Dodaj do ulubionych

Przeczytajcie to -warto!!

01.02.06, 23:15
Nie akcepujcie zła!!!!!!! IP: *.c154.petrotel.pl
Gość: Gość 01.02.06, 22:47 + odpowiedz

Oto pewna historia.
W budzecie miasta Płcka na 2005 rok radni z prezydentem postanowili że ma byc
wybudowany dach nad lodowiskiem na stadionie. Polecenie wykonania
tej "inwestycji" prezydent wydał Gancowi. Ganc przez swoich pracowników
przygotował specyfikację przetargową, która zatwierdził pełnynocnik
prezydenta
ds. zamow. publicznych. Spłynęło nie wiele ofert. Oczywiście mogły budzić
wątpliwości nawet laików, lecz Pan Ganc miał szczegółowe wytyczne
postępowania
wydane przez Pana Prezydenat Milewskiego specjalnym zarządzeniem. W
postepowaniu przetyargowym bierze się pod uwage tylko cenę przy wyborze
ofert.
Najniższa ceną miała oferta letniego zadaszenia z instrukcją obsługi, że na
dachu nie moze byż więcej niz 5 cm.
Jest to idiotyzm jakich mało,
bo hala miała rozpiętość ok. 20 m i długość ponad 40m. Zrzucenie 5cm warstwy
śniegu z takiego dachu bez jego uszkodzenia wymaga zastosowania ponośników
hydraulicznych i przy udziale 2-3 takich ponośników trwałoby co najmniej 8-10
godzin. Byłam na lodowisku kilka dni przed katastrofą. Na spodniej stronie
dachu była warstwa lodu(szronu) grubości 2-4cm. Jest to obciazenie
odpowiadające 8-16cm sniegu. Mozna oczywiście ściągać śnieg z dachu
specjalnymi
ściagaczami na lancach długości ponad 10m (!!!!!), ale uszkodzi to bardzo
szybko pokrycie dachowe i wprowadznie sił poziomych przy ściąganiu śniegu
grozi
realnym przewróceniem zadaszenia. Sciągnięcie sniegu w taki sposób przy
zaangażowaniu 8 ludzi trawałoby co najmniej 1,5-2 godziny.

Czy Ganc i komisja przetargowa sobie z tego nie zdawała sprawy. Pewnie
wyobrażali sobie bezsens takiej oferty. Ale co mieli zrobić? Następna oferta
w
której zadaszenie miało przekroje elementów dostosowane do warunków zimowych
było droższe. Zgodnie zarządzeniem Pana Prezydenta Milewskiego komisja
MUSIAŁA
wybrac najnizsza oferte, bo inaczej zostaliby wyrzuceni z pracy.

Na podstawie dany IMIGW w nocy z 30 na 31 grudnia 2005 pomiedzy godziną 23.00
i
7.00 spadło 24 cm śniegu (!!!!). Jeśli ktoś z Was wie jak Ganc jest miał
uprzątnąć tego śnieg niech powie wszystkim.

pPozostawiam bez komentarza. Wnioski wyciągnijcie sami.
Obserwuj wątek
    • Gość: m Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 23:17
      Jeżeli to prawda to Milewski powinien podać się do dymisji i wyprowadzić się z
      Płocka.
      • dlugopisem1 Re: Przeczytajcie to -warto!! 01.02.06, 23:20
        To po prostu nie wyobrazalny szok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • andrzejmil Re: Przeczytajcie to -warto!! 01.02.06, 23:41
          A sam ciekawe jak zbudował swoja stodołę na Morelowej? Czy dach był z tektury?
    • Gość: Wkurzony Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: *.c157.petrotel.pl 02.02.06, 09:29
      Po przeczytaniu tego tekstu krew się we mnie zagotowała. Nie wiem co powiedzieć
    • kancer102 Re: Przeczytajcie to -warto!! 02.02.06, 09:41
      TEmu co robi Milewski trzeba wreszcie połozyć kres. To przeszło moje wszelkie
      wyobrażenia.
      • Gość: ja Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 00:43
        ZABIC HUJA MILEWSKIEGO.!!!!
        LUDZIE , ZACZNIJCIE MYSLEC, ZOBACZCIE CO SIE DZIEJE W NASZYM MIESCIE,
        SKU..SYNY DORWALI SIE DO WLADZY I SIE TYLKO KASY CHCA NACHLAPAC.
        SZTURMEM TRZEBA I PIKIETA NASTRASZYC PATAFIANOW...
    • robak333 SZOK!!!!!!!!!!!!!!!! 02.02.06, 09:49
      SZOOOOKKK!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Mardok Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 09:52
      Wiec nasuwa się pytanie czemu prace stracił dyrektor miejskiego
      lodowiska(stadionu), teoretycznie z tego dachu dało by się zwalić lud i śnieg,
      ale tylko przy pomocy wysięgników, ale z drugiej strony zadaszenie wyglądało na
      letnie :/
      • Gość: do Mardoka Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: *.c157.petrotel.pl 02.02.06, 09:57
        Mardok nie zwróciłes uwagi na to że utrzymanie maksylnie dopuszczonej w tzw.
        instrukcji użytkowania, 5 cm wartwy śniegu jest NIE MOZLIWE w naszym klimacie.
        W ciągu godziny moze napadać nawet 10 cm i śnieg przeciez moze padać w nocy.
        Ludzie i podnośniki musieli by 24 godz na dobę czuwać przy lodowisku i przy
        takim sniegi jaki spadł 30 grudnia i tak by nie zdązyli.
    • krzysiek_33 Re: Przeczytajcie to -warto!! 02.02.06, 10:15
      "Najniższa ceną miała oferta letniego zadaszenia"

Przepraszam, że mi się nic nigdzie nie gotuje ani mnie nie zalewa; pytam tylko
      co LETNIE zadaszenie robi w zimie? Chyba naturalnym jest, że na LETNIM
      zadaszeniu nie powinien zalegać śnieg?
      • Gość: Muniek Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: *.c157.petrotel.pl 02.02.06, 10:24
        Spróbuje ci to wyjasnic prostym językiem jak 2-latkowi. Zadaszenie miało ponad
        800 m kwadratowych. Przy 5 cm swiezego sniegu jest to ciezar około 10-15 ton
        przy objetośc ponad 40m sz. Opady śniegu w Polsce wynoszą nawet ponad 10 cm na
        godzinę. Wieć nawet gdyby ludzie próbowali non-stop zwalać śnieg to i tak hala
        nad lodowiskiem musiała się zawalić. Kumasz??
      • dlugopisem1 Re: Przeczytajcie to -warto!! 02.02.06, 10:28
        Człowieku czy ty nie masz za grosz wyobrazni. Letnia hala była najtansza więc
        wygrała przetarg. Takie polecenie musieli wykonać pracownicy Milewskiego - Ganc
        i Drętkiewicz, który pzryprowadził do Płocka swoich ziomów z Poznania, "żeby
        nasze dzieci były bezpieczne".
        • kancer102 Nie rozumiem! 02.02.06, 10:43
          To dlaczego wyrzócono Ganca?? Na czym polega jego wina??
        • krzysiek_33 Re: Przeczytajcie to -warto!! 02.02.06, 10:48
          Mam wyobraźni, nie chwaląc się, co najmniej za złotówkę. Rozumiem, że Panowie
          macie dowody wytycznych Prezydenta? Fakt "letniości" dachu jest też niezbity
          jak rozumiem? Jeśli tak to całkowicie Was popieram i odkryliście przyczyny
          całej afery.

• szklem Re: Przeczytajcie to -warto!! 02.02.06, 11:21
      Na stronie Urzędu miasta przeczytałam komunikat do administratorów budynków o
      przewidywanych opadach śniegu z prośbą o usuniecie zalegajacego sniegu na
      dachach przygotowane przez Oddział Zarządzania Kryzysowego i OCHRONY LUDNOSCI.
      Pytam co Pana prezydenta Milewskiego co Pana oddział robił 30.12.2005 kiedy
      spadło ponad 30cm śniegu jednej nocy??? Co Pan zrobił żeby Pana Letnie
      zadaszenie nad lodowiskiem nie zabiło ludzi? Wyrzucił pan Ganca? Wstydu Pan nie
      ma.
    • Gość: Minas Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: *.c157.petrotel.pl 02.02.06, 12:29
      Niewyobrażalna głupota!!!
    • robak333 Apel do radnych 02.02.06, 13:48
      To co przezczytałem w tym wątku jest tak przerażajace ze nie chce w to wierzyc
      zeby to była prawda.
      Zwracam sie do radnych szczegolnie opozycji wyjasnijcie ta sprawe!!
      • Gość: maja Re: Apel do radnych IP: *.c153.petrotel.pl 02.02.06, 14:26
        To nie jest żadna nowina.No może jest - dla licznych onegdaj na forum piewców
        talentów pana Milewskiego i jego niesamowitych zdolności organizacyjnych.
        Filozofią i wręcz obsesją p. Milewskiego jest budować tanio!!! A że się
        człowiek nie kompletnie zna na rzeczy . No cóż, wyborcy wybrali...
      • Gość: kambi Re: Apel do radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 21:06
        robak333 napisał:

> To co przezczytałem w tym wątku jest tak przerażajace ze nie chce w to
        wierzyc
        > zeby to była prawda.

byłem dziennikarzem i możesz mi wierzyć - jedynym kryterium przy przetargach
        jest CENA - tak ustalił Milewski i jego pracownicy muszą tego kryterium
        przestrzegać!!! Ganc poleciał bo kogoś trzeba było wywalić.. a przy okazji
        nienawidzi go KUBERA - jak Kubera wrócił po krótkiej nieobecności wypowiedzonko
        dla Ganca od razu się "napisało".

(I mam jeszcze pytanie kto wierzy w takie brednie jakie wypisuje GW, że z
        nieoficjalnego źródła Państwo Woźniakowie agnieszka i hubert wiedzą, że sami
        pracownicy dzwonili do Ganca, że hala jest przysypana śniegiem.. no i co? chyba
        od tego do cholery są pracownicy żeby ten śnieg usunąć, a nie dzwonić do
        dyrektora i się patrzeć na halę z założonymi rękami!!
        A
        lbo, że do Ganca dzwonił jeden z wiceprezydentów żeby uprzątnął śnieg, a on
        tego nie zrobił - co za brednie!!! komu na złość by robił gdyby nie
        sprzątnął??? tylko sobie - a takim idiotą to Ganc jeszcze nie jest!
        Po prostu trzeba było w gazetce napisać, że pan prezydent (któryś vice)
        jest "taki zapobiegliwy i troskliwy", że dzwonił aby śnieg sprzątnąć... w końcu
        komuś woźniakowie muszą włazić w d...
    • Gość: ganc Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 14:51
      ganc to ten z serialu tango z aniołem?
      • Gość: E TY ... Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: *.c155.petrotel.pl 02.02.06, 17:20
        Idioto!!
        • Gość: KIJ Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 20:17
          Wszyscy święci są winni tylko nie Ganc, nie Drętkiewicz...A broń Boże.Przecież
          oni modlący, więc nie mogli przeskrobać.A to niby dlaczego.Z grzechów można
          zrobić rachunek sumienia,wyspowiadać sie,poprosić o pokutę i już; sprawa
          załatwiona.A księżulek powie "nie zważaj na grzechy nasze, lecz na wiarę...."
          Milewski pewnie dobrze wie co robi, tylko dlaczego od razu nie cała klika z
          MZOS, co decyduje o przetargach i zakupach?
        • Gość: Oj Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 20:54
          jak ty się wyrażasz...nieelegancko..oj oj
          • Gość: Jan Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: *.c154.petrotel.pl 02.02.06, 22:25
            W tej sprawie nie chodzi przede wszystkim o Ganca, raczej o to do czego
            doprowadziły procedury urzedowe Milewskiego.
    • kancer102 Re: Przeczytajcie to -warto!! 02.02.06, 22:49
      Przeczytałem przed chwilą ten tekst. Myślę ze Milewski powinien zacząć chodzic
      z ochroną osobistą jak J-Kaczka. To niewyobrażalne, że ktos moze byc tak głupi.
    • andrzejmil Re: Przeczytajcie to -warto!! 02.02.06, 22:52
      Ganc ! A co to za nazwisko niepolskie?
      • Gość: Mira Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 17:18
        Nie wiesz? Albo niemieckie, albo żydowskie.
        • Gość: znajomy Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 12:03
          i ANDZREJMIL i MIRA - a wy co na poziomie Kurskiego jesteście???? to, że ktoś
          ma obce nazwisko to źle?? takimi tekstami pokazujecie, że macie bardzo blisko
          do hitlerowców!!!!!!!!
    • Gość: wyborca Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 23:22
      Chyba w tym urzędzie wszystkich pokręciło,tam juz nikt nie mysli, wszyscy się
      posr....li ze strachu i nawet o własną d..ę nie dbają. To gorzej niz błąd, to
      głupota
      • Gość: Jerzy Latarski Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: *.c240.petrotel.pl 03.02.06, 08:58

Żadko zaglądam na Forum. Denerwują mnie sfrustrowane wpisy "obrońców" naszego
        PISoprezydenta. Po przyczytaniu tego tekstu nie mogę uwierzyć, że on nie boi
        się zę ludzie go wrescie dopadną.
        • miles7 Re: Przeczytajcie to -warto!! 03.02.06, 13:03
          Dajcie wreszcie spokój Milewskiemu on terez w świetle fleszy musi zawieżć
          100tys zł do Chorzowa najlepiej w dwuzłotówkach. Tymi co mogą zginąc w Płocku
          pod zawalającymi sie tanimi zadaszeniami lodowisk zajmie sie w przyszłej
          kadencji.
          • Gość: Młody rodzic Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: *.c155.petrotel.pl 03.02.06, 14:08
            Dopiero po przeczytaniu tego tekstu zorientowałem się co i dlaczego mogło sie
            stać na lodowisku w Płocku. Pana Prezydenta Milewskiego jako mieszkaniec i
            ojciec dzieci ktore tam jedziły na łyżwach wzywam do udzielenia publliczych
            wyjasnień, dlaczego wybrano najtańszą ofertę i kto zatrwierdził dokumenty
            przetargowe.
    • Gość: PIK Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 15:57
      dajcie spokój,Milewski wylał Ganca wiec ma czyste konto, tj, PODJĄŁ DZIAŁANIA I
      WYCIĄGNĄŁ KONSEKWENCJE, czego nie zrobił jak twierdził Kubera w GW dyrektor
      MZOS.Kierowniczka stadionu o dziwo zrobiła wszystko. Śmiechu warte!!!!!Teraz
      bedzie następny kozioł ofiarny-ciekawe co za postać i czy chociaż ma pojęcie o
      zarządzaniu,sporcie itd.
      • Gość: Waldek Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: *.c153.petrotel.pl 03.02.06, 16:12
        Ty chyba PIK nie czytałeś tego tekstu. Właśnie dlatego że w winy Milewskiego
        wybrano tanie, letnie zadaszenie hali i Ganc wykonał to czego chciał od niego
        jego zwierzchnik MILEWSKI, myślisz że wyrzucenie Ganca to w"yciągnięcie
        konsekwecji"????
        Za co?? To co Kubera opowiada to đmiech i farsa. Jak Ganc mogl utrzymac na
        ponad 800 m kw. dachu warstwę śniegu ponizej 5 cm jeśli w ciagu godziny spadło
        12cm??
        Milewski ma czyste konto???
        Podjął działania i wrzucił kozła ofiarnego za konsekwentne stosowanie jego
        zarządzenia????
        Zastanów się co mówisz?
        • Gość: PIK Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 16:18
          Sorki,ale może nie znam faktów.Jeśli patrzy się tylko na cenę to zwykłe
          wariactwo, bo z góry wiadomo, że to, co tanie to prawie zawsze chłam.
          Ale w takim razie dlaczego Ganc i ci z komisji przetargowej, łacznie z osobą
          odpowiedzialną w MZOS za zamówienia publiczne, co wybierali ofertę nie
          postawili veto od razu. Nie podpisałbym na siebie wyroku nawet za cene
          pracy.Przecież prawo zamówień publicznych chyba zakazuje kierowania się tylko
          jednym elementem w wyborze.Co jest więc warte pod względem prawnym zarządzenie
          Milewskiego?
          • robak333 Re: Przeczytajcie to -warto!! 03.02.06, 16:48
            PIK przypuszczam ze jesteś młodym człowiekiem. Ganc i kierowniczka a nawet
            Dretkiewicz mają dzieci na utrzymaniu i chyba nigdy nie znalazłeś sie w takiej
            sytuacji że allbo wykonasz debilne i grożne dla zycia mieszkancó zarzadzenia
            Prezydenta Milewskiego ZWIERZCHNIKA WYBRANEGO Z NAMASZCZENIA LUDU PŁOCKA, albo
            wylecisz natychmiast z pracy. Chodzi o to że wszystkie przatargi w miescie sa
            przeprowadzane wg tej samej zasady "wybierać najtansze" Jak masz watpliwości to
            wejdz na strone urzedu miasta i zobacz kryteria oceny we wszytkich ogłoszeniach
            przetargow.
    • robak333 Re: Przeczytajcie to -warto!! 03.02.06, 16:21
      Ja to myśle że ani Ganc ani pani kierowniczka, ani nawet geniusz organizacyjny
      Drętkiewicz- ojciec tego sukcesu nie byliby w stanie odgarniac śnieg, szybciej
      niż padał w nocy 30 grudnia 2005. Hala musiałaby się zawalić i to tylko była
      kwestia czasu ktory nocny opad doprowadzi do katasrofy.
      • andrzejmil Re: Przeczytajcie to -warto!! 03.02.06, 16:24
        masz rację, bo był od początku błąd w założeniu. Nie stawia się w Płocku takich
        marnych hal!
    • Gość: Paweł Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: *.c153.petrotel.pl 03.02.06, 20:39
      Jestem zdruzgotany po przeczytaniu tej wiadomości!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: kancer102 Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: *.c153.petrotel.pl 03.02.06, 23:25
        Mam nadzieję że organy scigania śledzą takie teksty jak ten i rozpoczną w tej
        sprawie postępowanie wyjasniające
    • Gość: Gość To niewyobrazalne IP: *.c157.petrotel.pl 04.02.06, 10:03
      Milewski do dymisji!!!!!!!!!!!!!!!!
    • miles7 Re: Przeczytajcie to -warto!! 04.02.06, 15:14
      Zupełnie nie rozumiem dlaczego został zwolniony dyr. Ganc. Moim zdaniem jesli
      juz Milewski szukał kozła ofiarnego, to powinien byc zwolniony szef Oddzaiłu
      zarzadzania Kryzysowego.
      • szklem Re: Przeczytajcie to -warto!! 05.02.06, 12:09
        Ciekawa uwaga. Taką rolę pełni chyba ten oddział podległy Panu Prezydentowi:
        powinien zawiadamiac mieszkancow przed zagrozeniami.
    • Gość: mariusz Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: *.c158.petrotel.pl 05.02.06, 22:17
      Czu istnieją w tym państwie jakiej urzędy, służby, prasa, które powinny
      wyjaśnić wszystkim ten skandal?
      • Gość: ważny Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 22:21
        istnieją.. i na pewno to wyjaśnią.. w swoim czasie.. zapewniam :)
    • Gość: antysiwz Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 23:23
      Z pewnością powinna polecieć osoba, która odpowiedzialna była za przygotowanie
      specyfikacji istotnych warunków zamówienia, skoro nie pomyślała o zmiennych
      warunkach pogodowych...
      • siesio1 Re: Przeczytajcie to -warto!! 06.02.06, 01:18
        Nie mnie jest oceniac kto jest winien tej...tego zawalenia dachu.Za dwie
        godziny mówiła by o Płocku cała Polska i wtedy to by była tragedia.Być może
        Załoba Narodowa...Tam mogły być nasze dzieci.NIech prokuratura ustali winnych i
        Sąd ukarze tak jakby były tam ofiary śmiertelne.To nie jest rosyjska ruletka!
        (Jak sie dach zawali to może akurat nikogo nie będzie.Zawalił sie i ofiar nie
        było, wywalić kogos i z grzywki)Nie godzę sie na to ,ukarać winnych!!!
    • Gość: Ja Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: 80.239.238.* 06.02.06, 09:13
      Szanowni Państwo. Po przeczytaniu tekstu uważam, że wina leży po stronie
      dyrektora Ganca. Skoro to on przygotował dokumentację przetargową (lub jego
      pracownicy, co nie ma znaczenia dla sprawy), to znaczy, że to on nie zamieścił
      w specyfikacji informacji o tym, jakie obciążenie powinien znieść dach. Zasada
      jest taka, że jeżeli coś się zamawia to powinno się sprecyzować bardzo
      dokładnie warunki tego zamówienia. Skoro tego nie było nie należy się dziwić,
      że zostały złożone oferty na takie dachy, które nie wytrzymują oczekiwanego
      obciążenia. Nie lubię prezydenta Milewskiego, ale tu akurat rażące zaniedbanie
      w przygotowaniu przetargu wykazał pan dyrektor.
      • Gość: Dorian Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: 193.59.38.* 06.02.06, 10:01
        Do szanownego Ja
        piszesz ze specyfikacja przetargowa powinna zawierać powinna zawierac
        informacje o obciązeniach jakie powinie przenieść dach. Jest informacja z
        rodzaju jesli zamawiasz u kelnera kawę to nie zapomnij dodać że powinna być
        zrobiona na wodzie a nie na np. na kwasie solnym. Wypisanie w specyfikacji
        wszystkich informacji dotyczących projektowania konstrukcji budowlanych to
        byłby materiał objętości około 2000-3000 stron. Przypominam ze wszystkie
        specyfikacje sa sprawdzane wnikliwie przez pełnomocnika pana prezydenta
        Milewskiego ds Inwestycji oraz przez wydział ds. zamówien publicznych. Jęsli na
        przatarg wpływa oferta z propozycją budowy hali za 170 tys zł i jest najtańsza
        to komisja przetargowa jest praktycznie niepotrzebna bo wybor dokonuje sie
        automatycznie- wygrywa najtanszy. Komisja przetargowa nie jest w stanie
        sprawdzic czy nośnośc konstrukcji jest prawidłowa. Na przetargu złozono
        ofertę "zimowego zadaszenia" z instrukcją że nalezy nie dopuścić do powstania
        warstwy sniegu powyzej 5cm. Nawet jesli komisja przetargowa uważała ze to
        idiotyzm to Ganc musiał, pokreslam musiał, roztrzygnąc przetarg, bo Pan
        milewski obiecał ludziom zadaszenie. Drogi "Ja" każdą dokumentację przetargową
        zatwierdza podpisem Prezydent. On on ponosi pełną odpowiedzialnosc za to co sie
        stało, za narazenie zycia naszych dzieci!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: mip Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 10:56
      Czy dla zadaszenia nad lodowiskiem była wydana decyzja o pozwoleniu na
      użytkowanie? Jeżeli tak, to błąd popełnili również "fachowcy" z PINB.
    • Gość: Ja Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: 80.239.238.* 06.02.06, 11:16
      Już sama nazwa przedmiotu zamówienia ("zimowe zadaszenie") świadczy o tym, że w
      opisie przedmiotu zamówienia powinno być określone jaki ciężar śniegu dach
      powinien udźwignąć. Była to sprawa pierwszorzędna dla tego typu zamówienia. W
      pierwszym poście było wyraźnie napisane, że dokumenty przygotowali pracownicy
      pana Ganca, więc to na tym etapie ktoś popełnił błąd. Jeżeli rzeczywiście ktoś
      te dokumenty kontrolował to powinien ten błąd wyłapać (wydział zamówień
      publicznych sprawdza dokumenty pod względem poprawności formalnej, więc tu winy
      raczej nie było). Nie znam dokładnie procedur przeprowadzania zamówień
      publicznych w urzędzie (kto co podpisuje itd.), ale wiem jedno - dopuszczalny
      ciężar dachu powinien być zawarty w specyfikacji. Jeżeli tego nie było to niech
      się urzędnicy nie dziwią, że dostali takie oferty, jakie dostali. W końcu dach
      dopuszczający 5 cm śniegu to też dach zimowy.
      Zwracam tu uwagę, że to, że brana będzie pod uwagę tylko cena, ustalane jest na
      początku postępowania - na długo przed otwarciem ofert. Jeżeli więc cena jest
      jedynym kryterium wyboru oferty, należy bardzo dokładnie opisać przedmiot
      zamówienia.
      Co do mało bystrej wypowiedzi odnośnie herbaty z kwasem solnym pragnę
      poinformować szanownego pana, że zamówienia publiczne rządzą się innymi prawami
      niż inne zamówienia. Tu wydawane są publiczne pieniądze i od zamawiającego
      wymaga się przewidywalności, której tutaj zabrakło.
      • Gość: Do szanownego Ja Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: *.c157.petrotel.pl 06.02.06, 14:33
        Idąc dalej twoją logiką należy w pierwszej kolejności wyrzucić Milewskiego za
        brak przewidywania tego, że dyr. Ganc nie przewidział, że jest taki idiota
        który przedstawi projekt zadaszenia lodowiska nie dostosowany do warunków
        klimatycznychj Polski. Obiekt wybudowany na terytorium Polski musi spełniać
        wymogi polskich norm obciazeń, chyba że w specyfikacji przykazano stosować inne
        normy np. islandzkie ( :-) ). O ile mi wiadomo dyr MZOS nie był dobierany wg
        kryterium ze musi skończyć budownictwo na politechnice. Specyfiakcję
        przygotowywali "jego ludzie" (których nota bene kazał mu zatrudnić Milewski) i
        oni również nie przewidzieli że ktoś moze złożyc ofertę na zimowe zadaszenie
        lodowiska przyjmująć halę nie spełniającą polskich norm i załaczając instrukcję
        obsługi że obciązenie śniegiem nie moze przekroczyć 5 cm. Wychodząc z twojej
        logiki za idiotyczną ofertę przygotowaną przez poznańską firmę Elmark
        wynalezioną przez Drętkiewicza, odpowiada:
        a. sam Drętkiewicz, bo nie przewidział ze jego sumienni rodacy zrobia go w jajo,
        b. Kierownik Siudalska, bo zna się na krawiectwie nie na budownictwie
        c. pracownik który przygotowywał specyfikację bo on jeden (mam nadzieje) zna
        się na budownictwie, ale nie przewidział że ktoś złoży ofertę z obciążeniem
        sniegiem Przyjętym jak dla republiki KONGO
        d, kierowniczka stadionu bo nie popełniła harakiri jak jej ten pasztet dano do
        realizacji
        e. pracownicy zgarniajacy snieg z dachu ze nie przewidzieli ze dwa trzy lata
        wcześniej zeby intensywnie cwiczyć aby nabrać krzepy i wymiarów Herkulesa.
        Wtedy moze zrzucili by szybciej snieg niz padał 30 grudnia 2005

dlaczego wiec w tym ciągu winnych wyrzucono Ganca??

Dlaczego ten, który wprowadził idiotyczny zapis, ze jedynym kryterium jest cena
        i widać ze nie ma za grosz wyobrazni i nie wie, że wszystkich sytuacji nie da
        się przewidzieć na etapie przygotowywania specyfikacji, czyli Pan Prezydent
        Milewski ma uniknąć kary za to do czego doprowadził swoim brakiem
        przewidywania??
        • Gość: Ula Prośba do "Ja" IP: *.c157.petrotel.pl 06.02.06, 14:42
          Czy mógłbyś uzywać mniej idiotycznego nicka?
        • Gość: tomarrow Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: *.class147.petrotel.pl 15.02.06, 14:59
          Gość portalu: Do szanownego Ja napisał(a):
          > Dlaczego ten, który wprowadził idiotyczny zapis, ze jedynym kryterium jest cena
          >
          > i widać ze nie ma za grosz wyobrazni i nie wie, że wszystkich sytuacji nie da
          > się przewidzieć na etapie przygotowywania specyfikacji, czyli Pan Prezydent
          > Milewski ma uniknąć kary za to do czego doprowadził swoim brakiem
          > przewidywania??
          Nie broniąc Pan Milewskiego Ja miał rację to nie prezydent ustalił, że jedynym
          kryterium oceny jest cena (taka jest Ustawa o Zamówieniach Publicznych), a to,
          że dostali taką ofertę są sami sobie winni, ponieważ wszystko zależne jest od
          warunków zawartych w specyfikacji przetargowej - mogli żądać również dachu
          "samoodśnieżający" - jeśli takowy istnieje :) - i wtedy również wybrali by
          najtańszy ale z "samoodśniezających" - takie są kryteria ocena i takie jest
          prawo... a kto to wykonuje, kto jest czyim kolegą to zupełnie inna historia.
    • Gość: Papa Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 17:03
      Chciało by sie powiedzieć" najbezpieczniejsza jest papa i lepik.
      Mam wrażenie,że to wyrzucony "biedak" Ganc sam wypisuje te szczegóły odwracając
      uwagę na Milewskiego czy swoich podwładnych odpowiedzialnych za przetarg i
      użytkowanie zadaszenia.
      Skąd takie dokładne informacje,wrecz szczegóły, jak wyglądał ten przetarg, a ci
      ludzie narzuceni przez Milewskiego... Śmieszne to odsuwanie od siebie
      odpowiedzialności. Przecież będąc na basenie czy stadionie nie trudno usłyszeć
      jak to Ganc wywalał wszystkich co mu nie pasowali(min.kierowników) i
      pozatrudniał swoich, zwłaszcza na zamówienia publiczne, kierowniczkę na
      stadionie czy panienkę w sekretariacie.W księgowości tez podobno pracuje jakaś
      jego znajomka,przez którą wyleciała stara sprawdzona księgowa na rok czy dwa
      przed emeryturą.
      • Gość: Znajomy Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: *.c158.petrotel.pl 06.02.06, 17:11
        Myślę że to jednak nie Ganc, bo on nigdy nie umiał obsłużyć komputera.
      • szklem Re: Przeczytajcie to -warto!! 06.02.06, 17:18
        Mam wrażenie że ty ty jestes "wyrzucona sprawdzona księgowa"
        • Gość: Budowlaniec Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: *.c158.petrotel.pl 06.02.06, 19:52
          W żadnej specyfikacji w Polsce nikt nie podaje jakie powinny być obciażenia
          śniegiem w specyfikacji siwz. Te rzeczy reguluje Polska Norma: Obciążenia
          śniegiem. To że nad lodowiskiem dach nie spełniał tych obciazeń to "prokurator".
          • Gość: Marek Re: Przeczytajcie to -warto!! IP: *.pw.plock.pl 07.02.06, 09:51
            To skandal. Milewski do dymisji!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka