Dodaj do ulubionych

Erabud wraca do gry...

14.02.05, 20:37
ciekawe co to oznacza dla inwestycji w Płocku i czy wreszcie coś ruszy z
miejsca.
poniżej jak coś link do artykułu z GW:
miasta.gazeta.pl/plock/1,35681,2552639.htmlpzdr

Obserwuj wątek
    • konrad_wp Re: Erabud wraca do gry... 14.02.05, 20:41
      Może wreszcie ...

Już napisałem że najlepszym wyjściem byłoby dogadanie się Erabudu z CC ale jak już Czytelnik nam przypomniał , nie chcieli oni "peryferyjnej" lokalizacji. Poza tym , nie wiadomo jak zareaguje na fakt wybudowania konkurencyjnego multipleksu , wielki orędownik CC , wiadomo kto.
      • czytelnik.prasy "Erabud wraca do gry"-ale to już było 2 lata temu 13.03.05, 20:56
        Tak to miało wyglądać dwa lata temu,orientacyjny koszt i metraż tego przedsięwzięcia,tak czy inaczej minęła już druga rocznica niebudowania przez Era-Bud,w lutym prezes E-B powiedział w wywiadzie że potrzebuje miesiąca-dwóch na przemyślenia i decyzje,ale by go nie trzymać za słowo...

"Centrum rozrywkowe pochłonie 55-60 mln zł
        23 kwietnia 2003
        Bartosz Hanus
        W czerwcu 2004 r. warszawska spółka deweloperska Erabud planuje uruchomienie centrum rozrywkowo-handlowego w Płocku. Jest to kolejny etap przedsięwzięcia, które ma być zrealizowane do maja 2005 r.W płockiej dzielnicy Podolszyce Południe powstaje centrum rozrywkowo-handlowo-usługowe. Przetarg na zagospodarowanie terenu o powierzchni ponad 10,5 ha, wygrała firma Erabud z Warszawy. Od 2000 r. spółka zrealizowała dwa etapy inwestycji — hipermarkety Auchan i Obi. Obecnie inwestor przygotowuje się do realizacji kolejnego etapu przedsięwzięcia, czyli budowy kompleksu rozrywkowo-handlowego.Nowy obiekt powstanie na działce o powierzchni 2,3 ha. Pierwsza faza budowy obejmuje powstanie parkingu podziemnego na ponad 460 miejsc oraz budynku o charakterze rozrywkowo-handlowym o trzech kondygnacjach, mieszczącego czterosalowe kino oraz kręgielnię. Powierzchnia użytkowa całości ma wynieść prawie 10,1 tys. mkw.
        — Rozpoczęcie prac planujemy na trzeci kwartał 2003 r. Ich zakończenie planujemy w połowie 2004 r. — mówi Krzysztof Janiak, dyrektor ds. budownictwa i nadzoru inwestycyjnego w Erabud.Kolejna faza, której realizacja rozpocznie się w przyszłym roku, obejmuje wzniesienie dwóch pawilonów handlowo-usługowych o dwóch lub trzech kondygnacjach i powierzchni użytkowej prawie 2 tys. mkw. Ostatni etap budowy przewiduje powstanie budynku o dwóch kondygnacjach, o powierzchni użytkowej 5,9 tys. mkw., który będzie pełnił funkcje handlowo-usługowe. Na części obiektu zostaną nadbudowane kondygnacje mieszkaniowe. Zakończenie całości przedsięwzięcia planowane jest na maj 2005 r.
        Z inwestycji zadowolone są władze miasta.
        — W Płocku nie ma jeszcze obiektu oferującego tego typu usługi. Dlatego nie stanowi on zagrożenia dla miejscowych przedsiębiorców. Liczymy także na powstanie nowych miejsc pracy — mówi Tomasz Kolczyński, wiceprezydent Płocka.
        Właścicielem terenu jest obecnie Miejskie Towarzystwo Budownictwa Społecznego w Płocku. W momencie wydania pozwolenie na budowę akt własności uzyska Erabud.
        Szacowany koszt przedsięwzięcia to 55-60 mln zł. Inwestycja finansowana będzie ze środków własnych firmy oraz kredytów bankowych."
    • abrakadaber Re: Erabud wraca do gry... 14.02.05, 20:41
      oczywiście wkradł mi się mały błąd w linku za co przepraszam.
      ponizej już właściwy
      miasta.gazeta.pl/plock/1,35681,2552639.html
    • konrad_wp Re: Erabud wraca do gry... 20.02.05, 12:21
      Wszedłem sobie na stronę www.kinoland.pl , nie dość że nie można się nic dowiedzieć o samym kinie (ile sal , miejsc) to na dodatek repertuar mają po prostu żałosny - w tygodniu 18.02-24.02 grają tylko dwa filmy na okrągło. Wnioskuję stąd że mają max 2 sale bo przecież gdyby mieli więcej to by coś tam puszczali. Zaczynam chcieć żeby umowa pomiędzy Kinolandem a E-B przestała obowiązywać...
      • czytelnik.prasy Re: Erabud wraca do gry... 20.02.05, 15:54
        Zgadza się,mieli pięć sal,pozostały dwie - resztę chcieli przenieść do Płocka -
        wynika z tego że 5 - 2 = 3 :-) No i te fotele które mieli przywieźć do Płocka w
        grudniu 2003 też muszą pochodzić stamtąd. Nikt nie broni im budować tego,tylko
        oczywiście w centrum miasta musi wcześniej powstać "normalny" multipleks,a to
        może być dodatkową zapchajdziurą. Koniński obiekt był na razie pierwszym i
        ostatnim objawem ambicji poznańskiej instytucji filmowej.
        • konrad_wp Re: Erabud wraca do gry... 20.02.05, 16:05
          Ale tak naprawdę nie wiemy w ogóle czy Kinoland dalej chce rozbudowywać swoją , jak to Gazeta śmiesznie określiła - sieć kin. Mowa o Kinolandzie była wtedy gdy w Koninie nikt jeszcze nie myślał o zamianie sal kinowych na sklepy - i wbrew pozorom te fotele które od dłuższego czasu są w Płocku nie są chyba z Konina bo Gazeta wyraźnie pisała że E-B przywiózł je z Warszawy.
    • fredifre Re: Erabud wraca do gry... 01.04.05, 08:26
      Panowi niemożliwe stało się rzeczywistością dziś widziałem na własne oczy
      przyjechały pierwsze koparki równać teren a więc wreście Erabud wraca do gry
      • stuntman Re: Erabud wraca do gry... 01.04.05, 09:18
        I teraz pytanie - czy ty nam robisz prima aprilis czy Erabud?? :))
      • konrad_wp Re: Erabud wraca do gry... 01.04.05, 09:19
        Prima aprilis ?
        • konrad_wp Re: Erabud wraca do gry... 01.04.05, 09:27
          Ludzie niech ktoś potwierdzi albo zaprzeczy !!!!!!!!!! ;-)
      • konrad_wp Re: Erabud wraca do gry... 01.04.05, 18:41
        CZY KTOŚ MOŻE WRESZCIE NAPISAĆ CZY FREDFIRE ZROBIŁ SOBIE "MAŁY" ŻART ???
        • abrakadaber Re: Erabud wraca do gry... 01.04.05, 19:07
          niestety muszę Was zmartwić... ale wkrętka niezła :) aż poszedłem sprawdzić:)
          pzdr
          • konrad_wp Re: Erabud wraca do gry... 01.04.05, 19:11
            Ehhhh ... ja to się martwię o Czytelnika ... czy po przeczytaniu posta Fredfire nie padł gdzieś tam z wrażenia pod stolik ... :-)
            • czytelnik.prasy Re: Erabud wraca do gry... - Prima Aprilis 01.04.05, 20:13
              Nie mogło być lepszego żartu - ni grama maszyny budowlanej. Mnie ta "inwestycja" ani ziębi ani grzeje - to po prostu kompromitacja dla tej firmy - już od października - kiedy ogrodzili plac. Ta inwestycja stoi daleko w rankingu najbardziej oczekiwanych i wiarygodnych - dawno już mi się przejadała.
              Tak więc nie padłem z wrażenia tylko sprawdziłem naocznie po południu :-)
              • fredifre Re: Erabud wraca do gry... - Prima Aprilis 02.04.05, 07:18
                przepraszam jesli komuś zrobiłem nadzije
                • czytelnik.prasy Re: Erabud wraca do gry... - Prima Aprilis 02.04.05, 08:27
                  Teraz na topie będą tematy :
                  - czy , kiedy , jak Przedwiośnie + Hortex
                  - czy , kto , jak , kiedy Nowy Rynek
                  Inwestycja Era-Budu miała swoje pięć minut albo nawet trzy lata - napisano o niej wszystko - lecz nadal nic nie wiadomo - jej ewenetualne rozpoczęcie będzie miało takie samo znaczenie jak rozpoczęcie budowy kolejnego pawilonu czy bloku gdzieś w mieście - a co to miało nie być ;-)
                • stuntman Re: Erabud wraca do gry... - Prima Aprilis 02.04.05, 08:28
                  Ale to był chyba wyjątkowo udany żart, skoro tyle ludzi przez tyle czasu nie
                  było do końca pewnych czy to prawda czy podpucha :) O to chyba chodzi na Prima
                  Aprilis, żeby kogoś solidnie wpuścić w maliny.
                  • konrad_wp Re: Erabud wraca do gry... - Prima Aprilis 02.04.05, 09:27
                    Swoją drogą , nawiązując do tematu - ja stawiam sprawę tak : jeśli w przeciągu najbliższego miesiąca nic nie zacznie się dziać na tym placu będzie to znaczyło , że nic tam nie powstanie a biorąc pod uwagę że miasto sprzedało ten teren stan ten będzie trwał baaaardzo długo ....
                    • czytelnik.prasy Re: Erabud wraca do gry... - Prima Aprilis 02.04.05, 13:17
                      No i raczej nie słuchajmy głosów oponentów - które jeszcze rok temu miały sens - po co nam multikino w miejscu X,Y,Z skoro (o ile komuś tam wiadomo) budowa na Podolszycach się rozpoczęła ;-) No i poza tym głosy - multikino na Podolu tylko tam,nawet jeśli nie za sprawą E-B to za sprawą kogoś innego - też są już pozbawione podstaw - w końcu teren należy do E-B - a znając życie - jeśli dałoby się tam postawić jeszcze trzeci hipermarket - prócz Obi czy Auchan - E-B z chęcią by sprzedało pod niego teren - zarabiając na tym kilka mln zł ;-) No ale to nie może mieć miejsca - nikt by się na takie rozwiązanie nie zgodził ;-)
    • werdan Re: Erabud wraca do gry... 10.04.05, 12:45
      Przegladalem kilka stron w necie i natrafilem na fajny artykul o tej inwestycji.

[...]
      16 maja 2000 roku podpisana została umowa między MTBS, a warszawską firmą
      developerską ERABUD na dzierżawę 11 ha terenu przy ul. Wyszogrodzkiej.
      [...]
      W umowie zawartej pomiędzy ERABUD spółka z o.o. a MTBS spółką z o.o. –
      poinformował nas Krzysztof Janiak, dyrektor ds. Budownictwa i Nadzoru
      Inwestycyjnego ERABUD – strony określiły jako ostateczny termin zakończenia
      całej inwestycji budowy Centrum Handlowo – Usługowo – Rozrywkowego na 16 maja
      2005 rok. [...]

To juz w przyszlym miesiacu :D Hurrrraaaa ....

• czytelnik.prasy Re: Erabud wraca do gry... 10.04.05, 13:03
        Też to gdzieś czytałem. Już niedługo,hura ;-)
        Poważnie mówiąc - przed tym terminem dowiemy się jedynie - czy,co i jak. Co czy i jak wyjaśnia się już od 5 lat - i końca tego procesu nie widać.
        Jednak widzę jeszcze szansę - że zdążą na 16 maja b.r. - nad morzem na plażach w sezonie są takie duże dmuchane zjeżdzalnie dla dzieci ;-) Przywiozą takie dmuchane centrum z dmuchanym multikinem,kręgielnią,dmuchanym garażem podziemnym i innymi dmuchanymi atrakcjami,zapuszczą agregaty - i powstanie nam centrum rozrywki jak z obrazka ;-) na 16 maja 2005.
        • konrad_wp Re: Erabud wraca do gry... 10.04.05, 13:14
          Szczerze mówiąc ja tego właśnie się spodziewałem - przecież prezes E-B wyraźnie
          powiedział , że sytuacja się zmieniła (planowane jest centrum na NR , nowe
          Przedwiośnie) i ówczesny projekt centrum na Podolszycach być może trzeba będzie
          zmienić. Wiadomo , że proces ten musi potrwać i to raczej czas dłuższy niż
          krótszy ... spodziewam się że chaszcze będą w tym miejscu rosły jeszcze długo ...
          • czytelnik.prasy Re: Erabud wraca do gry... 10.04.05, 13:25
            E-B już dawno zeszło z pierwszego planu naszych oczekiwań. Można raczej mieć żal do mediów lokalnych - które nakręcały nas wizją tego bliżej nieokreślonego wspaniałego centrum rozrywki (przypomnijmy sobie wizualizacje i barwne opisy słowne). Moim zdaniem - proces przeprojektowywania ruszy od nowa,prace pewnie się rozpoczną za rok,a powstanie coś co będzie można określić - z dużej chmury mały deszcz - pod względem architektury czy kubatury pewnie coś a'la Panorama Płocka - E-B dał zapewne za wygraną - zresztą w NTP opisano to centrum jako "kręgielnie i restauracje" - coś ta inwestycja nie ma szczęścia - moim zdaniem wynika to z tego że E-B jest za małą firmą i za mało renomowaną by budować prawdziwe i atrakcyjne centra handlowo-rozrywkowe. Podolszyce były jednym z ich pierwszych zleceń - a pośrednictwo w postawieniu dwu najtańszych modeli hal hipermarketów to nie powód do dumy. Można to nazwać wielką improwizacją. Oni już osiągnęli to co chcieli - zacznijmy teraz zastanawiać się nad Przedwiośniem i Nowym Rynkiem. Nad E-B trzeba dalej przejść do porządku dziennego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka