ag64 21.02.13, 20:55 Podajcie ile osób pracowało w UM w 1995 ile w 2000, ile w 2005 dla porównania ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jurek Re: Porozmawiajmy o pieniądzach, panie prezydenci IP: *.sejm.gov.pl 21.02.13, 21:20 Średnia brutto wynosi w takim razie po blisko 4 tys złotych. By żyło się lepiej. Wszystkim! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piguła Re: Porozmawiajmy o pieniądzach, panie prezydenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.13, 21:23 Wzrusza mnie Pan Prezydent. Za komuny /czytaj Hetkowskiego/ dyrektorzy zarabiali 4600 a ZOZ nie mial długów.Za PO prezes ma średno 25 / z nagrodami- brawo Palikot/ a miasto doplaca po 10 mln rocznie Doprowadzić do tego by tak mały szpital miał większe długi niz duże okoliczne szpitale wojewódzkie to jest sztuka. Brawo PO -PIS!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do piguły Re: Porozmawiajmy o pieniądzach, panie prezydenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.13, 21:36 ty zazdrośnico - przecież jak prezesi zarabiają lepiej to rosnie srednia krajowa. A na tym chyba zależy nam wszystkim. A poza tym obywatele glosowali na PO więc chyba chca aby elity miały lepiej bo PO to konserwatywna partia elit. Buzie w kubełek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zez Re: Porozmawiajmy o pieniądzach, panie prezydenci IP: *.31.149.27.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.02.13, 21:47 Przeczytałem wywiad z Panem Prezydentem i nie wiem płakać, śmiać się czy też być wściekłym na jego bezczelność. Szczególni fachowcy pracują w następujących spółkach : - Inwestycje Miejskie - osiągnięcia tej spółki oszałamiają - ARS - jw - Cifal - spółka do przechowywania swoich - Lewicki, Buczkowski, Berent - Szpital św. Trójcy - Prezes od strat, zatrudniania swoich i dorabiania w radach, a podłoga w salach chorych myta raz dziennie bo brak funduszy na płyn dezynfekujący A na marginesie - jak to jest, że po awansie Prezesa SIT-y na Vice jego następca natychmiast został Prezesem Rady Nadzorczej w Wodociągach. I jak tu wierzyć Panu Prezydentowi. O fachowcach w Ratuszu już nie ma sensu pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Porozmawiajmy o pieniądzach, panie prezydenci IP: *.193.c68.petrotel.pl 22.02.13, 08:36 Pan Prezydent powiedział cyt. "Po pierwsze nie mam innego sposobu ich motywowania jak przy pomocy rocznej nagrody, bo premii nie otrzymują. Po drugie nie wszyscy prezesi spółek w 2012 roku otrzymali ode mnie nagrody, a jedynie ci, którzy mieli dobre wyniki finansowe i ich spółki nie przyniosły straty. Chyba przyzna pani, że to racjonalne podejście...." Ależ obłuda. Przecież szpital już w tedy (za zarządów obecnej prezes) generował straty i nie miał dobrych wyników finansowych. A Prezesowa i Vice dostali premie. To jak to się ma do wypowiedzi Prezydenta. Brawo gazeta. Jak ten koleś się nie wstydzi..... A co do braku płynów dezynfekujących w szitalu, to tam nie tylko tego brakuje. Pani prezes zakupiła za ciężkie pieniędze maszynę do czyszczenia. Niestety stoi w kącie i nic. pozazdroscić takich zakupów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscxx Re: Porozmawiajmy o pieniądzach, panie prezydenci IP: *.ip.netia.com.pl 22.02.13, 11:19 ARTYKUL NA ZAMOWIENIE,TOTALNA SCIEMA,PO ROBI SKOKO NA KASE MIASTA BO ZA CHWILE TYCH NIEUDACZNIKOW NIE BEDZIE.WSTYD I HANBA DLA POLCKA ,ZE MA TAKIEGO PREZYDENTA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antynovakus Re: Porozmawiajmy o pieniądzach, panie prezydenci IP: *.157.c74.petrotel.pl 21.02.13, 21:33 Ale osiągnięcie, znaleziono wandali dewastujących przystanek na Kwiatka. Taniej byłoby co miesiąc stawiać nowy przystanek, w stosunku do kosztów poniesionych w ramach monitoringu i dodatkowego zatrudnienia. A tak na poważnie, to prezydent dobrze wie, że im więcej osób zatrudni teraz tym więcej będzie miał szans na zatrudnienie, gdy odejdzie w niełasce po następnych wyborach. Poza tym widać, że dziennikarka udaje czupurną, lecz zadaje tak naprawdę tylko gładkie uzgodnione pytania. Gdyby to był Miloszenko, to by dopiero pokazała zęby. Jakoś nikt się nie zająknął na temat upadającego Szpitala z powodu przerostu administracji i nietrafionych zakupów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qaz Re: Porozmawiajmy o pieniądzach, panie prezydenci IP: *.109.c79.petrotel.pl 21.02.13, 22:03 Artykuł pisany jak w starej, partyjnej gazecie, w czasach gdy pojawiło się hasło 'socjalizm - tak, wypaczenia - nie". Prezydencie, zadam ci kilka pytań, wiesz, takich trudnych, że niby media kontrolują władze itp. Odpowiesz mi, tak, że będzie jasne, że inaczej pieniędzy wydawać nie mogłeś, a właściwie im więcej wydajesz tym je lepiej wydajesz. Żeby lud cię kochał i cieszył się, że wydajesz coraz większą kasę na fachofcoof czy jak to się pisze bo nigdy nie pamiętam. I powiem ci jeszcze, że my z redaktorem byłym mamy parę pomysłów na takie drapieżne artykuły lukrem polane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Porozmawiajmy o pieniądzach, panie prezydenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.13, 22:18 Poziom artykułu żenujący, zastanawia mnie cel zadawania takich pytań. Odpowiedzi które powodują brak reakcji dziennikarza to jest katastrofa. Brak dociekliwości dziennikarza - bardzo słabe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Porozmawiajmy o pieniądzach, panie prezydenci IP: *.plock.mm.pl 21.02.13, 22:21 "W trosce o interesy miasta powstał Oddział Umów i Regulacji Prawnych" Tak w trosce. Kto w to uwierzy? Przecież pamiętamy, że ten oddział powstał po to, by dać nową pracę wracającemu z kryminału z prokuratorskimi zarzutami Chojnackiemu. Dobremu koledze Nowaczenki od interesików. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: usłużny ob. Re: Porozmawiajmy o pieniądzach, panie prezydenci IP: *.157.c74.petrotel.pl 21.02.13, 22:33 Na nieudacznictwo i gigantyczne kumoterstwo dodatkowo nałożył się brak kasy w budżecie w kolejnych latach. Czasy Miloszenki jeszcze będziemy wspominać jako Złotą Erę. Nic dziwnego, że na plakatach wyborczych obcinali mu czubek głowy , z tą łysiną jest taki obślizgły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stąd Re: Porozmawiajmy o pieniądzach, panie prezydenci IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.13, 22:50 Nie rozumiem, w jakim celu była przeprowadzona rozmowa z AN. Nie było podwyżek w ratuszu, ale dla kogo? Na pewno dla szeregowych pracowników, za to poplecznikom prezydenta finansowa krzywda się nie dzieje. A takiego zakłamania w urzędzie jeszcze nie było jak teraz. Obecna prezydentura to jedno wielkie rozczarowanie. Mam nadzieję, że fałszywe uśmieszki, ściskanie rąk i pozorna otwartość już nikogo nie omamią i w przyszłym roku czas zmian nadejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
patryk.156 Jednego obecnemu Prezydentowi odmówić nie można 21.02.13, 22:30 Jednego obecnemu Prezydentowi odmówić nie można - elokwencji i umiejetności manewrowaniu w gaszczu niewygodnych pytań. To cechuje wprawnego polityka - że hipokryzja to jego wazna cecha. Szkoda że nie padło pytanie : jakimi to super kompetencjami i doświadczeniem w zarzadzaniu spółkami prawa handlowego, wykazywali się Ci menadżerowie, których pozatrudniał, ze od razu na starcie dał im duże podwyżki ??? Ciekaw jestem jak by z tego zaułka Prezydent wybrnął.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Jednego obecnemu Prezydentowi odmówić nie moż IP: *.157.c74.petrotel.pl 21.02.13, 22:35 przecież on czyta z promptera, jak Obama Odpowiedz Link Zgłoś
leylo Porozmawiajmy o pieniądzach, panie prezydencie 22.02.13, 08:29 Menadżerowie haha. Pięknie! Ten człowiek na pewno nigdy nie spotkał menadżera z prawdziwego zdarzenia. Te prezesury to kmioty zwykłe i kolesie. Brakuje nam i w skali kraju i lokalnie menadżerów własnie, którzy byliby kompetentni ale i dobrze opłacani, to musi iść w parze. A tak mamy historyków, politologów, nauczycieli, wcielających jakieś swoje nierealne wizje, pomysły z podręczników, rozgrywających Dantonów, nieznających nawet języków obcych,którym i tak brakuje wrażliwości społecznej, a nie zarządców przede wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Stefański Re: Porozmawiajmy o pieniądzach, panie prezydenci IP: *.204.65.3.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.02.13, 09:12 +++Natomiast ostatni wyjazd kilku płockich przedsiębiorców do Chin był elementem projektu dofinansowanego przez UE. Poza tym nawet takie wyjazdy, skoro zyskały uznanie komisji oceniającej, nie są pozbawione sensu - umożliwiają poznanie rynku, nawiązanie kontaktów biznesowych. Tak samo jak wyjazd urzędników, którzy - planując np. rozwiązania drogowe dla Płocka - mogą zetknąć się z rozwiązaniami stosowanymi w wielkiej metropolii, przyszłościowymi dla naszego miasta.++++ Cały tekst: plock.gazeta.pl/plock/1,35710,13440926,Porozmawiajmy_o_pieniadzach__panie_prezydencie.html#ixzz2LbnGrHaa Nie będę się znęcał nad małym biznesem łapiacym sie na tani lep egzotycznego wyjazdu - zafundowano im wycieczkę to się przejechali, przyjdzxie czas to się dowiedzą czego sie od nich oczekuje, przecież zdarzają się rózne wybory, kampanie wyborcze, a to wszystko trochę kosztuje. Za to poużywam sobie na komisji oceniajacej i decydentach - niech komisja pokaze korzyści z wyjazdu do Szangahaju i okolicy grupy małych loklanych przedsiebiorców z Mazowsza/Płocka, praktycznie po to, aby z bliska przekonać się, jakie z ich poziomerm technologicznym, potencjałem kapitałowym i wytwórczym oraz marketingowym maja szanse na zwwojowanie lub chociażby tylko zaistnienie na tamtejszym rynku. Każdy średnio kumaty może to wiedzieć z lektury odpowiedniej prasy, intenetu, czy tylko ogladania własciwych stacji TV. Najlepsze z tego wszystkiego są te i kontrakty; muszą takie byc, bo zabawa była przednia - zawsze jest przednia gdy płacą za nia tzw osoby trzecie.( cytat: "zabawa była przednia, jedzenie niesamowite, picia od kija, panienki przyjaźnie usposobione -za wszystko płaciły osoby trzecie") . Ale prwadziwą REWELACJĄ jest dopiero informacja o wyjeździe do Chin urzędników UMP odpowiedzialnych za i zajmujących się planowaniem przyszłych rozwiązań drogowych dla Płocka; podpatrywać chińskie rozwązania w celu ich przyszłosciowego implementowaniaqw Płocku pojechała wyjątkowo silna grupa doskonale kierunkowo wykształconych, doświadczonych w projektowaniu drogowym i urbanistycznym, wyjątkowo kompetentnych ibbiegłych w językach obcych urbanistów, drogowników, "komunikantów" w osobach: urbaniści Uchwał, Łakomski oraz pierwaja dorożnają inżynierka Maron-Koziczyńska. Merytopryczny plon wyjazdu pomieszczony w sprawozdaniu z podróży jest przeogromny i ma tak przełomową, poznawczą i odkrywczą wartośc, że została mu nadana klauzula najwyższej poufności i tajności, że zw wględów bezpieczeństwa utajniono nawet miejsce jego zdeponowania (pewnikiem w sejfie w jakims szwajcarskim banku na Kajmanch) i nie mogą z niego korzystac nawet dopuszczeni doi tajemnicy pracownicy Wydz. Palnowania Przestrzennego, Urbanistyki, Grogownictwa i Inzynierii Miejskiej UMP. Paweł Stefański Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Stefański Re: Porozmawiajmy o pieniądzach, panie prezydenci IP: *.204.87.178.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.02.13, 09:46 +++Potrzebowaliśmy nowych pracowników w związku z wejściem w życie ustawy śmieciowej, a także do obsługi systemu monitoringu, który wciąż jest rozbudowywany. Proces ten powinniśmy kontynuować, bo monitoring się sprawdza.+++ Cały tekst: plock.gazeta.pl/plock/1,35710,13440926,Porozmawiajmy_o_pieniadzach__panie_prezydencie.html#ixzz2Lc88hbGf oj sprwdza się, sprawdza ten monitoring - ostra próba mozliwości monitoringu miała miejsce również wczoraj, w czwartek 21.02.2013 w godz .15.20 - 16.50. na ul Piekarskiej i St. Rynku. W godzinach tych tuż pod kamerą monitoringu ( nie dalej jak 8-10 od kamery zainstalowanej na rogu kamienicy St.Rynek 2 ) na odcinku pomiedzy Piekarska a St. Rynkiem, gdzie obowiązuje zakaza zatrzymywania się zaparkowano samochód toyota avensis koloru silver metalic o nr rej WP 46045. Kieujący tym samochodem o 15.20 wjechał na ul. Piekarską pomimo obowiazującego zakazu - własciciel samochodu nie mieszka na Piekarskiej, i zaparkował w opisanym miejscu, po czym udał się do ratusza. Przebywał tam do godz 16.50 na komisji RM poświoecopnej między innymi przestrzeganiu porządku w mieście, po czym odjechał. W miedzyczasie ok 16.40 na Piekarską wjechał TIR , dojechał do Fary i zobaczył toyote blokującą mu możliwoścodpowiedniego złamania się i wyjazdu na ul. K.Wiekliego. TIR zmuszony był cofnać na placyk przy pomniku Krzyswoustego i z pewnym trudem zawrócic i wyjechac z Piekrskierj na pl. Narutowicza. Jeszcze dzisiaj są ślady tego cofania i zawracania przy pomni9ku. Monitoring nie zadziałał, nie zauważono ani toyoty ani TIR-a, przez 1,5 godziny nie podjęto żadnych działań. Właściciel toyoty przez te 1,5 godziny miał dobre samopoczucie i opowiadał wyjątkowe androny, kombinując przy tym jak koń górę. Ja to wszytko widziałe., słuchałem, nagrywałem i fotografowałem - ale nie było to wcale zabawne, niestety. Paweł Stefański Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzędniczka Re: Porozmawiajmy o pieniądzach, panie prezydenci IP: *.144.c91.petrotel.pl 22.02.13, 09:17 To teraz już wiecie przeciw komu trzeba głosować podczas najbliższych wyborów. Na każdego tylko nie na Nowakowskiego Takiego bałaganu, zawiści i podejrzeń nie było dotąd w urzędzie. Wszyscy według ropucha, sepleniarza i Nowaczenki to sabotażyści. Tak źle nie było w ratuszu od wielu lat jak pracuję. Odpowiedz Link Zgłoś
ogrodnik1234 Re: Porozmawiajmy o pieniądzach, panie prezydenci 22.02.13, 09:28 ciekawe że nikt nie pisze o bardzo kompetentnym komendancie straży miejskiej, któremu mieszkańcy właśnie wystawiają laurkę za jego wielkie zaangażowanie i fachowość. Ale akurat nie o tym chciałbym pisać. Najgorszą ocenę wystawiam Inwestycjom Miejskim, spółka której chyba jedynym pomysłem jest budowanie parkingów jednopoziomowych w miejscach gdzie powinny być wielopoziomowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Stefański Re: Porozmawiajmy o pieniądzach, panie prezydenci IP: *.204.87.178.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.02.13, 09:51 ogrodnik1234 napisał: > ciekawe że nikt nie pisze o bardzo kompetentnym komendancie straży miejskiej, k > tóremu mieszkańcy właśnie wystawiają laurkę za jego wielkie zaangażowanie i fac > howość. to się bardzo mylisz, przeczytaj mój wpis powyżej - o kim ja niby napisałem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Stefański Re: Porozmawiajmy o pieniądzach, panie prezydenci IP: *.204.41.212.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.02.13, 10:34 +++- Nowego prezesa Cifalu miałem możliwość oceniać przez dwa lata udanej współpracy. Znam słabe i mocne strony tego menedżera. Powierzając mu kierowanie spółką, uznałem, że ma wiele możliwości, by Cifal rozwinąć. Wierzę, że poradzi sobie i sprawi, że Cifal - który już jest istotną wartością dodaną dla miasta - będzie służył samorządowi wsparciem i stanie się np. atrakcyjnym ośrodkiem edukacyjnym, oferującym profesjonalne szkolenia dla samorządowców z całego kraju.+++ Cały tekst: plock.gazeta.pl/plock/1,35710,13440926,Porozmawiajmy_o_pieniadzach__panie_prezydencie.html#ixzz2LcJMLil8 rzeczywiście udana współpraca, osiągnięcia tak liczne i wybitne, że aż je trudno wymienić, że jedynym wyjściem było zwolnienie. niesmaczne jest to co prezydent mówi a także to czego nie mówi, chodzi o tę pożegnalną wycieczkę do Chin nan otarcie łez, gdy odejscie Buczkowskiegoi było już ogłoszone. Wiara że sobie poradzi, rozwinie, - no coż podobno wiara góry przenosi, cuda czyni - szkoła że ja jestem człowiekiem małej wiary i w cuda nie wierzę. Ze niby CIFAL jest" istotną watrosćią dodaną" i że będzie przynosił miastu korzyści - w istocie, dokładnie taka sama "istotna wartość dodana" i takie same korzyści przynosi i jeszcze przyniesie, jakie miasto juz ma z MOLO I WSZELKICH FANABERII. A to że jedno z dziwięciu centrów ONZ na świecie, drugie takie w Europie jest tylklo w Genevie - ale następnym podobnym centrum ONZ i najbardziej zbliżonym do płockiegio jest Ouagadougou ( ang. Wagadugu), stolica Burkina Faso (poprzednio Górna Wolta) to świetna wiadomośc dla niektórych - jest to wymarzone wprost miejsce do podpatrywania rozwiązań urbanistycznych, transportowych, drogowych, komunalnych itp dla wymienionych we wcxeśniejszym wpisie wybitnych specjalistów UMP od planowania rozwiązań drogowych, komunikacyjnych, itp . z cifalowym pozdrowieniem w języku używanym w Burkina Faso hana Paweł Stefański PS. tam maja wręcz modelowo i wzorcowo rozwiązany problem odbioru śmieci, temat bardzo na czasie w Płocku, doskonały pretekst i moiment od wyjazdu rekonesansowego i szkoleniowego. Odpowiedz Link Zgłoś
kris-edi Porozmawiajmy o pieniądzach, panie prezydencie 22.02.13, 10:04 Ciekawe czy były dyrektor WZP pracuje w urzędzie? Może ktoś ma pewne info. Może pan Stefański coś wie? Ja słyszałem, że były senator rozmawiał w tej sprawie z minister Piterą i na jej wniosek pan Ch. został pogoniony z Urzędu, ale może się mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Stefański Re: Porozmawiajmy o pieniądzach, panie prezydenci IP: *.204.41.212.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.02.13, 10:37 nie wiem, nie rozmawiał ze mną, nie przychodzą do mnie w takich sprawach, moje rozmowy z Piterą dotyczą innych spraw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ump Re: Porozmawiajmy o pieniądzach, panie prezydenci IP: *.182.c81.petrotel.pl 22.02.13, 11:06 bip.ump.pl/index.php?show_cat=39LyIeBI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Stefański Re: Porozmawiajmy o pieniądzach, panie prezydenci IP: *.204.41.212.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.02.13, 11:08 ++++Czy nie warto pojechać do Szanghaju, by na własne oczy zobaczyć, jak Chińczycy wykorzystują prywatny kapitał do budowy infrastruktury drogowej i robią coś, co my bezskutecznie od kilku lat próbujemy wcielić w życie w formie partnerstwa publiczno-prywatnego? I nie zapominajmy również, że Cifal realizuje swoją misję w ramach ONZ, takich agend na świecie jest tylko dziewięć. To także prestiż dla Płocka.++++ Cały tekst: plock.gazeta.pl/plock/1,35710,13440926,Porozmawiajmy_o_pieniadzach__panie_prezydencie.html#ixzz2LcUwISvO Juz na tagrach PPP w Płocku było dwoch strategicznych inwestrów - żaden problem poprosic dwóch znajomych Arabów, by wsytąpili jako inwestor szejk z asystentem i przyjechali wypasioną limuzyną do Płocka poprzebierani w białe galabijie i arafatki zamotane na głowach, ja oraz/albo ktos z moich znajomych będziemy im towarzyszyć w charakterze tłumacza i insidera, z czysto lokalno-patriotycznych pobódek. . To dopiero prestiżu mogłoby spłynąc na Płock, a ile promocji ogólnoswiatowej z tego wyniknąć. BTW: czy w tym mieście ktos rozumie, co to znaczy promocja, wizerunek i informacja - bo jak do tej pory wychodzi tylko obciach i dezinformacja. Przydałby się też rzecznik do "rzeczenia", chociażby tylko po to, żebym nie musiał głupot czytać i nie miał tylu - wiecej niz to nieuniknione - okazji do dworowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odp. do ag64 Re: Porozmawiajmy o pieniądzach, panie prezydenci IP: *.042.c94.petrotel.pl 22.02.13, 11:54 W 1995 r. w UMP zatrudnienie wg potrzeb miasta Płocka przekroczało granicę 300 osób, w 2000 r. Płock jako powiat grodzki po przejęciu zadań administracji państwowej, w wyniku likwidacji w 1999 r. województwa płockiego, miał średnioroczne zatrudnienie w ilości 400 ( czterysta )osób i jest to liczba podstawowa, zaś w listopadzie 2002 r. gdy UMP obejmował MM zatrudnienie wynosiło 424 osoby, nastepnie w 2005 r. przekroczyło 550 osób, a aktualnie w UMP pracuje ponad 600 osób, czyli ok. 200. ponad podstawową normę - niezbędną do wykonania zadań samorządowych i administracji zleconej. Ponadto powołano następną spółkę gminną Inwestycje Miejskie, która realizuje część zadań pionu rozwoju miasta UMP. A radni milczą, nawet nie interpelują w tej sprawie, chociaż jedną panią prosiłem o to, ale nic z tego! Odpowiedz Link Zgłoś
kazio13-net Mity ( delikatnie mowiąc) i Fakty 22.02.13, 12:00 Mit 1 : - Nie rozumiem zarzutu. W czasie kryzysu zatrudniam najlepszych fachowców, którzy muszą mieć zarobki adekwatne do zadań. O tyle trudniejszych, że związanych z prowadzeniem spółek właśnie "w latach chudych", w czasach największego ryzyka gospodarczego. Mam się obrażać, że jako prezydent zarabiam od nich mniej? Fakt 1. ( za gw) Prezydent przyznał hojne nagrody prezesom spółek 23.08.2012 , aktualizacja: 24.08.2012 10:25 Informacje o tym ukazały się w BIP-ie na stronie internetowej płockiego ratusza. Te ostatnie mówią tylko o nagrodzeniu dwójki prezesów: Wodociągów Płockich oraz Płockiego ZOZ. Ale podpytaliśmy trochę i okazuje się, że w tym roku w sumie prezydent nagrodził już sześcioro prezesów, wszyscy dostali dwukrotność swoich średnich pensji. Co jednak oznacza ta dwukrotność? Na to pytanie uzyskaliśmy odpowiedź z ratuszowego zespołu prasowego.. - Dla prezesa Miejskiego Towarzystwa Budownictwa Społecznego Mirosława Kłobukowskiego wyszło 2 x 20 727,48 zł - Prezeska Płockiego ZOZ Ewa Nieścierenko - 2 x 18 669,75 zł - Prezes Wodociągów Płockich Marek Naworski - 2 x 16 042,90 zł - Prezes Ryneksu Radosław Bednarski - 2 x 12 256,32 zł - Prezes (były, zrezygnował z funkcji i pracy) Miejskiego Zakładu Gospodarki Mieszkaniowej Rafał Kania - 2 x 11 746,00 zł - Prezes Zakładu Utylizacji Odpadów Komunalnych Stefan Kotlewski 2 x 13 818,00 zł. Dodam tu jedynie , że PZOZ pod wodzą nowej prezes rok 2011 zamknął strata 440 000, czyli nagroda dla niej oraz podwyżka w porównaniu z poprzednikiem to tej straty. Mit. 2. [i]- Nowego prezesa Cifalu miałem możliwość oceniać przez dwa lata udanej współpracy. Znam słabe i mocne strony tego menedżera. Powierzając mu kierowanie spółką, uznałem, że ma wiele możliwości, by Cifal rozwinąć. Wierzę, że poradzi sobie i sprawi, że Cifal - który już jest istotną wartością dodaną dla miasta - będzie służył samorządowi wsparciem i stanie się np. atrakcyjnym ośrodkiem edukacyjnym, oferującym profesjonalne szkolenia dla samorządowców z całego kraju[i] Fakt. 2. Z zarządzenia prezydenta : Ustala się Panu Krzysztofowi Buczkowskiemu - Prezesowi Zarządu Spółki Międzynarodowe Centrum Rozwoju Lokalnego CIFAL Płock Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością wynagrodzenie miesięczne brutto w wysokości stanowiącej 4,4 - krotność przeciętnego, miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw 4,4 x 3510 = 15 444 miesięcznie Czyli ok. 5 000 więcej niż poprzednikowi Mit 3. Poza tym nawet takie wyjazdy, skoro zyskały uznanie komisji oceniającej, nie są pozbawione sensu - umożliwiają poznanie rynku, nawiązanie kontaktów biznesowych. Tak samo jak wyjazd urzędników, którzy - planując np. rozwiązania drogowe dla Płocka - mogą zetknąć się z rozwiązaniami stosowanymi w wielkiej metropolii, przyszłościowymi dla naszego miasta. Jednym z niewielu krajów, którego gospodarka świetnie rozwija się w czasach kryzysu, są Chiny. Dlatego niezwykle cenne jest, że to właśnie w Szanghaju znajduje się jeden z ośrodków Cifalu. Fakt. 3 (za gw ) : A płocka delegacja będzie też uczestniczyć w spotkaniu w konsulacie RP w Szanghaju oraz porozmawia z przedstawicielami tamtejszego CIFAL-u. W takim razie dlaczego w Chinach nie będzie nikogo, kto rzeczywiście znałby się na gospodarce czy urbanistyce? Okazało się, że skład to "zasługa" sekretarza miasta Marcina Uchwała, który jest szefem tej delegacji, a współpraca z zagranicą, jak i wydział promocji i informacji (w tym wydziale pracują wszystkie osoby, które pojadą do Chin) podlegają pod niego. Uchwał tłumaczy, że to nie są osoby przypadkowe. Bo po pierwsze - w wydziale nie ma "monotematycznych osób", które zajmują się tylko jedną działką. Po drugie - osoby te były dyspozycyjne. To ważne, bo - choć sekretarz wolałby jechać do Huai'an np. z wiceprezydentem odpowiedzialnym za miejskie inwestycje - to Cezary Lewandowski dopiero co skończył wizytę w ramach misji gospodarczej w Chinach. A 12-godzinny lot samolotem w jedną stronę - co podkreślają zarówno sekretarz, jak i prezydent Andrzej Nowakowski - nie należy do najprzyjemniejszych. Po trzecie - osoby te będą godnie reprezentować nasze miasto. Mit 4. W Cifalu pracuje prezes, który ma do dyspozycji trzech pracowników. Nie mówmy więc o generowaniu kosztów przez tę spółkę. Fakt 4 15 000 x 12 = 180 000 tyle kosztów tylko sama pensja dla prezesa , a reszta ? Mit. 5. Po trzecie: nagrody, które przyznałem, były niższe niż te, które wcześniej odbierali niezależnie od wyników finansowych. Fakt 5. Zapytam tylko na przykładzie prezesa PZOZ ( szpital): - czy 3 x 10 000 ( tyle miał poprzedni prezes) to mniej niż 2 x 20 000 ? ; I ostatnia sprawa : ak wynika z podanych danych w ratuszu w porównaniu z rokiem 2010 przybyło 34 urzędników , co przyjmując średnia pensję ok. 4 tys. daje wzrost kosztów funkcjonowania urzędu o : 34 x 4 000 x 12 = 1 632 000 , czyli rocznie wzrost ten narastał o ponad 800 000 na same pensje . z danych pokazanych tu na wynagrodzenia w roku 2012 wydano o 2 171 605 więcej niż w 2010 i na koniec jak zwykle pytanie : czy potrzebny jest tu komentarz ? CDN.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ze starówki Re: Mity ( delikatnie mowiąc) i Fakty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.13, 14:33 trzeba naprawdę mieć szczególnego rodzaju moralność żeby jako szef straży miejskiej stawać na zakazie pod kamerą monitoringu . Wstyd , obciach , bezczelność a właściwie powiedzmy sobie szczerze: chamstwo ! Robiącemu zdjęcie jak komendant wsiada do samochodu krzyknął; Proszę fotografować ! Ja nie mam nic do ukrycia ! - normalny prezydent zafundował by takiemu panu wypad na pysk z roboty w 15 min ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc Re: Mity ( delikatnie mowiąc) i Fakty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.13, 14:53 Ciekawe, jak gość, którego zasługą jest to, że jest z PO i menadżerem nie jest z pewnością ocenia kompetencje innych menadżerów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umobserwer pytanie IP: *.plock.mm.pl 22.02.13, 15:37 skoro "prezydent" stwierdzil ze zlikwidowal Biuro radcow prawnych , podajac to jako przyklad "oszczedzania" to ja sie zaopytam : - jak to sie ma do tego ze ilosc urzednikow w ratuszu wzrosla o 34 ? poza tym w informacji zabraklo mi danych o ile wzroslo zatrudnienie w spolkach , jednostkach budzetowych miasta , a z tego co wiem to sporo. ilu tez w tych komorkach pracuje na "umowe zlecenie" a tego nie wlicza sie do liczby ogolnej zatrudnionych? - jaka jest sytuacja finansowa np. MTBS , ktorej to prezes dostal kilkadziesiat tysiecy "nagrody" ? - jaki "budzet" ma ten caly CIFAL , ile miasto do niego doklada? - ile pieniedzy wydano na te wszystkie wycieczki przez te dwa lata rzundow , ktore nazwano "biznesowymi" i jakie one przynisly wymierne efekty ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zez Re: Mity ( delikatnie mowiąc) i Fakty IP: *.147.232.76.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.02.13, 22:02 CIFAL - Ratuszowe Biuro Turystyczne /dla swoich/ Odpowiedz Link Zgłoś
iroman51 Porozmawiajmy o pieniądzach, panie prezydencie 22.02.13, 15:52 To będzie straszne co napisze ,ale jak przeczytałem wypowiedź Nowakowskiego ,to po prostu zrobiło mi się nie dobrze.Typowy wywiad na zamówienie ,zresztą prezydent zatrudnia dziennikarza GW a czy tylko jednego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mece Re: Porozmawiajmy o pieniądzach, panie prezydenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.13, 18:15 likwidacja biura radców daje okazje do zarobienia zaprzyjaznionym i poleconym kancelariom ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umobserwer Re: Porozmawiajmy o pieniądzach, panie prezydenci IP: *.plock.mm.pl 22.02.13, 18:53 Jak juz pisalem w roku biezacym w wyniku przetaqrgu z tzw. wolnej reki wyznaczono dwie kancelarie do obslugi prawnej ; 1,"PREZYDENTA" I JEGO ZASTEPCOW ZA PONAD 80 000 2. POZOSTALYCH KOMOREK UM ZA PONAD 200 000 to tak informacyjnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
kazio13-net jedno pytanie 22.02.13, 19:32 Czy do grupy tych "super menagerow" tzw.prezydent zalicza obecnego dyrektora jednego z urzedow z zarzutami karnymi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sx Re: jedno pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.13, 19:54 to kretyn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: front jednosci Re: jedno pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.13, 10:50 te wypowiedzi prezydenta na temat korzyści z cifala żenujące . jeżeli sam w to wierzy to do psychiatry jeżeli nie to łże świadomie i ściemnia , wniosek - wypad ! juz sam pomysł na to aby cifal był spółką -totalny kretynizm - kto zakłada spółkę po to żeby generowała straty ? a cifal musi bo z definicji nie jest to instytucja nastawiona na zysk. to kolejna przybudówka przybudówki jakiejś onz -owskiej agendy jak wszystkie zorientowane na bicie piany i wygodne życie dla całych rzesz urzędasów tak za publiczna i prywatną kasę którą wyłudzają gdzie mogą pod rozmaitymi pozorami . zresztą cały ONZ to instytucja o wątpliwej proweniencji , przeżarta korupcją na wylot . dla płocka posiadanie tej dobudówki do dobudówki jest wstydem a nie powodem do dumy . utrzymuje się ją jednak żeby paru kolesiów ze swoimi d....i mogło sie poszwędać po świecie , popić , po(g)ru... i muzyki posłuchać za pieniądze podatników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytam bo Re: jedno pytanie IP: *.196.c79.petrotel.pl 23.02.13, 11:28 nie pamiętam.Ile lat działa w Płocku to całe biuro CIFAL.Może zobaczymy ile kasy poszło na coś co nie daje wymiernych efektów.Jeśli ktoś wie proszę o informację.Tylko proszę o poważne odpowiedzi a nie takie np.."jest wizytówką miasta i przynosi ogromne korzyści zarówno dla miasta jak i jego mieszkańców".Był to cytat z pisma UM Płocka uzasadniającego funkcjonowanie pewnego wydarzonka niby artystyczno kulturalnego.Wydarzonka na które miasto corocznie wydaje milionik złociszy polskich.Ma być więcej tych pieniążków.A ciemny lud to kupuje.Oj ludziska.Ludziska kiedy się wreszcie "obódzita". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: jedno pytanie IP: *.116.c82.petrotel.pl 23.02.13, 11:51 wyjątkowo fałszywy i cyniczny ten wywiad,kpina z ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: jedno pytanie IP: *.205.70.195.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.02.13, 13:13 metoda "dajmy wywiad do mediów" jest znana w PR i marektingu politycznym od bardzo dawna, jeden z najbardziej znanych i doskonale udokomentowanych takich wywiadów zdarzył się około 40 lat temu (połowa lat 1970. ) i dotyczył Płocka. Było tak: W Polityce ukazał sie wywiad doskonalej reporterki Hanny Krall z profesorem dr hab inż dyrektorem wielkiego socjalistycznego kombinatu przemysłwego w mieście średniej wielkosci. Celem wywiadu było pokazanie społeczeństwu że Polska rośnie w siłe a ludziom żyje się dostatnio a nawet coraz dostatniej i zamiast narzekać na braki w sklepach, rosnące ceny i burzyć się powinnini być zadowoleni, gdyż sprawy polskie i tego kombinatu są w rękach dobrych ludzi a "człowiek jest miarą wszechrzeczy", co było wypisane wielkimi literami na płocie przy głownej bramie tego kombinatu. Był też malunek na scianie (fresk) głownej stołówki tego kombinatu przedstwiający tabun galopujących koni - fresk ten oraz hasło na płocie zwróciły uwagę reporterki, która tak pokierowała rozmową, że profesor powiedział parę słów, którymi ośmieszył się na całą Polskę, gdy tylko przeczytała ten wywiad w Polityce ( przypomnę: najbardziej opiniotwórczy polski tygodnik o b. wysokim wówczas nakładzie, powszechnie czytany przez inteligencję i nie tylko, na zachodzie również) . Jakieś dwa- trzy tygodniej później w Tele-Echo Irena Diedzic gościła naszego profesora w swojej audycji. Był w niej wielokrotnie zapowiadany wczesniej (reklama) wywiad-rozmowa, w której profesor tym razem skrzył erudycją i dowcipem - gdy zapominał uzgodniego wcześniej, napisanegoj i wyuczoneego na pamięc tekstu odpowiedzi lub dowcipu pani redaktor z kajecika podrzucała początek lub środek odpowiedzi czy uwagi a'propos lub konkluzję albo pointę dowcipu ( kajecik był zawsze, wszystkie swoje kwestie czytała z tego kajecika, miała tam tez wszystkie teksty napisane dla rozmówcy - były to czasy przed wynalezieniem i rozpowszechnieniem promptera). Po tych dowcipach i pointach podpowiedzianych z kajecika obciach profesora był juz zupełnie ugruntowany - nie wiadomo czy to z tego tylko powodu jakoś tak nioedługo potem przestał być dyrektiorem wielkiego kombinatu w miescie przemysłowym średniej wielkości i zajął się karierą naukową. BTW: komentowany tutaj wywiad wygląda mi na taki, wczoraj w godinach południowych uzysakłem w tej sprawie 100% pewność i dowody na rzecz tej tezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezalezny Re: jedno pytanie IP: *.234.c65.petrotel.pl 24.02.13, 00:41 dziwię się że tak niezależna gazeta stała się zależną :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gazda Re: jedno pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.13, 08:29 pan prezydent w tym niby wywiadzie argumentuje iż prezesi mają trudniejsze zadania to i musza więcej zarabiać. pomińmy już fakt iż na tych prezesów poustawiał sobie ludzi którzy dotąd zarządzali jedynie sami sobą a i to bez sukcesów . wezmy na przykład ars - zadania trudniejsze bo nie ma kasy a inwestycja na synagogalnej niesprzedawalna . zastanówmy się jak teraz pan prezes dzieki wyższym zarobkom zmieni te sytuację . NO JAK?! a/zainwestuje swoją własna pensję w ten projekt b/ kupi za nią ogłoszenie i znajdzie wybawcę c/wynajmie doradcę zapłaci mu z własnej kasy i rozwiąże problem Moim zdaniem nie zrobi nic a to i le zarabia ma zero wpływu na sytuację . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Stefański Re: jedno pytanie IP: *.204.92.69.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.02.13, 09:03 +++- Nowego prezesa Cifalu miałem możliwość oceniać przez dwa lata udanej współpracy. Znam słabe i mocne strony tego menedżera. Powierzając mu kierowanie spółką, uznałem, że ma wiele możliwości, by Cifal rozwinąć. Wierzę, że poradzi sobie i sprawi, że Cifal - który już jest istotną wartością dodaną dla miasta - będzie służył samorządowi wsparciem i stanie się np. atrakcyjnym ośrodkiem edukacyjnym, oferującym profesjonalne szkolenia dla samorządowców z całego kraju.+++ Cały tekst: plock.gazeta.pl/plock/1,35710,13440926,Porozmawiajmy_o_pieniadzach__panie_prezydencie.html#ixzz2LnehTP7v Moje opinie nie są anonimowe, wygłaszam je otwarcie i donosnie, zawsze tak otwarcie i donosnie, żeby prezydent mógł je uszłyszeć i poznać. Tym razem też tak będzie. Kryteria oceny przydatności na stanowisko prezesa CIFAL są dokładnie takie same, jak na prezesa mijeskiej Spółki Zawodowej Piłki Nożnej: MIEĆ PASJĘ I KOCHAĆ: w przypadku Cifalu oznacza to: - PASJA do egzotycznych podróży zagranicznych - MIŁOŚĆ do rozjeżdżania się po świecie i zwiedzaniana go koszt miasta. To są bardzo wysokie, rzadko spotykane kwalifikacje i dlatego muszą byc opłacane wysoko, nikt nie może wątpić w to, że wysokość wynagrodzenia jest absolutnie uzasadniona. a prezydent rzecze na to: ++++jest dowodem na to, że nie ma w samorządzie płockim zjawiska rozpasania, ale myślimy o racjonalnym wydawaniu pieniędzy.+++ A co ma powiedzenia na podstawowe i proste pytanie: - jakie są wymierne efekty działalności spółki CIFAL i kryteria oceny tych efektów? Ja to obserwuję uważnie od kilku lat i wiem jedno: jedynym mierzalnym efektem działalności tej spółki jest WYSOKA SUMA WYDANYCH PINIĘDZY na działnia pozorne, spędy generujące tylko rzeki pustosłowia, bywanie, przyjmowanie, reprezentowanie, z czego dla miasta NIC KONKRETNEGO I POŻTECZNEGO NIE WYNIKA. No chyba poza tak "wymierną" kategorią jak "PRESTIŻ BYCIA SIEDZIBĄ AGENDY ONZ". Panie prezydencie, takie bajki moga łykać chyba tylko nosiciele i benficjenci tego "prestiżu" w BURKINA FASO, ale nawet tam zwykli ludzie kwituja to krótko: "POLITICIAN" - co oznacza prosty przekaz: " ściemia jak polityk". BTW: szybko zmień Pan sobie podpowiadaczy w sprawach: promocji, informacji publicznej, wizerunku i PR, bo na tym odcinku ciagle jest jedna wielka katastrofa. W kilku innych dziedzinach też jest źle, największą katastrofą jest jednak polityka kadrowa ratusza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: real Re: jedno pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.13, 10:25 no tak to jest jak doradcą polonisty do spraw spółek jest inny polonista dla niepoznaki umieszczony w mtbs . były informatyk ratuszowy jako wiceprezydent ds m.in spółek - nieporozumienie naprawione po 2 latach pani iwonka wybitna menadżerka - rok nicnierobienia w ars ! albo panowie w rynexie - zarządzali dotąd sami sobą. w cifalu najpierw germanista ( zapewne rozmawiał z chińczykami po niemiecku , w chinach to po chińskim podstawowy język), kocioł to też doświadczony menadżer , najpierw trzymał sie marynarki mileskiego teraz po wylaniu z zarządu wojewodztwa zarządza śmieciami ! pan prezes ars zanim został prezesem przekładał faktury podobnie jak zastępca prezydenta pan l. kolejny zastępca prowadził jakąś szkółkę czy pseudouczelnie , szefowa działu komunikacji - tu kwalifikacje na europejskim poziomie podobnie jak pan sekretarz . tfurcza kontynuacja ekipy mm&co gdzie rządziły chłopaki po zawodówkach i dokształtach . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Stefański Re: jedno pytanie IP: *.204.53.201.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.02.13, 11:27 ++++Czy nie warto pojechać do Szanghaju, by na własne oczy zobaczyć, jak Chińczycy wykorzystują prywatny kapitał do budowy infrastruktury drogowej i robią coś, co my bezskutecznie od kilku lat próbujemy wcielić w życie w formie partnerstwa publiczno-prywatnego? +++ Cały tekst: plock.gazeta.pl/plock/1,35710,13440926,Porozmawiajmy_o_pieniadzach__panie_prezydencie.html#ixzz2LoETMFEg Wobec takiego ogromu korzyści, darmowej nauki i trudnej do przecenienia wiedzy nan temat szanhajskich doświadczeń PPP i wynikjącej z tego praktycznej wiedzyw tym zakresie przywiezionej z licznych szanghajskich eskapad żaden z ich uczestników, który wg słów prezydenta powinien uchodzic za eksprta ds PPP, nie zosatał jednak powołany na pełnomocnika ds PPP. Powołano za to człowieka bez wykształcenia, bez doświadczenia w w zarządznaiu czymkolwiek, człowieka który nie był w stanie podołac prostej robocie w biurze Płockiej Izby lub innej podobnej w spółce prywatnej i gdzie podziękowano mu przy pierwszej okazji za jego "wysokokwalifikowane" usługi. Może czas, żeby prezydent dowiedział się rzeczy oczywistych dla każdego średniorozgarnięto i śledzącego to co się dzieje w świecie. 1. Skala gospodarki chińskiej, jej potencjał rozwojowy, dostępne kapitały, konieczne i stosowane tam rozwiązania, nie są przystawalne i możliwe do zastosowania w Polsce. Jeszcze mniej przystawalne i możliwe do zastosowania w Płocku sa wzorce i roziwązania z Szanghaju. Nawet rozwiązania z miasta partnerskiego też nie wchodzą w grę z uwagi na różnicę skali - tam dorbiazg ok 4 mln ludzi, u nas potega 0,12 mln ( roznica wielości zalediwe 33 razy jest nie tylko ilosciowa , jest już róznicą JAKOŚCIOWĄ, to zupełnie inna liga a nawet inny świat) 2. Metody i standardy dopuszczalne i stosowane na szeroka skalę w CH.R.L. nie są dopuszczalne i możliwe do przeniesienia i zaakceptowania w Polsce ani w Europie. BTW: dobrze jest wiedzieć co się mówi, zamiast mówić .............. 3. u i możdopuszczalne metody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umobserwer Re: jedno pytanie IP: *.plock.mm.pl 24.02.13, 13:02 Zajzalem na strone tego tworu pn.cifal. jak widze ta spolka wzajemnej adoracji jest bardzo "aktywna" w organizowaniu roznych konferencji i szkolen. taksobie pomyslalem ze ciekawa i nie tylko byla by lektura informacji nt. organizatorow , realizatorow tych szkolen - jakie to pieniadze wchodza w gre ,ile ich i skad . cos mi sie wydaje, ze to dziala na zasadzie : dzisiaj my wam a jutro wy nam , czyli z jednej kasy do drugiej ? a "platnikiem" my wszyscy podatnicy ? w tym tez posrednio przez UE. czy nie jest to taka "maszynka" do zarabiania kasy przez "zaprrzyjaznione" firmy ? a moze by. tak super menager,ktory nie nadawl sie na wicka a nadaje sie na prezesika pokazal publice to o co pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
kazio13-net wyjaśnienie 24.02.13, 13:18 Dla wyjaśnienia : w obecnej formie czyli jak spółka miejska CIFAL działać zaczął gdy na tronie zasiadł obecny tzw.prezydent. Odpowiedz Link Zgłoś
ogrodnik1234 Re: wyjaśnienie 24.02.13, 14:27 ten CIFAL to prawie to samo co fundacja Bezpieczne Miasto Płock, które żekomo ma siedzibę w ratuszu, a w jego skład wchodzi byly komendant sm razem z aktualnym komendantem sm. Jako towarzystwo wzajemnej adoracji chyba tylko doją urząd z kasy nic nie robiąc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buahaha Re: wyjaśnienie =chrzan ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.13, 14:49 jakby pan prezydent zadał sobie nieco trudu aby się dowiedzieć co te jego spółki oczka w głowie robia to może by się dowiedział iz chińskie doświadczenia w ppp są dla płocka do niczego bowiem w chinach ppp można zgodnie z prawem realizować na poziomie rządowym a nie samorządowym ! więc dla miasta Płock są to doświadczenia zbędne . równie dobrze moze się uczyc z procesu koncesyjnego na autostrady w polsce bo to jeden pies ! inna sprawa że "samorząd " w naszym sensie w chinach w ogóle nie istnieje ! No i jak ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podpowiedź Re: wyjaśnienie =chrzan ! IP: *.148.c72.petrotel.pl 26.02.13, 19:30 Zadłużenie Plocka wynosi 353 mln zł i zbliża się do połowy budżetu miasta, zaś obsługa rocznie zaciągniętych długów wynosi 60 mln zł, więc nie miał co powiedzieć w tej najważniejszej sprawie, bo spółeczka C. to sprawa dokładnie zbędna. Kto to spłaci, oto jest pytanie i brak odpowiedzi na nie w tym wywiadzie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesoly Re: jedno pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.13, 21:14 Znów się będę czepiał. Koleś podobno super szkoły kończyłeś i gdzieś tam,twoje foto, nawet na ścianie zostało powieszone. Z tego tekstu wynika jednak, że byłeś tłukiem nad tłukami, z ortografii pała i idź do tej szkoły i poproś, aby twoją fotkę zdjęli i nad śmietnikiem powiesili, tam jest jej miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
kazio13-net Re: jedno pytanie 26.02.13, 21:36 Jak widzę nerwy puszczają i kolega "wesoły" coraz mniej wesoły , a wręcz chamski. No ale cóż na to lekwrstwa nie ma. Ciekawi mni czy na to nie ma wpływu dzisiejsza sesja na której oj dostało się przyjaciołom z ratusza i to ze wszystkich stron. A idol tzw.prezydent musiał się gęsto tłumaczyć . A co do tych szkół to chyba tam kolegę spotkałem przychodził tam taki jeden co nam puste butelki i puszki zabierał spod drzwi , bo my takie fane chopaki byli że mu je zostawialiśmy pod drzwiami. A na koniec , tradycyjna już prośba o przekazanie pozdrowień kumplom z ratusza i chłopie ciesz się chwilą , mniej nerwów bo tylko miesiące szczęścia ci zostały i trzeba będzie z waaaadzą się pożegnać , szkoda więc tych ostatnich chwil w niepotrzebnej złości marnować a cieszyć się ostatnimi chwilami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .-* Re: Porozmawiajmy o pieniądzach, panie prezydenci IP: *.237.c81.petrotel.pl 27.02.13, 11:01 a oto i przykład oszczędności, kolejnych ;) dane.plock.eu/bip//dane/zarzadzenia/vi/2827.pdf Odpowiedz Link Zgłoś