Dodaj do ulubionych

Refleksja młodego płocczanina ;-)

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.05, 19:33
Byłem dziś w Warszawie - obserwowałem ją zza szyby autobusu,mam parę naiwnych
pytań :
1) czemu tam paliwo jest w takiej samej cenie lub tańsze nawet?
2) czemu tam na każdym rogu jest KFC a my nie możemy marzyć nawet o
JEDNYM,JEDYNYM ?
3) czmemu tam na każdej ulicy jest Sphinx - a u nas mówi się o zamknięciu
jedynego na Tumskiej - bo miasto chce oddać lokal pss a ci chcą tam zrobić
sklep spożywczy taki jak jest na każdym osiedlu?
4) czemu tam nowoczesnych kin - multipleksów - więcej niż w Płocku kiosków
Ruchu,a u nas może coś będzie za rok,a przez rok nic nie będzie?

Pod wyżej wymienionymi względami od innych cywilizowanych miast Płock dzielą
lata świetlne.Niestety. Chcę by był jedyny Sphinx - nikt go nie zamykał,by
szybko powstało KFC,nawet jedyne,oraz multipleks,także jedyny. Więcej nie
chcę.
Obserwuj wątek
    • Gość: grv Re: Refleksja młodego płocczanina ;-) IP: *.class147.petrotel.pl 18.05.05, 19:41
      czemu w centrum warszawy pelno jest zebrakow i narkomanow a na centralnym mlodzi
      chlopcy handluja dupami?
      czemu wszyscy gdzies biegna i sie spiesza?
      czemu w KFC smierdzi?
      czemu czemu czemu?

wez mlody czlowieku sie spakuj,jedz do warszadki i jej smrodu
      szybko zatesknisz za nasza prowincja i jej klopotami

pozdr.
      • Gość: refleksje Re: Refleksja młodego płocczanina ;-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.05, 19:58
        Zgadza się - za warszafką nie tęsknie - byłem tam tylko w celach "służbowych" -
        a naszła mnie taka refleksja po prostu,wolę mieszkać w Płocku niż w Warszawie
        tak naprawdę.
    • Gość: loleksrolek Re: Refleksja młodego płocczanina ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 19:44
      Gość portalu: refleksje napisał(a):

> Byłem dziś w Warszawie - obserwowałem ją zza szyby autobusu,mam parę naiwnych
      > pytań :
      > 1) czemu tam paliwo jest w takiej samej cenie lub tańsze nawet?
      > 2) czemu tam na każdym rogu jest KFC a my nie możemy marzyć nawet o
      > JEDNYM,JEDYNYM ?
      > 3) czmemu tam na każdej ulicy jest Sphinx - a u nas mówi się o zamknięciu
      > jedynego na Tumskiej - bo miasto chce oddać lokal pss a ci chcą tam zrobić
      > sklep spożywczy taki jak jest na każdym osiedlu?
      > 4) czemu tam nowoczesnych kin - multipleksów - więcej niż w Płocku kiosków
      > Ruchu,a u nas może coś będzie za rok,a przez rok nic nie będzie?
      >
      > Pod wyżej wymienionymi względami od innych cywilizowanych miast Płock dzielą
      > lata świetlne.Niestety. Chcę by był jedyny Sphinx - nikt go nie zamykał,by
      > szybko powstało KFC,nawet jedyne,oraz multipleks,także jedyny. Więcej nie
      > chcę.

Mlody Płoczczaninie.
      Tak jest gdyz Warsawa jest miastem około 20 krotnie większym niz Płock
      pod względem ludności.
      Ludzie w Warszawie wśrednio zarabiają więcej niż ludzie w Płocku i jest ich więcej(tych ludzi). Dlatego tworzone sa miejsca by warszawiacy mmieli gdzie wydawać swoje pieniądze.
      Jednakże nie w tym leży problem.
      Wydaje mi się, że problem to własnie ludzie dla których KFC, SFINX i multikino
      to znak "fajności " miasta.
      Problemem są właśnie ludzie, którzy nic więcej oprócz tych przybytków nie chcą.
      którzy chcąc coś więcej niz ogródki piwne otwarte do 24 stworzyllby elitę
      intelektualna tego miasta i wytyczali nowe kierunki jego rozwoju.
      Niestety w Płocku takiego czegoś nie ma .
      Wiekszość energicznych ludzi wyjechało.
      Ci co zostali i cos im sie chce robią przysłowiową dobra robote lecz póki cos efektow nie ma .
      Byc może w przysłości dzięki temu że w Płocku będą ludzie z szerokimy
      horyzontami myslowymi Płock będzie na tylwe bogadym i dostatnim miastem, że
      KFC będzie więcej noiż kiosków ruchu
      tworzy się więcej
      • konrad_wp Re: Refleksja młodego płocczanina ;-) 18.05.05, 20:00
        Z tymi 20 razami to troszkę przesadziłeś :-) Powiedzmy , że 13 wystarczy ;-))))
      • Gość: refleksja Re: Refleksja młodego płocczanina ;-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.05, 20:07
        No może nie 20 razy większym - ale kilkanaście - może 13 może 15 razy większym.
        Zarabiam pieniądze - na pewno o fajności miasta nie świadczą przybytki które tu
        wymieniłem,ale wybacz - nie rozumiem dlaczego miałbym być pozbawiony
        przyjemności wydania 20 pln raz na jakiś czas w Sfinksie - dlatego że ktoś
        wymyślił by przerobić go na spożywczak? Dlaczego mam sobie raz na jakiś czas
        nie zjeść w KFC? Dlaczego mimo tylu szumnych zapowiedzi nie ruszyła budowa
        multipleksu? Skoro w Warszawie jest 20 multipleksów,20 KFC,20 Sphinxów - ja
        chciałbym po 1/20 każdego z nich. Nie samymi szerokimi horyzontami żyje
        człowiek,brak przybytków na pewno nie wpływa na zwiększenie poziomu fajności
        miasta. Chyba pamiętasz czasy - gdy w Płocku była jedna czy dwie pizzerie,jeden
        czy dwa puby,więc może je pozamykajmy,po co nam one ? I wróćmy do słodkich
        czasów początku czy połowy lat 90-tych ?
        • Gość: lolosrolo Re: Refleksja młodego płocczanina ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 20:43
          No jasne nikt nikogo nie chce pozbawiać możliwości zjedzenia
          kurczaka za dwie dyszki.
          Jasne , że możliwośc wyboru wpływa dodatnio na jakośc
          proponpowanych produktów.
          Chciałem tylko napisać, że być może są rzeczy
          od, których w Płocku trzeba zmienić - by
          póxniej móc jeść do woli w kfc czy gdzie kto chce.
          Po prostu mądrzejszi wykształceni ludzie, o otwartych
          horyzontach to bogate miasto do którego pchają się usługodawcy.
          Własnie tego brakuje u nas
    • Gość: lolo [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 06:40
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: ads Re: Refleksja młodego płocczanina ;-) IP: *.c158.petrotel.pl 19.05.05, 20:32
      to straszne
    • Gość: http Re: Refleksja młodego płocczanina ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 20:49
      odpowiedż jest prosta: ano temu że KFC nie chce mielic kury dla Ciebie w
      Płocku, Sfinks jak będzie chciał i miał to może, itd. itp.
      • Gość: 30 Re: Refleksja młodego płocczanina ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 21:44
        Odpowiedź jest jedna czemu? PIS warszawski nie lubi Płocka mimo że tu i tam
        rządzi ta sama partia. Warszawiacy trakują Płock jak prowincję a Płocczanie
        tzn. ratusz Płocka zgadza się z tym stwierdzeniem. Waarszawiacy przyjeżdzają do
        Łącka pojeździć konno odpocząć w Zdworzu przy węgorzu
    • Gość: długopisem refleksja starego Płocczanina IP: *.plock.mm.pl 19.05.05, 22:00
      1)dlaczego w Warszawie na pierwszej lepszej ulicy jest tyle "żółtków"
      2)czemu tyle dziur w drogach - znacznie więcej niż w Płocku
      3)czemu tak dużo łysych z pałami i tylko blużnią i palą
      4)czemu tyle złośliwości w śród ludzi

• Gość: joe Re: refleksja starego Płocczanina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 23:32
        1) bo Wawa jest miastem dość tolerancyjnym i tam to są po prostu mieszkańcy, a
        nie "żółtki"
        2) ja tam bym nie miał nic przeciwko, żeby po Płocku jeździło się tak jak po
        Warszawie
        3) byłeś Ty w ogóle kiedyś w stolicy?
        4) hmmm.. złośliwość jest wszędzie, nie tylko w Warszawie

• Gość: eSTe Re: Refleksja młodego płocczanina ;-) IP: 193.59.95.* 20.05.05, 10:11
      Mnie jako kobietę pracującą do 17 boli to, że po pracy na zakupy mogę się udać
      tylko do Oszona czy Obi. Potrzeba mi sklepów czynnych chociaż do 19...
      Wszystkich. Abym mogła kupić materiał na zasłony, buty (i to nie te za 300) zł.
      Bieliznę, ramki do zdjęć. itp. Aby mieć czas na to by pomarudzić. Wnosze o to
      aby przesunąć godziny otwarcia sklepów i punktów usługowych!!
      • Gość: Mis Re: Refleksja młodego płocczanina ;-) IP: *.wirba.net / 195.116.157.* 20.05.05, 14:43
        Tak jak ktos napisał "nie żółtki" tylko mieszkańcy. A jest więcej mieszkańców w
        wawie niz w Płocku i napewno proporcjonalnie wiecej łobuzów i pseudo mafiozów,
        cwaniakow w Płocku niz w Wawie!
        • Gość: długopisem Re: Refleksja młodego płocczanina ;-) IP: *.plock.mm.pl 20.05.05, 14:58
          aż mnie kusi, żeby Was zabrać do Warszawy i pokazać to jak tam się jeżdzi tzn. ciągle mam na myśli dziury, na Dzwigowej to są już takie, że się jedzie jak po zaoranym polu, co prawda ostatnio wyremontowali nawierzchnię w jednym tunelu ale to nic, jeszcze niedawno na Jerozolimskich przed PKiN w jedną wjechałem a co do jazdy to .. jest jak jest, jak ktoś ma ambicje, żeby maluchem po tujniku jechać 100km/h to proszę bardzo

a łobuzów w Płocku jest i tak mniej
          • Gość: Mała Mi Re: Refleksja młodego płocczanina ;-) IP: 212.244.180.* 20.05.05, 16:25
            Może i mniej w Płocku łobuzów niż w W-wie... a może więcej. Nie wiem - żeby to
            jakoś rozstrzygnąć, potrzebne by byly pewnie jakieś dane policyjne, badania
            statystyczne, etc.
            Natomiast nie ulega wątpliwości, że charakterystyczną cechą Płocka - i to nie
            tylko w porównaniu z W-wą, lecz także z takimi miastami jak Łomża czy Ostrołęka
            (a więc bardziej porównywalnymi niż stolica) - jest ogromna ilość na ulicach
            łysych wyrośniętych młodzieńcach w dresach i bluzach z kapturami.
            Pojęcia nie mam, skąd to się bierze, ale jest faktem: każdy właściwie
            przyjezdny, z ktorym miałam przyjemność rozmawiać, dziwi się, dlaczego tyle tu
            dresów. Natomiast mojemu bratu, kiedy odwiedził mnie w W-wie, nasunęła się
            refleksja zgoła przeciwna: "Jak tu mało dresów jest?".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka