Dodaj do ulubionych

Remont Tumskiej

09.01.05, 22:02
Zakładam wątek gdyż upragniona rewitalizacja coraz bliżej. Według planów pierwszy etap powinien trwać tylko 10 miesięcy od chwili wyłonienia wykonawcy - czyli króciutko. Mam nadzieję że forumowicze którzy bywają na Tumskiej trochę częściej niż ja poinformują jak już coś zacznie się dziać :-)
PS. Mam dziwne przeczucie że archeolodzy narobią smrodu tzn znajdą coś, jakiś przedwojenny kapsel od piwa i będą szukać skarbów nie wiadomo jak długo ...
Obserwuj wątek
    • werdan Re: Remont Tumskiej 09.01.05, 22:17
      Moje zdanie na temat badan archeologicznych jest calkowicie odmienne. Jest to
      jedyna okazja przeszukania tego obszaru. Niech szukaja, moze znajda jakis
      interesujacy kawalek historii naszego miasta. Zycze im sukcesow.
      • konrad_wp Re: Remont Tumskiej 09.01.05, 22:30
        Nie jestem przeciwko nim,niech szukają i znajdują co mają znaleźć - byle szybko ... pamiętam jak trwały badania archeologiczne naprzeciwko Empiku ... trwało to miesiącami ...
    • konrad_wp Re: Remont Tumskiej - może za pieniądze z UE ? 12.01.05, 18:41
      150 mln euro z Unii Europejskiej w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego (ZPORR) otrzymają w ciągu najbliższych trzech latach bezpośrednio na rewitalizację polskie miasta - poinformował we wtorek w Gdańsku dyrektor Związku Miast Polskich Andrzej Porawski.
      dalej

Jak dodał, jest jednak także możliwość pozyskania środków unijnych na rewitalizację z innych niż ZPORR funduszy strukturalnych.

"Trzeba tylko odpowiednio skonstruować te projekty np. w kierunku tworzenia nowych miejsc pracy. Dużo zależy od inwencji samorządów" - powiedział Porawski, który gościł we wtorek w Gdańsku na konferencji regionalnej dotyczącej rewitalizacji.

Podkreślił, że coraz więcej polskich miast prowadzi rewitalizację w sposób strategiczny, a nie tylko w ramach doraźnych akcji. Jako przykład "totalnej rewitalizacji" podał Borne-Sulinowo (Zachodniopomorskie), gdzie po II wojnie światowej przez kilkadziesiąt lat funkcjonowała baza i poligon wojsk radzieckich.

"To położone w lesie miasto miało na początku lat 90. zero mieszkańców. W tej chwili ma sześć tysięcy. I wszystkie funkcje, które zostały w tamtą zniszczoną przestrzeń zurbanizowaną wprowadzone, są zupełnie nowe. W 95 proc. pieniądze na przywrócenie tej miejscowości do życia pochodziły od ludzi i firm, które się tam wprowadzały" - zaznaczył Porawski. (PAP)

---------------------------------
      150 mln euro to spora suma , może coś nam skapnie ?? W każdym razie mielibyśmy na co wydawać - Tumska , rewitalizacja kamienic przy Kwiatka....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka