Dodaj do ulubionych

Bezrobocie

27.09.04, 19:26
Z Polskiej Listy Płac zamieszczonej w Gazecie Wyborczej Praca wynika, że
Płock ma najwyższe bezrobocie w rankingu (29,1) i przewyższa nawet wskaźniki
radomskie (21,2). Pytanie teraz czy coś takiego jest możliwe, a jeśli tak to
kiedy w końcu przestaniemy być w ogonie? Chyba należałoby teraz zrobić naszą
płocką listę zaprzepaszczonych szans i wpisywać inwestycje, które przeszły
nam koło nosa. Coraz więcej zaczyna się tego zbierać, szkoda że nie ma
podmiotu zainteresowanego zrobieniem z tego afery i wskazaniem opinii
publicznej osób odpowiedzialnych za te zaniedbania. Przynajmniej ja wolę
czytać o sprawach gospodarczych niż o politycznych.
Obserwuj wątek
    • czytelnik.prasy To jest pomyłka,Radom ma 29,1 % bezrobocia ! 27.09.04, 19:38
      Jak widać Gazeta często się myli - sprawdź w danych statystycznych. W Płocku bezrobocie wynosi "tylko" 21,2 % (w I kwartale 2004). W lecie wynosiło ok 20,0%. Tylko nie zwalajcie wszystkiego na prezydenta ;-)) Sądzę że jest to chochlik drukarski,być może złośliwy - może to ktoś z Radomia przestawił dane - by pokazać że Radom jest lepszy i powinien być stolicą województwa ;-)
    • konrad_wp Re: Bezrobocie 27.09.04, 19:41
      Lipa jakaś. Z danych GUSu z końca 2004 roku bezrobocie w Płocku wynosiło 19.5%. No dobra ale załóżmy , że faktycznie nastąpiła katastrofa i masa Płocczan straciła pracę. Poszukajmy więc konretnych danych liczbowych. Na stronie Urzędu Miasta jest co jakiś czas umieszczany biuletyn na ten temat. Ostatni z lutego 2004. Czytamy w nim :

"Na dzień 31.12.2003r. w Powiatowym Urzędzie Pracy w Płocku było zarejestrowanych
      26.595 osób bezrobotnych, z czego 3.976 z prawem do zasiłku, a 22.619 bez prawa do
      zasiłku, wśród których 13.981 to mieszkańcy miasta Płocka (2.259 osób z prawem do zasiłku i
      11.722 bez prawa do świadczeń), a 12614 to mieszkańcy powiatu ziemskiego (1.717 osób z
      prawem do zasiłku i 10.897 bez prawa)"

Zaokrąglamy liczbę bezrobotnych Płocczan do 14 tys. Teraz szukamy liczby ludzi w wieku produkcyjnym - z pomocą przychodzi ta sama strone (dział Statystyka), który podaje że ludzi w wieku produkcyjnym jest w Płocku 85 200 (stan na koniec 2002 roku). Nietrudno zauważyć , że stopa bezrobocia jest poniżej 20% a do podanych w GW niecałych 30 jeszcze daleko :-) A może te statystyki to są liczone dla miasta+powiatu ziemskiego ?? Albo chochlik drukarski?? W każdym razie ja nie wierzę w ten czarny scenariusz ....
      • konrad_wp Re: Bezrobocie 27.09.04, 19:42
        Przepraszam , pomyliłem się , oczywiście dane GUSu (19.5%) są z końca 2002 roku a nie 2004.
      • czytelnik.prasy Re: Bezrobocie 27.09.04, 19:43
        Masz rację - uspokój kolegę Stuntmana. Mnie też się to wydało bzurą - wiedziałem że te 29,1 % to Radom. W Radomiu cieszą się że im bezrobocie spadło.
        • stuntman Re: Bezrobocie 27.09.04, 23:02
          Mnie też te dane wydały się nieco absurdalne i skłaniałbym się ku zamianie
          danych z Radomiem. Gorzej, że fama poszła w Polskę jakie to u nas jest
          bezrobocie najgorsze (a GW jest co by nie mówić medium opiniotwórczym). Jednak
          nawet jeśli jest to bezrobocie ok. 20%, to nadal jest powyżej średniej krajowej
          (czyli w rankingu jedno z najwyższych), a w mieście nowe inwestycje wciąż
          spadają z grafika szybciej niż się pojawiły.
    • czytelnik.prasy Oficjalnie 19,9% wg ostatnich danych 04.10.04, 18:08
      • konrad_wp Re: Oficjalnie 19,9% wg ostatnich danych 04.10.04, 18:15
        No i ta tendencja spadkowa MUSI się utrzymać - nie tylko w Płocku ale w całej Polsce. Oby tak dalej ...
      • konrad_wp Dane z listopada 2004 ... 21.01.05, 18:10
        ... podają że bezrobocie w Płocku wynosi 19.5% czyli spada w dalszym ciągu.
    • konrad_wp Re: Bezrobocie 23.02.05, 16:43
      Wzrost do 19.8% w styczniu :-( I jakoś nie pociesza mnie fakt że wszędzie wzrosło ...
    • konrad_wp Stan na koniec listopada 29.12.05, 09:52
      Spadek z 20,1% do 19,5%. Ciągle o wiele za dużo, ale spadek o 0,6% to już coś.
      • stuntman Re: Stan na koniec listopada 29.12.05, 14:53
        Biorąc pod uwagę wrogie podejście ratusza do inwestorów to należy się cieszyć,
        że nie wzrosło. Wolałbym się jednak cieszyć z innych powodów :/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka