Dodaj do ulubionych

Technopolia powraca

11.10.04, 21:30
Na łamy NTP znów powraca Technopolia. Nasz prezydent i jego dupoliz Krzysztof
Lewandowski znowu obiecują Płocczanom złote góry. Nie wiem który to już raz,
ale jak dotąd to rośnie tam zielsko, a nie miejsca pracy. Czy to kolejna
kiełbasa ........wyborcza?
Obserwuj wątek
    • jaa_klaudiusz Re: Technopolia powraca 13.10.04, 22:00
      ostatnio usłyszałem - będzie sukces belgijska firma zainwestuje w "platformę
      logistyczną", będzie około 100 miejsc pracy. Zastanawiam się tylko czy mają nas
      za idiotów. Ja tą informację odczytuję tak - będzie belijska firma która będzie
      zajmowała się transportem produktów z Basella i Orlenu. Tylko w takim razie co
      będzie robił Orlen Transport - pewnie zwolni 100 osób bo nie będzie miał zlecen
      z w/w firm. A podatki i zysk pewnie powędruja do Belgii. I tak rozkrada się
      nasz kraj.
    • daniel.jed Re: Technopolia powraca 14.10.04, 00:45
      Transportem produktów z Basela będzie się zajmować holenderski VOS Logistic.
      Centrum logistyczne budowane jest równocześnie z instalacją Basela i ma
      odprawiać 200 tirów na dobę. A gaz z Orlenu rozprowadza już krakowski Equss
      Samat (co za głupota). Ciekawe kiedy sprzedadzą transport paliw?
      • pfalzgraf Re: Technopolia powraca 15.10.04, 18:37
        Widze, ze potencjalna liczba ciezarowek odprawianych w Basellu rosnie jak na
        drozdzach, bo jeszcze niedawno czytalem o stu dziennie :)
        A ponadto z tego co kiedys "Gazeta" pisala to VOS zajmuje sie na razie budowa
        platformy, nikt nic nie mowil o transporcie produktow...

Pozdrawiam
    • daniel.jed Re: Technopolia powraca 17.10.04, 00:47
      VOS to nie firma budowlana tylko logistyczna i to jedna z największych w
      Europie. Basel holenderski, VOS holenderski to jakoś się dogadali.
    • budowniczy Re: Technopolia powraca 17.10.04, 23:12
      VOS niedawno kupił kilkaset nowych pojazdów.
      • konrad_wp Re: Technopolia powraca 17.10.04, 23:21
        kilkaset ??!?? i baza ma powstać w Płocku ??
    • daniel.jed Re: Technopolia powraca 19.10.04, 19:12
      Niestety baza jest w Wawie ul.Radziwie. Ale oddział ma być. W nowym NTP
      napisali że na nowej platformie Basela otwieranej za rok ma pracować kilka tys.
      osób. Pomyłka czy mają chęć zatrudnić tyle osób? A może przesunięcia z Orlenu?
      • konrad_wp Re: Technopolia powraca 19.10.04, 19:18
        To chyba chodziło o to , że na BUDOWIE ma pracować 2 tys ludzi , a jak będzie po jej zakończeniu to przynajmniej ja - nie wiem :/
        • fredifre Re: Technopolia powraca 26.10.04, 10:10
          Niewiem byc może przegapiłem ale czy dostali już dofinasowanie z UE na budowe
          infrastruktury parku?
          • konrad_wp Re: Technopolia powraca 26.10.04, 10:17
            Gdyby dostali to nie omieszkaliby się tym faktem pochwalić chociażby w lokalnej prasie :-)
    • konrad_wp Jedno pytanie 26.10.04, 09:32
      W związku z artykułem w GP niedawno mam pytanko : czy fakt , że p. Lewandowski będzie się zajmował wyłącznie Parkiem uważacie za dobry sygnał ?? Mi się wydaje , że tak , mimo że wciąż praktycznie wszystkie plany pozostają na papierze. Ale Gazecie widać nie brak optymizmu , ciekawe czy mają podstawy do tego żeby tak sądzić ...
    • konrad_wp Re: Technopolia powraca 29.12.04, 19:16
      Jakoś przemilczany został wczorajszy artykuł , a szkoda bo podtrzymali moje nadzieje na powodzenie Parku - zwłaszcza zapewnienie ze strony Orlenu że w nadchodzącym roku ruszą już pierwsze firmy (na razie wiemy o jednej). No i dodatkowy plus - Orlen wyłoży własną kasę na przygotowanie infrastruktury...
      • stuntman Re: Technopolia powraca 29.12.04, 22:41
        Być może dlatego, że o Parku Technologicznym wiele się już mówiło i
        zapowiadało, a teraz czas żeby zacząć coś konkretnego robić (bo pieniądze
        przecież zaklepane). Wtedy i my sobie konkretnie podyskutujemy :)
        • konrad_wp Re: Technopolia powraca 29.12.04, 23:08
          W przypadku PPPT to chyba naprawdę trzebaby się było nieźle starać żeby to nie wypaliło - forsa z Unii jest, błogosławieństwo miasta jest,pod bokiem największa polska firma która sama chce zainwestować własne pieniądze w infrastrukturę - czego można chcieć więcej?? O ile na początku (pamiętacie pierwszy artykuł w GW?) traktowałem Park jako mglistą wizję przyszłości o tyle teraz wiążę z nim wielkie nadzieje
          • piotrploc Re: Technopolia powraca 30.12.04, 08:22
            Nie tylko Orlen działa na rzecz PPPT. BOP też zachęca swoich partnerów
            (dostawców i klientów) do inwestowania w Parku.
            • konrad_wp Re: Technopolia powraca 30.12.04, 10:11
              No i to MUSI w końcu zaprocentować. Przynajmniej ja głęboko w to wierzę.
      • konrad_wp Re: Technopolia jeszcze raz 03.02.05, 20:51
        W końcu jakieś nowe informacje - patrz artykuł w Gazecie. Ktoś może mi przypomnieć jak wyglądają budynki byłego zespoły szkół ?? Może ktoś ma jakieś zdjęcia , jaką one mają mniej więcej powierzchnię ??
    • konrad_wp Plotka? 01.01.05, 15:16
      Na jednym z odwiedzanych przeze mnie forów wywiązała się dyskusja na temat inwestycji w miastach w których mieszkamy. Pewien forumowicz napisał coś takiego (dyskusja dotyczyła Parku Technologicznego) :

"podobno jakiś wielki inwestor ma budowac swój biurowiec w ktorej mają sie mieścić agendy architektoniczne"

Niestety nic nie mogłem sensownego odpowiedzieć bo nie mam pojęcia o czym ów forumowicz pisze - może ma ktoś jakieś informacje ??
      • stuntman Re: Plotka? 01.01.05, 15:49
        Ja też pierwsze słyszę, ale oby, oby...
        Może po prostu najprościej byłoby zadać pytanie autorowi tego stwierdzenia?
        Wiesz jak to bywa, w każdej plotce jest ziarno prawdy, a ktoś mógł kiedyś coś
        usłyszeć co dotyczyło czegoś zupełnie innego i tak poszła fama.

Jakiś link do tego tematu mógłbyś podrzucić?
        • konrad_wp Re: Plotka? 01.01.05, 15:55
          Oczywiście zadałem i czekam na odpowiedź :-) Link do tematu jest <http://skyscrapercity.com/showthread.php?t=164447"> tu </a>
          • konrad_wp Re: Plotka? 01.01.05, 15:56
            Oops coś mi się źle wkleiło ach te uroki posylwestrowego kaca :-)

JESZCZE RAZ
    • konrad_wp Re: Technopolia powraca 05.01.05, 16:56
      W nowych Sygnałach piszą o Parku. Najciekawszy fragment :

"W ramach programu PPP−T przygoto−
      wano 33 oferty dla przyszłych inwesto−
      rów. Jedna z firm belgijskich potwierdzi−
      ła pisemnie wolę inwestowania w Płocku,
      a dwie inne firmy przedłożyły sprawo−
      zdania do akceptacji swoich organów za−
      rządzających dla podjęcia decyzji o inwe−
      stowaniu w Płocku."

Zastanawia również kwota przeznaczona na modernizację budynku po ZSOŚ przy Zglenickiego - 24 mln złotych to sporo pieniędzy,PERN ma kosztować niewiele więcej.
      • stuntman Re: Technopolia powraca 03.02.05, 22:20
        Z artykułu wywnioskowałem, że w budynkach po byłej szkole powstanie rodzaj
        biurowca, w którym powierzchnie będą mogły wynajmować firmy budujące swoje
        siedziby na terenie Parku Technologicznego, żeby miały gdzie się podziać zanim
        ich docelowe budynki i infrastruktura zostaną zbudowane.

Poprawcie mnie jeśli coś źle zrozumiałem.
        • konrad_wp Re: Technopolia powraca 03.02.05, 22:26
          Chciałbym żeby tak było. Nic więcej nie jestem w stanie napisać bo po prostu nie mam zielonego pojęcia jak wyglądają budynki po tej szkole - jaką mają powierzchnię itp. W każdym razie szczerze wątpię że renomowane firmy np. z Japonii chciałyby mieć siedziby w budynkach po byłej szkole , no chyba że modernizacja jej będzie polegała na zburzeniu jej i wybudowaniu od nowa ;-)
          • stuntman Re: Technopolia powraca 03.02.05, 23:09
            Ale to przecież będzie tylko lokalizacja w okresie przejściowym, zanim firmy
            pobudują swoje docelowe siedziby. Lepiej chyba rozkręcać interes w takim
            tymczasowym biurowcu, niż w baraku na placu budowy. Skoro w modernizację
            budynków ma być włożonych aż 9 mln zł, to raczej warunki nie będą złe i jest to
            rozsądna (jak na polskie warunki) pomoc dla inwestorów początkujących w Płockim
            Parku Technologicznym.
          • stuntman Re: Technopolia powraca 11.03.05, 15:00
            Trochę nowych informacji przynosi artykuł w najnowszych Sygnałach. Okazuje się,
            że na modernizację budynków przy Zglenickiego przeznaczono aż 24 mln zł, a za
            takie pieniądze to można zrobić prawdziwe cudeńko. Przydałaby się jeszcze
            wizualizacja, ale to chyba dopiero po przetargu (czyli po 15 kwietnia).

ump.pl/main.php?cid=sygnaly&&news=958
            • konrad_wp Re: Technopolia powraca 12.03.05, 14:25
              Za tyle można postawić nowoczesny budynek od zera (vide PERN).Szkoda że nie ma żadnej wizualizacji ...
    • intruder W SP znów dodatkowe informacje o inwestorach 13.03.05, 22:40
      W numerze 5/2005 SP z 1 marca piszą o PPPT (trochę zakamuflowane te wieści w
      artykule nt. pracy: www.ump.pl/main.php?cid=sygnaly&&news=953),
      że "dotychczas rozmowy w sprawie inwestowania w Parku prowadzono z 7 firmami:
      belgijską logistyczną, motoryzacyjną z Japonii, francuską handlującą
      urządzeniami z polietylenu, polską zajmującą się przetwórstwem tworzyw
      sztucznych i firmą produkującą chemikalia do leków, niemiecką recyklingową i
      włoską z branży poliolefinowych tworzyw sztucznych."
      • konrad_wp Re: W SP znów dodatkowe informacje o inwestorach 13.03.05, 22:54
        No dobrze , prowadzono rozmowy tylko jaki był ich efekt. Rozmawiać to można sobie w nieskończoność , od tego miejsc pracy nie przybędzie. Ale dobre i to :-) Przynajmniej są jakieś widoki ... a ci Japończycy to chyba nie ci o których swego czasu pisała Gazeta - tamci mieli się zajmować optyką.
      • piotrploc Re: W SP znów dodatkowe informacje o inwestorach 15.03.05, 07:49
        Jaki z tego wniosek?
        Inwestorów ściąga głównie BOP.
        • konrad_wp Re: W SP znów dodatkowe informacje o inwestorach 15.03.05, 08:47
          Mi to nie przeszkadza. Jeśli magnesem dla nowych inwestorów ma być BOP i Orlen to tylko nalezy się z tego powodu cieszyć. Nie mamy odpowiednich atutów lokalizacyjnych jak np. powstający Park w Policach (blisko granicy , lotniska itp) więc korzystajmy z tego co mamy.
          • stuntman Re: W SP znów dodatkowe informacje o inwestorach 15.03.05, 10:09
            Myślę, że następna ekipa będzie miała duże pole do popisu w dziedzinie
            infrastruktury. Zakończy się budowa mostu i dróg dojazdowych, tym samym odejdą
            ogromne koszty związane z finansowanie tych inwestycji. Wprawdzie będzie trzeba
            spłacać zaciągnięte kredyty, ale będzie można zająć się obwodnicą wschód-
            zachód, budową betonowego pasa na lotnisku, próbować rozwiązywać najbardziej
            palące problemy komunikacyjne narosłe od lat. Gdyby udało się dojść do
            porozumienia z Parkiem Technologicznym, tak jak to się zaczyna dziać obecnie w
            przypadku Kostrogaju i znajdujących się tam firm, wszyscy moglibyśmy odnieść z
            tego powodu bardzo konkretne korzyści. Zawsze byłem zwolennikiem odważnego
            inwestowania funduszy w infrastrukturę (drogi) i tak jak kilka lat temu, w
            okresie programu usprawnienia ruchu komunikacyjnego, było widać systematyczną
            poprawę stanu miejskich ulic, tak teraz wygląda jakby wszystkie pieniądze (mimo
            wzrostu nakładów na utrzymanie dróg) szły tylko na most i drogi dojazdowe. Z
            pewnością przyczyną takiego stanu jest również pompowanie miejskiej kasy w
            uliczki osiedlowe, które jak już pisałem do rozwoju Płocka się nie przyczyniają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka