Dodaj do ulubionych

Komunikat RZGW

11.04.14, 10:24
warszawa.rzgw.gov.pl/upload/browser/_MR/Komunikat%20o%20zaprzestaniu%20sprzeda%C5%BCy%20zezwole%C5%84.jpg,taki komunikat wydał RZGW bez interpretacji ,czy możemy łowić na kartę wędkarską czy jest totalny zakaz do rozstrzygnięcia przetargu ?pogoda piękna a my wędkarze nie możemy spełniać naszego hobby.
Obserwuj wątek
    • Gość: m.modz.46 Re: Komunikat RZGW IP: *.plock.mm.pl 30.04.14, 19:52
      jedrz-ej534 napisał(a):

> warszawa.rzgw.gov.pl/upload/browser/_MR/Komunikat%20o%20zaprzestaniu%20sprzeda%C5%BCy%20zezwole%C5%84.jpg,taki komunikat wydał
      RZGW bez interpretacji ,czy możemy łowić na kartę wędkarską czy jest totalny zakaz do rozstrzygnięcia przetargu ?pogoda piękna a
      my wędkarze nie możemy spełniać naszego hobby.

Zadałem kilka pytań RZGW w Warszawie na podstawie ustawy o dostępie do informacji publicznej, w związku z odebraniem płockim wędkarzom wód dotychczas dostępnych, w szczególności Wisłę w okolicach Płocka. Wiem, że jest przygotowywana już odpowiedź. Co Wy na to?
      • Gość: wodnik Re: Komunikat RZGW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.14, 09:52
        Tylko żebyś w kontaktach z RZGW nie skończył tak jak w kontaktach z MSM gdzie zamiast odpowiadać na głupoty po prostu wyrzucili ciebie ze swoich spółdzielczych szeregów.
      • Gość: wedkarz Re: Komunikat RZGW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.14, 13:13
        Jak będzie odpowiedź to prosimy o informację
        • Gość: mikołejko Re: Komunikat RZGW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.14, 13:57
          Odpowiedź już nadeszła. W telegraficznym skrócie można ją ująć jako WAL SIĘ CYMBALE....
          • jedrz-ej534 Re: Komunikat RZGW 06.05.14, 14:54
            sam się wal jak tak bardzo lubisz popaprańcu
        • Gość: m.modz.46 Re: Pytania do RZGW w Warszawie IP: *.plock.mm.pl 06.05.14, 22:08
          Gość portalu: wedkarz napisał(a):

> Jak będzie odpowiedź to prosimy o informację

Na razie treść wniosku:

Wniosek o udostępnienie informacji publicznej
          na podstawie ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (Dz. U. nr 112, poz. 1198 z późniejszymi zmianami).

W związku z powyższym, na podstawie ww. ustawy, proszę o odpowiedź na następujące pytania:
          1. Na podstawie jakich dokumentów, faktów i okoliczności, RZGW w Warszawie przejął w zarządzanie od 1 stycznia 2014 r. między innymi: Zbiornik Włocławski, Zbiornik Soczewka wraz ze Skrwą Lewą i Prawą.
          2. Na jakiej podstawie prawnej RZGW Warszawa od 1 stycznia 2014 r. ustalił opłaty za amatorski połów ryb za w/w akweny wędkarskie? Proszę podać uzasadnienie powołania się na daną podstawę prawną, bo jednak opłaty były pobierane.
          3. Proszę o podanie uzasadnienia odstąpienia od 8 kwietnia 2014 r. od poboru opłat za w/w akweny wędkarskie i podstawę prawną wydanego zarządzenia? Czy opłaty będą zwrócone?
          4. Na jakiej podstawie prawnej RZGW w Warszawie zabronił uprawiania amatorskiego połowu ryb na w/w akwenach tym wędkarzom, którzy mają opłaconą kartę członkowską za 2014r. w Okręgu Mazowieckim.
          5. Jaki to interes państwowy, okoliczności, fakty przemówiły do RZGW Warszawa, że wędkarzom z byłego Okręgu Włocławsko-Płockiego RZGW w Warszawie odebrał im prawa, którymi dysponowali do 31 grudnia 2013 r.?
          6. Czy i kiedy RZGW Warszawa przeprowadził kontrolę gospodarowania wodami, którymi do 31 grudnia 2013 r. zarządzał były już Okręg Włocławsko-Płocki. Jeżeli tak, proszę o przesłanie protokołu kontroli.
          7. Na podstawie jakich dokumentów, umów, przyczyn, itp. – podobno zawarte były tzw. „umowy dyrektorskie” - pozostałe akweny wodne np. jezioro Białobrzegi, Górskie, Ciechomickie, którymi do dnia 31 grudnia 2013 r. zarządzał były Okręg Włocławsko-Płocki, obecnie Okręg Mazowiecki, RZGW odstąpił od ich przejęcia z dniem 1 stycznia 2014 r.
          8. Czy jest prawdą, że tzw. „umowy dyrektorskie” były zawierane? Jakich akwenów dotyczyły? Kto je zawierał?

Wnoszę o uzupełnienie odpowiedzi na powyższe pytania kopiami wszystkich dokumentów w postaci umów, itp. dokumentów, które doprowadziły do faktu odebrania prawa do wędkowania w Wiśle nawet w granicach administracyjnych m. Płocka członkom PZW.

Jednocześnie na podstawie art.14 ust. 1 powołanej ustawy o dostępie do informacji publicznej, wnoszę o przesłanie mi powyższych informacji pocztą w formie wydruku na podany wyżej adres, a także – o ile to możliwe – w formie elektronicznej na adres e-mail m.modzelewski.46@o2.pl

Ps. Do ujadaczy: - To ile teraz za mnie płacą?

• Gość: ujadacz Re: Pytania do RZGW w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.14, 07:52
            Ile wcześniej płacili?
          • Gość: wedkarz Re: Pytania do RZGW w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.14, 09:00
            bardzo dobre zapytania, czekamy na info z odpowiedziami.
            • Gość: m.modz.46 Re: odpowiedź RZGW w Warszawie IP: *.plock.mm.pl 14.05.14, 18:21
              Odpowiedź od RZGW w Warszawie
              AR-410/282/14 z dnia 05.05.2014 r.
              W związku z Pańskim e-mailem (wysłałem wniosek o udostępnienie informacji publicznej e-mailem) z dnia 22.04.2014 r., dotyczącym zakazu uprawiania amatorskiego połowu ryb w wodach lub ich częściach, nieposiadających użytkownika rybackiego lub dzierżawcy prawa rybackiego użytkowania jezior ( za wyjątkiem osób posiadających zezwolenie wykupione przed dniem 08.04.2014 r.) uprzejmie informuję, co poniżej.
              Zgodnie z art. 13 ustawy z dnia 18 lipca 2001 r. Prawo wodne (Dz. U. z 2012 r.. poz. 145 j. t.) Dyrektor RZGW w Warszawie wykonuje uprawnienia właścicielskie Skarbu Państwa w zakresie rybactwa śródlądowego na wodach płynących.
              W związku z Uchwałą nr 229 Zarządu Głównego Polskiego Związku Wędkarskiego z dnia 5 października 2013 r. w sprawie połączenia okręgów mazowieckiego i Płocko-Włocławskiego PZW oraz w związku z Postanowieniem Sądu Rejonowego dla m. St. Warszawy sygn. Sprawy WA.XII NS-REJ. KSR/068449/13/917 z dnia 20.12.2013 r. o wykreśleniu Okręgu Płocko-Włocławskiego PZW z Krajowego Rejestru Sądowego umowy dzierżawy prawa rybackiego użytkowania (tzw. umowy agencyjne) zostały przejęte przez Okręg Mazowiecki PZW, a umowy użytkowania prawa rybackiego obwodu rybackiego ( tzw. umowy dyrektorskie) wygasły.
              Powyższe wynika z faktu, iż możliwość przeniesienia praw i obowiązków na inny podmiot posiadają jedynie umowy dzierżawy prawa rybackiego użytkowania, gdyż zgodnie z art. 57 § 1 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r., Nr 16, poz. 93 ze zm.) nie można przez czynność prawną wyłączyć ani ograniczyć uprawnienia do przeniesienia, obciążenia, zmiany lub zniesienia prawa, jeżeli według ustawy prawo to jest zbywalne.
              Natomiast, zgodnie z art. 254 Kodeksu cywilnego, użytkowanie jest niezbywalne. Ma ono charakter osobisty, tzn. jest ściśle związane z osobą użytkownika. Następstwem osobistego charakteru użytkowania, tzn. jest ściśle związane z osobą użytkownika. Następstwem osobistego charakteru użytkowania jest jego niezbywalność, która oznacza, ze użytkowanie nie może stanowić przedmiotu obrotu prawnego, nie może być przeniesione na inną osobę w drodze czynności prawnej, nie przechodzi na spadkobierców użytkownika, nie podlega egzekucji.
              Niezbywalność jest cechą każdego użytkowania, bez względu na przedmiot użytkowania i osobę użytkownika. Zgodnie z art. 284 w zw. Z art. 266 Kodeksu cywilnego umowy użytkowania wygasły z chwilą ustania osobowości prawnej Okręgu Płocko-Włocławskiego PZW.
              Ponadto informuję, ze wody płynące oraz ryby i inne organizmy wodne znajdujące się w tych wodach, stanowią własność Skarbu Państwa. Organizmy wodne, oprócz walorów środowiskowych i przyrodniczych stanowią realną wartość materialną, a połów ryb uszczupla wartość pożytków jakimi Skarb Państwa dysponuje z mocy ustawy. Przepisy kodeksu cywilnego regulujące władanie czyjąś własnością, także własnością Skarbu państwa, gwarantują jej właścicielowi rekompensatę (np./ czynsz dzierżawny, opłata za użytkowanie). Naturalnym zatem, na podstawie ogólnych regulacji kodeksu cywilnego, był obowiązek uiszczenia przez osoby dokonujące amatorskiego połowu ryb (podobnie jak użytkownicy rybaccy za użytkowanie obwodów) stosownej opłaty za prawo odłowu pożytków płynących. Opłaty za wydanie zezwolenia na amatorski połów ryb stanowiły dochód Skarbu Państwa – Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, Anie Dyrektora RZGW.
              Jednocześnie informuję, że zgodnie z art. 34 ust.1 ustawy z dnia 18 lipca 2001 r. Prawo wodne (Dz. U. z 2012 r., poz.145 j. t.) każdemu przysługuje prawo do powszechnego korzystania ze śródlądowych powierzchniowych wód publicznych (…) jeżeli przepisy nie stanowią inaczej.
              Przepisy art. 7 ust. 2 ustawy z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śródlądowych (Dz. U. z 2009 r. nr 189, poz. 1471 j. t. ze zm.) stanowią natomiast, że amatorski połów ryb może uprawiać osoba posiadająca dokument uprawniający do takiego połowu, zwany dalej „kartą wędkarską” lub „kartą łowiectwa podwodnego”, a jeżeli połów ryb odbywa się w wodach uprawnionego do rybactwa – posiadającą ponadto jego zezwolenie.
              W/w przepisy wskazują, że korzystanie ze śródlądowych powierzchniowych wód publicznych uzależnione jest od zezwolenia uprawnionego do rybactwa. Nie ma natomiast przepisów nakazujących uprawnionemu do rybactwa udzielania zezwoleń na uprawianie amatorskiego połowu ryb.
              Prezes Krajowego Zarządu Gospodarki Wodnej wykonujący zgodnie z art. 11 ustawy Prawo wodne uprawnienia właścicielskie Skarbu państwa w stosunku do wód istotnych dla kształtowania zasobów wodnych oraz ochrony przeciwpowodziowej, a także jednostka nadzorująca działalność Dyrektorów RZGW m.in. w zakresie wykonywania przez nich w imieniu Skarbu Państwa uprawnień właścicielskich w zakresie rybactwa śródlądowego na wodach płynących podjął decyzję o zaprzestaniu sprzedaży zezwoleń na uprawianie amatorskiego połowu ryb w wodach obwodów rybackich do czasu objęcia obwodu przez użytkownika rybackiego w naturalnej równowadze biologicznej, bez jakiejkolwiek presji wędkarskiej na stan ilościowy i jakościowy organizmów wodnych.
              Jednocześnie wyjaśniam, że opłacenie składki członkowskiej Okręgu mazowieckiego PZW nie uprawnia do uprawiania amatorskiego połowu ryb na wszystkich wodach, a jedynie na wodach dzierżawionych/użytkowanych przez Okręg PZW.
              Informuję również, że Dyrektor RZGW w Warszawie w dniach 25-26.10.2011 r. przeprowadził kontrolę gospodarki rybackiej prowadzonej przez Okręg Płocko-Włocławski Polskiego Związku Wędkarskiego, protokół z której przesyłam w załączeniu. Zgodnie z art. 6 ust. 2a ustawy o rybactwie śródlądowym, oceny wypełniania przez uprawnionego do rybactwa obowiązku prowadzenia racjonalnej gospodarki rybackiej w obwodzie rybackim dokonuje także marszałek województwa na podstawie operatu rybackiego, dokumentacji gospodarki rybackiej oraz programu ochrony i odbudowy zasobów, co najmniej raz na 5 lat.
              Wyjaśniam również, że obwody rybackie, których przejęcie przez Okręg Mazowiecki PZW nie było możliwe ze względu na obowiązujące prawo, z dniem 08.01.2014 r. zostały wystawione do konkursu ofert. Ogłoszenie o konkursach dostępne jest na stronie warszawa.rzgw.gov.pl w zakładce Obwody Rybackie/Konkursy ofert na oddanie w użytkowanie obwodu rybackiego. Termin składania ofert na przedmiotowe obwody upływa dnia 09.06.2014 r. przewidywany orientacyjny termin rozstrzygnięcia konkursów: lipiec-sierpień 2014 r. Po wyłowieniu użytkownika rybackiego amatorski połów ryb będzie się odbywał na zasadach ustalonych przez tego użytkownika.
              Z upoważnienia Dyrektora RZGW w Warszawie
              Zastępca Dyrektora ds. Administracyjno-Prawnych
              Małgorzata Kasperek-Kawałek

• jedrz-ej534 Re: odpowiedź RZGW w Warszawie 15.05.14, 08:47
                hehe odpowiedź obszerna a interpretacja ? RZGW może pobierać opłaty a jednak nie może bo zrezygnowano z opłat na skutek kontroli NIK,"Karta Wędkarska" uprawnia do wędkowania a jednocześnie RZGW zakazuje wędkowania,czyli do czego jest potrzebny ten papier ? niestety jak zwykle bałagan urzędniczy działający na niekorzyść obywatela typu nie bo nie.W byłym okręgu Płocko-Włocławskim zrzeszonych było kilka tysięcy wędkarzy,zbliża się maraton wyborczy do sejmu ,wybory lokalne może my wędkarze zmobilizujmy siły i nie głosujmy na kandydatów tych partii które obecnie kierują naszym regionem,nie udzielajmy poparcia tym którzy lekceważa sobie nasz problem.
                • Gość: m.modz.46 Re: odpowiedź RZGW w Warszawie IP: *.dynamic.mm.pl 18.05.14, 22:02
                  jedrz-ej534 napisał(a):
                  W byłym okręgu Płocko-Włocławskim zrzeszonych
                  > było kilka tysięcy wędkarzy,zbliża się maraton wyborczy do sejmu ,wybory lokaln
                  > e może my wędkarze zmobilizujmy siły
                  Masz jakieś pomysły odnośnie wyborów lokalnych?

Ps. Odnośnie otrzymanego pisma. Napiszę o uzupełnienie. Każdy wędkarz z Płocka winien to zrobić. Wg mojej oceny cała treść odpowiedzi to kompromitacja RZGW. Kolejny przekręt, więc i z przetargiem może być tak, że nie wygra Okręg Mazowiecki. Wg mojej oceny ci co wykupili pozwolenia winni zwrócić się o zwrot gotówki.
              • Gość: wedkarz Re: odpowiedź RZGW w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.14, 13:33
                jak zwykle masło maślane w tych pismach
                PS. Podobno PSR mandaty wystawia za wędkowanie na tych wodach (500 zł)
                • jedrz-ej534 Re: odpowiedź RZGW w Warszawie 29.05.14, 13:43
                  PSR spisuje i daje pouczenia
                  • Gość: m.modz.46 Re:odpowiedź dla PZW i RZGW IP: *.plock.mm.pl 29.05.14, 14:10
                    Polecam:rybanaga.blogspot.com
                  • Gość: wedkarz Re: odpowiedź RZGW w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.14, 14:29
                    sam nie wiem co o tym myśleć.
                    Bloga czytałem.
                    A znajomy mi powiedział, że dostał 500 zł, jednak nie przyjął i sprawa do sądu będzie skierowana.
                    I komu tu ufać, na jakieś podstawie ten mandat dostał.
                    Nie interesuje mnie wędkowanie ze strachem, że ja też otrzymam mandacik, lub zamiast na wędki głowa się będzie rozglądała po wszystkich stronach i wypatrywała PSR
                    • jedrz-ej534 Re: odpowiedź RZGW w Warszawie 29.05.14, 14:38
                      oki mam takie samo zdanie w tej kwestii, moja informacja pochodzi od kolegów wędkarzy .
                      • Gość: wedkarz Re: odpowiedź RZGW w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.14, 14:41
                        1 maja również miałem kontrolę i upomnienie po spisaniu do kajetu.
                        Ale teraz już podobno brak upomnień, tylko mandacik :(
                        To jest Polska właśnie
                        • jedrz-ej534 Re: odpowiedź RZGW w Warszawie 29.05.14, 15:00
                          niestety ,12 rozstrzygnie się przetarg ,potem będą odwołania itd.do końca roku sie wyjaśni.Mądrzy ludkowie zarządzają nami lekceważąc nas dokładnie :(
                          • Gość: m.modz.46 Re: Komunikat RZGW w Warszawie IP: *.plock.mm.pl 30.05.14, 10:22
                            jedrz-ej534 napisał(a):

> niestety ,12 rozstrzygnie się przetarg ,potem będą odwołania itd.do końca roku
                            > sie wyjaśni.
                            Cytuje z komunikatu RZGW Warszawa z dnia 27.05.2014 r.:-"...W przypadku wyłonienia użytkownika podpisanie umowy zostanie wstrzymane do czasu wydania orzeczenia sądu w przedmiotowej sprawie (Okręg mazowiecki złożył pozew przeciwko Dyrektorowi RZGW o odebranie Wisły, Zbiornika Soczewka i pozostałe akweny. autor wpisu) i będzie uzależnione od postanowień w nim zawartych."
                            Z pism jakie dotychczas otrzymałem od Dyrektora RZGW wynika tylko jedno. Winien być natychmiast odwołany. Kłamie w "żywe oczy", że postępuje zgodnie z obowiązującymi ustawami. Kłamie świadomie, ponieważ jego obowiązkiem jest znać obowiązujące przepisy na podstawie, których jako funkcjonariusz publiczny winien przestrzegać. Nie wie nawet, że w przypadku odmowy udzielenia mi informacji, winien wydać decyzję.

>Mądrzy ludkowie zarządzają nami lekceważąc nas dokładnie :(
                            Jest taka zasada. Gra się tak, jak przeciwnik pozwala.
                            A my nadal jesteśmy pożytecznymi idiotami.
                            • Gość: wedkarz Re: Komunikat RZGW w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.14, 10:48
                              czyli co?
                              Zbliża się weekend, więc wędki w dłoń i na Wisłę ob 5, bez żadnych obaw o mandat?
                              • Gość: m.modz.46 Re: Komunikat RZGW w Warszawie IP: *.plock.mm.pl 30.05.14, 11:55
                                Gość portalu: wedkarz napisał(a):

> czyli co?
                                > Zbliża się weekend, więc wędki w dłoń i na Wisłę ob 5, bez żadnych obaw o manda
                                > t?
                                Jeżeli PSR zapoznała się z opiniami prawnymi pana Walczaka, to wg mojej opinii strażnicy będą kontrolować tylko na podstawie obowiązujących ich ustaw, a nie jakiś "Uwag" Dyrektora RZGW zamieszczanych w internecie. Ustawy pozwalają nam wędkować na tzw. "odebranych" nam wodach. Mandatu za wędkowanie w Wiśle nie dadzą, ale za kłusownictwo, itp. tak
                                Będę jeździł po zapoznaniu się szczegółowo z opiniami, zawiadomieniami do instytucji publicznych pana Walczaka. Mamy w Płocku Skarb i powinniśmy to docenić.
                                Otworzył mi jeszcze bardziej oczy.

• jedrz-ej534 Re: Komunikat RZGW w Warszawie 31.05.14, 14:52
                                  Byłem 30.05 na wędkowaniu,miałem konrolę PSR,kontrolujący poinformował mnie że jeżeli mam białą kartę i przestrzegam przepisy dotyczące wędkarstwa to PSR nie ma podstawy do ukarania takiego wędkarza,RZGW nie zarządza rybactwem na wodach gdzie właaścicielem jest skarb państwa,ciekawe czy dyrektor RZGW łamiący prawo poleci na szczaw.
                                  • Gość: wedkarz Re: Komunikat RZGW w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.14, 11:11
                                    dzięki za info
                                    PS. A jakieś sukcesy były w wędkowaniu?
                                    • jedrz-ej534 Re: Komunikat RZGW w Warszawie 02.06.14, 12:38
                                      Kiepsko :).Pozdrawiam
    • Gość: linwsmietanie Re: Komunikat RZGW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.14, 18:14
      Brawo jędrzej. Świetnie to rozwiązałeś. Bez krzyku i skutecznie jakbyś był pieniacz idiota po sądach byś latał. Połamania kija. latał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka