Dodaj do ulubionych

KOLEJ W PŁOCKU

02.01.13, 17:39
Witam serdecznie.
Chciałbym poruszyć temat połączeń kolejowych z Płocka, których nie ma.
Według mnie, mamy wiele szans na połączenia, które nie są wykorzystywane.
Myślę, że z Płocka mogłyby jeździć pociągi do Wrocławia przez Poznań, Gliwic przez Katowice, Częstochowę, Łódź oraz do Krakowa (przez Łódź lub Koluszki/Tomaszów Mazowiecki).
Oczywiście, takie połączenia kolejowe w dni powszednie raczej byłyby nierentowne. Jednak uruchomienie takich linii w weekendy i święta byłoby całkiem korzystne. W Poznaniu czy w Katowicach lub Gliwicach mamy wielu studentów.
Możliwe byłoby też połączenie szynobusowe do Torunia (przez Sierpc), i wydaje mi się że ta linia miałaby rację bytu nawet w dni powszednie (w Toruniu dużo naszych na UMK).
Podobne tematy jak ten były już gdzieś poruszane, jednak nie przynosiły skutków. Osobiście zaczynając ten temat, mam nadzieje, że możemy jakoś nakłonić TLK czy InterRegio do powrotu do Płocka.
Nie wiem, jakie są wymogi i procedury TLK czy InterRegio uruchamiające nowe połączenia, ale jeśli funkcjonuje pociąg z Płocka do Warszawy, to do Poznania, Krakowa, Wrocławia, Gliwic czy Katowic też jakieś pociągi mogłyby jeździć, choćby w weekendy i święta, kiedy to masa studentów czy osób pracujących poza Płockiem wraca ze studiów bądź z pracy do Płocka.

Osobiście często jeżdżę z Płocka na Śląsk, połączenie możliwe jest tylko przez Warszawę, albo z przesiadką w Kutnie, jednak i tak jest ciężko się dostać do Płocka.

Liczę, że na ten temat wypowiedzą się osoby nie tylko zainteresowane podróżami z Płocka do innych, większych miast, których i tak jest sporo (szczególnie przykry jest widok osób spieszących się na pociąg do Poznania, którzy w każdą niedzielę biegają po dworcu w Kutnie...).
Obserwuj wątek
    • tomjani Re: Kolej w Płocku 03.09.13, 21:47
      Miło mądrego poczytać, bo na płockich forach tematy o podobnych tytułach generowane są zwykle przez spamera ogarniętego manią prześladowczą i stawiającego sobie za punkt honoru wyrugowanie wszelkiej kolei z Płocka. Oczywiście że płocka linia ma potencjał, było nie było historycznym przedłużeniem tej linii (a nie linii Toruń - Włocławek - Kutno) jest linia Kutno - Łęczyca - Zgierz - Łódź Widzew/Kaliska. Połączenia z Łodzią (i dalej w kierunku Tomaszowa Mazowieckiego, lub Sieadza nogłyby mieć rację bytu. Gorzej niestety w kierunku północnym: od Sierpca można wprawdzie skręcić na zachód w kierunku Torunia, ale za Brodnicą zaorano niestety linię w kierunku Iławy. A przecież jeszcze u schyłku PRL kursował pociąg pośpieszny relacji Olsztyn - Iława - Broodnica - Sierpc - Płock - Kutno - Łódź Kaliska. Dziś możnaby conajwyżej skręcić w Brodnicy na zachód, w kierunku Grudziądza, Chojnic, Szczecinka i Kołobrzegu, ale właściwie po co skoro bliżej w Bory Tucholskie i nad morze będzie od Kutna przez Włocławek i Toruń? Tak mści się skandaliczna decyzja o likwidacji linii łączącej trzy(!) miasta powiatowe.
      Nawet jednak na przeszkodzie w uruchomieniu bezpośrednich połączeń tam gdzie dojechać można stoi biurokracja. Płock (i Sierpc) leżą jak wiadomo na terenie Mazowsza, toteż pociągi w tych miastach obsługują Koleje Mazowieckie. Gdzieś od Gostynina aż za Łowicz rozciąga się województwo łódzkie, i tu połączenia obsługują Przewozy Regionalne; przyspieszony pociąg "Mazovia" jest na linii Łowicz - Kutno wyjątkiem. I tak dobrze że udało się dogadać z ościennym województwem w sprawie wjazdu szynobusów KM do Kutna. Dla odmiany od Sierpca na północ i zachód mamy województwo kujawsko - pomorskie, gdzie przewozy obsługuje firma Arriva PCC. Ruch na linii Sierpc - Toruń jest szczątkowy, na linii Sierpc-Brodnica nie ma go wcale, co więcej nie ma go także na znacznie ważniejszej trasie Działdowo - Brodnica, gdyż granicą nie do pokonania okazuje się granica Kujaw z Warmią i Mazurami. Kolei potrzebne są kompleksowe rozwiązania, które wymusiłyby współpracę, poszczególnych spółek przewozwychj, zlikwidowałyby dziury takie o jakich napisałem wyżej i ujednoliciłyby taryfę biletową aby pasażer nie musiał kupować różnych biletów w wypadku jazdy pociągami różnych spółek. Ale ood rządami obecnej, programowo antykolejowej władzy nie ma na to żadnych nadziei.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka