Dodaj do ulubionych

Smierdzący ORLEN

25.09.15, 04:14
To jest nie do wytrzymania,smród z Orlenu obudził całą moją rodzinę.Stężenie tego" zapachu" jest tak silne jak nigdy dotąd.Głowa pęka w szwach.Czy tylko my jesteśmy tacy wrażliwi ?
Szanowni dziennikarze Gazety-nagłośnijcie ten temat , a może politycy by się wykazali i ukrócili bezkarność Orlenu ?
Obserwuj wątek
    • Gość: osoba zorientowana Re: Smierdzący ORLEN IP: *.146.68.168.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.09.15, 06:56
      Nie tylko wy , ja też spać nie mogę z powodu tego smrodu.
      O ile pamiętam harmonogram remontów w Orlenie , to właśnie zaczyna się remont DRW IV i dzisiaj instalacja jest zatrzymywana, opróżniana z węglowodorów. Odbywa się to przez miedzy innymi przez parowanie aparatów: tradycyjnie podczas tej operacji trwającej nawet do 3-4 dni, otwarte są wszystkie odpowietrzenia i spusty i i cały ten syf ulatnia się do atmosfery.
      Tak wygląda tradycyjna metoda, pozornie tańsza. Jest dostępna HERMETYCZNA technologia chemicznego czyszczenia instalacji i dekontaminacji pozwalająca na szybkie ( 24 -36 godzin) BEZEMISYJNE opróżnienie całej instalacji z węglowodorów i wszelkich innych śmierdzących związków i uzyskanie bezpiecznych warunków wejścia z tzw ogniem otwartym (cięcie i spawanie) do aparatów. Oczywiście nie jest to za darmo, ale rachunek ekonomiczny wskazuje że to się bardzo opłaca, stosują rafinerie i petrochemie to w całym świecie: Europa, Ameryka, nawet w Indiach.
      W przypadku Orlenu jest to sprawa poczucia bezkarności raz bezmyślnej presji na fałszywe cięcie kosztów remontów, bez troski o koszty środowiskowe. Przy okazji nie zwraca się uwagi na bezpowrotną utratę rzeczy najcenniej CZASU, W TYM STRACOEGO NA DŁUZSZY POSTOJ CZASU KTÓRY MOŻNA BYŁOBY PRZEZNACZYĆ NA PRODUKCJĘ i UTRACOEJ PRODUKCJI O WARTOSCI IDĄCEJ W SETKI MILIONÓW DOLARÓW PRZY obecnej najwyższej w historii marży rafineryjnej.
      • Gość: Zrozumiałem Re: Smierdzący ORLEN IP: *.dynamic.mm.pl 25.09.15, 08:21
        A I DLATEGO W PŁOCKU JEST NAJDROŻSZE PALIWO W CAŁYM WOJEWÓDZTWIE I POLSCE , ŻE BY ZREKOMPASOWAC TAK DROGIE KOSZTY REMONTÓW / POSTÓJ /.
        PS.TYM TO DOPIERO SMIERDZI .
        www.tvn24.pl/poznan,43/dabrowka-wielkopolska-przez-pozar-na-wysypisku-zamknieto-szkole,578986.html
        • Gość: Zrozumiałem cdn? Re: Smierdzący ORLEN IP: *.dynamic.mm.pl 26.09.15, 07:54
          BO PRZECZYTAWSZY TEN ARTYKUL NIC NIE [Z] ROZUMIAŁEM ?.
          www4.rp.pl/artykul/1076705-Orlen-czyli-petrobelkot.html
    • Gość: piękny zapach Re: Smierdzący ORLEN IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.09.15, 11:52
      wodnik jak ci śmierdzi w Płocku to się z niego wyprowadź np. na wieś zabitą dechami. Tam ci będzie gnojem jechało, gdy chłopy rozrzucą na polu i jak im podskoczysz, to cię widłami przegnają

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka