. Nie mogę się wypowiadać w sprawie zarządzania firmą jaką jest WSPRiTS w Płocku. Mogę za to wypowiadać się o praktykach prywatnych firm, takich jak Falck. Tam również pracują świetni lekarze, tam również są świetni ratownicy, tak jak wszędzie karetki mogą mieć problemy ze sprzętem (złośliwość losu, coś potrafi się popsuć) ale sprzęt powinien być - czy zawsze tak jest w prywatnych firmach? Zdecydowanie NIE - tam tnie się koszty na każdej linii. Jeśli wygra Falck - powodzenia życzę mieszkańcom Płocka.

Wypowiadający się tutaj charakteryzują się zupełnym brakiem znajomości tematu. Internet to wolność wypowiedzi - czasem jednak niektórym należałoby ograniczyć dostęp do wyrażania swoich myśli. Jak nie mam pojęcia o samochodach to nie mówię mechanikowi, że ma naprawić "to, czy tamto". Pomyślcie, zanim coś skomentujecie.
              • Gość: st"r"ach Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.140.c84.petrotel.pl 15.03.12, 11:57
                lekarzu- zamiast pisać głupoty i zabraniać wypowiadania się ludziom lepiej powiedz ile masz płacone na godzinę w tym pogotowiu /dobrze wiesz że w falku tyle nie dostaniesz/ i powiedz co takiego tam robisz prócz noszenia pieczątki w kieszeni i pisania skierowań- no powiedz!
              • Gość: 1234556 Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 13:10
                Przecież tylko Wam oto chodzi ,żeby na niższej strefie było żle ,a Wy -wtedy zagarnicie pieniądze z firmy (PODNIESIECIE STAWKI GODZINOWE )pod pretekstem ,że zawsze Was brakuje
                • Gość: 123456 Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 15:19
                  123456
                  chciałbym dodać,że chodzi o nieudolnych lekarzy

( zbijających fortunę) i kpiących ze wszystkich
            • Gość: Ja Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.class99.petrotel.pl 15.03.12, 18:38
              Pi razy drzwi 120 osób, a reszta to 'rodzina' pani Kęsickiej. Jawne kumoterstwo.
    • magdalena2207 Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma F... 14.03.12, 18:28
      Szanowna pani dyrektor, poziom pani wypowiedzi jest poniżej wszelkiej krytyki, ,,argumenty,, na poziomie osoby ograniczonej umyslowo. Jeżeli ktoś taki jak pani zarządza pogotowiem to już gorzej być nie może. miałam przyjemność pracować w firmie falck i jestem przekonana o wysokiej jakości wykonywanych usług. z pani wypowiedzi bije brak kompetencji i nieznajomość podstawowych zasad zarządzania służbą zdrowia. wspomina pani o "kapusiostwie",podejrzewam, że osoby które mają stracić pracę w wsprits w plocku to z powodu braku chęci współpracy z panią. proszę nie brać ludzi miarą siebie. falck zatrudnia ludzi kompetentnych i nie stosujących metod o jakich pani wspomina. Atmosfera panująca w wsprits w płocku przypomina fabułę książki rok 1984. W pani placówce liczy się ,,sztuka" pracownika a nie jego jakošć. szacunku nie zdowyba się "zamordyzmem" i terrorem psychiczno- emocjonalnym. Chyba zapomniała się pani wypowiedzieć na łamach gazety o " kulturze"zwalniania pracowników. Kultura osobista pana dyrektora ds medycznych również pozostawia wiele do życzenia. a teraz proponuję założyć ciepłą kurtkę , czapkę i "pilnować " brzegu wisły bo jak sama pani powiedziała to jedyne co pani może zrobić. Dodam jeszcze,że może to być jedna z niewielu rzeczy do jakich pani się nadaje.Dobrze, że ma pani resztki samokrytycyzmu. Życzę powodzenia na nowej drodze życia.
    • janeczek6 Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma F... 14.03.12, 20:14
      Uważam za bardzo dobre, że konkurencja się kręci wokół firmy P. Kęsickiej. Może się wreszcie głośno powie ile w tej firmie jest osób pracujących w administracji (nie zapominając o synu P. dyrektor) Ile osób z administracji pracuje na ul. Strzeleckiej że właśnie tam na dwie osoby z zespołu wyjazdowego przypada jedna osoba z administracji. Jak to jest z warsztatem, który to miał przynosić zyski a czy przynosi? Czy zasadny był zakup Toyoty za ponad 100 tyś zł.? Czasem warto dać szansę nowemu, może Falck to właśnie jest lekarstwo na wyjście z kryzysu. Pracownicy pamiętają jak było nie tak dawno w firmie- Górzyński wróć!!!
      • Gość: heel Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.12, 21:14
        ŚWIęTE SŁOWA DOBRY CZŁOWIEKU. KAJETANIE WRÓĆ
      • Gość: sss Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.radom.vectranet.pl 14.03.12, 21:19
        Widzę że wszystkie pogotowia państwowe mają te same problemy. Konkurencja i jeszcze raz konkurencja
      • Gość: Nina_9 Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.komster.pl 15.03.12, 20:09
        Jestem podobnego zdania. Może takie rozwiązanie "uleczy" tą całą sprawę, skoro Falck wygra przetarg, to będzie oznaczało, że jest lepszy. A skoro obecna ekipa zostanie, to po co sianie paniki i tytuł artykułu "Nadciąga firma Falck"..?
    • obserwator90 Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma F... 14.03.12, 20:21
      Co ta kobieta robiła przez wszystkie lata siedzenia na stołku!!! Pierdziała w niego!!! otaczając się pajęczyną kumoterstwa, układów, kolesiostwa i zatrudniajac najbliższą rodzinkę bądź znajomych najbliższych wyselekcjonowanych przez nią "doradców". Co zrobiła dla pogotowia, pracowników, i tak szumnego ratownictwa medycznego? Co zrobiła dla przecietnego płocczanina np. korzystającego z usług pogotowia przy ul. Strzeleckiej w sobote i święta- horror!!!, warunki lokalowe- beznadzieja, czas oczekiwania tragiczny. Zamiast rozbudowywać główna siedzibe i inwestować kasę w dobra lokalowe administracji powinna wybudować coś dla nas zwykłych pacjentów płacących rzetelnie składki i oczekujących miłej, profesjonalnej obsługi oraz godnych warunków. Ja też się nie doliczyłem 400 osób pracujących w karetkach. Na moje oko to połowa tej ilości. Pozostali to rozbuchana administracja. Teraz to się niby pani martwi o pracowników z 30 -letnim stażem pracy ... a co dla nich do tej pory zrobiła? Zmusiła do uzupełniania wykształcenia i mając lat 50 stali się ratownikami (co niektórzy Wielkimi!!!). Pani dyrektor nie lubi ludzi mądrych i robi wszystko żeby się ich pozbyć. Nie bójmy się zmian, bo być może wyjdą na dobre PRACOWNIKOM i PŁOCCZANOM- czas jest najlepszym lekarstwem a pośpiech w szafowaniu negatywnymi opiniami o konkurencji śwadczy tylko o klasie danej osoby i całek korporacji płockiego pogotowia. Osobiście dla minie nie musi byc to firma FALC może byc "KRZAK"- waże żeby była profesjonalna i rzetelna w swoich działaniach, czego nie mozna powiedzieć obecnie o pogotowiu w Płocku po juz zamieszczonych opiniach. LUDZIE CZYTAJCIE i PISZCIE. Nie bójcie się wyrażać własnego zdania i opinii. Niech powstanie dyskusja a później życie wyciągnie z niej wnioski. A pani- PANI DYREKTOR myślę że czas z godnością odejść, bo później moga zostać tylko taczki.... Chociaż na koniec niech pokaże paniklasę!!!
      • Gość: bzyk Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.12, 21:18

jak Jagnę na wóz z nią

• Gość: Osiecki Bogusław Prywatne firmy w miejsce służb publicznych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.12, 22:56
          Co się stanie ze sprzętem, z tymi karetkami dofinansowanymi przez różne fundusze i instytucje jeśli wygra firma prywatna?

Jak oceniacie sytuację w wywózce śmieci po przejęciu tego interesu przez firmy prywatne spoza Polski? Ceny, jakość obsługi.

Co sądzicie o "prywatyzacji" policji i straży pożarnej? Tu też z pewnością wygrają firmy prywatne.

Czy my nie potrafimy dobrze prowadzić firm publicznych?

Jak się czujecie jeśli Finowie dostarczają wam ciepło, Francuzi wywożą śmieci, Duńczycy ratują życie? Bardziej dowartościowani? Tacy światowi się robimy, czy też wychodzą z nas zakompleksione paniska za pożyczane pieniądze?

Kogo wy tam gdzieś za granicami Polski tak obsługujecie, poza zlewakami?
      • Gość: Pacjent Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.12, 07:59
        Jestem czasami pacjentem pogotowia i stwierdzam autorytatywnie, że za każdym razem w karetce niosącej pomoc byli ludzie kompetentni i majacy szcunek do mnie jako do pacjenta. Z tego co mi wiadomo Pani Dyrektor nie szczędzi wysiłku aby pracownicy podnosili swoje kwalifikache zawodowe po to aby zespól był jeszcze bardziej profesjonalny. Teściowa pracuje w pogotowiu 30 lat a więc zanim pani Kęsicka zaczęła pracę w tym zakładzie. Obiektywizm każdemu przyda się, najlepiej potępiać. Prywatna firma liczy tylko zyski a za nic ma dobro pacjenta.
    • kucharz63 Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma F... 14.03.12, 23:00
      ludzie co to w ogóle za artykuł. niech zrobią wywiad z pracownikami, ludźmi którzy jeżdżą tymi karetkami. czy są zadowoleni z rządów "pani dyrektor Kęsickiej", gdzie przeciętny ratownik na etacie zarabia ok 1700zł. a sprzątaczka, która jest teściową z panią Kęsicką 2500zł. przecież tam połowa administracji to rodzina i przyjaciele pani dyrektor, których pensja nie spada poniżej 4000zł. to jest prywatny folwark, tam rządzi pani Kęsicka wraz z kierownikiem warsztatu, który też zatrudnia połowę swojej rodziny. gdzie tam są oszczędności-warsztat...? administracja...?-ile jest tam sztucznych etatów do brania dużych pieniędzy m.in.n. syn pani dyrektor.
      MOŻE KTOŚ SIĘ W KOŃCU ZA TO WEŹMIE- CZAS NAJWYŻSZY!!!
      • Gość: Osiecki Bogusław Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.12, 00:04
        do "kucharza63" i nie tylko

Jeśli to prawda to tu należy zrobić porządki.

Robiący porządek wzbudza szacunek.

Tylko kto ma to zrobić i jak?

A gdzie są media z dziennikarzami?
        • Gość: menel Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.12, 09:20
          Gość portalu: Osiecki Bogusław napisał(a):

> Tylko kto ma to zrobić i jak?

Panie Bogusławie, porządek w buredlu moze zrobic albo właściciel buredlu albo klient płacący za usługi albo rynek zrobi porządek z burdelem razem z jego włascicielem i burdelmamą.
          Najgorzej jest wówczas, gdy włscieciel jest trudny do zdefiniowania i nie wiadomo kto naprawdę jest właściecielem burdelu oraz kto i ile ma w nim do gadania.
          BTW: burdelmama to odpowiedzialne stanowisko wymagające wysokich kawlifiakcji.
          • Gość: 1234 do doktora int IP: *.076.c78.petrotel.pl 15.03.12, 12:08
            Szanowny kolego piszesz tak :
            Więc na każdy zespół trzyosobowy potrzeba przynajmniej 7 osób, żeby obsadzić wszystkie stanowiska w ciągu tygodnia.
            dobra , niech będzie , może wiesz lepiej . Ale to nie zmienia faktu że jeżeli tych zespołów jak to ględzi ta pani derektor jest 28 to x 7 daje nam cos koło 200 , więc zapytam gdzie te drugie 200 ?
            Wychodzi na to te 200 to faktycznie "nadbudowa" , administracja , fachofcy nie wiadomo od czego itd.
            Wiec powtórzę to co pisałem wczesniej. Lata mi to kalafiorem , kto po mnie przyjedzie jak bede "w potrzebie" , czy to będzie falck z piaskowym kapitałe ( niech się fenuś cieszy:) czy jakiś mambo z afrykańskim kapitałem.
            Ja oczekuje , że przyjada szybko , udziela pomocy czy też jak będzie potrzeba zawiozą sprawnie do szpitala.
            Gdy bede "pędził na sygnale" w Erce to raczej nie bedzie mnie ochodzic to czy zarobi na tym Icek czy Mohamed .
            Dlatego uważam , że konkurencja jest niezwykle potzrebna, bo co robi monopol to już wiemy.
            Tak więc panie derektor zamiast gledzić bzdury , do roboty , do restrukturyzacji aby stać sie konkurencją dla tego falcku, niech pani zwolni tą przywoływaną tu teściową , kolegów i połowę administracji, to może to się uda.
            No ale najlepiej , jak bida , strach u doopy to wyjeżdżać z jakimis hasełkami o tym czy o tamtym , troska o bezrobocie itd.
            • Gość: Osiecki Bogusław To nasz problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.12, 13:38
              do "1234"

No to ja się na Tobie nieco zawiodłem. Zaglądając na Twoje wpisy odnosiłem wrażenie, że poza własna d..ą interesuje Ciebie cokolwiek reszta współplemieńców.

Rynek jest okrutny. Walka o kasę jest bezwzlędna. Rynek sam dąży do monopolu, każda firma chce być monopolistą. Stąd lepsze czy gorsze urzędy antymonopolowe. Dość skuteczne są w USA.

Pogotowia ratunkowe siłą rzeczy na pewnym terenie są monopolistyczne. Zamienił stryjek siekierkę na kijek.

Po PRL-u bardzo łatwo jest w Polsce konkurencji "załatwić" polskie popaństwowe firmy. Po dawnych czasach dziedziczą one duży majątek, biurowce, warsztaty no i ludzi z ich organizacją pracy i zobowiązaniami względem nich.
              Firma prywatna, jeszcze z zagranicy, pojawia się tylko z organizacją.
              Karetki - w lizingu (leasingu), serwis - obcy, ludzi zatrudniają jak chcą, biura - wynajem. Szefostwo tych firm ma ostry i zrozumiały, kurs na koszty, tak u nich pracują od dawna. Wątki socjalne ich nie interesują.

Dlatego uważam , że konkurencja jest niezwykle potzrebna, bo co robi monopol to już wiemy.

Tu nie tworzymy konkurencji tylko jednych zastępujemy drugimi, tańszymi.

Tak więc panie derektor zamiast gledzić bzdury , do roboty , do restrukturyzacji

To trzeba chcieć, móc i potrafić.

Polecam śledzenie restrukturyzacji dawnego PKS. Podobny profil, podobne problemy. To jest wzór do naśladowania. Mogę trochę podoradzać.

Wygrana prywatnej firmy to problem dla nas wszystkich. CO Z DAWNYM POGOTOWIEM (ludzie, majątek..)??

Nie udawajmy, że to nas nie interesuje. To jest NASZ MAJĄTEK, nasza kasa.

Z jednej strony, trudno się litować nad tymi zatrudnianymi z powodów politycznych czy też rodzinnych i nad tymi co ich zatrudniali - to oni czerpali z tego korzyści. Powinni jeszcze ponieść karę za całokształt wraz z tymi, którzy ich nadzorowali.
              • Gość: 1234 Re: To nasz problem IP: *.076.c78.petrotel.pl 15.03.12, 14:50
                Szanowny kolego , chyba jednak sie nie zrozumieliśmy, albo inaczej - to kolega nie zrozumiał moich intencji.
                Otóż, ja absolutnie nie pragne aby wszystko "poszło " w prywatne ręce, jedynie chce aby to co ma nam słuzyć , funkcjonowało dobrze. jak widze jednak po tym co mówi i robi pani derektor to nie widze innej możliwości aby ją "pogonić' do roboty jak tylko stworzenie obawy o utrate stanowiska , przywilejów itd.
                Jestem pewien , ze jeżeli tego zagrożenia nie będzie , ten monopol dalej trwał bedzie wna dotychczasowym poziomie , jaki on jest wiemy wszyscy. jedynie wiec tego typu zagrożenia moga powodowac chęć zmiany .
                Piiszesz szanowny kolego , ze " pogotowia ratunkowe siłą rzeczy na pewnym terenie sa monopolistyczne", tak po części zgadzam sie , ale tylko po części . Otóż uważam , że kiedy ten "monopol" nie ma konkurencji to może robić co chce , jak chce itd. gdy tylko ta konkurencja pojawia sie to to siła rzeczy zmusza do( przynajmniej) zmiany formy funkcjonowania.
                I ostatnia sprawa. Powiem szczerze , że nic mnie tak nie wkurza jak sobiepaństwo w wykonaniu tych naszych urzedasów, czuja sie bezkarni, robią co chca , mają w doopie opinie tzw. publiczną, są przy waaadzy więc mogą. Dopiero gdy pojawi sie jakies zagrożenie ( np. utrata stanowiska , czy tez własnie monopolu) to próbują cos robić. A tak ? , nasze publiczne pieniądze są marnotrawione na prawo i lewo , na przysłowiowe juz mebelki dla tego gościa co to na fotelu przez przypadek siedzi , czy jakieś wycieczki po swiecie dla jego przydupasów.
                Bo nie ma kontroli , nie ma "bata" - tak sobie myśla.
                Tak pani derektor z politycznego jak tu pisza namaszczenia , czy ona kiedykolwiek zastanowiła by sie nad tym czy firma która kieruje działa sprawnie , czy wypelnia swoja role itd/ nie , nie gdyby własnie nie pojawiło sie "widmo" utraty tegoz stanowiska , tego monopolu.
                I o to mi chodziło , szanowny kolego , w tym ( ulubione słowo tego gościa itd. ) kontekście sie wypowiadałem.
                I już całkowicie na koniec. Nie drogi kolego , to nie będzie monopol ( w takim wykonaniu jak dotychczas) wystarczy bowiem zastrzec odpowiednie kaluzule w umowie , których naruszenie będzie skutkowało natychmiastowym jej rozwiązaniem , nie mozemy mówić więc o zastepowaniu jednych drugimi. W chwili obecnej właśnie nikt nie panuje nad tym bałaganem w pogotowi , nad tym przerostem administracyjnym , nad tymi dziwnymi etatami itp.
                • Gość: 1234 Re: To nasz problem IP: *.076.c78.petrotel.pl 15.03.12, 15:05
                  I jeszcze jedno , tak gwoli wyjaśnienia.
                  Otóz podtrzymuję to , że mnie jako ewentualnemu "klientowi" pogotowia latać -jak pisałem kalafiorem :) mi bedzie w momencie (własnie w momencie) kiedy bede potrzebował pomocy, np. leżąc na ulicy po wypadku, czy to przyjedzie państowe czy prywatne pogotowie.
                  Natomiast oceniając ta sprawe "na zimno" to tak jak napisałem wczesniej.
                • Gość: Osiecki Bogusław Re: To nasz problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.12, 23:41
                  do "1234" i nie tylko

jak widze jednak po tym co mówi i robi pani derektor

Problem w tym też jest, że nie bardzo wiemy co robi i mówi pani dyrektor. Stąd wyciąganie ne tej podstawie wniosków jest naciągane.
                  Nie możemy zakładać z góry złej woli pani dyrektor.

Sami też się tego nie dowiemy.
                  Mogliby zrobić to rzetelni dziennikarze. Porozmawiać z panią dyrektor, z pracownikami, z nadzorem i organem założycielskim.
                  Ponieważ to firma państwowa to winna udostępnić dane o wielkości zatrudnienia z podziałem na działy i funkcje, wysokości wynagrodzenia, wielkości majątku trwałego, planach na przyszłość. Ze względu na formę własności nie mogą to być dane tajne.
                  Moznaby się dowiedzieć jak sprawuje się ta prywatna firma w Kutnie?
                  Wtedy możnaby trochę podyskutować.

Pod warunkiem, że zajmie się tym rzetelny dziennikarz.
                  Nie taki, który ściga łyżwiarza sunącego po jeziorze lub ściga organizację pozarządową za pomnażanie majątku gminy.

gdy tylko ta konkurencja pojawia sie to to siła rzeczy zmusza do

Gdyby w Płocku zaistniały dwa pogotowia, to byłaby konkurencja.

wystarczy bowiem zastrzec odpowiednie kaluzule w umowie

A kto ma niby to kontrolować? Ci sami co obecnie?
                  Proszę też pamietać, że w państwowej firmie można dyrektora zmienić a w prywatnej nie.
            • Gość: berwok Re: do doktora int IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.12, 21:13
              Jeżeli rzeczywiście jest tak, to firma nie ma zdolności do restrukturyzacji bo kosztem znajomych i rodziny jej nie zrobi.
              "Rodzina jest najważniejsza" i nic się na to nie poradzi.
              Trzeba to rozwalić i modlić się, byśmy za kilka lat nie spotkali się z nowymi problemami nie do przeskoczenia.
              Tym samym opowiadam się za stwierdzeniem, że "na taki model prowadzenia takiej firmy, zgody nie ma!"
        • Gość: M Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.class99.petrotel.pl 15.03.12, 18:46
          Nie tylko "kucharz63" tak myśli. Nas jest więcej. Niech ktoś wreszcie zrobi porządek z całym tym brudem.
          • Gość: aaa Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.161.c87.petrotel.pl 15.03.12, 19:10
            Jak was jest więcej to na co czekacie. Wypisywanie różności na forum to nie sztuka. Trzeba zagrać w otwarte karty i zaproponować spotkanie załogi z dyrektorką. A nie podjudzacie i kryjecie się jak szczury w kanałach. Jak się powiedziało A trzeba powiedzieć B. A może to co piszecie jest zwykłym pomówieniem. Może należy zawołać tzw. organ wysokiej klasy z warszawki, nie wierzę, że o niczym nie wie i się skrywa. Niech teraz pomoże dyrektorce rozwiązać problem, to wszystko jedna partia.
          • Gość: xyz Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.plock.mm.pl 22.03.12, 17:52
            To jak was jest więcej to czemu nikt się głośniej nie odzywa?? Siła w grupie, jedna /"kucharz63"/ czy dwie osoby samotnie nic nie zdziałają. Nikt pracujący w "służbie - odpowiednie słowo- zdrowia" nie jest zadowolony ze swojego wynagrodzenia / pewnie oprócz tzw personelu wyższego na kontrakcie np/- to jest nie do pomyślenia żeby tak zarabiać ratując czyjeś życie w końcu a nie reperować maszyny czy siedząc za biurkiem nie mając pojęcia czemu się za nim siedzi...../nawiązując do fikcyjnych stanowisk tworzonych w WSPRiTS- co wierzcie widoczne jest gołym okiem/. Czemu nikt z tym nic nie zrobi?????
            A wypowiedz p. dyrektor dotycząca zjawiska pt. "kapusiowanie".........- no pogratulować taktu i poziomu.....inteligencji
    • Gość: kolejarz Re: pkp już sprywatyzowali IP: *.242.c94.petrotel.pl 15.03.12, 19:01
      i efekt natychmiastowy
    • franex21 Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma F... 15.03.12, 20:01
      Jestem długoletnim pracownikiem WSPRiTS w Płocku i w 100% zgadzam się z kucharzem to co pisze to sama prawda!!!! Nie spotkałem się jeszcze z takim traktowaniem pracownika etatowego jak w płockim pogotowiu ludzie są zastraszeni, zaszczuci a "strzelający z ucha" tylko chodzą i nasłuchują co nowego donieść pani dyrektor
      • Gość: duży Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.xdsl.centertel.pl 15.03.12, 20:31
        wiśta wio łatwo powiedzieć każdy mógł startować do konkursu na dyrektora i zatrudniać swoich ludzi , lekarzem też każdy z was mądrole mógł być /macie jeszcze szanse/ tylko jak to się stało że w tak beznadziejnej firmie pracujecie tak długo? a skoro falk tak dobrze płaci to co wy tu robicie? tylko proszę nie zapominać że pracując na etacie w Plockim pogotowiu to ok 80% waszej pensji to składki które odprowadza pogotowie -pracując w falku płacicie tylko podatek i też jest wam przykro- można zatrudnić się na etat w falku i falk niech odprowadza wszystkie składki i ponosi koszty z tego tytułu a dorabiać w Płockim pogotowiu - przeleja wam kasę na konto i nic więcej nie będzie ich obchodzić i wówczas pewnie mniej osób w biurze będzie do tego potrzebnych bo czarną robotę zrobi falk ale nie będą to 2 osoby niech was falk przeszkoli z bhp wyszkoli i inne sprawy niech pozałatwia w 2osoby a Płock dostanie wszystko gotowe-pamiętajcie pod siebie robi tylko świnia rzucono wam ochłap a wy jak te sępy się rzuciliście bo kasa wam przesłania resztki zdrowego rozsądku i myślę że nikt na rękę nie ma 1700zł po 20 latach pracy - ciekawe skąd te samochodziki którymi dojeżdzacie do pracy?
      • Gość: słonko Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.12, 22:51
        Pani Dyrektor Lucyna Kęsicka bez wątpienia broni państwowego ratownictwa medycznego, które jest polskie, z tradycją i non profit.I każdy myślący powinien wspomóc Ją w tych działaniach a nie kalać własne gniazdo.To zły obyczaj.Jednak jak widać tworzenie atmosfery jadu jest prostsze.Nasze Płockie Pogotowie jest profesjonalne i posiada potencjał w załodze z wysokimi kwalifikacjami zawodowymi.Zawsze można, a często trzeba wprowadzać usprawnienia i z pewnością Pani Dyrektor przemyśli również słowa krytyki i wyciągnie z nich wnioski do dalszego kierowania Stacją.A pracownicy pogotowia, a tym bardziej długoletni, wiedzą dobrze że strona socjalna i wsparcie w podnoszeniu kwalifikacji pracowników to bardzo mocna strona zakładu.Dziwi mnie, że wykonujący dobrze swoją rolę boją się gumowego ucha.Postępuj tak jak należy i nie musisz się niczego ani nikogo obawiać wszak to na złodzieju czapka gore.Dyskusja w dużej mierze zboczyła na zły tor. Dlaczego cudze chwalicie? swego nie znacie?......Biznes to nie wszystko.
        Szkoda, że nie znamy stanowiska Pana Marszałka.
        • Gość: ratownik Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.centertel.pl 16.03.12, 12:16
          Ratownik medyczny na etacie zarabia ok 1700zl i to dopiero od kilku miesięcy gdzie niedawno jego pensja to 1500zł. Ratownik przyjęty na umowę kontraktową zarabia 20zl ale żeby zarobić musi siedzieć w pracy 2 lub 3 etaty. Nie wiem ile zarabia sprzątaczka ale na pewno nie mniej. Następny jest lekarz który przychodzi na karetkę i on się pyta co trzeba teraz zrobić co podać pacjentowi lub nie przejmuje żadnej inicjatywy i on zarabia 50zł lub więcej na godzinę. Taki lekarz przez dobę dyżuru zarobi prawie tyle co ten ratownik na etacie. (nie ujmując tu innym lekarzom bo mowa tu o przypadkach ale takie przypadki zdarzają się często). Nie wiem tak naprawdę kto tak naprawdę rządzi tą firmą hmmmm. W czym zwykły pracownik może pomoc firmie "krzak" wygrać konkurs. Nie wiem. Może lepiej dać dyżur ratownikowi czy pielęgniarce we własnej firmie żeby nie musiała jeździć po 50 lub 100km do innego pracodawcy. Najlepiej jest przyjmować nowych pracowników i dać im od razu 200 lub 300 godzin, gdzie ma osoby chętne z doświadczeniem i dodatkowym wykształceniem. Tym powinny zająć się inne media naświetlić sprawę prawdziwego pogotowia osób tam pracujących.
          • Gość: 1234 do Bogusława Osieckiego IP: *.013.c78.petrotel.pl 16.03.12, 12:57
            Szanowny kolega raczył napisać:

A kto ma niby to kontrolować? Ci sami co obecnie?

Otóż kontrolować ma nie kto inny jak ten co płaci , chyba to oczywiste. Dziwię sie że takie pytanie w ogóle padło. To po pierwsze.
            Po drugie . Szanowny kolega raczył takze napisac, że w państwowej firmie dyrektora zmienić można a w prywatnej nie.
            Nie wiem czy kolega zna np. takie pojęcie jak " zawód? - dyrektor" , czy też nie spotkał sie z taz nieusuwalnymi szefami - z racji powiązań i układów.
            Dam przykład . Pierwszy z brzegu . Dot. to jak najbardziej państwowej słuzby zdrowia. Otóz parę lat temu Szpitalem w Kruku Gostyninie rządził duet Buraczyński- Rodzeń", nazwiska koledze chyba znane .
            Rządzili tam kilka lat, szpital popadł, a przynajmniej nie wyszedł z potężnych długów. Więc "nadzorca" powiatowy "popędził" tenże duecik. I co ?
            Jestem w szpitalu w Pułtusku i patrzę a tu szefuje , kto ? ten sam duecik.
            Kolejny przykład z naszego podwórka . Nie wiem czy zna pan dyrektora z Płocka od mieszań ( nie wymieniam celowo nazwy) , człowiek ten "przezywa" juz kolejną ekipę , a jaka jest opinia o tej firmie chyba każdy słyszał.
            Przykładów takich można by mnozyć.
            Po trzecie.
            Pyta kolega co robi pani derektor , i sugeruje coby nie wydawać opinii.
            Otóż ja po tych słowach które zostały zamieszczone w tym "artykule" mam jednoznaczną opinię. Nic i jeszcze raz nic.
            To właśnie wynika z faktu , że do tej pory była "nietykalna" , reprezentowała własnie ten monopol, tkwiła i chyba dalej tkwi w przekonaniu ze jest "pod ochronką" .
            Po czwarte. Ktos tu przywoływał przykład prywatyzacji PKS, a przeciez tu nie chodzi o prywatyzacje tylko zamiane panstwowej , drogiej firmy , firma prywatną, a to chyba nie to samo.
            I na koniec. Szanowny Panie Bogdanie , prosze mi wierzyć ( skoro Pan nie wie) w muowie można zawrzeć wszystko , bo to jest umowa cywilno - prawna, na którą godzą się lub nie dwie strony. Można nawet ( dla przykładu ) zastrzec , że jeżeli Falck wygra i podejmie się jej realizacji jego pracownicy beda musieli w pracy miec "różowe mundurki". A rolą zleceniodawcy jest nadzór i kontrola czy oni w tych mundurkach faktycznie chodzą.
            Życze miłego dnia.
            • Gość: Osiecki Bogusław Re: do Bogusława Osieckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.12, 16:04
              do "1234"

Dziękuję za uwagi do moich wypocin.

Po czwarte. Ktos tu przywoływał przykład prywatyzacji PKS, a przeciez tu nie chodzi o prywatyzacje tylko zamiane panstwowej , drogiej firmy , firma prywatną, a to chyba nie to samo.

Ja przywołałem, celem brania, lub nie, przykładu wprowadzania zmian w podobnej firmie.

Proszę zauważyć podobieństwa (jeśli się nie mylę).

I tu i tu wozi się ludzi. W Pogotowiu - pacjentów, w PKS - pasażerów.

I tu i tu mają własny biurowiec, własne garaże, własny warsztat do napraw, własny teren.

I tu i tu są, lub byli (PKS) podobnie zorganizowani. Własne działy kadr, księgowość, zaopatrzenia, techniczny, bhp, sprzątaczki itp. itd.

I tu i tu działają na określonym terenie, gdzie są monopolistą lub prawie monopolistą.

I tu i tu (jak PKS był państwowy) pojawila się prywatna konkurencja.

Stąd moja podpowiedź dla kierownictwa, nadzoru Pogotowia.
              Jeśli chcą konkurować z prywatnymi firmami niech śledzą zmiany jakie są wprowadzane w byłym PKS, po kupieniu go przez izraelską firmę.
              Można próbować rozmawiać z nowymi właścicielami PKS i pracownikami, mieszkańcami Płocka. Pogotowie nie jest dla nich konkurencją.

Przypuszczam, że nowi właściciele PKS działają i będą działać racjonalnie na rynku transportu. Takie zmiany czekają Pogotowie.
              Trzeba podpatrywać.
              Trzeba chcieć lub musieć.

To takie pisanie sobie a muzom (forumowiczom).
          • Gość: Osiecki Bogusław Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.12, 15:36
            do "ratownika"

Tym powinny zająć się inne media naświetlić sprawę prawdziwego pogotowia osób tam pracujących.

Jesteś, napisałeś w mediach i czekaj.
            Jesli nie te, to jakie inne?

Dlaczego miałyby się zająć?
            Z poczucia obowiązku dziennikarskiego?
            Bo też są (mogą być) pacjentami?
            Bo to też ich pieniądze?
            Dla pieniędzy?
            ???

A jeśli nie dziennikarze, to kto?

Komu powierzyliśmy, do załatwienia, tę sprawę?

Nie wiem tak naprawdę kto tak naprawdę rządzi tą firmą hmmmm.

Ten kto daje pieniadze.
            Chyba Narodowy Fundusz Zdrowia czyli urzędnicy.
            Ciekawe kto konkretnie podejmuje decyzje, kontroluje. Może się odezwie.

Wygląda na to, że to forum jest kiepskim medium, marginalnym bo nikt z kierownictwa ani z nadzoru nie wypowiedział się. A przecież to wszystko z naszych składek.

Dlaczego się tak dzieje?
          • Gość: obuch Do ratownika IP: *.c152.petrotel.pl 16.03.12, 22:59
            100% RACJI !!!
            • Gość: 1 Re: Do ratownika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 09:46
              Nawiązujc do wszystkich wypowiedzi uważam,że Pani Dyrektor popełniła wiele błędów wypwiadając się do gazety
              -nie powinna mówić źle o swoich pracownikach - nazywając ich kapusiami ponieważ oni biegną po dyżury , za które mają pieniądze aby utrzymać rodzinę, a oni nie zdawali sobie sprawy,że nagle staną się konkurencją dla macieżystej firmy
              -nie powinna mówić o tym , jakie działania zamierza wykonać przeciwko firmie konkurencyjnej, poniważ daje im pogląd na przygotownie się do ofensywy działania.
              Z tych wszystkich wypowiedzi , niektóre są poniżej krytyki - czy ktoś wie na czym polega rola administracji, za którą stoją zadania biurokratyczne bezsensowne wymyślone przez wyższe instancje,których nie ma w prywatnych firmach .
              Nie prawdą jest przerost administracicji nad pracownikami przy ul Strzeleckiej. Walcząc z bezrobociem byłoby poniążej krytyki - gdyby Dyrektor mając wakat nie przyjąłby własnego Syna do pracy.
              Błędne jest rozumowanie i wypowiadanie się na temat Teścicowej, która miałaby zarabiać więcej od ratownika . Nawiązując do wynagrodzenia pracowników administracji uważam, że wszyscy z obciążeniam psychicznym , stażem pracy i wyższym wykształceniem za taką pracę i obowiązki,które wykonują mają zaniżone pobory.
              Uważam , że załoga powinna wnioskować o lepsze warunki sojalne i wyższe pobory,lecz w dobie kryzysu w firmie ratownicy mają komfortowe warunki do pracy
              • Gość: hart Re: Gościa1 IP: *.c152.petrotel.pl 17.03.12, 11:17
                głos rodziny się odezwał-pogratulować
                • Gość: v pawulon już nabyli IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.12, 11:52
                  rzecz niezbędna
                  • Gość: 123456 Re: pawulon już nabyli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 12:33
                    co za insynuacje snujesz
                    • Gość: xh Re: pawulon już nabyli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 12:59
                      nabyli tylko dla Ciebie
                • Gość: 123456 Re: Gościa1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 12:55
                  jakie masz pytania
                  • Gość: 123456 Re: Gościa1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 13:57
                    A może ktoś z pracownikow zadałby kotrowersyjne pytanie - nie tylko z ucha i wyciągać wnioski
                    • Gość: 123456 Re: Gościa1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 15:54

Szanowni zaintersowni tą sytuacją- chciałbym nadmienić ,że wszystko kręci się wokół ludzi, którzy są fundamentem tego zakładu , a nikt nie widzi jak umykają pieniądze w inne ręce Ci co przyszli pracować do Pogotowia w Płocku Oni przyszli po pieniądze - bo niektórzy z nich z ŁODZI (z przeszłością) tylo tu mają pracę . My się szanujmy -bo Oni to wykorzystają.
                      • Gość: Osiecki Bogusław Re: Gościa1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 20:10
                        do "123456"

Nie stać cię na bardziej oryginalną ksywę?

Tu pisuje już "1234" i to całkiem sensownie.

Chcesz mu i nam poprzeszkadzać czy tak z głupoty to wymyśliłeś?
                        • Gość: aaa Re: Gościa1 IP: *.161.c87.petrotel.pl 19.03.12, 19:28
                          Tematy się wyczerpały? Szkoda
    • magik37 Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma F... 21.03.12, 10:07
      szanowni Państwo i ludzie którzy to czytają , pogotowiem w płocku rzadza 3 osoby i nie jest to p Dyrektor, rzadzi pan L, syn i Pan S "ksywka" . pani dyrektor nie zna swoich pracownikow oni sa tylko z polecenia jw! pracowalem w tej firmie i nie jest za ciekawie liczy sie tylko rodzina i to jest tak naprawde firma rodzinna zeby tam pracowac trzeba miec znajomosci , nie liczy sie wiedza tylko uklady i kazdy o tym wie . czemu nikt nie porozmawia z pracownikami z kierowcami ktorzy zarabija 1700 zl albo ratownikami ktorzy tez tyle zarabiaja , no niektorzy maja inne stawki tak jak syn pana L albo piel . piekna pani Ivona , ktora ma tyle godzin ile chce podobno nikt nie chce z nia pracowac ale dyrekcja i tak nic z tym nie zrobi , moze niech pani dyrektor zrobi w koncu zebranie dla pracownikow niech kazdy powie to co mysli , zatrudniani sa nowi pracownicy niewoadomo skad pewnie z polecenia pana L . czemu boja sie tylko pracownicy z plocka a sieprc , gostynin chcial by zeby firme przejal falck i co 3 pracownik chcial by zeby wygral falck . w koncu skoczyly by sie uklady i znajomosci !
      • Gość: DYZIEK Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.161.c87.petrotel.pl 21.03.12, 12:28
        Jak sie patrzy i słucha o tym dziadostwie to nóż się otwiera. A ten pan L "działacz" on wszystko może. A pani dyrektor to się obudzi z ręką w nocniku, tak ją pan L "specjalista" od spraw zbytecznych wyprowadzi. Współczuję jej, a jednocześnie dziwię się, będąc na stanowisku dyrektora, żeby nie mieć swojego zdania w żadnym temacie tylko "podpierać" się panem L no i innymi przydupasami. Gdyby ta załoga była mądrzejsza to już dawno porządek by zrobili, ale każdy nabrał wody w usta i czeka końca.
        • Gość: dziny Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.c152.petrotel.pl 22.03.12, 19:51
          ratownicy na kontrakcie którzy są w wiadomym "związku" pana L mają również więcej dyżurów od tych "innych" i w takiej konfiguracji jakiej sobie życzą i kontrole różnego rodzaju ich mijają dziwnym trafem które przeprowadza pielęgniarz koordynujący który jest również działaczem tego"związku"
          • Gość: xxx Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.161.c87.petrotel.pl 25.03.12, 19:16
            Nie obawiajcie się. Kontrakt z Pogotowiem zostanie podpisany. Tylko dużo krzyku wokół tematu. Ale może to i dobrze. Falk nie ma szans.
      • Gość: Ratownik Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.12, 15:14
        Nie sądzę kolego, by ktokolwiek z pracowników płockiego pogotowia chciałby, aby to właśnie FALCK przejął rejony operacyjne WSPRiTS Płocka. Ludzie stracą pracę, ile osób wyleciało w Kutnie z pogotowia po tym, jak przejął ten rejon FALCK? Jak ktoś miał znajomości to się tam dostał. Proste
        • Gość: xxx Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.241.c68.petrotel.pl 23.04.12, 21:13
          A teraz już mam większe watpliwości, bo idą całą parą do boju. Ciekawi mnie jakie kryteria przyjmuje NFZ. Jeżeli wygra FALC to ja już nic nigdy nie zrozumiem w tym naszym kochanym kraju.
          • Gość: ... Re: Pogotowie w prywatnych rękach? Nadciąga firma IP: *.241.c68.petrotel.pl 25.04.12, 21:21
            widziałam na Gwardii naprzeciw Pogotowia stoi karetka FALCKA.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka