kwisniewski 01.08.12, 12:23 W Muzeum Powstania Warszawskiego jest ściana pamięci ofiar. Podobna Ściana - Pamięci Ofiar II Wojny Światowej - mieszkańców Płocka winna powstać w Płocku. Pamięć o ludziach trwa dopóki pamiętamy ich nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kwisniewski Re: Ofiary wojny 01.08.12, 13:53 Trening ku pamięci Zarządzenie nr 1920 /2012 Prezydenta Miasta Płocka z dnia 20 lipca 2012 roku w sprawie przeprowadzenia treningu systemu wykrywania i alarmowania. Na podstawie ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (tekst jednolity: Dz. U. z 2001 r. Nr 142, poz. 1591 ze zmianami ) oraz § 10 ust. 3 i 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 16 października 2006 r. w sprawie systemów wykrywania skażeń i właściwości organów w tych sprawach (Dz. U. Nr 191, poz. 1415) zarządzam, co następuje: § 1 Przeprowadzić na terenie Miasta Płocka w dniu 1 sierpnia 2012 roku o godz. 17.00, trening systemu wykrywania i alarmowania, zwany dalej „Treningiem”. § 2 W ramach Treningu uruchomić system alarmowy miasta, w formie sygnału dźwiękowego ciągłego, trwającego 1 minutę. Zgodnie ze slangiem prawniczym obowiązującym w naszym kraju W godz. W zamiast być na uroczystościach niektóre służby będą miały TRENING. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UMP Watch Re: Ofiary wojny IP: *.31.24.23.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 01.08.12, 14:42 kiedyś w podobnych razach mówiło się: nie ważne pogrzeb czy wesele - ważne żeby pojeść i popić, muzyka też ma być i do tańca i do różańca nie ważne jak go zwał, tak zwał, byle hałas było słychać a dzisiaj w tym przypadku powiem tylko tyle: nie wiadomo: śmiać się czy płakać - z głupoty lub nad głupotą autora tego zarządzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: Ofiary wojny IP: *.31.24.23.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 01.08.12, 14:54 przyjemne z pożytecznym - dwa w jednym - wash and go! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ponurak Re: Ofiary wojny IP: *.229.c72.petrotel.pl 01.08.12, 20:27 a potem turysty zjadom z całego świata panie i łot tej martyryłologii zbiorowo na komendem bendom rzygać..... Odpowiedz Link Zgłoś
kwisniewski Re: Ofiary wojny 01.08.12, 22:55 kwisland.pl/trening-w-rocznice-powstania-warszawskiego komentarz własny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław Re: Ofiary wojny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.12, 07:23 do "kwisniewskiego" i nie tylko Szanowny Panie Słusznie Pan zwraca uwagę na treść zarządzenia Prezydenta Płocka. Sucha, pozbawiona emocji, czysto techniczna. Proszę zauważyć, że zarządzenie, wydane jest przez administratora Urzędu i skierowane do służb odpowiedzialnych za sprawność systemu alarmowego. O ile orientuję się, to system alarmowy, zgodnie z przepisami, i zdrowym rozsądkiem, winien być uruchamiany WYŁĄCZNIE w razie ZAISTNIENIA NIEBEZPIECZEŃSTWA dla mieszkańców miasta. W razie jego uruchomienia, w skali całego miasta, mieszkańcy winni, uruchomić radio, wykonać telefon, wyjrzeć przez okno, zorientować się co sie dzieje i ratować swoje życie. To jest, nadal, JEDYNY, sposób aby powiadomić NATYCHMIAST, wszystkich mieszkańców o grożącym im niebezpieczeństwie. Niebezpieczeństwie, wiadomym przez służby do tego powołane, np. wyciek gazu z cysterny samochodowej przejeżdżającej przez Płock. Każde inne użycie systemu jest treningiem, niezbędnym dla urządzeń technicznych i obsługi. To, kiedy taki trening się przeprowadza, ma znaczenie emocjonalne i może służyć do różnych celów, w tym podtrzymywaniu pamięci historycznej. O intencjach władz Miasta świadczyło co robili w tym dniu, zwłaszcza w chwili zawycia syren. Istotny był przekaz medialny i reakcja ludzi. I tak wszyscy wiedzieli DLACZEGO wyją syreny. To, że to był też trening, wiedzieli nieliczni. I chyba dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
kwisniewski Re: Ofiary wojny 02.08.12, 09:14 Gość portalu: Osiecki Bogusław napisał(a): > do "kwisniewskiego" i nie tylko > > Szanowny Panie > > Słusznie Pan zwraca uwagę na treść zarządzenia Prezydenta Płocka. > Sucha, pozbawiona emocji, czysto techniczna. > > Proszę zauważyć, że zarządzenie, wydane jest przez administratora Urzędu i skie > rowane do służb odpowiedzialnych za sprawność systemu alarmowego. dane.plock.eu/bip//dane/zarzadzenia/vi/1920.pdf Pełna treść zarządzenia - można przecież w tytule napisać powód, cel, czym się kierowano by takie zarządzenie miało miejsce. Czy to był trening czy sprawdzian działania systemu alarmowego nie ma znaczenia. Znaczenie mają słowa, w tym przypadku źle dobrane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław Re: Ofiary wojny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.12, 09:24 do"kwisniewskiego" Słowa, słowa, słowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: Ofiary wojny IP: *.180.50.95.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.08.12, 09:45 no to mamy już omówione i posumowane oraz ocenione zarządzenie! teraz pora na omówienie, ocenę i podsumowanie pomysłu : "tablica z nazwiskamipłockich ofiar II wojny światowej" a co z ofiarami: zamachu majowego z 1926 wojny domowej w Hiszpanii 1936-1939 wojny 1920 roku I wojny światowej wojny japońskiej niewoli carskiej i pruskiej wojen napoleońskich wojen z Turkami potopu szwedzkiego wojen o Inflanty wypraw moskiewskich wojen z krzyżakami najazdów tatarskich wypraw krzyżowych misji chrystianizacyjnych Jak długo i ile jeszcze można z tą martyrologią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław System alarmowy ostrzega czy informuje o historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.12, 18:47 do "menela" i nie tylko Nie wszyscy zrozumieli moje wywody w sprawie zarządzenia więc pozwolę sobie jednak na podsumowanie w tej kwestii. www.infor.pl/dziennik-ustaw,rok,2006,nr,191,poz,1415,rozporzadzenie-rady-ministrow-w-sprawie-systemow-wykrywania-skazen-i.html Cytat z rozporządzenia: ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 16 października 2006 r. w sprawie systemów wykrywania skażeń i właściwości organów w tych sprawach § 10. 1. Sygnały alarmowe i komunikaty ostrzegawcze powszechnie obowiązujące na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej określa załącznik do rozporządzenia. 2. Sygnały alarmowe i komunikaty ostrzegawcze mogą być wykorzystane, z zastrzeżeniem ust. 4, wyłącznie na potrzeby systemów, o których mowa w § 1, w sytuacji rzeczywistego zagrożenia. 3. Decyzje o wprowadzeniu lub ogłoszeniu sygnału lub komunikatu ostrzegawczego, a także o ich odwołaniu podejmuje właściwy terytorialnie organ administracji publicznej. 4. Wykorzystanie sygnałów alarmowych i komunikatów ostrzegawczych w ramach treningów i ćwiczeń systemów wykrywania i alarmowania możliwe jest po ogłoszeniu tego faktu przez właściwe terytorialnie organy administracji publicznej, z 24-godzinnym wyprzedzeniem, w środkach masowego przekazu i w sposób zwyczajowo przyjęty na danym terenie. Ogłoszenie zawiera informacje o zakresie i zasięgu terytorialnym prowadzonego treningu lub ćwiczenia. § 11. 1. Minister Obrony Narodowej, minister właściwy do spraw gospodarki morskiej oraz minister właściwy do spraw wewnętrznych we współpracy z wojewodami prowadzą ogólnokrajowe treningi uruchamiania systemów i ich pracy w ramach krajowego systemu nie rzadziej niż raz w roku i ogólnokrajowe ćwiczenia systemów nie rzadziej niż raz na trzy lata. 2. Przygotowania i przeprowadzanie treningów i ćwiczeń finansuje się odpowiednio z budżetów: Ministra Obrony Narodowej, ministra właściwego do spraw gospodarki morskiej oraz ministra właściwego do spraw wewnętrznych i wojewodów. 3. Program treningów i ćwiczeń ogólnokrajowych ma w szczególności na celu sprawdzenie i doskonalenie przygotowania systemów do działania w ramach krajowego systemu w sytuacji pokoju i stanach nadzwyczajnych, a także sprawdzenie przygotowania do realizacji zadań wynikających z Wykazu Przedsięwzięć Narodowego Systemu Pogotowia Kryzysowego, o którym mowa w § 7 pkt 2, oraz weryfikację i doskonalenie procedur i mechanizmów funkcjonowania systemów. Nie przypominam sobie aby w Płocku był kiedykolwiek ogłoszony prawdziwy alarm dla mieszkańców. To cieszy. Ogłaszane i realizowane są wyłącznie alarmy treningowe, zazwyczaj powiązane z rocznicami wydarzeń historycznych. Przyzwyczailiśmy się do tego. Wycie syren kojarzy nam się z rocznicami a nie z zagrożeniem. Skoro tak jest, i po wstąpieniu do NATO i UE, nic nam nie zagraża, można by pokusić się o przeznaczenie miejskich systemów alarmowych wyłącznie do celów polityki historycznej. Prezydent w swoim rozporządzeniu wówczas nie wspominałby o treningu tylko o intencji wycia. W przypadku zaś autentycznego zagrożenia życia i zdrowia mieszkańców Płocka podałby w rozporządzeniu rodzaj i stopień zagrożenia. Musiałby to podać z odpowiednim wyprzedzeniem, w prasie, radiu i telewizji, tak jak to czyni w przypadku treningów. Można też zrezygnować z obecnych systemów alarmowych. Tylko jak powiadomić mieszkańców o autentycznym zagrożeniu, jeśli takie nastąpi? Kto weźmie na siebie odpowiedzialność za ewentualne ofiary wynikłe z braku powiadomienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: victoria Re: Dla równowagi pajacingu IP: *.117.c87.petrotel.pl 02.08.12, 09:23 youtu.be/R79emYhIyGs Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bem Re: Ofiary wojny IP: 69.163.40.* 02.08.12, 09:53 co ofiarami komunizmu, stalinizmu i Polakami po tzw. wyzwoleniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: Ofiary wojny IP: *.180.50.95.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.08.12, 10:01 racja, przecież są jeszcze ofiary reformy rolnej i przymusowej kolektywizacji oraz wojny o handel i paru innych wojen ideologicznych pod drodze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jachowiczak Re: Ofiary wojny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.12, 10:11 Panie Wiśniewski jak pójdzie pan w niedzielę do kościoła Św. Stanisława, nie ma pan daleko to zobaczy pan coś co pana zdziwi. Po prawej stronie od wejścia na frontonie świątyni jest taka tablica. Można uzupełniac nazwiska. Nie wie pan o tym? Dziwne. Co do pana wpisu w sprawie "zarzadzenia" w pełni podzielam zażenowanie. Co do pana Osieckiego jego wpisu nie skomentuję. Szkoda śliny. Merda się chłopu zupełnie Odpowiedz Link Zgłoś
kwisniewski Re: Ofiary wojny 02.08.12, 10:36 Gość portalu: jachowiczak napisał(a): > Panie Wiśniewski jak pójdzie pan w niedzielę do kościoła Św. Stanisława, nie ma > pan daleko to zobaczy pan coś co pana zdziwi. > Po prawej stronie od wejścia na frontonie świątyni jest taka tablica. Można uzu > pełniac nazwiska. Nie wie pan o tym? Dziwne. Jeśli można na świątyni, czemu nie można w innym miejscu?. W Powstaniu Warszawskim zginęli osoby, zapewne o różnym wyznaniu - krótka modlitwa przy okazji byłaby na miejscu. Uroczystość się odbyła - jutro o niej zapomnimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jachowiczak Re: Ofiary wojny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.12, 11:15 Na tablicy o której mówię są także nazwiska osób innych wyznań. Ja osobiście modląc się w intencji poległych nie proszę Boga żeby z moich intencji wyłączył Żydów, prawosławnych, mahometanach i buddystach. Proszę także o spokój duszy nawet niewierzących czy wręcz wrogów Kościoła. Widzi pan w tym jakiś problem w swoim sumieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do kwisniweskiego Re: Ofiary wojny IP: *.147.63.40.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.08.12, 15:07 Gość portalu: jachowiczak napisał(a): >Ja osobiście modląc się w intencji poległych nie proszę Boga żeby z moich intencji wyłączył Ży > dów, prawosławnych, mahometanach i buddystach. Proszę także o spokój duszy nawet > niewierzących czy wręcz wrogów Kościoła. a na co Bogu mielibiby przeszkadzać wrogowie koscioła - Bóg się doskonale miera i obywa BEZ KOSCIOŁA. Odpowiedz Link Zgłoś
kwisniewski Re: Ofiary wojny 02.08.12, 17:36 Gość portalu: jachowiczak napisał(a): > Na tablicy o której mówię są także nazwiska osób innych wyznań. Ja osobiście mo > dląc się w intencji poległych nie proszę Boga żeby z moich intencji wyłączył Ży > dów, prawosławnych, mahometanach i buddystach. Proszę także o spokój duszy nawe > t niewierzących czy wręcz wrogów Kościoła. > Widzi pan w tym jakiś problem w swoim sumieniu? Nie czuje się adresatem tego wpisu, nie będzie więc odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oktawian Re: Ofiary wojen punickich ? IP: *.opera-mini.net 02.08.12, 15:42 to co że byliśmy wtedy barbarzyńcami jeszcze, ale ciągłość jakaś powinna się liczyć do cholery ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: Ofiary wojen punickich ? IP: *.180.158.77.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.08.12, 20:50 Bogusław Osiecki napisał: >Ogłaszane i realizowane są wyłącznie alarmy treningowe, zazwyczaj powiązane z rocznicami >wydarzeń historycznych. >Przyzwyczailiśmy się do tego. 1. czyżby rzeczywiscie tak było? 2. w zacytowanym dokumencie nie znalazłem takiego zalecenia? 3. gdyby nie wpis kwisa o tym oryginalnym i "zmyślnym" zarządzeniu oraz pańskie wyjaśnienia, nigdy bym się nie dowiedział o prawdziwych powodach oraz kulisach takich praktyk z syrenami. 4. nie przyzwyczaiłem się do takich praktyk, bo nie miałem świadomości ich istnienia, nie mogłem się do tego przyzwyczaić - jestem tym absolutnie zaskoczony!!!! 5. natomiast od zawsze wiem że mówię prozą, mam tego świadomość i jestem do tego faktu przyzwyczajony, informacja że tak jest, nie będzie dla mnie ani odkryciem, ani zaskoczeniem 6. pamiętam, że kazdego 1 sierpnia o godz 17.00 wyją syreny, natomiast nigdy nie zauważylem, żeby był też inny stały czas włączania syren. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: Ofiary wojen punickich ? IP: *.180.158.77.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.08.12, 20:51 Bogusław Osiecki napisał: >Ogłaszane i realizowane są wyłącznie alarmy treningowe, zazwyczaj powiązane z rocznicami >wydarzeń historycznych. >Przyzwyczailiśmy się do tego. 1. czyżby rzeczywiscie tak było? 2. w zacytowanym dokumencie nie znalazłem takiego zalecenia? 3. gdyby nie wpis kwisa o tym oryginalnym i "zmyślnym" zarządzeniu oraz pańskie wyjaśnienia, nigdy bym się nie dowiedział o prawdziwych powodach oraz kulisach takich praktyk z syrenami. 4. nie przyzwyczaiłem się do takich praktyk, bo nie miałem świadomości ich istnienia, nie mogłem się do tego przyzwyczaić - jestem tym absolutnie zaskoczony!!!! 5. natomiast od zawsze wiem że mówię prozą, mam tego świadomość i jestem do tego faktu przyzwyczajony, informacja że tak jest, nie będzie dla mnie ani odkryciem, ani zaskoczeniem 6. pamiętam, że kazdego 1 sierpnia o godz 17.00 wyją syreny, natomiast nigdy nie zauważylem, żeby był też inny stały czas włączania syren. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sado-maso Re: Po ch...a to wycie ??? IP: *.opera-mini.net 02.08.12, 21:00 goście zza granicy pewnie domyślają się i bez tego że z Polakami jest coś nie teges i że lubimy celebrować klęski i wszelki wp...dol ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pena IP: *.opera-mini.net to ofiara wojny,komunizmu IP: 69.163.40.* 02.08.12, 22:24 zniewolony umysł Odpowiedz Link Zgłoś