Dodaj do ulubionych

Rekonstrukcja obrony Płocka

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 21:08
na próbach wydawało mi sie inaczej że nie będzie tak super jak dziś naprawde
było git
Obserwuj wątek
    • Gość: karolka Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 21:20
      ja tez wystepowalam jako sanitariuszka :) i rowniez myslalam,z e to nie
      wyjdzie, ale teraz musze przynznac, zeby bylo ok :)
    • Gość: Maciejeś Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 21:28
      nio i przebędziliśmy kacapów :) było super !!!!
      • Gość: łun sam Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: *.plock.mm.pl 19.08.05, 22:41
        piekna rekonstrukcja... ktora pokazuje jak naprawde moglo to wygladac..mometmi
        az cos sie serce sciskalo...jestm za i licze ze za rok znowu zobacze cos tak
        pieknego... gratuluje wszystkim bioracym udzial w rekonstrukcji...troszke malo
        bylo widac ale bylo duzo kamer wiec licze na lokalna tv
        • Gość: Zenon Dylewski -Op Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: *.plock.mm.pl 22.08.05, 18:36
          Nagrałem widowisko kamerą. jest tego 20 parę minut. Chetnie dam za darmo do TV.
          Mozna przecież zebrać wszystkie nagrania wideo. Kilka kamer - widzi inaczej.
          Niestety dałem już UMiasta 3 moje filmy o miejscach pamieci w Płocku. Wyśmiano
          mnie i poniżono. Prosiłem o zapłatę ZAIKSowi za muzykę do filmu PAMIĘTAĆ ABY
          ŻYĆ - ODMÓWIONO MI, PISZĄC, ŻE POZIOM JEST TAK NISKI, ŻE NIE ZACHODZI POTRZEBA
          PŁACENIA ZA MUZKĘ. Nie mają nic i żyją bez kłopotu. Odmówiono na piśmie
          zapłaty symbolicznej kwoty za prawidłową wersję filmu, który miał być
          zmontowany przez profesjonalistę. Ale pochwała - pierwszy raz napisano w
          zaproszeniach .. wojna bolszewicka... znaczny postęp. Gdyby nie ten odwrócony
          krzyż na Kamieniu...
    • Gość: lf Brawo dla harcerzy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 22:55
      Rekonstrukcja historyczna wyszła super! Nim się spostrzegłem wypstrykałem pare
      giga fotek. Pozdrowienia dla wszystkich harcerzy od druha Milkego i jeżdźców ze
      Stowarzyszenia Kawaleryjskiego im. 4. Pułku Strzelców Konnych. W Płocku dzieje
      się coraz więcej. Oby tak dalej.
    • Gość: widz Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 23:17
      było naprawde supe byłem pod ogromnym wrażeniem oby tak dalej Dziekuje
      wykonawcą ze stowarzyszenia i Dzieci Płocka
      • Gość: 30 Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 23:53
        Jak tak dalej pójdzie to bedę głosował o ponowne wybranie na prezydenta Milusia
        choć wydaje się ze za tym stoi w=ce prezydent Kolczyński. Dziś znów zaszczycił
        wizytą widowisko - rekonstrukcje wydarzeń 1920 roku a przzy okazji po
        zakończonym widowisku zjadł kawałek chleba ze szmalcem podanego przez harcerkę
        na dzziedzińcu książnicy płockiej na ogórek kiszony się nie załapał. Mało
        piszecie o artystach płockiego teatru - Spektakl był super szkoda że krótki.
        Oczekuje takich wystepów częściej chociazby w rocznicę śmierci Broniewskiego.
        Kończąc apeluję do władz miasta Chwała Wam że nie zapominacie o historii Płocka
        i o nieżyjących jego bohaterach. Uroczystości na cmentarzu garnizonowym winny
        odbywać się corocznie. Dobrze że nie zapominacie o zmaych ale postarajcie się
        bardziej pamiętać o zywych mieszkańcach tego miasta - Dajcie im miejsca pracy i
        godne zycie. Nie po to nasi przodkowie umierali za Ojczyznę by dziś .........
        kończyli zycie w przytuliskach badź zywili się tym co znajdą w smietniku
    • Gość: Heniek Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 00:48
      ty to juz tyle i bezczelnie oplułeś Milusia 30 ze tylko procesik ci sie nalezy
      glosowanie na Milusia jest zaszczytem i tobie sie nie nalezy
      • Gość: ergo Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 06:13
        Było super![A politykierom takim jak Heniek i 30 mówimy NIE!. Panowie Brak
        wyczucia, nie ten wątek]. Oklaski dla Stowarzyszenia Kawaleryjskiego, ZHP, Pana
        Milkego i Dzieci Płocka. Brawo!
      • Gość: do Heniutka Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: *.c155.petrotel.pl 20.08.05, 10:32
        Mały, wytrzyj nos i leć do mamy.
        • Gość: Heniek Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 10:42
          nie ma, ale ktoś prosił żeby zmienić wątek, uszanujmy jego prośbę, OK ?
    • Gość: śfager Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: *.c155.petrotel.pl 20.08.05, 10:25
      Pytam się po raz ostatni! Gdzie jest w Płocku ulica, zaułek lub jakiś plac
      sławiący bitwę 18 sierpnia 1920r.?
      Zapytam o coś innego, a mianowicie, gdzie jest jakiś pomnik lub tablica
      upamiętniająca te walki mieszkańców naszego miasta?
      Proszę o odpowiedż.
      • Gość: frost Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 12:28
        Jest ulica. "Obroncow Plocka 1920" kolo Stanislawowki. Jak jedziesz od cetrum to
        przed Stanislawowka w lewo, w bok Jachowicza. A tablica to nie wiem czy jest.
        Pozdrawiam!
        • Gość: tutejsza Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 21.08.05, 19:31
          Małe uściślenie: jak jedziesz od centrum, to z alej nie skręcisz w lewo, tylko
          trzeba koło starego ZUS zawrócić, czyli wjechać na jezdnię północną i przy
          sklepie PSS na rogu skręcić w prawo. To właśnie jest ulica Obrońców Płocka 1920
          roku. Jest jeszcze obok prostopadła do niej ulica Lasockiego. To był ksiądz,
          który organizował pomoc medyczną dla walczących w obronie Płocka. Proponuję mały
          spacer krajoznawczy po naszym mieście, te ulice są w centrum miasta, nawet na
          planach ta część miasta nazywa się Centrum-wschód, od teatru to 15 min wolnym
          krokiem. Miłej wycieczki!
        • Gość: ZENON DYLEWSKI -OP Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: *.plock.mm.pl 22.08.05, 18:20
          KILKA LAT TEMU PROWADZIŁEM MIEJSKI KOMITET OCHRONY PAMIĘCI WALK I MĘCZEŃSTWA.
          Zaprojektowałem z prof. Edwardem Widutą TABLICĘ PAMIĘCI NA MURZE DAWNEJ POCZTY,
          NA ULICY 1 MAJA. Na budynku dzisiejszej Książnicy - odmówiono zgody. Na murze
          budynku TNP, przy ul. Grodzkiej- odmówił Prezes TNP, pisząc - NIE DRAŻNIĆ
          MOSKIEWSKIEGO NIEDŹWIEDZIA. oRGINAŁ TEGO LISTU, ZOSTAŁ "PRZEJĘT" PRZEZ ZNANĄ
          OSOBĘ... Kopiec BRATNIA MOGIŁA PRZY TORACH NASTAWNI PKP - ROZPADA SIĘ. nA
          SZCZYCIE JEST JUŻ 3 KRZYŻ BRZOZOWY. nAPISAŁEM BROSZURĘ O TYM KOPCU, ALE OKAZAŁA
          SIE NIEPOTRZEBNA. DRUGA BROSZURA OPISUJĄCA LOSY KRZYŻA 20R., POSTAWIONEGO PRZEZ
          SOLIDARNOŚĆ MZRiP - również nie była potrzebna - nawet SOLIDARNOŚCI. w TYM ROKU
          NIE ZŁOŻYŁA KWIATÓW POD WŁASNYM KRZYŻEM. JESTEM AUTOREM TABLIC NA TYM KRZYŻU.
          TABLICE ZASPAWANO, BYŁY KRADZIONE. Z POWODU MOJEGO NIEPRAWOMYŚLNEGO TEKSTU
          O ...HORDZIE BOLSZEWICKIEJ... PEWNA PANI Z KONSERWACJI, NIE TOLERUJE MNIE...
          TABLICA BĘDĄCA NA KOPCU, JESZCZE NIEDAWNO LEŻAŁA NA CMENTARZU WOJSKOWYM.
          cEMENTOWA TABLICA NA WW CMENTARZU NI NIE MÓWI KTO Z KIM ... O ROKU WYBORCZY?
      • Gość: dwadziewiecel Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: *.c154.petrotel.pl 20.08.05, 19:17
        jest jeszcze ul. harcerza Antolka Gradowskiego, który poległ w obronie Płocka
        (prostopadła do Sienkiewicza i Kolegialnej) oraz tablica na ratuszu
        upamiętniająca nadanie miastu Krzyża Walecznych za bohaterską obronę w 1920
        przez Marszałka Józefa Piłsudskiego.
        Dla zainteresowanych polecam również świetną książkę, wydaną przed rokiem chyba
        przez TNP, p. Gołębiewskiego (członek towarzystwa, historyk i nauczyciel w III
        LO), który opisuję szczegółowo co działo się przed 85 laty w Płocku
        PS.widowisko super,ale nalezy dopracować szczegóły. Świetni zwłaszcza
        chłopcy grający Tadzia i Antolka, no i panowie gający Ruskich. Gratulacje...
    • Gość: plocek Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: *.c156.petrotel.pl 20.08.05, 13:34
      ktoś kiedyś powiedział "maród który nie szanuje swojej historii ni ma przyszłości" ja bym to zmienił - jeśli moge - płoczczanin który nie zna historii swojego miasta nie dba o jego przyszłośc - to było super szkoda że sierpień to miesiąc wakacji - to była naprawdę lekcja historii - dziękuję wszytskim którzy się do tego przyczynili - bez wzdlędu na "pochodzenie" - oby tak dalej
      • Gość: 30 Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 17:17
        odpowiadając na wcześniejszy post: Oprócz ulicy Obrońców 1920 roku (w czasie
        PRL-u) nazwa tej ulicy była tylko Obrońców wydarzenia z roku 1920 upamiętniono
        tablicą przy ul. 1 Maja przy wejściu na plac poczty. W tym własnie miejscu była
        jedna z pięciu barykad,druga była na Kościuszki przy Książnicy Płockiej, trzy
        inne nie usłyszałem niestety z powodu złego nagłośnienia to jedyny feler tej
        rekonstrukcji zdarzeń. Kolejną istniejącą do dnia dzisiejszego pamiątką
        wydarzeń z roku 1920 jest cmentarz garnizonowy. Tu własnie chowano w pobliżu
        mostu powstańców Płocka broniących mostu. Została jeszcze pamięć zyjących -
        myślę o twórcy zespołu Dzieci Płocka harcmistrzu W. Milke - To co powiedział na
        zakończenie rekonstrukcji zdarzeń pan Wacław zapierało dech w sercach a wielu
        płocczanom popłynęłyn łzy z oczu. Doktor który leczył powstańców w Gimnazjum
        Żeńskim przy ul. Kościuszki przeżył II wojnę światową i jeszcze długie lata
        leczył płocczan..
    • Gość: plocczanin WSPANIAŁA LEKCJA HISTORII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 18:29
      Miałem przyjemność obejrzec oba spektakle zarówno na Kosciuszki jak rowniez pod
      pomnikiem Broniewskiego. Jestem mlodym plocczaninem i strach sie przyznac
      niektorych rzeczy nie wiedzialem teraz juz wiem i z calego serca dziekuje
      wszystkim organizatorom a przede wszystkim harcerzom aktorom a przede wszystkim
      dr Milkiemu dzieki ktoremu serce az mieknie.Super sprawa oby co roku tak
      było...Tylko jeden zarzut...lepsze nagłośnienie i skoro to bylo takie widowisko
      moze trzeba bylo pomyslec o np metalowej kontrukcji dla widowni z obu stron bo
      naprawe slaba widocznosc zwlaszcza dla najmlodszych...a przeciez to glownie dla
      nich! Jestem dumny:)...co turysci pomysleli...hihi
      • Gość: niusia Re: WSPANIAŁA LEKCJA HISTORII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 18:44
        Wielkie podziękowania również dla Książnicy Płockiej i jej pracowników których
        nikt tutaj nie wymienił a którzy bardzo pomagali w organizacji tego niebywałego
        wydarzenia.
    • Gość: Tolo Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 20:17
      Wielkie dzięki dla Prezydenta Milewskiego za organizację takich imprez. Ja znam
      prawdziwą historię ofiarnej obrony Płocka przez jego mieszkańców, ale
      większości obywateli Rzeczpospolitej została okłamana w przez władze
      komunistycze, które przekazywały nieprawdziwą historię. Proszę o więcej
      przekazywania prawdziwej historii.
      • Gość: seszel Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 12:00
        Kto chciał to i w czasach PRL doczytał się o historii z 1920r, nikt przeciez
        wtedy ksiązek i dawnej prasy nie rekwirował ani nie palił. A ze wtedy nic się o
        tym głosno nie mówiło to inna sprawa - ale to tylko tak na marginesie.
        Brawa dla organizatorów i dr Milkego szczegolnie za jego słowa po inscenizacji
        no i za jego wychowanków harcerzy i harcerki z zespołu "Dzieci Płocka".
        Podobało mi się przygotowanie ul.Kosciuszki do inscenizacji. Nie wiem czy
        zwrociliscie uwagę na pozaklejane reklamy i znaki wokół książnicy. Należy się
        uznanie za pomysł i wysiłek organizatorów w celu zblizenia wygladu ulicy to tego
        z 1920r. Dzięki temu zabiegowi wprawny fotograf mógł tak kadrowac zdjęcia, ze
        wyglądają jak z tamtej epoki.
    • Gość: ws Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: *.obr.pl / *.obr.pl 22.08.05, 08:00
      Byłem a jakże. Z 8 letnim synem i żoną, którym po godzinie przepychanek udało
      się zobaczyc kawalek inscenizacji. Do kogo taka amatorszczyzna i bałagan na
      planie jest jest kierowany ?. Dla dwudziestu mieszkańców z pierwszego rzędu
      widzów?. Czy tez dla "etatowych" chałturszczików robiących kasę i "dorobek
      twórczy" w tego rodzaju przedsięwzięciach. Trzeba bylo stać troszkę z tyłu aby
      usłyszeć komentarze publicznosci. O stosowanych rekwizytach szkoda mówić -
      połowa nieprzepisowa jak chociażby broń boczna i bagnet na karabinie majora.
      • Gość: 30 Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 08:46
        Krytykować można wszystkich i wszystko. Pomysł super, wykonanie dobre,
        nagłośnienie więcej niż mierne, Oczekuję powtórki w przyszłym roku bez żadnych
        uchybień. Na pochwałę zasługują aktorzy na nagonę zaś osoby odpowiedzialne za
        nagłośnienie i rekwizyty oraz osoby odpowiedzialne za brak widoczności.
        Chałtura ma swój urok podobnie jak makatka wisząca kiedyś w wiejskich
        domach "Jeleń na rykowisku" podsumowując: Więcej takich chałtur - Jeszcze dziś
        mieszkańcy Płocka nie wiedzą co działo się w Płocku w roku 1920.
        • Gość: ws Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: *.obr.pl / *.obr.pl 22.08.05, 09:22
          Obrońca i pochlebca - idealista czy z urzędu ?. Brak komentarza 30 -tki w dn.
          21.08 (niedziela)jeszcze nie przesądza sprawy.
      • Gość: Rogaty Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 09:26
        jak Ci sie nie podoba to nie przychodź nikt Ci nie kazał ćwoku
      • Gość: lf Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 15:47
        Komentować za plecami jest najłatwiej. Następnym razem będzie lepiej. A i w tym
        roku było całkiem dobrze. Przyglądałem się umundurowaniu kozakow na koniach.
        Jestem pełen uznania. Obawiałem się, ze będzie to czysta amatorszczyzna z
        karykaturalnymi gwiazdami z papieru, a tu najprawdziwsze mundury i broń biała.
        Czy ktos moze powiedzieć skąd wzięto rosyjskie umundurowanie? O polskie nie
        pytam bo wiadomo, ze stoi za tym stow. Polonia Militaris.
        Z miejscem dla publicznosci na ul. Kosciuszki zawsze będzie problem, chyba zeby
        udostępnic chodnik po jednej stronie ulicy.
        • Gość: tomasz szydłowski Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 18:40
          umundurowanie kozackie zostało wypożyczone w firmie HERO COLLECTION z
          Poznania.I za tym też stoi fundacja PoloniaMilitaris. Z podziękowaniem za
          piękne słowa i z życzeniami wszystkiego najlepszego - jeden z konnych kozaków
          Tomasz Szydłowski.
          • Gość: ona Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 18:44
            kozacy piszą na forum ?!
            bolszewicy też ?
      • Gość: major (kapral) Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.05, 23:40
        Jakoś z rozpoznawaniem stopni wojskowych to chyba słabo. Uczestnik
        rekonstrukcji "podobny" do majora był kapralem.
        Radzę zamiast narzekać samemu pobiegać w replice uwczesnego munduru i
        wyposażenia. To uczy pokory i szacunku dla naszych przodków.
    • Gość: Werdan Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: 212.243.96.* 22.08.05, 15:54
      Moze ktos umiesci fotki gdzies w necie. Chetnie bym zobaczyl. Niestety nie bylo mi dane ogladac tej rekonstrukcji.
      • Gość: ZENON DYLEWSKI -OP Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: *.plock.mm.pl 22.08.05, 18:00
        Wiele pokoleń rodziło się i umierało w niewoli zaborców, nie znając smaku
        wolności. W 1863r., Moskale rozstrzelali płockiego ucznia Gustawa Ćwirko, który
        walczył w Powstaniu Styczniowym 1863r. W 1920r., walkę o Polskę podjęło
        kolejne pokolenie młodzieży. Walczyli i ginęli w płockich zaułkach, na ulicach,
        barykadach. Ulicach Lwowa. Znamy ich losy i doceniam Ofiarę przez nich złożoną.
        Lecz nie takie powinno być ich życie. Powinno być zwyczajne. I psoty
        uczniowskie, randki i rodzina. Odeszli od nas. Tyle ich żywota zostanie, ile
        pamięci w naszych sercach. Pamięć ożyła 18 sierpnia tego roku przed Książnicą
        Płocką. Organizatorzy i aktorzy rekonstrukcji walki na barykadzie płocczan z
        Moskalami wzbudzili w nas poczucie GODNOŚCI i dumy. Pieśni z barykady
        OBROŃCÓW, podjęli oglądający dramat, płocczanie. Słowa płynęły wzdłuż
        zasłoniętej dymami ulicy…. Jeszcze było słychać szczęk i rżenie koni…
        Wspólnie śpiewane pieśni otworzyły w nas ukrywane uczucia JEDNOŚCI Z TYMI,
        KTÓRZY NAM WSKAZALI DROGĘ ŻYCIA.
        Rozdawany był chleb ze smalcem… Był DOBREM, samym w sobie. Płocczanie lat 20 –
        płocczanie lata 2005 – przenieśli w czasie słowa papieża Jana Pawła.
        Duch Boży zmienił oblicze tej ziemi – płockiej ziemi. PAMIĘĆ NARODU, ŻYJE W
        NAS.

P.S. Istnieją w Płocku MIEJSCA PAMIĘCI NARODOWEJ; KOPIEC BRATNIA MOGIŁA.
        BRATNIA ZIEMIA – ulica, która przetrwała czas komunizmu - OBROŃCÓW. KRZYŻ
        ROKU 20, postawiony na cmentarzu wojskowym przez SOLIDARNOŚĆ MZRiP. Nie
        przetrwała pamięć o BOHATERZE STEFANIE ZAWIDZKIM… wojskach PODHALAŃCZYKÓW -
        odsieczy 19 sierpnia 20r. Kto może odszyfrować napis wymazany farbą na Kamieniu
        BRATNIA ZIEMIA PRZY KATEDRZE? kTO WIE Z NAPISU URZĘDOWEGO - KTO Z KIM WALCZYŁ?
        ZNAM HISTORIĘ TEGO POMNIKA...
        ww tekst zamieściłem poprzednio w innym miejscu Forum.
      • Gość: ZENON DYLEWSKI -OP Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: *.plock.mm.pl 22.08.05, 18:01
        wIEMŻE POST POWTÓRZONY- ALE NIESIE PRZESŁANIE. Wiele pokoleń rodziło się i
        umierało w niewoli zaborców, nie znając smaku
        wolności. W 1863r., Moskale rozstrzelali płockiego ucznia Gustawa Ćwirko, który
        walczył w Powstaniu Styczniowym 1863r. W 1920r., walkę o Polskę podjęło
        kolejne pokolenie młodzieży. Walczyli i ginęli w płockich zaułkach, na ulicach,
        barykadach. Ulicach Lwowa. Znamy ich losy i doceniam Ofiarę przez nich złożoną.
        Lecz nie takie powinno być ich życie. Powinno być zwyczajne. I psoty
        uczniowskie, randki i rodzina. Odeszli od nas. Tyle ich żywota zostanie, ile
        pamięci w naszych sercach. Pamięć ożyła 18 sierpnia tego roku przed Książnicą
        Płocką. Organizatorzy i aktorzy rekonstrukcji walki na barykadzie płocczan z
        Moskalami wzbudzili w nas poczucie GODNOŚCI i dumy. Pieśni z barykady
        OBROŃCÓW, podjęli oglądający dramat, płocczanie. Słowa płynęły wzdłuż
        zasłoniętej dymami ulicy…. Jeszcze było słychać szczęk i rżenie koni…
        Wspólnie śpiewane pieśni otworzyły w nas ukrywane uczucia JEDNOŚCI Z TYMI,
        KTÓRZY NAM WSKAZALI DROGĘ ŻYCIA.
        Rozdawany był chleb ze smalcem… Był DOBREM, samym w sobie. Płocczanie lat 20 –
        płocczanie lata 2005 – przenieśli w czasie słowa papieża Jana Pawła.
        Duch Boży zmienił oblicze tej ziemi – płockiej ziemi. PAMIĘĆ NARODU, ŻYJE W
        NAS.

P.S. Istnieją w Płocku MIEJSCA PAMIĘCI NARODOWEJ; KOPIEC BRATNIA MOGIŁA.
        BRATNIA ZIEMIA – ulica, która przetrwała czas komunizmu - OBROŃCÓW. KRZYŻ
        ROKU 20, postawiony na cmentarzu wojskowym przez SOLIDARNOŚĆ MZRiP. Nie
        przetrwała pamięć o BOHATERZE STEFANIE ZAWIDZKIM… wojskach PODHALAŃCZYKÓW -
        odsieczy 19 sierpnia 20r. Kto może odszyfrować napis wymazany farbą na Kamieniu
        BRATNIA ZIEMIA PRZY KATEDRZE? kTO WIE Z NAPISU URZĘDOWEGO - KTO Z KIM WALCZYŁ?
        ZNAM HISTORIĘ TEGO POMNIKA...
        ww tekst zamieściłem poprzednio w innym miejscu Forum.
    • Gość: adam Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 18:38
      dzięki Panie Zenonie za zabranie głosu i rzeczowe informacje
      cenie bardzo wysoko Pana wieloletnią pracę jakże ważną dla Polaków
      rzeczowy wyważony język dobrze świadczy o Pana kulturze osobistej
      przykre jest iż Pana wysiłki nie zawsze spotykają się ze zrozumieniem,pomocą
      zauważyłem brak tablicy na Cmentarzu 1920 roku, jak to się stało ? pozdro.
      • Gość: zenon Dylewski -Op Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: *.plock.mm.pl 22.08.05, 21:52
        W Książnicy Płockiej wyswietlono film o obronie Płocka w 20 r. Jest tam
        pokazane zdjęcie rannych żołnierzy w szpitalu w Płocku. Jest to nieprawdziwe
        zdjęcie. Na zdjęciu widzimy rannego żołnierza Władysława Miąska, syna
        Antoniego i Anny ur. w 1896. Urodził się w Gulczewie Nowym w parafii
        Imielnica. Zabity w lesie przez nn sprawcę 19.12. 1920r. Żołnierz Bohater
        Walczył z bolszewikami na froncie wschodnim. Był ranny w nogi. W marcu 1920
        roku miał trudności z chodzeniem, Pisał o tym w liście do siostry zamieszkałej
        w Słupnie. Na skutek ran przeniesiono go do jednostki sanitarno pomocniczej w
        Piotrkowie.
        Na zdjęciu szpitalnym pierwszy z lewej strony. Wiadomości pozyskane od pana
        Grzegorza Chabowskiego. Władysław Miąsek był bratem dziadka p. G.Chabowskiego.
        Film jest wielokrotnie pokazywany. Jest potrzebny i ważny. Jeżeli wszyscy
        pomrzemy – KTO ROZEZNA CO JEST PRAWDĄ W HISTORII PŁOCKA? do publikacji mam
        jeszcze list mieszkanki Płocka szukającej śladów tablicy roku 20 w
        Małachowiance. Pomylono również imię znanego w mieście zbieracza pamiątek.
        • Gość: lf Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 22:33
          Niech Pan, Panie Zenonie założy odddzielny wątek na forum np. pod tytułem "1920r
          - dokumentacja", albo cos wtym stylu. Będzie mozna tam podzielic sie roznymi
          informacjami dotyczącymi obrony Płocka w 1920 r. W tym wątku natomiast mowa jest
          o rekonstrukcji historycznej na ul. Kosciuszki. Pozdrawiam
          • Gość: super Re: Rekonstrukcja obrony Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 21:04
            wiecej czadu za rok
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka