Dodaj do ulubionych

Pub waszych marzen ...

IP: *.icm.edu.pl / *.petrotel.com.pl 22.09.02, 16:16
Wyobrazmy sobie pewna sytuacje. Otwierasz Pub w centrum naszego miasta. Jak
urzadzilbys wnetrze tego lokalu ? Czym staralbys sie przyciagnac klientow i
udowodnic im, ze Twoj lokal jest lepszy od innych lokali ?? Co nie podoba Ci
sie w lokalach, w ktorych byles, a napewno zmienilbys to w swoim lokalu ??
Czekam na ciekawe rozwiazania i propozycje.

Otwarcie przyznaje, ze nie planuje otwarcia zadnego pubu. A temat, tak po
prostu wpadl mi do glowy. Choc moze wasze propozycje, zostana wykorzystane
przez jakiego wlasciciela pubu/baru :)))

Dziekuje za uwage :)
Obserwuj wątek
    • hiubi Re: Pub waszych marzen ... 23.09.02, 00:35
      Coś w stylu Irlandzikiego lokalu zawsze mi się marzyło... Długi dębowy bar. Po
      drugiej stronie boksy w skórze. Kolor to ciemny brąz/zieleń, ściany może w
      tkaninie... na nich delikatne oświetlenie. Oczywiście cicha muzyczka ale bez
      specjalnego miejsca do tańczenia. Barman (40 lat) i barmanka (28), która także
      by robiła za ewentualną kelnerkę, choć samoobsługa w większości przypadków by
      była. Oczywiście klimatyzacja i porządna wentylacja. No i coś do jedzonka dla
      głodnych też by się znalazło (od kolegi, który obok miałby restaurację - kto
      się zgłasza? ;-)
      To chyba tyle...
      • naka Re: Pub waszych marzen ... 23.09.02, 08:15
        A mnie sie marzy hiszpańska kafejka , z goracą hiszpańska muzyka, kaskaniety ,
        stepowanie i czerwone wino !!! I najlepiej w Barcelonie - i z barmanem
        Werdanem !!!
        • Gość: ●Werdan● Re: Pub waszych marzen ... IP: *.petrotel.com.pl 25.09.02, 02:21
          > A mnie sie marzy hiszpańska kafejka , z goracą hiszpańska muzyka,
          kaskaniety ,stepowanie i czerwone wino !!! I najlepiej w Barcelonie - i z
          > barmanem Werdanem !!!

hmmm ... pomysle nad tym :))
    • felice Re: Pub waszych marzen ... 23.09.02, 08:34
      hmmm a mi marzy się pub, może kawiarnia rodem z lat dwudziestych. Pod która
      parkują stare czarne samochody. Wnętrze może przypominać wystrój Restauracji-
      Hotel Angielski, choć nie musi być tak elegancki, ważne żeby był zrobiony na
      staro :). Kelnerzy z włosami zaczesanymi do góry i pokrytymi brylantyną,
      potrawy typowo polskie, oczywiście najważniejsza rzecz to jazzband w rogu sali
      a na codzień pianista przygrywajacy standardy w stylu: I got rhythm,
      Gershwina, Take the "A" train czy Palm leaf rag S.Joplina - super !!!
      To jest właśnie Pub moich marzeń no i oczywiście ceny na miarę zwykłego
      człowieka :))))
      pozdr. Kasia
      • Gość: kwezal Re: Pub waszych marzen ... IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.02, 20:25
        może coś undergroundowego w starej fabryce, gorzelni, kazamatach itd.
        taka lokalizacja gwarantuje przestrzeń - dla mnie rzecz najważniejszą

reszta zależy od pomysłowości właściciela oraz od klientów
        ponieważ nawet najbardziej estetyczny lokal bez zajebistych ludzi to tylko
        budynek do sprzedaży piwa

• Gość: Galikanus Re: Pub waszych marzen ... IP: *.petrotel.com.pl 23.09.02, 18:28

A mi się marzą dwa rodzaje ulubionych barów...

Pierwszy

podobny do tego co opisał Hiubi wystrojem. Królowało by piwo najlepiej
      irlandzkie Caffrey's (to chyba najlepsze zagraniczne piwo dostępne w Polsce).
      Do tego na scianach stare zdjęcia sportowców z Płocka. W jednym z rogów wielki
      ekran, a na nim wszyscy oglądaliby mecze i zawody i inne występy Polaków. Można
      by tam przyjść i wypić piwo oglądając swoich ulubionych sportowców. Od skoków
      Małysza i meczy reprezentacji Polski w piłkę i siatkówkę po mecze Wisły Płock i
      kibicowanie polskim wykonawcom podczas Eurowizji... W dobrym tonie byłoby
      wprowadzanie się w stan upojenia alkoholowego z okazji zwycięstw jaki i
      porażek :-). Dobrze by było gdyby przychodził tam ogół mieszkańców Płocka...
      każdy kogo interesuje sport. Już widzę tą euforię podczas udanego skoku
      Małysza... ktoś kogo widzisz pierwszy raz na oczy obejmuje Cię, tam w rogu ktoś
      z radości spadł z krzesła, tu Twoja dziewczyna z radości ucałowała pana po 50-
      tce w łysine :), ktoś krzyknął : Barman! Kolejka dla wszystkich!!!. Trzeba
      wziąć też poprawke na porażki ogólna atmosfera stypy: tam ktoś w loży głośno
      mówi o zmianie trenera... nawet piwo nie chce lecieć z dystrybutora :(.

Drugi

dla tych którzy chcą się odhamić po wizycie w pierwszym. Zbliżony stylem do
      tego co opisała Felice. Żadnego piwa tylko wykwintne wino (Naka może coś
      polecisz?). Do tego pan elegancko ubrany, dobrze zbudowany przy kości który
      grubym głosem witał nas i zapraszał do środka. Obowiązywał by określony strój.
      Zakaz wstępu w, krótkich spodenkach dresach itd.

Galikanus

PS1. No chyba nie byłem zbyt oryginalny :).
      • naka Re: Pub waszych marzen ... 25.09.02, 07:42
        W moim barcelonskim pubie serwowany byłby czerwony hiszpanski płyn z winnic
        Katalonii, oczywiscie przez przystojnego hiszpana ubranego w stroj torreadora
        (to dla pań ) a dla panów ognista tancerka :)) sic
    • gibki Re: Pub waszych marzen ... 24.09.02, 08:58
      Przylaczam sie do Hiubiego ale warukiem jest <b>wstep od 21lat</b> za duzo
      gnoi w barach
      • hiubi Re: Pub waszych marzen ... 24.09.02, 20:12
        > Przylaczam sie do Hiubiego ale warukiem jest <b>wstep od 21lat</b>

zakaz wstępu w dresach także
    • pinch Re: Pub waszych marzen ... 24.09.02, 09:31
      Gość portalu: ●Werdan● napisał(a):

> Wyobrazmy sobie pewna sytuacje. Otwierasz Pub w centrum naszego miasta. Jak
      > urzadzilbys wnetrze tego lokalu ? Czym staralbys sie przyciagnac klientow i
      > udowodnic im, ze Twoj lokal jest lepszy od innych lokali ?? Co nie podoba Ci
      > sie w lokalach, w ktorych byles, a napewno zmienilbys to w swoim lokalu ??
      > Czekam na ciekawe rozwiazania i propozycje.

Nie takie to proste :-) Ciezko troche wstrzelic sie w gust ogolu. Moim hobby
      np. jest historia, i kiedys bedac w pewnym miescie z pewnym kolesiem trafilem
      do pubu, gdzie na scianach byly roznego rodzaju daty z historycznym opisem.
      Dyskretnie analizowalem te napisy, ale juz koles (notabene fanatyk linuxa) nie
      byl zachwycony... Oczywiscie na temat wystroju mozna dyskutowac wiele, ja
      jednak wprowadzilbym pewna modyfikacje ... zamiast znaczenia kolejnego piwa
      kreska na bialej kartce,wprowadzilbym cos na ksztalt "indeksu piwosza". Niechby
      barmanka znaczyla w nim kolejki, natomiast na koniec barman gosciowi ktory
      posiedzialby tak chociaz do 1 wstemplowywalby pieczec:" sesje zaliczono".
      Oczywiscie ci bardziej "saczacy" niz pijacy uzyskiwaliby rejestracje
      warunkowa ;-) Mysle ze klientela powinna byc w takim wypadku w miare
      hermetyczna.
      A wystroj moze tak jak na: www.gastroinfo.cz/pivodum/Pindex.htm
      • hiubi Re: Pub waszych marzen ... 24.09.02, 20:10
        ech kiedyś dali mi tytuł profesora i prowadziłem zajęcia barowe dla dzieczyn z
        grupy. Miałem nawet kilku asystentów (dr hab, dr i 2x mgr). Niestety studentki
        kiepskie były. Tylko jedna zaliczyła obydwa kolokwia na 5 i egazmin na 5 też.
        [ocena = ilość wypitych piw]... ale to dawno było ;-))
        • Gość: Michal Re: Pub waszych marzen ... IP: *.skane.se 25.09.02, 05:42
          Otworzysz pub to zaraz zjawia sie lysi i zarzadaja 5000 zl wpisowego
          i 5000 zl mies za ochrone.
          • Gość: Geniek Re: Pub waszych marzen ... IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 25.09.02, 11:51
            Przyszedł brutal i namącił w ludzkich marzeniach...
            Ehhhh - nuty romantyzmu Ci trzeba człowieku!
        • salicki Re: Pub waszych marzen ... 25.09.02, 17:20
          Czy tymi studentkami były ... i ... ? A asystenci to...
          • hiubi Re: Pub waszych marzen ... 26.09.02, 00:37
            > Czy tymi studentkami były ... i ... ? A asystenci to...

Zgadłeś :-))
    • salicki Re: Pub waszych marzen ... 25.09.02, 17:27
      Też mam swoje marzenia dotyczące pubu. Choć jednak niesprecyzowane: na pewno
      byłoby to coś wymyślnego. Nie, nie mojego pomysłu - zatrudniłbym jakiegoś
      dekoratora wnętrz, który bazując na moich sugestiach (półmrok, ciemne drewno,
      światło padające z różnych zakamarków, dziwaczne detale, nieregularny kształt
      sal) stworzyłby coś niesamowitego.

Ostatnio nawet zastanawiałem się nad tym na pół-serio, ale odstraszyły mnie
      koszty. Sam dekorator trochę zaśpiewa, a potem jego wizję trzeba jeszcze
      zrealizować... Może kiedyś ?
      • hiubi Re: Pub waszych marzen ... 26.09.02, 00:42
        > Ostatnio nawet zastanawiałem się nad tym na pół-serio, ale odstraszyły mnie
        > koszty. Sam dekorator trochę zaśpiewa, a potem jego wizję trzeba jeszcze
        > zrealizować... Może kiedyś ?

Co do dekoratorów... niedawno byłem na przedpremierowym otwarciu pewnego baru
        w Płocku. Gadałem z barmanem i opowiedział mi, że byli tam dekoratorzy,
        powiedzieli 3 zdania, a za kolejne 30 zdań i kilka rysunków chcieli duuużo
        kasy. Okazało się jednak, że są jeszcze w Polsce normalni ludzie. Otóż panowie
        przyjechali z poza Płocka, nakreślili wizję, trudniejsze elementy (detale,
        rysunki na ścianach itd) zrobili sami i wzięli mniej od tamtych...
        • naka Re: Pub waszych marzen ... 05.10.02, 23:08
          Kiedy otwarcie naszego pubu marzen ????? Czy mam sie juz szykowac ?????
    • Gość: am Re: Pub waszych marzen ... IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 11.10.02, 01:23
      hmmm pub powinien miec klimat... w plocku zazwyczaj paby wygladaja tak: 4
      sciany twarde lawki, na ktorych po jakims czasie nie da sie siedzziec, swieczka
      na stole i prsty bar z malym wyborem trunkow... moim zdaniem powinno sie obrac
      jakis temat np... bar PIEKŁO fajne motywy na scianach dziwne figoorki nad
      krzeslami przyczepione niby rogi swiatla w conajmiej dziwnych kolorach
      wylaniajace sie z dziwnych miejsc ... moze nie tak do konca elegancki... mam 18
      lat i jestem jak to ktorys tam koles napisal gowniarzem malolatem czy czyms w
      tym rodzaju, ale zauwaz ze najwiecej klientow jest w moim wieku... nie wiem czy
      duzo ludzi przyjdzie do baru w ktorym browar kosztuje 10 blach, albo w ogole go
      nie ma... muzyka powinna byc niezbyt glosna, bo gdzie niegdzie to rozmawiac sie
      nie da... i porzadna klimatyzacja... bo siekiera zabija nawet
      najwytrfalszych... to byla moja gowniarska wizja baru do ktorego bym bardzo
      chetnie sie wybrala
      • Gość: Lili Re: Pub waszych marzen ... IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 02.11.02, 11:11
        Zgadzam sie calkowicie ! Mam 19 lat, nie lapie sie na polke 21-latkow, ale to
        nie znaczy, ze nie potrafie sie zachowac miedzy ludzmi! Bywa, ze 19-latki
        sa "madrzejsi" niz te 21-latki :)
        Co do pubu moich marzen... Marzy mi sie taki pub, w ktorym mozna posiedziec,
        wypic piwo lub jakiegos dobrego drinka, muzyka niezbyt glosna i koniecznie
        klimatyzacja!!! Jednak najwazniejsza rzecza jest duuuuuzo przestrzeni! Nie ma w
        Plicku zadnego pubu, w ktorym mozna bez problemu przejsc od baru do stolika :(
        Zgadzam sie tez, ze na kieszen biednych studentow piwo za 10 zeta jest zbyt
        drogie :( Wystroj nie ma dla mnie znaczenia, to ludzie stanowia o klimacie
        pubu :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka