Dodaj do ulubionych

Zagrożone inwestycje

15.12.04, 12:25
W wątku tym możemy wpisywać inwestycje planowane bądź realizowane,
o któych wiemy,skądś słyszeliśmy lub sądzimy,że mogą wypaść z planu,
mogą być niedokończone lub zaniechane.

Na szczęście z listy zagrożonych możemy skreślić most wraz z drogami
dojazdowymi.

Na listę zagrożonych możemy wciągnąć jednak dwie sprawy :
1) inwestycja Max-Film - na razie - aż do wyjaśnienia
2) niestety - nasze oczko w głowie - ładny nowoczesny budynek PERN na
Podolszycach. Czemu ? Na mieście krążą słuchy że ma zostać
niedokończony,rozgrzebany. Być może ktoś tak zadecydował w stolicy,może
główny budynek ma być tam? Dla prestiżu Płocka to byłby niepowetowany cios -
niedokończony szkielet. Czyż znowu ma się sprawdzić zasada - za piękne by
było prawdziwe? Nie wiem na ile jest prawdziwa ta pogłoska,ale ziarno
niepokoju zostało zasiane. Moim zdaniem bezcelowe by było marnowanie
pieniędzy i rozpoczynanie takiej inwestycji,ale w naszym kraju to wszystko
możliwe. Firma jest tylką zabawką w rękach polityków ze stolicy i zwykli
ludzie nie mają na to wpływu.
Eh,czekajmy i obserwujmy tę budowę.
Obserwuj wątek
    • konrad_wp Re: Zagrożone inwestycje 15.12.04, 15:57
      Co do pierwszego się zgadzam. Natomiast poproszę o argumentację w sprawie punktu numer dwa. Tylko proszę żebyś unikał stwierdzeń typu "na mieście krążą słuchy" i "być może ktoś tak zdecydował". Jeśli masz jakieś konkretne informacje co do tej budowy to je przedstaw a jeśli nie to - bardzo proszę - nie siej plotek ok ?
      • stuntman Re: Zagrożone inwestycje 15.12.04, 16:22
        Być może kolega się trochę pospieszył z tymi "newsami" jednak w każdej plotce
        jest ziarno prawdy więc być może chciał po prostu rozważyć na FPI czy takie
        zagrożenie wstrzymania budowy (o ile w ogóle istnieje) jest realne czy raczej
        mało prawdopodobne. Najlepiej na chłodno podsumować informacje w tej sprawie i
        wyciągnąć z tego odpowiednie wnioski. Niestety, ja w tej sprawie posiadam
        jedynie informacje na zasadzie "na mieście krążą słuchy" i "w TV coś mówili" :)
      • czytelnik.prasy Ok. Nigdy więcej "plotek" 15.12.04, 16:23
        Więcej "złych" plotek nie będę rozsiewał.Od kilku lat jednak w mieście trwa fobia - a to nam coś zabiorą,zlikwidują,przeniosą do Warszawy. Może ta "plotka" była wynikiem tej fobii,ale taka jest specyfika forum płockiego i Płocka. Trzeba łowić sygnały które dotyczą najważniejszych firm w mieście - one stanowią o jako takiej sile tego miasta na arenia krajowej.
        • konrad_wp Re: Ok. Nigdy więcej "plotek" 15.12.04, 16:32
          A czy ta fobia jest uzasadniona ?? Co nam takiego przenieśli do Warszawy ?? Nie mówię tu bynajmniej o roku 1999 bo przy utracie statusu miasta wojewódzkiego jasne było że część urzędów zostanie przeniesiona - ale poza tym ?? Ja wiem bodajże tylko o jednej firmie która działała w Płocku ale się spaliła i właściciel postanowił odbudować ją tyle że na Dolnym Śląsku ...
        • stuntman Re: Ok. Nigdy więcej "plotek" 15.12.04, 16:40
          Zgadzam się że taka fobia istnieje, a nasze codzienne życie obfituje w
          doniesienia, które skutecznie uniemożliwiają spokojne oczekiwanie na tą czy
          inną inwestycję. Niestety ale nasi lokalni politycy w swych działaniach wciąż
          dostarczają nam powodów do plotek i niepewności, chociażby ostatnie wydarzenia
          związane z Max-Filmem i CC, halą widowiskową, notorycznymi opóźnieniami w
          inwestycjach typu amfiteatr, Tumska, Jagiellonka, drogi dojazdowe (przykładów
          można by podawać więcej). Sami przecież stosujemy na FPI zasadę "nie uwierzę
          dopóki nie zobaczę ogrodzonego placu budowy", chociaż ostatnio bardziej "nie
          uwierzę dopóki nie zobaczę rozpoczętej budowy" i miejmy tylko nadzieję że nie
          będziemy musieli mówić "nie uwierzę dopóki nie zobaczę zakończonej inwestycji".
          • konrad_wp Re: Ok. Nigdy więcej "plotek" 15.12.04, 17:54
            Przyznam szczerze że ja jestem nieskażony jakimikolwiek fobiami :-) Wkurzają mnie tylko politycy-nieudacznicy ale nie ma co się dołować bo tak jest w całej Polsce - nawet w tej mitycznej Warszawie ciągle wychodzą na wierzch jakieś afery , mnóstwo inwestycji nawet pozostaje na planach,jest wstrzymywana lub w najlepszym wypadku opóźniona. Głowa do góry - to jest po prostu POLSKA!
            • fredifre Re: Ok. Nigdy więcej "plotek" 15.12.04, 21:39
              nie eleganacja FRACJA
      • czytelnik.prasy Budynek PERN będzie - ale trochę tańszy. 20.12.04, 17:46
        Na szczęście "plotki" okazały się zupełnie nieprawdziwe. Budynek PERN będzie,tylko tańszy - będzie miał nieco obniżony standard,zamiast kosztować 70 mln zł w "full wypas" wersji - będzie kosztował 50 mln zł,to i tak nieźle - bo na początku miał kosztować 25 mln zł,projekt się rozbuchał aż do 70 mln,ale teraz koszty będą przycięte. Nie będzie trzypoziomowego garażu,nie będzie budynkiem klasy A i nie będzie superinteligentny,nie wszyscy będą mieli własne przeszklone pokoje - większość będzie pracować na otwartej przestrzeni (pewnie jak to jest na filmach). Słowem budynek będzie trochę przeprojektowany. (informację zaczerpnąłem z 'ntp').
        • konrad_wp Re: Budynek PERN będzie - ale trochę tańszy. 20.12.04, 17:52
          Nie kumam przecież ten budynek od początku miał kosztować 25 mln , skąd aż takie rozbieżności ??
    • piotrploc Re: Zagrożone inwestycje 05.01.05, 07:52
      Tzw Sukiennice Płockie.
      Dziś Gazeta doniosła o rozpoczęciu budowy osiedla Zagroda na Podolszycach
      Południe. Kładzie to kres projektowi budowy tzw sukiennic przez SM Chemik.
      Wybudowano jeden blok z podcieniami (ten, gdzie mieści się Roma). Widziałem
      kiedyś projekt, z którego wynikało, że bliźniaczy budynek ma stanąć
      naprzeciwko. Miały one zamykać z dwóch stron przyszły Pasaż Paderewskiego.
      Trochę szkoda, że nic z tego nie wyszło.
      • kei Re: Zagrożone inwestycje 05.01.05, 09:42
        W tej chwili te "niby-sukiennice" wygladaja mocno paradoksalnie - z jednej
        strony podcienie, z drugiej bloto i kaluze;)
      • stuntman Re: Zagrożone inwestycje 05.01.05, 16:30
        Przyznam, że nie słyszałem wcześniej o tym pomyśle. Fajnie by było gdyby
        podolszycki deptak przebiegał pomiędzy dwoma tak ukształtowanymi budynkami,
        dawałoby to pewnie efekt porównywalny do niektórych fragmentów Tumskiej. Ale
        może koncepcja nowego osiedla uwzględnia to rozwiązanie, przecież w GW napisano
        że w końcu będzie widać w którym miejscu deptak w ma przyszłości przebiegać.
        • konrad_wp Re: Zagrożone inwestycje 05.01.05, 16:33
          No właśnie miałem to samo napisać. Wyraźnie napisali że deptak powstanie więc tym lepiej że te ugory w końcu ktoś zabuduje. Ciekawe tylko jak ma wygladać wspomniany "ciąg spacerowy" z Podolszyc Płd na Płn - logicznym rozwiązaniem byłaby kładka nad Wyszogrodzką.
          • piotrploc Re: Zagrożone inwestycje 06.01.05, 07:50
            Deptak powstanie, ale nie wiadomo co stanie naprzeciwko bloku Chemika i czy
            to "coś" też będzie nawiązywało stylem do już istniejącej zabudowy. To rola
            architekta miasta, żeby postawić odpowiednie warunki inwestorowi. Może np
            zarządać, aby nowy blok miał również arkady.
            • stuntman Re: Zagrożone inwestycje 06.01.05, 17:25
              Ja jeszcze w sprawie tych arkad - jeśli deptak będzie biegł równolegle do tego
              bloku z podcieniami to musi chyba zakręcić przed samą ul. Czwartakó w stronę
              planowanego centrum rozrywki, inaczej zakończy się niechybnie na zapleczu
              OBI :) Ktoś może orientuje się jaki ten deptak będzie miał przebieg?
            • stuntman Re: Zagrożone inwestycje 23.01.05, 21:54
              Bardzo jestem ciekaw czy budynek naprzeciwko, który wkrótce powstanie, będzie
              również posiadał arkady, ale z wypowiedzi można wysunąć ostrożne wnioski, że
              tak może się stać, no i przynajmniej wiemy już którędy przebiegać będzie deptak:

"Powstanie bloków zaplanowano od 1994 r. - mówi wiceprezes spółdzielni
              Krzysztof Marcinkiewicz. - 20 metrów to niemało. Między domami powstanie
              zapowiadany pasaż, będą drzewa, ławeczki, dużo zieleni."

miasta.gazeta.pl/plock/1,35681,2508309.html
              • konrad_wp Re: Zagrożone inwestycje 23.01.05, 22:04
                Żeby tam powstał deptak na parterach budynków MUSZĄ być lokale użytkowe - inaczej deptak będzie , ale tylko i wyłącznie dla ludzi którzy tam mieszkają. Jak jest obecnie ?? W tych istniejących budynkach są jakieś punkty usługowe itp ??
                • stuntman Re: Zagrożone inwestycje 23.01.05, 22:10
                  Kiedy tam ostatnio zachodziłem, takowe się znajdowały (byłem w sklepie z
                  odzieżą męską, przyznam że dawno). Nie było wprawdzie tych sklepów dużo, ale to
                  z pewnością ze względu na mało atrakcyjne jak na razie położenie. Kiedy zbudują
                  deptak, a naprzeciwko powstanie nowe osiedle, z pewnością zacznie tam
                  uczęszczać więcej ludzi, bo jak na razie to nie ma zbytnio dokąd tamtędy
                  chodzić. Wtedy automatycznie lokale użytkowe wypełnią się najemcami, a
                  Podolszyce zyskają bardzo fajne i atrakcyjne miejsce.
                • werdan Re: Zagrożone inwestycje 23.01.05, 22:10
                  > Jak jest obecnie ?? W tych istniejących budynkach są jakieś punkty usługowe itp ??

Sa. Na parterze sa tzw. arkady z samymi lokalami uslugowymi, sklepami, etc.
                  • konrad_wp Re: Zagrożone inwestycje 24.01.05, 00:40
                    No to jeśli wszystko dobrze pójdzie będziemy mieli nowy deptak a wtedy chyba Podolszyce stracą miano sypialni.
                    • stuntman Re: Zagrożone inwestycje 10.02.05, 22:11
                      Wcześniej deptak ten miał mieć 27 metrów szerokości, po perturbacjach w tym
                      rejonie ma mieć 18 metrów, czyli mniej więcej tyle (podobno) co Tumska. Jeśli
                      rzeczywiście tak będzie to raczej można się cieszyć, jednak wciąż mnie frapuje
                      jak zostanie rozwiązany przebieg tego deptaka pomiędzy OBI, a wirtualnym
                      centrum rozrywki??
                      • konrad_wp Re: Zagrożone inwestycje 10.02.05, 22:25
                        Zwłaszcza że z jednej strony będzie zaplecze OBI czyli częśc najmniej reprezentacyjna ... szczerze mówiąc jakoś tego nie widzę. Obawiam się że deptak zakończy się na Czwartaków...
                      • czytelnik.prasy Re: Zagrożone inwestycje 10.02.05, 22:27
                        W teorii i mglistych "renderingach" przedstawionych w marcu 2003 budynek głównej
                        części centrum wirtualnego miał się stykać tyłem z ogrodzeniem OBI,więc deptak
                        może przebiegać przez plac przed tym budynkiem,a pomiędzy pomniejszymi
                        budynkami, Trudno sobie wyobrazić by deptak przebiegał koło ogrodzenia OBI.
                        Wirtualny deptak przebiegający przez wirtualne centrum rozrywki i wirtualną
                        kładką przejdziemy na drugą stronę realnej Wyszogrodzkiej by znaleźć się w
                        wirtualnej galerii płockich kupców... :-)
                        • konrad_wp Re: Zagrożone inwestycje 10.02.05, 22:29
                          W takim razie będzie musiał skręcać bo gdyby biegł prostopadle do Czwartaków to trafiłby wprost na OBI
                          • piotrploc Re: Zagrożone inwestycje 11.02.05, 07:56
                            Zgadzam się z przedmówcą.
                            Nigdzie nie będzie skręcał, tylko skończy się na Czwartków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka