Dodaj do ulubionych

Budżet obywatelski. Najlepsze projekty wybrane....

06.03.13, 15:13
"Rondo Lajourdie rondem turbinowym. Koszt - 90 tys. zł."

Po jaka cholere? W zyciu tam korka ani stluczki nie widzialem.

"Budowa ronda turbinowego na skrzyżowaniu ul. Wyszogrodzkiej i Harcerskiej. Koszt - 1,5 mln zł. Wnioskodawcy: Inez i Piotr Gryszpanowicz."

Druga nitka Wyszogrodzkiej w zupelnosci rozladowalaby korki... Warto topic 1.5mln w blocie? Tacy bogaci jestesmy?
Obserwuj wątek
    • Gość: Seba Re: Budżet obywatelski. Najlepsze projekty wybran IP: *.147.178.167.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.03.13, 15:22
      Jaka 2 nitka wyszogrodzkiej chyba za 15 lat rondo jest tak super potrzebne a co do ronda na radziwiu ja wiem może być a jak nie będzie tez dobrze
      • Gość: menel Re: Budżet obywatelski. Najlepsze projekty wybran IP: *.205.61.31.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.03.13, 16:10
        +++ Budowa Przystani Miejskiej wzorowanej na historycznym Dworcu Wodnym "Płock". Koszt - 1,43 mln zł. Wnioskodawcy: Paweł Śliwiński, Krzysztof Wiśniewski, Wojciech Rytter, Paweł Mieszkowicz, Stanisław Fidelis, Stanisław Podgórski, Edward Ryter. +++

Cały tekst: plock.gazeta.pl/plock/1,35710,13515019,Budzet_obywatelski__Najlepsze_projekty_wybrane__Teraz.html#ixzz2Mlr23cRV

mam następujące wątpliwości:
        1. kiedyś pływały statki, była utrzymywana regularna żegluga, przystań służyła obsłudze tego sporego ruchu pasażedskiego (nie było autobusów, pociagu, samochodów), była potrzebna
        2. dzisiaj na Wisłe w rejonie Płocka nie ma żeglugi pasażerskiej, nie plywają praktycznie żadne statki, taka przystań nie jest do niczego potrzebna
        3. historyczny Dworzec Wodny miał estetykę rodem z carskiej Rosji - jak dla mnie był zbyt wschodni i mało europejski, w dzisiejszych czasach zbudowanie takiego zabytklu od nowa to zupełny anachronizm
        4 wydając duże pieniadze (znacznie wyższe niz 1,43 mln) miasto "zyskałoby" do utrzymania nad Wisła kolejną szpetotę o zerowej użytecznośi i wyskich kosztach utrzymania.
        5. takich zabytkowych rosyjskich dworców wodnych można znaleźć za marne grosze całkiem sporo nad Wołgą, Kamą, Moskwą, Oką, Donem, Dnieprem, itd. Nawet tam rażą dzis swoja XiX wieczną estetyką ( czytaj szpetotą - to nie secesja, niestety).
        6. nie rozumiem czemu ta przysztań miałby służyć, pomysł ten przypomina mi fragment z dokumentu pt "Pieski Swiat": tubylcy na Nowej Gwinei wycięli w dżungli pas starowy i ustawili na jeggo skaraju wizerunki samolotów zbudowane z patyków i liści, po to by zachęcały do lądowania tam prawdziwe samoloty z tak pożądanym cargo (paciorki, makaron, cukier, papierosy); samoloty i cargo widzieli przed wielu laty, gdy pojawiła się tam jakas duża badawcza wyprawa antroplogiczna.
    • Gość: a Re: Budżet obywatelski. Najlepsze projekty wybran IP: 91.212.223.* 06.03.13, 15:59
      Muszla koncertowa w środku osiedla? Wydaje mi się że to nie jest miejsce na takie przedsięwzięcia.
      W ubiegłym roku odbywał się festiwal muzyki folkowej.
      Mieszkańcy pobliskich bloków już wtedy nie mogli normalnie odpocząć. A to było tylko kilka dni. Jeżeli taka budowa dojdzie do skutku to powinny się również znaleźć pieniądze na efektywne ekrany dźwiękochłonne.
      Akcpetujmy takie przedsięwzięcia które nie będą uciazliwe dla drugiego człowieka, a które naprawdę będą wartościowe i użyteczne społecznie.
      • Gość: kto za Re: Budżet obywatelski. Najlepsze projekty wybran IP: *.dynamic.mm.pl 07.03.13, 19:39
        W ramach zmniejszania uciążliwości proponuję likwidację obszczanego, brudnego i przeszkadzającego całej okolicy pseudodworca PKS przy Jachowicza, smród brud i ubóstwo.
    • fifrak85 Re: Budżet obywatelski. Najlepsze projekty wybran 06.03.13, 16:25
      Żadnej ścieżki rowerowej ? Szkoda :(
      • Gość: Paweł Stefanski Re: Budżet obywatelski. Najlepsze projekty wybran IP: *.205.61.31.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.03.13, 16:47
        Po zapoznaniu się z listą wybranych projektów utwierdziłem się w przekonaniu, wyrażanym zresztą również publicznie, że w Płocku do decydowania dopuszczeni sa dyletanci, ignoranci, niedojrzała dzieciarnia i ......
        O tym że skład komisji oceniajacej projekty będzie słaby, wiedziałem od chwili publicznej prezentacji pomysłu PR na tzw budzet obywatelski, a o tym że decyzje tej komisji będą infantylne uprzedzałem publicznie już w listopadzie podczas prezydenckiego powieczorku przy mikrofonie.
        • Gość: umobserwer Re: Budżet obywatelski. Najlepsze projekty wybran IP: *.plock.mm.pl 06.03.13, 17:19
          choc zgadzam sie z przedmowca posile sie na wytypowanie kto wygra, ale najpierw moja ocena :
          z tyc wszystkich propozycji najbardziej podoba mi sie ta dot. muszli koncertowej , jednak nie budowal bym jej w tym wskazanym mijescu ale np. w zapuszczonym parku w borowiczkach , ktory przy tej okazji moze by odrestaurowac , odbudowac, lezka sie w oku krecie jak wspomne czasy gdy tam jezdzilo sie imprezy typu "majowka" .

a o ile znam rozne lobby majace wymierne wplywy w ratuszu to tak 9 : 1 stawiam ze wygra propozycja nr 7 , co oczywiscie bedzie bzdura z powodow o ktorych piasl tu szanowny menel :)
          starczy spojrzec na nazwiska i przypomniec konflikt miedzy niektorymi
          • Gość: miller Gryszpan z żoną rządzi! IP: *.105.c81.petrotel.pl 06.03.13, 17:25
            dlaczego takich zmian nie wprowadzał kiedy mógł?

oj Piotrze!
        • Gość: ha Re: Budżet obywatelski. Najlepsze projekty wybran IP: *.129.c66.petrotel.pl 06.03.13, 19:00
          Tak czytam wypowiedzi Pana Pawła i nie mogę wyjść z podziwu. Czym on w życiu może pochwalić się po za waleniem na oślep, na wszystkich i wszędzie. Jakieś osiągnięcia, ważne rzeczy, których dokonał w życiu. Krytykanctwo na każdym kroku to nasza specjalność i w tym jest pan prawdziwym mistrzem. Ciekawe, czy w czymś po za tym, hehhe
          • Gość: do "h...a" Re: Budżet obywatelski. Najlepsze projekty wybran IP: *.30.83.95.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.03.13, 09:11
            Gość portalu: ha napisał(a):

> Tak czytam wypowiedzi Pana Pawła i nie mogę wyjść z podziwu. (i cała reszta ad presonam)

Znaczy, że te wypwiedzi sa merytorycznie trafne, trudno byłoby je zbić lub podważyć merytorycznymi argumentami, pozostaje już tylko bezradny atak ad personam .
            A' propos walenie: tak, jak najbardziej, ale nigdy na oślep, zawsze kuksaniec lub kopniak jest wymierozny celnie w miejsce miękkie i wrażliwe, nie wszystkich i nie wsżędzie bez wyjątku - dotyka to z reguły nieudolnych, leniwych, tępych, matołów, tłumoków, róznych marnych hochsztaplerów i cwaniaczków .
            • Gość: ja Re: Budżet obywatelski. Najlepsze projekty wybran IP: *.232.c94.petrotel.pl 07.03.13, 19:39
              "kuksaniec lub kopniak jest wymierozny celnie w miejsce miękkie i wrażliwe, nie wszystkich i nie wsżędzie bez wyjątku"

Hahaha, kopanie i bicie, to merytoryczne argumenty, chyba dla chama i prostaka. Pan Paweł prezentuje mentalność strażnika miejskiego, hehehe.
    • citymen Re: w kwestii formalnej 06.03.13, 18:08
      pytanie nr 1

Czy może wie ktoś ile środków pochłonęła sama promocja tego "przedsięwzięcia" ?

tzn ulotki, foldery, bilbordy, spotkanka.. etc etc..

pytanie nr 2.

Po co cały był ten szum, że to budżet obywatelski skoro nawet ami obywatele nie mogli poprzez jakieś głosowanie zadecydować, który z ich pomysłów jest najlepszy na zasadzie ilości głosów oddanych na poszczególne propozycje, przecież rola owe gremium mogła ograniczyć się tylko i wyłącznie co do zasadności danej propozycji pod względem merytorycznym czyli budżetowym etc. etc. ?

pytanie 3 - ostatnie

Czy zauważył ktoś w tym "przedsięwzięciu" sens, jakikolwiek ew. w którym momencie ?

senkju wery móch
      • Gość: umobserwer Re: w kwestii formalnej IP: *.plock.mm.pl 06.03.13, 18:31
        ad.1
        koszty tej propagandowej akcji "ukryte" sa w budzecie w dziale promocja na ktory to w tym roku przeznaczono rekordowa kase PONAD 8 000 000

ad.2
        w sumie dopowiedz na to pytanie jest banalnie proste - cala ta akcja to dzialania PR tych waaaadcow miasta przy uzyciu tych kilkudziesieciu pracownikow wydzialu promoszyn na polecenie "prezydenta" pt. jaki to ja fany chopak jezdem 3 banki wam dalem' po co wiec opinia takich szarakow jak ty czy ja , oni tam swoje wiedzm i to najlepi,

ad.3
        sensu przy czymkolwiek w wykonaniu tej ekipy ja przestalem dawno juz szukac i tobie tez rade , po prostu nie ma sensu szukac u nic h sensu

• Gość: w kwestii Re: w kwestii formalnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.13, 18:50
          dla porządku pragnę szanownym państwu przypomnieć że CAŁY budżet , 100% jest OBYWATELSKI. władze miasta płocka to są jedynie ludzie wynajęci do tego żeby go wydawać zgodnie z potrzebami mieszkańców , zupełnie tak jak cieć jest wynajęty do sprzątania . jak cieć nie sprząta to się go zwalnia , niestety kiedy władze wydają niezgodnie z potrzebami mieszkańców nikt ich nie zwalnia .

ps
          zauważyłem dzisiaj że w mieście zaczęto po wielu latach sprzątać . Widać pan prezydent Izmajłowicz postanowił nie kontynuować eksperymentów swojego poprzednika i po prostu robi to co powinien . Chwała mu za to !
        • Gość: everest Re: w kwestii formalnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.13, 23:07
          Warto zobaczyć kto został zaproszony do jury przez Prezydenta i od razu widać kto kogo klepie po pleckach. 8 mln na promocje rozejdzie się wśród śpiewu pieśni pochwalnych nad uchwałami...
          • Gość: wyborca w kwestii formalnej + meritum IP: *.30.83.95.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.03.13, 08:49
            Gość portalu: everest napisał(a):

> Warto zobaczyć kto został zaproszony do jury przez Prezydenta

Do jury zostali zaproszeni i wyznaczeni głownie NIEUDOLNI PROPAGANDYŚCI i "specjaliści od promocji światowej" oraz robienia POPULISTYCZNEJ KASZANKI WYBORCZEJ.
            Cała akcja " wymyślona" została wyłącznie jako populistyczna PR deska ratunkowa dla tracącej popularnośc ekipy z ratusza, obliczona na odzyskanie tej popularności wśród ciemnej gawiedzi za pomocą prymitywnych, łatwych do przejrzenia chwytów socjotechnicznych, maniplulacji i normalnej kaszanki wyborczej.
            Przedwyborcze działania ogłupiająco-uwodziecielskie trwają w najlepsze juz od dawna, czas najwyższy - do wyborów zaledwie jeszcze tylko ok. 1,5 roku.
            amen
    • stud_plock Obywatelska dziesiątka wybrana. Teraz głosowanie 06.03.13, 19:55
      "W środę o godz. 13.30 w sali sejmowej ratusza po raz drugi zbierze się Zespół ds Budżetu Obywatelskiego Płocka 2013". Na portalu: www.portalplock.pl artykuł ukazał się o 13:39. Uważam, że 9 minut jak na przegłosowania 59 projektów to dość szybki czas- chyba, że zakładamy, że to głosowanie było tylko formalnością, a projekty, które miały przejść były już z góry ustalone? Poza tym co to za zespół, którego członkowie spóźniają się na obrady i wstrzymują się od głosu (mówię tu o dzisiejszym spotkaniu).

co więcej mówiono o tym, że zostanie wybrane od 10 do 20 projektów, które mają być jeszcze omawiane ewentualnie przez Zespół ds Budżetu, a wychodzi na to, że wybrano 10 projektów, w których zaledwie dwa przekraczają 1 mln. Czy komuś zależy, żeby zrealizować jak najwięcej projektów, które będą mieściły się w kwocie 3 mln, a później zbierać pochwały za tę formę partycypacji?
      • Gość: hej Re: Obywatelska dziesiątka wybrana. Teraz głosowa IP: *.011.c70.petrotel.pl 06.03.13, 20:24
        A potem wielka rewolucja
        • Gość: brunetka Re: Obywatelska dziesiątka wybrana. Teraz głosowa IP: *.229.c94.petrotel.pl 06.03.13, 22:37
          Czy ktoś kto zgłosił usprawnienie ronda na Radziwiu, kiedykolwiek nim jeździł?
          to najlepsze rondo w mieście i nie wierzę, że mieszkańcy Płocka zgłosili taką potrzebę... przejeżdżam nim codzienne i nigdy nie było żadnych korków... w przeciwieństwie do ronda na Dobrzyńskiej, na którym zawsze cieszę się, że nie rozwaliłam samochodu..
          może lepiej byłoby poddać głosowaniu wszystkie pomysły, bo wybór jest naprawdę trudny...
    • Gość: aurora Re: Budżet obywatelski. Najlepsze projekty wybran IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.13, 23:11
      > Druga nitka Wyszogrodzkiej w zupelnosci rozladowalaby korki... Warto topic 1.5m
      > ln w blocie? Tacy bogaci jestesmy?

No chyba nie za bardzo bogaci z tego co czytam
    • waw-el Obywatelska dziesiątka wybrana. Teraz głosowanie 07.03.13, 02:12
      jezdnie dziurawe i krzywe, chodniki z epoki Bieruta i Gomulki, nogi mozna sobie polamac, zeby wybic a oni maja pomysly budowania muszli koncertowej, a moze tak muszli klozetowej na 100 osob....... budowa przystani wodnej to nastepny durny pomysl, a gdzie sa statki i pasazerowie, nie ma i nigdy nie bedzie,... sztuka dla sztuki. ..... zle to widze i widze ze te 3 mln. poprostu zostana utopione w durnych pomyslach....... jestes biedny bo jestes glupi mozna powiedziec.
    • jw.jw Re: Budżet obywatelski. Najlepsze projekty wybran 07.03.13, 06:27
      Najpierw ustalmy co budujemy, a potem ustalajmy co w pierwszej kolejności lub jak ma wyglądać detal wpisujący sie w określoną, harmonijną całość.

Płock - pomysłów moc!

Płock - chaosu moc!

Nikt nie wie dokąd, po co i dlaczego:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3371894,2,1,Nasz-Plock-nr-1-86luty-2013.html
    • rower35 Obywatelska dziesiątka wybrana. Teraz głosowanie 07.03.13, 06:59
      No niestety, nic mądrego jak zwykle. W większości remonty, nowe drogi, poszerzanie, wycinanie drzew. Zupełnie inny kierunek rozwoju niż na zachodzie. Postawcie wreszcie na infrastrukturę rowerową, zobaczycie ile w tym roku przybędzie rowerzystów. Mamy warunki, świetne trasy, okolice piękne, tylko czemu tego się nie wykorzystuje??? No, ale czego się spodziewać jak z perspektywy zamkniętej blaszanej puszki widzicie tylko drogę przed sobą, a nie problemy miasta. Podsumowując, łatwo wydać trzy bańki, trudno zrobić to z głową... Szkoda że nie znalazło się miejsce na ścieżki wzdłuż Piłsudskiego, pozostaje nadal jeździć jezdnią i słuchać bluzg kierowców dla których trzy pasy ruchu to mało. Pozdrawiam.
    • rower35 Obywatelska dziesiątka wybrana. Teraz głosowanie 07.03.13, 07:24
      A trzy projekty byłego dyrektora MZD w Płocku p. Gryszpanowicza? HAHAHA nie ośmieszajcie się...
      • Gość: ja to "genialne" IP: *.plock.mm.pl 07.03.13, 13:09
        wśrod propo były też i takie "genialne" :

68. Jan Wyrębkowski
        Opracowanie Studium, a następnie samorządowo rządowej propozycji projektu Planu Zagospodarowania Przestrzennego aglomeracji płockiej jako obszaru problemowego i Płocka jako ośrodka regionalnego; koszt 3 mln zł (projekt inwestycyjny); oceniony negatywnie ze względu na kompetencje gminy i olbrzymie koszty (ok. 2,5 mld zł)
      • Gość: the renówka Re: Obywatelska dziesiątka wybrana. Teraz głosowa IP: *.plock.mm.pl 07.03.13, 13:55
        A biuro projektowe Pana P.G. już ma pewnie zaklepane projekty do odsprzedania miastu . Jaki to piękny geszeft się wyklarował . I Pani Inez G. de domo chyba Siemiątkowska ? Oczywiście konfabuluję ale nie chciałbym mówić , że nie mówiłem !
        • stud_plock Re: Obywatelska dziesiątka wybrana. Teraz głosowa 07.03.13, 14:11
          "Inez Siemiątkowska i Piotr Gryszpanowicz pobrali się w kościele św. Józefa. Przyjęcie weselne odbyło się w 'Złotej Podkowie'" - plock.gazeta.pl/plock/5,35707,2242941,Gryszpanowicz__Inez_i_Piotr__2004_08_07.html.

ten budżet nie powinien nazywać się obywatelski...
          • Gość: ciecioznawca Re: Obywatelska dziesiątka wybrana. Teraz głosowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.13, 14:40
            nie wiem jak Państwu ale mi się wydaje że ludzie wynajęci przez nas do wydawania naszych pieniędzy na nasze potrzeby jakoś jakby tego nie robią . To znaczy oczywiście wydawać wydają ale na swoje koncepcje. Wydaje mi się że trzeba przywrócić właściwy porządek rzeczy - jak cieć nie sprząta to się wynajmuje takiego który będzie sprzątał .
            ps

100% budżetu jest obywatelskie !
            • stud_plock Re: Obywatelska dziesiątka wybrana. Teraz głosowa 07.03.13, 21:24
              100 % obywatelski budżet były wtedy gdyby nie było układów i gdyby to mieszkańcy Płocka głosowali na projekty, które przeszły weryfikację formalno-prawną!
        • Gość: India Re: Obywatelska dziesiątka wybrana. Teraz głosowa IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.03.13, 14:43
          Mam wrażenie, że te projekty zostały po PG w MZD.
          To były proponowane zmiany, przed odejściem Pana PG...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka