Dodaj do ulubionych

Ciekawe linki

23.07.04, 14:25
Proponuję w tym wątku umieszczać informacje o stronach o wiadomej tematyce ... Jak już wiadomo czasami ciekawych rzeczy można się dowiedzieć ze stron Urzędu Miasta , ja często wchodzę na stronę Dziennika Budowy -

dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf
Jest to co prawda witryna ogólnopolska , ale czasami informacje z Płocka się pojawiają ...
Obserwuj wątek
    • stuntman Supermarket News 23.07.04, 15:28
      To ja dorzucę o hipermarketach i supermarketach, którą przeglądam co jakiś czas:

sn.tradepress.com.pl/
    • mision Re: Ciekawe linki 28.07.04, 23:05
      www.budizol.com.pl/
      A w szczególności : www.budizol.com.pl/index.php?strona=228

Tak to u nich (we Włocławku) będzie wyglądać. Niby nic specjalnego - ale u nich już to ruszyło. Ciekawe kiedy się u nas ruszy i jak to będzie wyglądać (III etap centrum na Podolach).

I inne ciekawostki dewelopera z sąsiedniego Włocławka (który stawia w Elblągu centrum z multipleksem).

Czemu akurat ten link - by pokazać że we Włocławku i Elblągu coś powstaje.
      Pytanie - kiedy u nas ?

• stuntman Re: Ciekawe linki 25.08.04, 19:53
      Zapraszam do obejrzenia Mapy Zagospodarowania Polski do 1990 r. pochodzącą z
      końca lat 70-tych
      www.polskaludowa.com/dziwolagi/jpg/koncepcja_zagospodarowania.jpg
      Wynika z niej, że w tamtych latach była planowana autostrada(!) przebiegająca
      przez Płock oraz linia łącząca Warszawę z Gdańskiem (być może jest to sławetna
      Centralna Magistrala Kolejowa?).
      Szkoda, że nie zrealizowano tych zamierzeń bo mielibyśmy bezpośrednie
      połączenie autostradowe z Warszawą, Toruniem i Gdańskiem oraz dogodne i liczące
      się w kraju linie kolejowe.
      • konrad_wp Re: Ciekawe linki 26.08.04, 14:57
        Już kiedyś widziałem ten obrazek. Faktycznie , ciekawy :-) Plany to oni mieli wielkie , szkoda że nic z tego nie wyszło - zwłaszcza z autostrady. Ale jak widać już wiele lat temu planowano lotnisko w Modlinie. A reszta Polski to już totalna fantastyka - aglomeracja śląska miała mieć chyba z 8 milionów mieszkańców , Wałbrzych większy od Łodzi i Wrocławia :-)
        • stuntman Re: Ciekawe linki 26.08.04, 17:31
          Ale trzeba przyznać, że pod względem infrastruktury drogowej ci co się załapali
          w tamtym okresie (sieć dróg szybkiego ruchu na Śląsku, A4 pod Krakowem),
          korzystają z tego cały czas (pomijam tu ówczesne kwestie polityczne i
          światopoglądowe). My niestety się nie załapaliśmy, a jaka byłaby różnica
          uzmysłowić może np. wyjazd do Ustki versus wyjazd do Zakopanego. Ile czasu
          jedzie się tutaj a ile tutaj. Na południu drogi proste, bez zakrętów,
          kilkupasmowe, ze skrzyżowaniami wielopoziomowymi, a na północy masa serpentyn,
          co chwila jakieś tereny zabudowane. Z resztą kto chociaż na wakacje jeździ w
          oba te końce Polski, wie o czym mowię.
      • intruder Re: Ciekawe linki 27.08.04, 12:24
        Zwróciłem uwagę na liczne zbiorniki wodne - sztuczne jeziora na przeróżnych
        rzekach i "przerzuty wody" z tych zbiorników na tereny mniej zasobne w wodę.
        Ciekawe jak owe przerzuty miały się odbywać. Sieć kanałów?
    • konrad_wp Re: Ciekawe linki 07.11.04, 13:51
      www.eprzetargi.pl
      Tylko dla hard-core'owców :-) Na szczęście jest opcja "szukaj" i można sobie poczytać jakie to przetargi się odbywają. Wynika z nich , że szykuje się modernizacja ulicy Chopina o czym do tej pory nie wiedziałem.
    • budowniczy Re: Ciekawe linki 07.11.04, 21:43
      Sprawdziłem. Natknąłem się na tekst o stadionie w Gdańsku i konkursie
      architektonicznym. Słyszałem, że w konkursie brał udział Budoplan i coś zdobył,
      ale do końca nie jestem pewien.
    • stuntman Płocki Park Technologiczny 04.12.04, 18:36
      paiz.gov.pl/index/?id=2cb6b10338a7fc4117a80da24b582060

BTW: Wielka szkoda, że zamieszczone tam zdjęcia lotnicze nie powiększają się...
      • konrad_wp Re: Płocki Park Technologiczny 04.12.04, 19:16
        Zwróćcie uwagę na listę planowanych parków po lewej stronie :-) Sporo tego prawda ??
        • stuntman Re: Płocki Park Technologiczny 04.12.04, 20:09
          Trochę ich jest, nasz w tym towarzystwie nie ma się chyba czego wstydzić :)
          Gdyby wszystko wypaliło w temacie PPT to naprawdę mielibyśmy niezłe koło
          zamachowe lokalnej gospodarki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka