naka 19.09.02, 21:31 Jakich programów antywirusowych uzywacie ????? I jaki byscie mnie polecili ??? aby sie uchronic przed pełzajacymi robalami :))???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tsar Re: Programy antywirusowe :)) IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.02, 23:34 AntiVir - chyba najlepszy z darmowych Odpowiedz Link Zgłoś
naka Re: Programy antywirusowe :)) 20.09.02, 20:25 Mam ten program zainstalowany na komputerze w pracy, ale wydaje mi sie , ze nie jest najlepszy ??? Czy mozesz polecic mi jeszcze cos innego ??? Odpowiedz Link Zgłoś
sbv Re: Programy antywirusowe :)) 21.09.02, 00:06 Ja używałem Nortona AntiVirusa 2001 a obecnie NAV 2002 i napewno NAV 2003. Polecam. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hiubi Re: Programy antywirusowe :)) 21.09.02, 00:23 Darmowych nie znam. Osobiście używałem Norton Antivirus i Antiviral Toolkit Pro. Są to chyba 2 najbardziej popularne programy w Polsce. Jednak stanowczo polecam ten drugi. Norton potrafi robić różne cuda z systemem operacyjnym... A, i tak tylko podpowiem (zauważyłem, że nie wszyscy to robią), że sam program antywirusowy, praktycznie nic nie daje. Trzeba na bieżąco aktualizować bazę danych wirusów. W AVP można ściągać lokalnie pliki na dysk ze strony www.kav.pl/uaktualnienia.php i potem uaktualniać z lokalnego katalogu lub domyślnie jest ustawione ściąganie z FTP automatycznie. Wystarczy kliknąć "AVP uaktualnianiea". A w Nortonie jest "Live update", który bardzo często się "wykrzacza". Nako, w Twoim przypadku (jak mniemam masz już stałe łącze) jeśli masz przez kilka godzin podłączony komputer do sieci zastanowiłbym się poważnie nad fire-wallem. Bo tylko kwestia czasu, gdy jakiś dowcipniś (dla treningu) włamie Ci się do kompa... z tymi programami jako modemowiec nie mam zbyt dużych doświadczeń, używałem kiedyś Norton Security (antywirus + fire-wall + bajerki)... ale nie polecam... obciąża system, wywala się podczas uaktualniania a odinstalować później graniczy z cudem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goopy Re: Programy antywirusowe :)) IP: *.petrotel.bptnet.pl 21.09.02, 11:45 Hej! Osobiscie zgadzam sie z Hiubim. Choc nowsza wersja antivirala czyli Kaspersky Antivirus Personal Pro (obecnie wersja cos okolo 4) jest najlepszy! Niestety ma jedna wade, a mianowicie Monitor tego skanera potrafi obciazyc na maxa nawet najszybszy komputer. Nie polecam instalowac Monitora tylko recznie wszystko sprawdzac co sciagniete z netu. Nako poza tym nie proponuje firewalla, chyba ze masz firme komercyjna na danym laczu, inaczej KTO CHCIALBY SIE DO CIEBIE WLAMAC ??? pomysl. Pozdawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
naka Re: Programy antywirusowe :)) 21.09.02, 20:44 Firewalla juz mam dawno zainstalowanego i nawet miałam jeden przypadek - więc jak mowi przysłowie na zimne trzeba dmuchac. Natomiast nie moge sie zdecydowac na program antywirusowy - chociaz jeden mam , ale nie jestem jego pewna - moze zamontuje propozycje Hiubiego :)) Odpowiedz Link Zgłoś
hiubi Re: Programy antywirusowe :)) 22.09.02, 01:09 firewall już masz i jak sądzę słusznie. Włamu są nie dlatego, żeby coś wykraść itp. Tylko0 głównie dla treningu mołodych hackerów. I niestety ich ćwiczenia dla większości sa drastycznie (skasowanie plików na C:\ itp). A co do Antywirusa to jak mówiłem AVP jest the best (wg mnie), mam wersje 3.5 (platinium z tego co pamietam). A monitora nigdy nie wyłączać!!! Jesli już to załadować starszą wersję, a monitor to podstawa jak ktoś dużo po sieci buszuje i ściąga troszkę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ●Werdan● Re: Programy antywirusowe :)) IP: *.icm.edu.pl / *.petrotel.com.pl 22.09.02, 16:07 Osobiscie polecam Norton Antivirus. Sam uzywam juz od kilku lat, oczywiscie co jakis czas uaktualniajac baze wirusow. Jak na razie program zachowuje sie doskonale. Uwazam go za godnego polecenia :) Odpowiedz Link Zgłoś